Scudo Sports

Türkçe'yi doğru kullanmak sizin için ne kadar önemli?

Ali bey insanları böylesine güzel bir konu açarak uyarmanızı takdirle karşılamakla birlikte, bu konuyu kendinize takıntı yaparak konu konu dolaşıp yanlışları bulduğunuzda uyarı şeklinizi beğenmiyorum.

Yukarıda ki cümlede yazım yanlışlarını ve anlatım bozukluklarını bulunuz?

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=44064&page=3
sayfasında size yazılmış bir mesaj vardır.

Scudo
Tekzip edildi. Amacım Türkçemi'zi biraz daha düzgün kullanmak için uyarmıştım. Sizi küçük düşürecek birşey yapmak istemedim. Hatam olduysa özür dilerim...

• Beğen
Tepkiler: yoldas7
Ben dil bilgisi kurallarını oldum bittim sevemedim çok defa beni yazmaktan vaz geçirmiştir nitekim ilk uzun mesajımda inceden dalga geçildi hiç umursamadım ,tüme bakmaktan özü atlar olmamak gerek yazının içindeki duygular önemli ,burası bisiklet paylaşım platformu bisiklet adına giriyorum buraya, edebi bir şeyler yaratıyor olsam haklısınız kendi adıma konuşuyorum böyle olun demiyorum ,ama böyle olanla da dalga geçmeyin düzeltmeye kalkmayın o insanı sadece soğutursunuz buradan bence ...

Edebi bir eser yazıyormuşçasına değilse de, konunun anlam bütünlüğünü ve içerdiği duyguyu anlatabilen bir yazım biçimi olmalıdır. Özellikle noktalamalara dikkat edilmeli, okuyucunun canı sıkılmadan konuyu anlaması gereklidir.
Mrb, nbr, ok v.b. konuyu kısaltma adına kullanılan her terime karşıyım. MSN dili ile forumda konuşulmasına karşıyım.
Klavye sürçmesi olabilir, harflerin yerleri kazara karışabilir, ama dikkatli olmak lazımdır.

Bence de Türkçe'yi doğru ve kurallarına uyarak kullanmak önemli. Noktalama kurallarına uyulmadan ve anlatım bozukluklarıyla dolu bir şekilde yazılmış mesajlar bazen anlaşılabilir olmuyor. Ama forum içerisinde "mrb" "slm" "nbr" gibi kısaltmaların kullanılması neden bu kadar rahatsız edici bir türlü anlayamıyorum. Bu kısaltmaların anlamını hepimiz biliyoruz. İnternet ortamında, msn'de, cep telefonlarında bu tip kısaltmaların kullanılması bence gayet doğal. Bundan sonra "mrb" yazmak yasak deseniz, forumdakilerin çoğunluğu "merhaba" değil "meraba" yazacaktır.

Yabancı kelimelerin kullanılması ise ayrı bir konu. "Mtb" ya da "mountain bike" yazılmasın yerine dağ bisikleti yazılsın deniyor. Doğrudur. Ancak düşünüldüğünde bisiklet kelimesi bile dilimize batı dillerinden gelip yerleşmiş bir kelimedir. Diller arasında etkileşim kaçınılmazdır. Ancak bu etkileşimde hangi tarafın baskın olacağı, hangi tarafın alıcı hangi tarafın verici olacağı da toplumların üretkenlikleriyle belirleniyor. Biz daha çok neden dilimizin hep alıcı duruma mahkum kaldığını sorgulamalıyız bence.

Sevgiler, saygılar...

• Beğen
Tepkiler: tanerhosgor
Mecralar kendi dillerini yaratırlar unutmayın. Medium her ne kadar mesajın kendisiyse mesaj da mecraya benzer. Forumda kullandığınız dil ile iş görüşmesi yaparken kullandığınız, ya da arkadaşınıza yazdığınız mektubun dili değişiklik gösterecektir kuşkusuz.

Asıl mesele 'yabancı' kelimeler, kısaltmalar, ünlemler v.s. kullanmamak değil farklı dillerden 'kural' ithal etmemek, buna karşı çıkmaktır.

saygılar

Türkçe'yi doğru kullanmak sizin için ne kadar önemli ??
Şu kadar önemli
-Sabah kahvaltısı
-Su içmek
-Tuvalet ihtiyacı kadar önemli birşey
Türkçeyi en fazla batıran kişiler (emo) mudur nedir bu kişilerdir kendi kafalarına göre cümle içindeki harflerin yerlerini değiştiriyorlar kısaltıyorlar.Bu emo'lara sağlam dayak lazım :)

• Beğen
Tepkiler: Tolgahan_07
Türkçe'yi doğru kullanma konusunda başlık açıp, sonra da kötü örnekler veren kardeşime haddini bildirmek benim için zevktir.
Bu konuda kimsenin onayına ihtiyaçım yok.

@ali karagönlü

• Beğen
Tepkiler: ali karagönlü
Konu güzel... Örnekler daha da güzel ama bu örnekleri verenlerin siz; Türkçe'yi savunanlar olması üzücü. Olması gereken bir konuydu ona lafım yok fakat bari sizler yapmasaydınız bu hataları.

Fatih bey, ben dahi olduğumu söylemedim. Konuyu başdan itibaren tekrar okumanızı tavsiye ederim.

Sizin yazdıklarınızda;
Yazım kurallarında iki nokta yanyana kullanmıyoruz.
Siz de derken, Siz büyük harfle yazılmaz.
Ayrıca yok'daki ayraç nedir?
"Önce kendinizi sorgulayın derim ben" yazınızda yer alan öznenin durumu nedir?

@fatih71

• Beğen
Tepkiler: fatih alver
@Doruk Atay

Hatalar olmasa tabiki iyi ama hata insana mahsus. Ve bir arkadaşın çok güzel bir ifadesi "klavye sürçmesi" harika bir tabir. Olabilir; gerek aceleyle yazmaktan, gerek bilmeden, gerekse üşenmekten yaptığımız hatalar. Önemli olan maksat ve niyet. Şimdi kendimizi kasım kasım kasalım mı yanlış yazarsakda biri yüzümüze vurur diye! İki satır yazı yazacağız diye.. İnsanları yazmaktan korkar ve çekinir hale getirirsek ne anlamı kaldı o zaman?!

Ortasını bulmalı, dilimizi katletmeden; özgürlüğü kısıtlamadan. İyi forumlar...

@PALA

Başdan (baştan) okumama gerek yok. Siz'deki "S" özellikle büyük, o Siz'i temsil ettiği için ettiği için özel isim gibi değerlendiriliyor. Yok'un ayracı cümlenizden alıntı olduğu için kullanıldı. Öznenin mutlaka başa yazılması gerekmez. Sonuçta anlam yerini bulur.
Bir nokta için beni mi kıracaksınız, onu da görmeyiverin...:) :) :)

Yahu bu kadar da kasmanın ne alemi var. Tamam burası forum ortamı herkes girip okuyor buradaki yazıları o sebeple anlaşılır sade bir dil kullanılmalı, ama bunuda yaparkende illa Türk dil kurumu edasında yapmaya gerek yok.

*Sadece şu özenti gençliğin yaptığı gibi sesli harfleri eksik yazma,
*bir harfi büyük, bir harfi küçük yazma,
*Birisine hitap ederken de "siz" dediğimiz sürece bir problem yoktur.

Bence de tabi ki yazılanlar arasında ek hataları gibi bazı yanlış telafuzlar gibi hatalar olabilir. Fakat beni de en çok rahatsız eden büyük küçük harf karışık ve bazı harfleri eksik yazılan kelimeler. Ayrıca Türkçe kelimeler arasına sıklıkla sıkıştırılmış yabancı kelimeler çok çirkin duruyor. Hatalı yazanların da sürekli bunu tekrarlaması hoş değil. Çünkü sürekli yanlış yazınca o da artık hata olmaktan çıkıyor. Dilimizi koruyalım.

Geri