Scudo Sports

Uludağ Tırmanışı

C.Biberci

Forum Bağımlısı
Tepki
5.323
İsim
Candan
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba değerli arkadaşlar.
Bu haftaki tur planlarımın bazı aksilikler sebebiyle sekteye uğramasından dolayı içimde kalan pedallama aşkını Uludağ tırmanışı ile taçlandırmış bulunuyorum.

Kısmetse bu cumartesi yapılacak olan Orbea Uludağ performans tırmanışınında ön provası gibi oldu.
Sabah 9 gibi evden çıktım.Tırmanış için klasik çekirge üzerinden Uludağ yoluna katılmak yerine oldukça sert bir eğime sahip yeni yolu kullanarak Uludağ yoluna doğru pedallamaya başladım.

Yolda Caner isminde 50 lik bir delikanlıyla karşılaştım ve kısa bir tanışma faslından sonra rotamızın aynı oluşundan dolayı birlikte pedallamaya başladık ve bu ikimizin içinde iyi oldu.

Birisi eğimdenmi bahsetmişti?:)
image.jpg image.jpg image.jpg

image.jpg
Eğimi bitirdikten sonra Uludağ yoluna girdik hotellere 33 km tırmanış asıl şimdi başlıyor.
image.jpg
Caner abinin iki gün önce tam tur Kapıdağ yapmasından dolayı yorgun oluşundan düşük tempoda yolumuza devam ettik.
image.jpg
Şanlı bayrağımızın güzelliğini gördüğüm zaman dayanam ve illa bir fotoğraf alırım:)
image.jpg
Kirazlıyayla'dan bir kare
image.jpg
Milli park gişelerine 1 km kala 400 mt civarı kısımda yol çalışması var fakat zemin sert ve sürüş için uygun.
image.jpg
Gişelere nihayet varıyoruz daha yolumuz uzun.
image.jpg image.jpg
Gişeleri geçtikten 200 mt sonra yol çalışması 2600 mt boyunca devam ediyor.Yol baştan iyi gibi gözüksede ileride iyice bozuluyor en kötüsüde araçların yerden kaldırdığı yoğun toza maruz kalmanız.Yol henüz asfaltlanmadığı için yakın zamanda arkadaşlara tavsiyem yanlarında buf yada balaklava bulundursunlar çünkü bol bol toz yutmak zorunda kalıyorsunuz.
image.jpg
Bu dev iskandil kayadan 100 mt sonra yol tekrardan asfalta dönüyor.
image.jpgimage.jpg
Râkım yükseldikçe hava sıcaklığı iyice düşüyor.Şehir merkeziyle 1800 râkım arasında 11c fark var yani adamı üşütecek cinsten:)
Yol boyunca düşük tempo yapan Caner abi hotellere 1 km kala yumurtadan yeni çıkan Caretta yavrularının denize koşması misali sprinte kalkıp beni geride bırakıyor:)
image.jpg
Sonunda Allah'ın izniyle kazasız belasız hoteller bölgesine ulaşıyoruz.
Arkada görülen tepe gelen herkesin zirve zanlettiği eski rasathane binasının olduğu büyük zirveyle râkım farkı az olan Rasatdüzü tepesi.
image.jpg
Hotellerden bir kaç kare.
image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg
image.jpg
Biraz abeste olsa bir kereye mahsus bisikleti kaldırırken bir anı karesi çekiyorum.Ağırmışta meret:)
image.jpg
Tırmanış toplamda 33 km sürdü 1900mt civarı bir râkıma çıkmış olduk.Ben yine her zamanki gibi evden çıkarken yaptığım sağlam kahvaltı ile sudan başka birşey tüketmeden tırmanışı tamamladım.Caner usta hotellere gelmeden yolda sağlam bir köy kahvaltısını mideye gömdü bu yüzden hotellere doğru sprinte kalkıp geri geride bıraktı :)
Dönüş bol slalomlu bol yatırmacalıydı doğal olarak.33 km kesintisiz iniş.
Böylelikle üç günde toplam 500 km hedefime Uludağ dönüşü 40 kmlik akşam turu ile Allah'ın izniyle ulaşmış oldum.
Bir başka macerada buluşmak dileğiyle:)
image.jpg

Scudo
Tebrikler çok güzel tirmanis ,vede yanınıza yol dostu bulmanizda daha güzel olmus .

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
@irfanyazicitunc
Teşekkür ederim.Özellikle tırmanışta yanınızda biri olunca mesafenin nasıl geçildiğini anlayamıyorsunuz ve tempoyu daha iyi yakalıyorsunuz.
@Anonim
İlaç gibi geldi aynen:)Tatilin son günü benim için keyifli geçti.
@bforummurat
Sağolasın:)

https://www.bisikletforum.com/dosyalar/image-jpg.77902/

tebrikler candan, bu arada ben burdan geçmiştim yol asfalttı,

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11998909_1039890259376881_1640095517758472924_n.jpg?oh=e0f684fffcb0c5c453c115b373bd0139&oe=57FB4B8B

gişelere gelmeden önceki yollar geçen yıl

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12004901_1039895192709721_1047634812425653631_n.jpg?oh=cee5002b650236c958170353adbf1de6&oe=58320F92

geçen yıl gişelerde bıraktım 1 senedir aşağıdaki yolu yapmamaları abesle iştikaldir,
gişelerden sonra eski ekip çıktı 3 km yol toprak idi.

https://www.bisikletforum.com/dosyalar/image-jpg.77917/
1 yıldır aklınız nerede eyyyyyyy yol yapanlar.
ayrıca gene araç trafiği, sevmediğim bu işte,eğimde çıkarken biri arkadan dart derse ben iptal oluyorum,
malesef bu ct apartmanda mal sahipleri bi araya geleceğiz yönetici olarak bulunmak durumundayım süren mahkemeleri konuşacağız mütehait ile,
en iyi skorum 21 km geldim ve 21 km eğimi 2 saat 30 dakikada çıktım 15 dakika mola toplamı 2-3 dakika ile sınırlı idi,2 saat 15 dakika makara yaptım hiç bunalmadım hava kapatmış idi.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10421099_1039892659376641_7611508511264304499_n.jpg?oh=76d165267e95383baf3ecfc7dd609083&oe=57F8A7F4

gişelere az kaldı 20 inci km

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11987168_1039892222710018_1467807220562486530_n.jpg?oh=9caaf06e3a6bb8d8ef233e70ea9a2c8d&oe=5825E799

gişeler gözüktü,
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11995960_1039892812709959_4940743091185616249_n.jpg?oh=26fef03f69f3ac46b3020728f063d3cf&oe=57F66F84

gişeler,arac bolluğu canımı sıktı,asla değişmem etabımı kartepe suadiye çıkışı 100 km sonra 7 km tırmanış 209 km ekim sonu 18.turu tamamlayacağım.
uludağ bana o gün 100 km 'ye patladı.

Harika bi tirmanis yazisi :) InsaAllah Allahu Teala banada nasip eder boyle performanslari :))))

• Beğen
Tebrikler, benim de uzun süredir yapmak istediğim tırmanış. Köpek durumunu ben de merak ediyorum. Kışın otellerden beslenen köpekler yazın aşağı iniyor ve maalesef aç kaldıkları için bazen saldırgan olabiliyorlar. Sizin gezide nasıldı?

• Beğen
Verilere bakıyorum da ; Anlamadığım şu 4:46:19 sn bisiklet kullanmışsınız , üstelik Uludağ'a tırmanmışsınız . ancak yaktığınız kalori sadece 2759 ...Neredeyse 2 hamburger menü ... Bu değer az değil mi ? ... Diğer bir değişle Kilo vermek amacıyla spor yapanlar için Bisiklet çok da faydalı değil mi ? ...

• Beğen
@murat serbet
Sağolasın tel biraz eski fotoların kalitesi düşük bu yüzden.Asıl amaç çıkmak isteyen arkadaşlara nacizane klavuz niteliğinde tur yapmaktı.
@Alper Arslantürk
Köpek hiç yok malum bayram ve hafta sonu yerli yabancı turist durumundan köylülerde köpeklerini bağlıyor.
@Kudret Kurtcebe
Gelemeyecek olmana üzüldüm ama sağlık olsun başka sefere inşAllah kelle paça:)
Evet abi 1 yıldır yol hala bozuk..Belediye stada parayı gömünce işler sarpasardı heryerde tarım yamalak işler silsilesi..Güya bügün asfaltlamaya başlayacaklardı ama ben hiç inanmadım açıkçası.
Dün trafik yoğundu malum bayram dönüşü hotellerden iniş ve piknikçilerden hem duman hem tozla karışık 60 km hızla iniş yaptık.
Kartepe güzeldir ama Uludağ bambaşka güzel ;)
@mariokaldato
Scandium kadroya karbon maşayıda taktın artık performansını ortaya koyarsın ;)
@sayginyilmaz
Dediğim gibi köy evlerinde tek tük köpek var onlarda bahçedeler kesinlikle dışarıda değil.Hotellerdeki köpekler bir şekilde toplatılmış sanırım.
@tunç şenel
Haklısın kalori hesabında biraz tuhaflık var.Perşembe gecesi çıkıp Bandırmada köpek tacizlerinden dolayı ilAllah deyip bırakmaz zorunda kaldığım maratonumda 230 km de daha az efor sarfetmeme karşın 10.000 üzeri kalori yakımı gösteriyordu.Kalori tabiki tahmini olarak yansıyor fakat neredeyse düz gittiğim yola 10.000 kalpri gösterip 1900 mt râkıma 2.000 kalori göstermesi işginç..Hava yukarıda 15-17c civarıydı belki buna bağlı olarak hidrasyon ve kaloriyi düşük hesaplıyor olabilir.
Kilo fazlası olan birinin ayda 4 kez bu tırmanışı yapması en az 4-5 kg vermesine denk gelir.
Cuma günkü yarım maratonun verileri yakılan tahmini kalori 10.000 üzeri görünmekte.
image.jpg image.jpg

@tunç şenel
@Tolga Çelebi

Evet haklısınız spor uygulamaları kcal ve hyrdrant degerlerini çıkılan eğim+hız+hava durumu baz alınarak hesaplanıyor ama gel gelelim Uludağ tırmanışının hız ortalaması az olması ve hava sıcaklığının düşük olmasını çıkılan eğimin zorluğunu hesaplamadan kcal hesabını oldukça eksik hesaplıyor.
Sonuç olarak nabız ve kadans ölçer yoksa hız+mesafe+râkım bizler için esas olandır diğer veriler tahminidir.

tebrikler.. kartepeden sonra bir diğer hedefim de uludag. umarım bana da nasip olur

• Beğen
Kalori hesabi mertebe olarak dogru gibi. Programlarin kalori hesabi duz yol icin şaşabilirken yokuslarda yaklasik dogru hesapliyor.
Uludag tirmanisi icin yaklasik hesap yaparsak ( bisiklet+vucut agirligini 80 aldim. H=2000metre)
E=mgh formulunden
E=80x10x2000/1000=1600 kjoule
Bu sadece lastiklerin surtunmesi ve hava direnci ihmal edilerek yer cekimine karsi yapilan is.
Bu durumda 1600 kjpule luk is yapabilmek icin vucudun yaktigi enerji genel kabule gore 1600 kilo kalori yapar. Bu degere yolu duz kisminda harcanan enerji, lastik surtunmesi ve hava direnci eklenirse 2600 kilo kalori degeri yaklasik bulunabilir. Yani sonuc mertebe olarak cok afaki degil.

@Candan Biberci ;
Tebrik ederim ayağına sağlık, yarış öncesi tırmanış iyi olmuş hem bu sayede yolun son durumunuda görmüşsün...Birlikte çıkabileceğin biriyle denk gelmek tempo açısından da çok iyi oluyor, ben hep inişlerde karşılaşıyorum :aglyrmngaa:...Cumartesi görüşmek dileğiyle :harika:...
Köpek konusunu soran arkadaşlar için belirteyim hiç kafaya takmasınlar inanın onlarla insanlardan daha rahat anlaşılıyor;)...Ama geçen senelere göre çok nadir köpek denk geliyor...

@Candan Biberci

yav illet oluyorum arkadaş okullar bi kapanıyor her yer işgal az kaldı eylül 15 'de açılıyor okullar ,
zil takıp oynayacağım,pazarları herkes evinde çoluk çocuk ders çalışacak,ortalık bana kalacak ora göçbeyli -bıçkıdere göçbeyli.
ekim sonu kartepenin suadiye çıkışında tek araç yoktu ,bu senede aynı olacak,şimdi bu sıra gidilmez,
bu uludağı kışın araçtan arındırmak lazımda yok çaresi.

Geri