Ucuz çadır incelemesi

soner kalaycıoğlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Ekim 2011
Mesaj
496
Tepki
946
Yaş
66
Şehir
Ankara
İsim
soner
Başlangıç
1968—69
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Klasik
Naturehike ucuz kamp çadırı incelemesine geçmeden önce, çok da uzatmadan pahalılık ile ilgili birkaç şeye değinmek istiyorum. 2013 yılında 400 TL ödeyerek satın aldığım kaz tüyü uyku tulumu bugün 1800 liradan satılıyor. Gene aynı yıl 450 TL ödeyip de satın aldığım Garmin Etrex 30 şimdi 1300 lira. Garmin GPS için ödediğim rakamı dolar bazında inceleyelim.

04.06.2013 dolar kuru 1 ABD Doları = 1,88 TL
450 TL ÷ 1,88 TL = 239 ABD Doları
10.09.2017 dolar kuru 1 ABD Doları = 3,43 TL
1300 TL ÷ 3,43 TL = 379 ABD Doları

Arada 149 dolar fiyat farkı oluşmuş. Ürünün fiyatı dolar bazında yüzde elli sekiz artmış. Bu arada Türkiye’de fiyatı dolar bazında %58 zamlanmasına karşın; ürünün teknolojisi eskidiği için Amerika ve Avrupa satış fiyatlarında %25 civarında düşüş var. Üşenmeyip bir de şunu hesaplamak istiyorum. Bakalım 2013 yılında 100.000 dolarlık Garmin Etrex 30 mu satın almış olsaydım, ya da Garanti Bankasına 100.000 doları faize yatırmış mı olsaydım daha çok para kazanırdım. 100.000 USD x %58 = 158.000 dolar (parayı Garmin’e yatırmış olsam, 58.000 dolar kârdayım) 100.000 USD yıllık faiz getirisi = 1530 USD (her yıl rakam katlanacağı için yuvarlak hesap 1600 USD diyelim) x 4 yıl = 6400 dolar faiz geliri elde ederdim.
Faize yüz bin dolar koysam 4 yılın sonunda 6400 dolar kazancım olurken, aynı rakamı basit bir el tipi GPS’e yatırmış olsaydım havadan 58.000 dolar kâr etmiştim.

Bu yalnızda tek bir kalem. Vaktiniz varsa GTİP Kodlarını inceleyin. İthal edilen on binlerce farklı ürün türü ile karşılaşacaksınız. Hatırlarsanız eski bakanlardan Unakıtan’ın oğlu mısır ithal ettikten hemen sonra mısırın gümrük oranı değişti, farktan dolayı oğul Unakıtan 360 milyar lira kazanç sağlamıştı. Benim GPS durduk yere neden değer kazandı? Gümrük oranı değiştiği ve ÖTV eklendiği için tabi ki. Bizim de amcamız dayımız olsaydı (ve elbette paramız), “ek vergi gelecek, parayı şuna yatır” deseydi; biz de durduğumuz yerde para kazanmıştık. Hem de dolar bazında!

Fiyatları 1 – 5 milyon arası değişen daireler, 10 milyona varan villalar, karpuz alır gibi yenilenen beş yüz binlik arabalar alın teri ile mi alınıyor zannediyorsunuz? hahayt. Gelirimiz gelişmiş ülkelerin 1/3 iken, satın aldığımız çadır, tulum, et, süt, hemen her şey için gelişmiş ülkelere kıyasla 2 kat fazla fiyat ödemeye razı oldukça, onlar daha da zenginleşecek.

Ucuz Kamp Çadırı satın alma ve teslim aşaması
MSR Hubba incelemesini okuduysanız, tek kişilik bu çadırdan çok da hoşlanmadığımdan bahsetmiştim. 1200 liraya satılan bu çadır pahalı olmasının yanı sıra, oldukça dar ölçülere sahip ve kullanılan kumaşın kaplama malzemesi yanık et kokuyor. Çadıra bir türlü ısınamadım. Bunun bir başka sebebi ise 2016 yılının son ayında satın aldığım çadırın 2012 üretimi, yani neredeyse 5 yıllık olması idi. MSR satın alırken üretim tarihine dikkat edin.

Bugün sıfırdan kamp ve dağcılık malzemeleri satın alacaklar için gerçekten üzülüyorum. Her şeyin iyisinden almaya kalksanız, 10-15 bin lira gibi ciddi rakamlar ödemeniz gerekiyor. Satın alma gücümüz gitgide düştüğü için, bundan böyle ucuz alternatiflere de yer verip tanıtacağım.

Naturehike son bir yıldır adını sıkça duyduğum Çinli bir firma. Naturehike Çinli hemen her firmanın yaptığını yapıyor; Amerikayı baştan keşfetmek yerine MSR, Big Agnes, The North Face gibi firmaların çadırlarını neredeyse birebir kopyalayıp üretiyor. Hatta işi abartıp, bu çadırlarda olumsuz yorum almış kapı, havalandırma gibi bazı detayları da düzeltiyorlar. Naturehike çadır üretiminin yanı sıra, şişme mat, tulum, kamp ocağı gibi hemen her türlü kamp malzemesine el atmış durumda. Naturehike’a en başta ön yargı ile yaklaşıyordum. Oysa ki kullandığımız hemen her türlü kamp malzemesinin kumaşları, fermuar gibi aksesuarları ve dikimleri zaten Çin’de yapılıyor. Olaya bu açıdan bakınca denemeye karar verdim.



Aliexpress’ten tek kişilik 1500 gramlık kamp çadırını gözüme kestirdim. 79 dolar fiyatı (kargo dahil yaklaşık 260 lira) ve 1500 gram ağırlığı oldukça avantajlı görünüyordu. Ayrıca en nihayetinde bir çadır ne kadar kötü olabilirdi ki? MSR Hubba’nın 60 santim genişliğine karşın, bu çadır 95 santim genişliğindeydi. Bu da tek kişilik Naturehike’ı tercih etmemde önemli bir kıstas oldu. Gümrük muafiyet bedeli 70 euro iken siparişini verdim.



Sipariş ettiğim, bugünkü incelemeye konu olan çadır.

Bu arada bilginiz olsun, Çinliler malın gümrükte takılma mevzusuna uyanmışlar; 70 dolarlık ürüne 10-15 veya 20 dolar yazıyorlar. “Ben gümrük vergisini öderim” diyorsanız, satıcıya mesaj atıp tam rakam deklare etmesini söylersiniz (söylemedikçe az yazıyorlar). Bu durumda 45 lira civarında bir vergisi var. Kapıya teslim için gelen PTT görevlisine ödersiniz.

Aliexpress’te 20-40 gün yazmasına karşın, çadır sipariş verdikten 7 gün sonra elime geçti. Verdikleri kargo takip numarasından kargo hareketlerini adım adım takip edebiliyorsunuz. Aliexpress siparişlerim genelde 7 ila 12 gün arasında sürelerde elime geçiyor. Bugüne kadar 50 sentlik basit ürünlerde bile sorun yaşamadım. Ayrıca bir sorun olması durumunda Aliexpress ya paranızı iade ediyor, ya da yeniden sipariş edilmesini sağlıyor. Buna ek olarak; eğer hatalı ürün gelirse, gene aynı prosedürü uyguluyorlar. Bizim yerli sitelere kıyasla katbekat güvenli olduğunu söyleyebilirim.

Naturehike Tek Kişilik Hafif Kamp Çadırı incelemesi
Buraya kadar sabırla okuduğunuz için taktir ve teşekkür ederim Pahalı alternatifleri ile kıyaslandığında oldukça ucuz bir seçenek olarak öne çıkan Naturehike, fiyatına göre kalitesi, basitliği ve ince detaylarıyla beni çok şaşırttı. Özelliklerine geçelim.



Ölçüler
Naturehike tek kişilik bir çadır için oldukça geniş, içinde rahat edebileceğiniz, çadırı etkin olarak kullanabileceğiniz ölçülere sahip.

Paket ölçüleri: (içinde tüm aksesuarları bulunduğunda) 38cm x 15cm x 20cm
Kurulu ölçüleri: 205cm uzunluk, 95 santim iç tente genişliği, 60 santim balkon genişliği, 110 santim yükseklik. 60 santim iç tente genişliğine sahip MSR Hubba’da uyurken döndüğümde, uyandığımda malzemeleri dağılmış, kimilerini altımda buluyordum. 1200 liralık Hubba bildiğiniz tabut gibiydi. 260 liraya mal olan Naturehike’da böyle bir sıkıntı yok. 50 santim genişliğindeki matı serdikten sonra kalan 45 santim çok gerekli durumlarda ikinci bir kişinin bile çadırda konaklamasına yetecek büyüklükte. Çadırın içine çantanızı ve tüm malzemelerinizi rahatlıkla sığdırabiliyorsunuz.



Matınızı serdikten sonra 45 santim boş alan kalıyor. Naturehike tek kişilik bir çadır için oldukça geniş ölçülere sahip.

Tek girişe sahip Naturehike, 60 santim genişliğinde yeterince büyük bir balkona sahip. Yağışlı ve rüzgarlı havalarda rahatlıkla yemek pişirebilir, su kaynatabilir, çanta ve botlarınızı bu alana koyabilirsiniz. Akrep ve örümcek fobim yüzünden sıcak havalarda çantayı mutlaka çadırın içine alıyorum. Yani tek kişilik çadırların çantayı içine alacak kadar geniş olması benim için olmazsa olmaz bir özellik. Çadırın ortasında 110 santim yüksekliğe varan iç alan bağdaş kurup yemek hazırlamanıza, yemenize yetecek yükseklikte. Hemen her çadırda olduğu gibi; Naturehike’ta da baş ve ayak kısımları alçak. Baş kısmında sırt çantanıza dayanıp kitap okumanıza yetecek kadar yükseklik var.

Yapı ve Kurulum
Genel maksatlı bir kamp çadırında aranacak başlıca özellik nedir diye soracak olursanız, kendi başına kazık çakmadan ayakta durabilmesi diye yanıtlarım. Çok sevdiğim Ferrino Lightent çadırı sırf bu yüzden satmıştım. Yorgun argın kamp yerine varıp, bir an önce çadırın içine kendimi atmak istediğimde, kazıkları toprağa sabitlemek saç baş yolduruyordu. 4 tane kazıkla ayağa kalkan Lightent, 3 tane kazığı çakıp sıra 4ncüye geldiğinde, eğer zeminde görünmeyen kaya olursa (sıkça başıma gelen bir olay), tüm kazıkları söküp çadırın yerini değiştirmekten başka çare bırakmıyordu. Aynı durum çadır için yeni seçtiğim alanda da tekrarlandığında çıldırıyordum. Hele bir de yağmur yağmaya başlamışsa çadırın içi, tüm malzemeler ve üst baş sırılsıklam oluyordu.

Naturehike “free standing” olarak adlandırılan, yani sadece polünü kurarak ayakta durabilen bir çadır.



Naturehike, yalnızca pollerini kurmak suretiyle ayakta durabiliyor.

Çadırın kurulumu, birkaç kez pratik yaparsanız 90 saniye sürecek kadar basit. İç tenteyi yere seriyor, polü 4 noktadan iç tenteye sabitliyor, iç tente klipslerini pole takıyor ve üstüne dış tenteyi serip klipslerini takıyorsunuz. En son çadırı sabitlemek ve kurulumu muntazam tamamlamak için 6 kazık yeterli oluyor.

Malzeme Kalitesi ve Ağırlık
Çadırda kullanılan fermuar, su geçirmezlik için kullanılmış dikiş bantları, poller ve zemine serilen çadır altlığı, malzeme anlamında genel olarak orta kalitede. Konfeksiyon ve dikiş yerlerinin bantlanması gibi işçilikler ise pahalı çadırlar kadar iyi. Ripstop özellikli, su geçirmezlik için poliüretan sıvamalı zemin ve tente kumaşını beğendim. Taşıma çantası kulplara ve sıkıştırma perlonlarına sahip. Ancak 1000 lira ve üstü çadırlara boşuna para verdiğimizi söylemek haksızlık olur. Poller sağlam duruyor. Alüminyum pollerin esneme katsayıları yüksek olacak ki; kurulum esnasında fazlaca bükmeme rağmen eğilip kırılmadılar. Bunların da DAC pol kalitesinde olmadığını belirtmeliyim. Kıyaslama açısından Husky, Loap gibi firmaların polleri ile aynı kalitede olduklarını söyleyebilirim.



Poller oldukça kalın ve güven veriyor. En az Husky ve Loap gibi markalarda kullanılan poller kadar iyi.
Çadırın dış tente ve zemin kumaşları 210T olarak adlandırılan polyester kumaş. Bu kumaş su geçirmezlik için poliüretanla sıvanmış olmasının yanı sıra, dikiş yerleri de su sızdırmazlık için bantlarla takviye edilmiş. Daha kalın 210T kumaş kullanılmış olan çadırın ağırlığı 1500 gram. Eğer 10 dolar fazla öderseniz (linkteki sarı renkliyi seçmelisiniz) 20 denye, daha ince ve hafif olan, ayrıca su geçirmezlik konusunda daha iyi netice verdiğini iddia ettikleri 1300 gram ağırlığındaki çadırı satın alabilirsiniz.



Zemin ve dış tentede ripstop kumaş kullanılmış. İç ve dış tentede tüm dikiş yerleri bantlanmış. Kumaş kalitesini beğendim.

Çadırın beraberinde gelen kazıklar çok kalitesiz ve ağır. İleride 20 liraya satılan daha hafif kazıklardan satın almanızı öneririm.



Fermuar, toka gibi malzemeler çok kaliteli değil. Ancak iş görüyor.

Çinli üretici zemin kumaşında benim de mesleğim tekstil olduğu için anlamlandıramadığım bir şey yapmış. Zemindeki kumaşın yukarıya döndüğü bölümler ekli çalışılmış. Bu ek yerlerini dışarıdan biye ile dönüp, iç kısmını su geçirmez bantla kapamışlar. Ya ellerindeki fire kumaşı değerlendirmek istediler, ya da kampçı insanlar değil; özellik katmak mı istediler bilmiyorum, gereksiz bir iş yapmışlar.

Çok hoşuma giden bir ayrıntı
Naturehike haricinde iki çadırım daha var. Bunlar tek kişilik MSR Hubba ve iki kişilik Big Agnes Copper Spur. Hubba için çadır altlığı satın almaya kalksam kargosuyla 70 doları buluyor. Big Agnes için altlık almaya kalksam kargosuyla 100 dolar ödemeliyim. Maliyeti taş çatlasa 3 dolarlık polyester kumaş için insafsızların istedikleri rakamlara bakar mısınız!

Naturehike çadır altlığını da pakete dahil etmiş. Dandik bir kumaş parçası koymamış; gayet düzgün kesimli, ek yerleri su geçirmezlik için bantlanmış, köşelerde klipsli ve kenarları biyeli muntazam bir altlığı hediye etmiş.

Bisikletçiler için önemli bir husus
MSR Hubba, bir detay dışında bisikletçilerin tam da aradıkları özelliklere sahip bir çadır. Hubba’nın polleri katlandığında 53 santim uzunluğunda. Bu yüzden çoğu heybeye uzunlamasına ve yatay biçimde koyamıyorsunuz, kapağı kapanmıyor. Bilgisayar başında araştırırken insan bu gibi detaylara dikkat edemiyor. Neyse ki Naturehike’ın polleri katlandığında 34 santim uzunluğunda. Hemen her tipte heybeye enine ve boyuna rahatlıkla sığdırabilirsiniz.

Sonuç
Tek kişilik çadır işimi görmez veya 90 santim bana yetmeyebilir diye düşünüyorsanız, aynı özelliklere sahip, çift kişilik Naturehike Cloud UP 2 kamp çadırı incelememizi okuyabilirsiniz. 260 liraya artık kaliteli yürüyüş batonu bile satın almak mümkün değil. Paranın değeri kuşa döndü. Bu açıdan bakıldığında Naturehike oldukça cazip bir seçenek. Hafif malzeme ile kamp yapmak istiyorsanız, bütçeniz de henüz 1000 lira üstü rakamlara uymuyorsa, Naturehike’ı gözü kapalı alabilirsiniz. Naturehike’ın bu incelemedeki tek kişilik modeli Türkiye’de 450 liraya satılıyor. Ancak 190 lira fazla ödemek yerine, Çin’den sipariş edip 7-12 gün beklemek bana sorarsanız daha mantıklı.

Eğer bu çadır beklentilerinizle örtüşmüyorsa, tüm popüler Naturehike çadırları tanıttığım yazıya göz gezdirebilir, modeller hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Çadırı henüz yağmur altında denemedim. Fakat tüm dikiş yerleri su sızdırmasına karşı bantlanmış. Ayrıca dış tente kumaşı ve zeminde kullanılan kumaş su geçirmezlik için poliüretanla sıvanmış. İlk yağmurda kurup bu yazıyı güncelleyeceğim. Ancak pek çok çadır denemiş biri olarak, yağmur altında da, kışın yaylalarda, kar altında bile kullanmamanız için bir sebep göremiyorum.

Genişlik bakımından pahalı tek kişilik çadırlardaki “tabuta girmiş hissi” bu çadırda yaşanmıyor. Naturehike’ı iki kişilik dar bir çadır gibi de düşünebilirsiniz. TNF, MSR, Marmot, Black Diamond gibi markaların çadırlarını daha önce kullanmadıysanız, kalite ve işçilik anlamında gözünüze çarpan bir eksiklik olmayacak. Ancak pahalı çadırlardan Naturehike’a geçince az da olsa kalite farkı hissedeceksiniz.

Kaynak: (link)
 
Scudo

CyclistAntalya

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2015
Mesaj
387
Tepki
473
Şehir
Antalya
İsim
Erkan
Bisiklet
b'Twin
Güzel inceleme. Markaya gereksiz yere para verme yanlısı değilimdir. Aynı kalite aynı ürünü farklı markada daha ucuza alabiliriz. (yaşasın Çin, yaşasın korsan) Bu tarz incelemeler yolumuzu aydınlatıyor. Aliexpress tecrübem hiç olmadı. Ama önümüzdeki yaz tatilinde bir denemek lazım.
 

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
oldukça detaylı bir inceleme.. halihazırda dekatlon çadırım olmasa almayı düşünürdüm :)
 

MakRo

🤘Forever Metal🤘
Kayıt
5 Temmuz 2015
Mesaj
2.843
Tepki
9.125
Yaş
32
Şehir
Denizli
İsim
Alperen Atman
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
İnceleme gerçekten detaylı ve faydalı olmuş.

Ben de Naturehike markasının bir kaç çadır modelini beğeniyorum. 2017 haziranda falana sipariş verecektim "dur şu piyasa az dengelensin dolar uçtu gitti" diyordum, fakat doları düşeceği yerde daha da katladı hala aklımda olan bir marka. Özellik 95$lık 2 kişilik modeli bir kaç kişi ile de konuştum tavsiye etmişlerdi. Bu ara genelde yalnız olduğumdan ve çadırlara boy olarak çok sığmadığım için genelde bahar ve yaz mevsimlerinde kullanmak üzere çadırdan ziyade şu cibinlikli hamak ve üstüne tente sistemi var kafamda. Hem hafif ve hem az yer kaplamıyor.
Çadır ve hamak karşılaştırması.
Naturehike Çadır
 
  • Beğen
Tepkiler: nonsteril

Arena

Aktif Üye
Kayıt
29 Eylül 2016
Mesaj
130
Tepki
216
Yaş
46
Şehir
İstanbul
İsim
Ahmet
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
koskoca decathlon şu naturehike kadar olamadı, halen ağır hantal çadırlar yapıp satmakta ısrarcı.
 
  • Beğen
Tepkiler: MakRo

Cem Tunç

@bike33travel
Kayıt
5 Nisan 2010
Mesaj
370
Tepki
381
Şehir
Mersin
İsim
Cem Tunç
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Triathlon
Decathlon da ki 2 veya 3 kişilik çadırların hangisi biz bisikletçilere daha uygundur, alıp kullanan arkadaşlar var mı?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bisikletçiler için decathlon çadırları çok ağır hocam, başka modellere yönelmenizi tavsiye ederim.
@Cem Tunç

Bisikletçiler için decathlon çadırları çok ağır hocam, başka modellere yönelmenizi tavsiye ederim.
@Cem Tunç
 

Devilsbutcher

Daimi Üye
Kayıt
1 Nisan 2018
Mesaj
390
Tepki
404
Yaş
34
Şehir
Ankara
İsim
Tuncay
Bisiklet
Carraro
@Cem Tunç

Bende çadır araştırıyorum. Decathlondaki en ucuz 2 kişilik olan çadır 2.2 kg. Bence hiç fena değil. Çadır, uyku tulumu, 2 tane mat hepsi 4.5 kg. Fiyat 270 tl. Almayı düşünüyorum. 2 mat üst üste koyup üzerine uyku tulumu koyacağım. Yerden gelen soğuk etkisini en aza indirmek için. Uyku tulumu 5-10 dereceye kadar etki ediyormuş. Çadır da yağmurda bile su almıyormuş. Tabi çok hızlı sağanak yarsa alır. 3 mevsim olarak geçiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman

Son Selim

Daimi Üye
Kayıt
26 Eylül 2016
Mesaj
311
Tepki
482
Yaş
41
Şehir
Bursa
İsim
Selim A.
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Şehir - Tur
@TORUKOJİN "Bisikletçiler için decathlon çadırları çok ağır" demişsiniz ama daha hafif olarak var mı başka alternatifi, o kalitede, o fiyat aralığında? Zannetmiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Tunç

mhd

Daimi Üye
Kayıt
28 Mayıs 2015
Mesaj
242
Tepki
282
Şehir
İstanbul - Ataşehir
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
@soner kalaycıoğlu
Özenle hazırlanmış, detaylı bir inceleme yazısı olmuş. Ellerinize sağlık, çok teşekkürler.
 

MakRo

🤘Forever Metal🤘
Kayıt
5 Temmuz 2015
Mesaj
2.843
Tepki
9.125
Yaş
32
Şehir
Denizli
İsim
Alperen Atman
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@SonSelim o fiyat aralığında zor. Aslında şu naturehike markasının 2 kişilik yada tek kişilik çadırları güzel fakat 70 ile 100 dolar arasında olunca dolar kuruda bu haldeyken çok mantıklı olmuyor. Çadır dışında tente veya hamak çözüm olabilir. Bu tenteden çeşitli şekil ve teknikler ile çadır yapıyorlar. Videodaki gibi yapılabilir, sonuç olarak kişiye kalmış bir şey.
 

Cem Tunç

@bike33travel
Kayıt
5 Nisan 2010
Mesaj
370
Tepki
381
Şehir
Mersin
İsim
Cem Tunç
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Triathlon
Bu çadırı aldım. Yorumlar, su,rüzgar, soğuk ve ışık geçirmediği yönünde hep. 2 buçuk kg. 300tl. 3kişilik, 2 kişi ve eşyalar rahatlıkla sığar, bisikletle tek gidersem ben ve bisiklet rahatlıkla sığar,daha ne olsun.

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ozicu