Scudo Sports

Üniversite grafik tasarım ile bilgisayar programcılığı bölümlerinden hangisi iyidir ?

mywashere

Daimi Üye
Tepki
453
Bisiklet
Mosso
Seneye 2. bir üniversite okumayı düşünüyorum fakat iki bölüm arasında kaldım "Grafik Tasarım" ile "Bilgisayar Programcılığı" bu bölümleri okumuş veya bu sektörde çalışanların fikirlerini düşüncelerini tavsiyelerini almak isterim

Scudo
Bir üniversite bitirmenize rağmen, insanın sevdiği ve keyif aldığı işte ne yapıp edip hem başarılı olabileceğini hem de iyi para kazanabileceğini nasıl bilmezsiniz :(

İkisi birbirinden çok farklı alanlar, bilgisayarla alakalı olmalarına rağmen! Buraya yazılan yorumlarla hangisiyle daha çok para kazanıp, daha iyi iş bulabileceğiniz çıkarımına göre mi bölüm seçeceksiniz gerçekten :(

@Serkan Mıstınoğlu İki bölümü de severim ikisi arasında kaldım benim bilmediğim yönleri vardır belki bilgisi tecrübesi olanlara sorup fikir almak istedim

• Beğen
Tepkiler: Genç89
@mywashere aslında seçim yapmak çok basit gibi

Görsel algınız iyi ve tasarım yapmayı seviyorsanız grafik tasarım

Sayısal yeteneğiniz iyi ve karmaşık işlerle uğraşmayı seviyor iseniz programcılık

• Beğen
Tepkiler: mywashere
@mywashere Şahsen bilgisayar programcılığı okuyorum. İstersen bu bölümle ilgili sorularına en azından kendi açımdan cevap verebilirim

Şöyle söyleyeyim size bu istediğiniz alanı gerçekten iyi belirlemeniz lazım. Ben ikisinide istiyorum derseniz çok ciddi bir çalışmayla ikisindede oldukça ilerletebilirsiniz kendinizi. Bu konuda örnek gösterebileceğim bizzat her gün görüştüğüm örnekler mevcut. Birini örnek verecek olursam eğer, arkadaşım bilgisayar programcılığında 2. sınıf ve sabit bir işe sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda grafik tasarım alanında da en azından kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar başarılı ayrıca bu çocuk 19 yaşında. İlk işinide lise 2. sınıfta almış. Bu örneği vermiş olmamın sebebi bu alanlardan herhangi birini seçtiğinizde piyasada kimlerle yarışacağınızı göstermek istememdi. Bu seviyeye gelmek için bu tiplerin günde 15 dakika uğraşıp öğrendiğini ben 1 saatte öğrenebilirken siz 1 gününüzü harcamak zorunda kalıcaksınız en azından temel algoritmayı ve işin mantığını oturtana kadar. Sonra zamanla yeni yapıları öğrenmek çok daha kısa zaman alacaktır. (Gerçi bu durum tüm iş alanları için geçerli)
Bu iki alandan hangisini tercih edeceğinize karar veremiyor iseniz size şunu sormak isterim. Kendinizi Canondale firmasının bir çalışanı olarak düşünün ve firmanın sizden yeni bir proje istediğini yeni bir seri istediğini varsayın. Siz bu projede geliştirilecek olan bisikletin dayanımını, rüzgar direnci yada hafifletilmesi için yeni fikirler mi ortaya çıkarabilen olmak istersiniz yoksa hesaplamalarından tutun bütün teknolojileri hazır olan bu yeni bisikletin piyasaya sunulmadan önce renginden tutun sayamadığım bütün tasarımsal yönlerini mi yaratmak istersiniz?

@mywashere Baya uzun konuştum lakin son olarak söylemek isterimki genelde bu iki alan aslında bir bütün olarak çalışır biri diğerinden eksik olamaz çünkü bütün işleyişler tasarımın boyutlarına bağlı olarak değişirken tasarımda tamamen işleyişe bağlı olarak fazlasıyla değişebilir. Ve şunu da bilinki eğitim sisteminin kalitesizliği her alana yansımasının sancılarını üniversitede bu alanlarda da fazlasıyla yaşıyoruz. Okuduğum üniversiteyi söylemeyeceğim ama iyi bir devlet üniversitesinde okuyorum ve bir çok hocanın yeni gelişmelerden bir haber olduğunu ve bu kadar mantıksal yapıda işleyen bir alanın bile ezberletilmeye çalışıldığını gördüm. Ve bu bahsettiğim hocalar prof. ünvanına sahip. Emin olunki eğer bu ülkede piyasanın çoğunluğu sizin diplomanızı önemsemiyor olsa idi şu haliyle bir üniversiteye girmenize hiç gerek yok kendinizi belirli yardımlarla fazlasıyla geliştirebilirsiniz derdim.

• Beğen
@Genç89 'un verdiği örnekte de anlaşıldığı gibi, birşeyi ne kadar eskiden beri yaptığın, yani kaç yıldır uğraştığın çok önemli. Örnekteki arkadaşın ilk işini lise2'de aldığı söyleniyor. Yani bu işi uzun yıllardır yapıyor ve artık baya uzman.

Bağlamak istediğim yer şu, bilgisayar işi artık gerçekten ayağa düştü. Herkes programcı, herkes grafiker. Diplomaların ise hiçbir önemi yok.
Tüm olay sende. Neler yapabildiğinde. Ne kadar tecrüben olduğunda.

Ek olarak programcılıkta gerçekten zehir gibi bir kafan olmalı. Eğer bu işi sözde değil de hakkını vererek yapmak için çıkacaksan yola. Programlamada asla tek bir çözüm yoktur. Her çözümün daha kısası, daha iyisi bulunabilir. Algoritmada kendini aşman gerekecek. Sorunlara farklı açılardan yaklaşıp orjinal çözümler üretebilmen gerekecek. Ve sayılarla aran gerçekten iyi olmalı. Ve karşında yazılar olacak. Bu ekrandan sıkılmaman gerek..

Tasarımcılık işi biraz daha eğlenceli, arayüzü daha eğlenceli. Fakat bu iş de düşündüğünden çook daha teferruatlı.. Hergün, saatlerini harcaman gerek, uzun yıllar boyunca. Gerçekten sevmen gerek. Hangisi senin tarzınsa, onu seç

@Serkan Mıstınoğlu Bu işi ne kadar süreden beri yaptığınızın hiç önemi yok ondan çok daha geç başlayan en az onun kadar piyasada yer edinmeyi başarmış onlarca örnek sayabilirim sadece azminiz gerekiyor. Yoksa emin olun bu alan ayağa düşmediği gibi dahada yükselmeye devam ediyor. Çünkü nitelikli eleman ile mezun eleman arasında çok büyük farklar mevcut.

• Beğen
@Genç89 ne kastettiğimi açıklayayım,

2. üniversitesini okurken programlamaya adım atmış biriyle, lisede programlama öğrenip lise 2'de ilk işini alan birini asla kıyaslayamazsınız. 2. üniversitesinde bu işe atılan biri çoook geriden başlıyor demektir. Bu çok büyük bir handikaptır. Karşısında, kendisiyle benzer yaşta olmasında rağmen neredeyse 10 yıldır programlama geçmişi olan adamlar olacak.

Ve bu adamları sollayıp, işi alması gerekecek.

@Serkan Mıstınoğlu Kıyaslayabilirsiniz bu sadece ilgilenen kişinin azmine bağlı örneğin bende ilk üniversitemi bıraktıktan sonra 27 yaşımda bu işe başladım ki ben başarılı değilim henüz ama gayet de güzel ilerliyorum. Ayrıca lise 2'de ilk işini yapan arkadaşım sadece bir örnek olmakla birlikte 25-26 yaşında olan ve üniversiteye gitmediği halde bu arkadaşa birşeyler öğretebilen başka tanıdığım da var. Ama bu çocuğun sevdiği alanı yapabilmek için nasıl çalıştığını anlatsam inanmazsınız. Kendimi örnek verecek olursam aynı alanın iki farklı kolu üzerinde uğraşıyoruz ve bu iki üç kişiylede belirli bir düzeyde çalışabilecek konumdayım. Yazılım alanı tahmin edebildiğinizden çok çok daha derin bir alan, uçsuz bucaksızdır. O yüzden önüne o alana ait bir ünvana sahip oluyor ama yazılımcı olamıyor.

@Serkan Mıstınoğlu Birde şöyle bir şey var ki bu her alan için geçerli bir durum. Herhangi bir mühendislikten mezun olduğunuzda yada hukuk fakültesini bitirdiğinizde de karşınıza 10 yıllardır çalışan işin piri olmuş insanlarla rakip olacaksınız. O zaman neden mezun olalım yada neden uğraşalım ki bahsettiğim şey sadece işiniz ne olursa olsun gerçek anlamda çaba sarfetmeniz gerekir. Bu sadece bilgisayar bölümlerine bağlı bir durum değil

Lisede ve üniversite seçerken çok yanlış kararlar verildi ve sonuç olarak elde keşkeler ve kayıp seneler kaldı bu sene 4. yıl bitiyor ve doğru kararı verip seveceğim meslekte okuyup kendimi geliştirmeyi düşünüyorum.
Programlamayı 1 aydır kapmaya çalışıyorum fakat gözüm korktu gibi lise zamanında hobi olarak grafik tasarımla uğraştığım oldu zamanında bu alan üzerinden devam etmeyi isterdim biraz geç olacak ama sanırım grafik tasarım üzerinde devam etmeyi düşünüyorum.

Fikirleriniz yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
@Ömer Çolak
@Serkan Mıstınoğlu
@Genç89

Grafik tasarım üzerine okuyan bu işi yapanların yorumlarını tavsiyelerini duymak isterim.

Üniversite artık fırsatları için okunuyor, diploma için değil :) Fakat 2. üniversitesini okuyan birinin bu fırsatları değerlendirme konusunda çok etkili olamadığını varsayarak, arkadaşın programcılık veya tasarım alanında, bahsettiğiniz patlamayı yapamayacağını düşünüyorum.

İyi tasarımcılar ve iyi programcılar bu işe küçük yaşta başlamış kişiler. Bunda hemfikiriz. 3-5 istisna %95'lik kaideyi bozmaz. Ben başlığı açan arkadaşa karamsar bir tablo çiziyorum ki ne ile karşılaşacağını bilsin.

Fakat siz ona kendisini darı ambarına hissettirmeye kararlısınız :D
Devam edin :islik:

• Beğen
Tepkiler: Genç89
@Serkan Mıstınoğlu Haklısınız zaman kaybedildi fakat ne yazıkki mezun olacağım bölümle ilgilide pek umutlu değilim o yüzden böyle bir karar vermiş bulunuyorum en azından daha severek yapacağım bir iş olacak

@mywashere
(link)
Şu siteyi inceleyin. Tüm bu kodlar size iyi hissettiriyor mu :D Eğlenceli mi? Ya da çekilir mi :D

Sonra photoshop ve adobe flash gibi grafik ağırlıklı programlar indirip onları biraz kurcalayın veya videolarını izleyin youtube'dan.

Kendinizi bunlardan hangilerini yaparken hayal edebiliyorsanız veya kendinize yakın hissediyorsanız onu seçin :) w3schools kesinlikle bana bir kabusu andırıyor! :eek::agla:

@Serkan Mıstınoğlu Darı ambarında hissetirme kararında değilim. Bende sizin gibi bunun hiç kolay olmadığını nice karlı dağlar aşması gerektiğini söylüyorum. Ve verdiğim örneklerde sadece bir kişi lisede başlamış olan biri onun dışında bende dahil emin olun 20'li hatta 30 yaşında başlayıp nice mühendisleri cebinden çıkartabilecek kişiler mevcut.
@mywashere Ama bunu yapan insanlar akşam 8'de yatıp gece 12'de kalkıp sabah ders saati durumuna göre 4'te 5'te yatıp sonra okula gidip gelen arkadaşlar. Yani hem çok kolay hem çok zor bu tempoya ayak uydurabilecekseniz buyrun başlayın derim.

Mesela o w3school ben dahil nice tanıdığımı yazılımcı yapıp yüzünü güldürmüş sitedir. Eğer İngilizceni iyiyse (ki iyi olmak zorunda çareniz yok ) Hangi alanı isterseniz o alana dair sınırsız sayıda kaynak ders videosu mevcuttur. Hatta alanınızı da seçtikten sonra o alanı hangi dili kullanacaksanız o dili destekleyen firmanın sitelerinde en sağlam kaynaklar bulunur. Birde bu işi öğrenecekseniz ne yapıp edip algoritma öğreneceksiniz algoritmayı ve kuramlarını bilmeyen birine yazılımcı demek pek mümkün değil ki o yüzden ben de kendime henüz yazılımcı diyemem. Tıpkı Türkçe bilen herkesin Türk dili ve Edebiyatı öğretmeni olamadığı gibi.;)

Tasarım diyorum. En çok gitmek istediğim bölümdü. :koptum:

@mywashere ben 2006 dan beri programcılık ile geçimini sağlayan biriyim. Üniversitede ikinci öğretim okurken 2. yılımda gündüzleri de çalışmaya başladım. Bu işte tecrübenin yeri de çok büyük. serkan mıstınoğlu'nun paylaştığı linkten hiçbirşey anlamayan programcılar da var piyasada. Tam olarak hangi alanda çalışacağınıza bağlı. Mobil, web, desktop uygulamaları geliştiriyor olabilirsiniz veya çok özel bir alanda kendinizi geliştirebilirsiniz (Çağrı merkezi IVR sistemleri için yazılım geliştirmek, Robotik süreç otomasyonları geliştirmek gibi). Ama çoğunlukla da söylediklerinde haklı. Yaşınız kaç bilmiyorum ama ileride 2 veya 4 yılınızı verdiğiniz bir alanda 30 yaşına gelip hâlâ bir gün çok para kazanacağınız zamanı hayal etmek başedilmesi zor bir durum. Moral çok önemli ve bu sizi çökertir.

Gerçek tavsiyeye gelince. Sevdiğiniz değil, gerçekten tutkulu olduğunuz işi tespit etmenizi tavsiye ederim. Önce neye tutkunuz olduğunu tespit edin. O işi yaparken tüm dezavantajlarınızı kapatacağınızdan emin olun. Bu yazılımcılık da olabilir, grafik tasarımcılık da, ziraat mühendisliği de. Sizce o mu olsun bu mu diyorsanız eğer, ikisini de eleyin derim. Çünkü tutkunu olduğunuz işe herkes karşı çıksa dahi engel tanımayacaksınız. Bu kişisel görüşümdür. Her ne olacaksa hayırlısı olmasını dilerim ve başarılar dilerim.

Hangi bölüm daha iyidir diye birşey yok. Benim okumaktan keyif alıp dereceyle bitirdiğim makine mühendisliği birçok arkadaşımın saçını dökmüştür. Bu yüzden hangisi iyi diye sormak yerine, sen hangi bölümü okumak istersin diye sormak daha mantıklı. İki bölümün de çalışma alanlarını, transkriptte verilen dersleri araştır. Cevabı kendin bulacaksın.

• Beğen
Geri