Scudo Sports

Türkiye'de maden suları

Scudo
Bilimsel makaleden yola çıkalım. Sadece maden suyundan kuşkulanmak yerine diğer gıdalara da bakmak gerekiyor. Bu bahsettiklerinize paralel Nitrat ve nitrit hakkında bilimsel makale mevcut. Yeşil yapraklı sebzelerde de nitrat kaynağı olduğu belirtiliyor. Gerçi olay en başından başlıyor "Kaynağından" Azotlu topraktan alınan ürün biraz tehlikeli. Tablo 1'de ne maksimum ne kadar alınabileceği belirtilmiş.

(link)

Ekmek yemeyin diyen kır saçlı doktor teyzemiz içinde silikat olan maden sularını için yararlı demişti. O yüzden Beypazarı'nı kullanıyorum :D

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
Sürekli aynı maden suyunu içmek yerine farklı maden suları içmek daha yararlıymış :)

Dün konuyla alakalı Facebookta oluşturduğum bir ankette BEYPAZARI açık ara en çok tercih edilen maden suyu oldu. Belki Ankaralı olduğumuzdan olabilir...:harika:

upload_2016-5-24_8-46-42.png

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
Lisanslı olarak bisiklet kullanım süresince günde 2 tane maden suyunu içiyorum. Son 2 aydır şunu fark ettim özellikle yokuşlarda nabız tavan yapıyorum. İçtiğim maden sularının değerlerine bakmıyordum. Ama son 2 aydır Kızılay maden suyu içiyorum ve açıkçası nabız için şüphelerim bu maden suyu için. Bunu şirket doktoruna söylediğimde direk Beypazarı maden suyunun değerlenin iyi olduğunu söyledi. Baktığımda Magnezyum ve sodyum değerlerinin Kızılay dan daha iyi olduğunu görüyorum. Buradaki yazıları da okuduğumda ve bir kaç araştırma sonucunda bundan sonra Beypazarı içmeye kararlıyım.

Açıkçası maden suyunu turda içerken bana faydası olur mu diye değil de, sıvı kaybımı giderirken zevkli ve farklı yoldan gidermek için kullandığımdan, benim için maden suyunun markasının ya da değerlerinin çok önemi yok.
Beypazarı çok yaygın şekilde bulunuyor, çoğu zaman ona denk gelip içiyorum. Kınık eskiden daha yaygındı sanki. Kızılay'ı ise isminden ötürü sevmesem de mecbur kalırsam gene içiyorum. Uludağ, Sırma vs. hangisi denk gelirse içerim.

Hazır konu hortlamışken Beypazarı maden suyundan aldığım o tadı başka hiçbir maden suyunda bulamadım.

• Beğen
Tepkiler: xman ve cem_filiz
@Serkan Mıstınoğlu
Ben de şu son zamanlarda önce kola arkasından da ağzı temizlemek adına maden suyunu içiyorum.
Ama asla içemediğim tek şey, meyve aromalı maden suları. Bu saçmalığın alıcısı var herhalde ki üretiliyor. Hangisini içersem içeyim aşırı bir köpürme ve gazdan başka bi şey içmiyor gibiyim. Ve ne hikmetse sade maden suyundan çok, bu meyveli olanları işgal ediyor dolapları.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@07yusuf
Meyveli olanlar maden suyu diye geçmiyor, meyve aromalı mineralli içecek olarak geçiyor. Gerçekten de çok boş içecekler.. Örneğin Sırma'nın limonlusu; eskiden ben de çok tüketirdim ama sonra fark ettim ki içtiğim şey aslında basit bir meşrubat. Artık canım limon aroması çekerse, maden suyunun içine limon sıkıyorum.

Bu arada ben de piyasadaki hemen hemen tüm maden sularını denedim ve Beypazarı'nda karar kıldım. Gerçekten başarılı.

• Beğen
Tepkiler: 07yusuf
Powerrade

Fiyat; 3 lira

Etken madde;

Sodyum: 0,05g | 0,25g
B6 Vitaminleri: 0,11mg (7,5%*) | 0,55mg (37,5%*)

Katkı maddeleri;

Şeker ve tatlandırıcı içeren izotonik antrenman diyet içeceği. İçindekiler: Su; Glikoz; Asitlendirici: sitrik asit; asitlik düzenleyiciler: sodyum sitrat, potasyum sitrat; fruktoz; Sabitleyiciler: arap zamkı, gliserol ester reçine; tatlandırıcılar: aspartam, asesülfam-K; aromalar; Renk: parlak mavi; B6 vitamini.

Beypazarı maden suyu

Fiyat; 30 kuruş

Etken madde;

KATYONLAR
Amonyum:0.05 mg/lt
Bikarbonat: 1865.38 mg/lt
Potasyum:63,01 mg/lt
Sodyum:265,2 mg/lt
Magnezyum: 108,4 mg/lt
Kalsiyum:235,5 mg/lt
Demir: 0,046 mg/lt
Alüminyum: 0,0087 mg/lt
ANYONLAR
Sülfat : 138,3 mg/lt
Florür : 0,46 mg/lt
Nitrat : –
Nitrit : –
Klorür : 25,77 mg/lt
Fosfat : 1,87 mg/lt
Bikarbonat: 1865,38 mg/lt

Powergel

Fiyat ; 8 lira

Etken madderleri;

ENERJİ DEĞERLERİ 100 G / 41G1109 kJ (261 kcal) / 455 kJ (107 kcal)
PROTEİNLER 100 G / 41 G< 1 g / < 1 g
KARBONHİDRATLAR / 100 G / 41 G65 g / 27 g
ŞEKERLER / 100 G / 41 G24 g / 10 g
LİPİTLER / 100 G / 41 G< 0.1 g / < 0.1 g
DOYMUŞ YAĞ ASİTLERİ 100 G / 41 G0 g /0 g
LİFLER 100 G / 41 G0 g /0 g
SODYUM / 100G / 41GR0.50 g / 0.21 g
POTASYUM / 100 G / 41 G0.05 g / 0.02 g
KLORÜR /100 G /41 G0.66 g / 0.27 g

Kola

Etken maddeleri

Sodyum4 mg
Potasyum2 mg
Karbonhidrat10 g
Kafein8 mg

Katkı maddeleri;

Bunu bulamadım eğer bulsaydım tahminimce 1 sayfa filan yazı olurdu

1 bardak kahve,maden suyu ve bir adet patates hepsinden daha iyi üstelik de doğal

Benim kafama takılan bir şey var ama Florür'ün beyin sağılığı açısından zararlı olduğu söyleniliyor. ama benim tercihim yinede maden suyu olurdu

Ağır sporlarda maden suyu zayıf gibi gözükebilir ama günlük turlarda veya kısa zamanlı performans sürüşlerinde yeterlidir

@Birhan K.
iyi de zaten mineralli içecek de maden suyu anlamına gelmiyor mu? :kötü:

@07yusuf
Yani demek istediğim, üzerine "doğal maden suyu" yazamıyorlar. Çünkü değil.

Kurtlar Vadisi'ndeki Seyfo Dayı'yı hatırlayan var mı bilmiyorum. Seyfo Dayı ikide birde "Güllü, şiştim! Hele bi maden suyu getir de içelim!" derdi. Sonra da uyarırdı: "Soda değil, maden suyu getir!" diye.

Her mineralli içecek "doğal maden suyu" değildir. Kimyasal işlem görmüş mineralli içecekler de var. Bu meyveli sodalar falan, hepsi kimyasal.. Halbuki maden suyu, doğaldır ve kaynağında şişelenir. Aradaki fark bu.

Bu tarz içeceklerin içine kardondioksit baslarlar. Bu gaz dilinizin tat almasını anlık uyuşturur. O da bu suların acılığını hissetmemenizi sağlar. Ne demek istediğimi maden suyunun açın bekletin. Gazı gitsin gerçek tadını o zaman alırsınız. Kola vs gibi içeçekler gazı gittiği zaman şekerli bir tat kalır ya işte onun gibi. Kolanın tadı gerçekte odur.

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: 07yusuf
@Birhan K.Soda abd içeceğidir. Normal suyun içine bikarbonat konulmuş sudur. Maden suyu adı üstünde maden yer alt suyu

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Maden suyuna basılan gaz karbondioksittir. Asit türü olarak karbonik asite sahiptir. Kolada ise fosforik asit vardır. Fosforik asit sindirim sistemi için zararlı bir asitken, karbonik asitin böyle bir etkisi bulunmamıştır. Hatta, şişkinlik hissi yarattığı için iştah kesme özelliğinden faydalanabilir olduğu belirtilmektedir. Kola da yer alan asit vücut için en zararlı asit olarak geçmekte, meyveli maden sularında, portakal-greyfurt gibi yiyeceklerin içinde bulunan meyve asidiyle aynı etkide asit varmış. Diş minesi örnek verilirse, en büyük tahribatı kola yaratırken, maden suyu 100 kat az etki yaratmış. Suyun biraz asitlisi denilebilir maden suyuna, hazımsızlık ve kabızlık gibi şikayetleri azaltmada etkili olduğu ispatlanmış.

• Beğen
Tepkiler: akify.
@Mur@t_Ok

Sağlık bakanlığının geçen yıl yayınladığı maden suyu analiz raporunu paylaşıyorum.
(link)

Arkadaşlar,

Özellikle potasyum kaybını geri kazandırmak için muz çok uygun bir yiyecek. Hem yavaşça sindiriliyor, potasyum açısından zengin. Yanına bir de soda.. başka bir şeye gerek yok bile. Biz Güneş altında çalışanları ısı çarpmasından korumak için uyguladık kaç kere açık şantiyelerde.

Geri