Scudo Sports

Tur öncesi tüketilen gıda. Sonuç=İstifra. Neden ?

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
0
Herkese merhaba. Bugün uzun süredir bisiklet sürememenin yarattığı özlemle, sönmüş bacaklarımı çok da zorlamamak adına kısa ve keyifli bir antrenman yapmak istedim ancak tabiri caizse zehir oldu diyebilirim. Sabah 10.30 gibi kahvaltımı yaptım ve akabinde bir fincan sütlü türk kahvesi içtim. Yaklaşık 20 dk sonra da küçük bir kase sütlaç yedim. Ardından yarım saat geçmeden tura çıktım. Yolu yarılayıp rotanın zorlayıcı yokuşlarına geldiğimde, harcadığım efor sonrasında midemde bir bulantı hissettim ve evin yolunu zor buldum ve istifra edip rahatladım. Aklıma gelen ihtimallerin ilki tur öncesi tükettiğim gıdalardan kaynaklı olabileceği, diğer bir faktör havanın soğukluğunun etkisi ya da günlük lenslerim bittiği için gözlükle çıkmak zorunda kaldım ve göz derecem ilerlemiş olabilir mi ? Tur öncesi tüketilen gıdaların neden mide bulantısına neden olduğuna dair yorumları bekliyorum.

Scudo
Yediğiniz bir şeyde zararlı bir madde olmasından dolayı bence. Yani zehirlenmiş de olabilirsiniz. Çünkü yediklerinizde pek bir farklı bir şey bulamadım.

mideyi üşütmüş olabilirsin. yokuşa kadar ısınamamış olabilirsin. başka bişey gelmiyo aklıma

Sn @Onur YCL

Bugün 14 kiloluk bisikletimle, kahvaltı sonrası kısa sayılabilecek, ancak neredeyse salt dik yokuşlu 1 saate varan şehir içi turum oldu. Her hangi bir sıkıntı yaşamadım; bilakis, kahvaltı sonrası oluşan olağan şişkinliğim tur sonrasında yok olmuş, hafiflemiştim.

Diğer arkadaşlarda konuya yorum yaparlar ise, yaşadığınızı durum olağan mı? yoksa olağan dışı mı? bir fikir üretilebilir.
Esen kalın.

anladığım kadarıyla yemekten 50-60 dk sonra idmana çıkmışsınız. Kahvaltıda domates vb. sindirilmesi zor şeyler veya biraz tıkabasa yediyseniz olabiliyor. Gereğinden fazla sıvı tükettiğinizde de benzer şekilde mide bulantısına neden olur. Süt ve süt ürünlerinin yine idmandan önce tüketilmesi pek tavsiye edilmiyor. İdmandan 1,5 2 saat öncesine kadar bişey yememeniz gerek hele ki bahsettiğiniz gibi sert yokuş varsa. İşin ehli değilim ama nabız yükseldikçe beyin tamamen kaslara odaklanıyor ve sindirimi 2. plana atıyor olabilir. Dolayısıyla sindirilemeyen yiyecekler de mide bulantısına neden olup belirttiğiniz gibi bi sonuca neden olmuştur diye tahmin ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
Fazla yemiş ya da içmiş olsanız normal derdim. Çok fazla da tüketmemişsiniz. Yediğiniz şeyle alakalı bence de.
Bu arada turlara çıkmadan yemek yemek veya çok fazla sıvı almak doğru değil zaten. Ben yemek yersem, 1 saat beklemeden yola çıkmıyorum.

Sütlü gıda ürünlerini tükettikten kısa süre sonra bisiklet sürmeye başladığınızı yazmışsınız."Süte karşı tahammülsüzlük" denen bir mide rahatsızlığı yaşamış olabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: esesli
Bir goz doktoru olarak gozluk numaranizin artmasi dediginiz seyi yapmaz. Yediklerinizden olabilir sikayetiniz. Saglikli pedallamalar...

• Beğen
Tepkiler: Oğuzhan Y.
bu hafta 5 gün sele üstünde idim,sabah 2 yumurta ve kuyruk yağı ile birlikte yedim,yeşil çayımı içtim,siyah zeytinimide yedim ve 30 km yaptım,
yarın 33 km durma yapmadan basacağım ve 100 km 'ye tamamlayacağım,
giysilerim tam kışlıktır,asla terletmez,termal kar maske asla terletmez ,yalnız rüzgarlığı çıkarttım eğimlerde çünki hava almıyor,inişte giyerim önden soğuk yemem.
sabah menüm hiç değişmez.

@Tolga Çelebi Her gün yediğim standart kahvaltılık gıdalardan tükettim. Ek olarak dediğim gibi sütlü Türk kahvesi ve sütlaç. Sütte bir bozukluk olduğunu düşünsek, ailem de aynı gıdaları tüketti.
@Nyusha Aklıma bu ihtimal de geliyor. Havanın güzelliğine aldanarak yetersiz bir kıyafetle tura çıktım ve epeyce rüzgar yedim.
@Bisikletci61 Süt köy sütü olsa da her zaman aldığımız yerden temin edildi. Ayrıca aynı gıdaları ailem de tüketti.
@Özhan Akgöğ ,@Anonim Kahvaltıyı tıka basa yapmadım. Daha önce sürüşten 1 saat öncesine kadar yemek yememeye dikkat ederdim. Ancak bugün de ağır bir şey yemediğim için sıkıntı olmaz diye düşündüm. Bariz yanıldım :)
@aytacdirek Süt kaymağı ve sütlaç tükettim. Genelde hazımsızlık için süt önerirler ancak bende ters tepti sanırım.
@Makula 06 Uzmanından bu yorumu aldığım iyi oldu :) teşekkür ederim.

yokust aniden cok efor sarfederek tirmandiysaniz ani tansiyon yukselmesi de bulanti ile kendini belli edebilir. kalp doktorunda efor testi yaptirdiniz mi hic yakin zamanlar da ?

Aslında sütten midir yani ondan mı kaynaklanır bilmiyorum yani sürekli tüketen biriyseniz, o halde sütten olduğunu söylemek olmaz fakat bu sorunu yaşayan birisiyim ama şöyle; sabahları aç karnına süt içersem nerede olursam olayım midem bulanıyor. Sonra geçiyor ama nedense böyle bir şey yaşıyorum. İster evde olayım isterse dışarıda ister bisiklet üzerinde hiç fark etmiyor yani nerede olursam olayım aç karnına içtiğim süt midemi bulandırabiliyor sebebini hiç bilmiyorum ama yeri gelmişken paylaşayım dedim. Sütlü kahve sonrasında sütlaç yemek de yapmış olabilir sanıyorum yediklerinizle alakalı bir şeydir. Sütlü kahve sonrası süt ürünü tatlı tüketmekten de olabilir. Ama her zaman bunları yapıyorsanız ve ilk defa ya da birkaç keredir bunu yaşıyorsanız başka bir şey de olabilir.

Tur öncesi tuz kaybını önlemek açısından çok olmamak koşuluyla şekerli gıdalardan ziyade tuzlu gıdaları tercih ediniz.Süt yerine yarım bardak ayran,orta tuzlulukta peynir şeker yerinede bal ve muz tüketebilirsiniz.Tura doyarak değilde yarı tok çıkıp yolda ara sıra tuzlu kraker ve sıvı yada az miötarda ayran tüketebilirsiniz.(fazla laktoz alımıda önerilmez)

Bende hipertansiyona yakın bir durum olduğu için ayranı ve tuzlu gıdalara biraz dikkat ediyorum.Sizdede tansiyon yada başka bir sağlık problemi olabilir.Bazen yemek yerken yada sonrasında baş dönmesi ve mide bulantısı yaşayabiliyorum.Bunun sebebide tansiyon problemim.Sizin durumunuz umarımki bir sağlık problemi değilde gıdalardan kaynaklı bir durumdur.Geçmiş olsun

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
Merhaba.Kalp ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kınıklıoğlu şöyle yazmış:

"Başka bir canlının sütü insan yapısına uygun bir besin maddesi değildir. İneğin sütünü danayı, keçinin sütü oğlakı iyi besler. İnsan soyu akrabamız olan diğer primatlardan yaklaşık 4.5 milyon yıl önce ayrılmıştır. Modern insan dediğimiz, bizim de ait olduğumuz Homo Sapiens tarih sahnesine yaklaşık 200 bin yıl önce çıktı. Buna karşılık büyük baş hayvanları bir çitin arkasına toplayıp sütünü sağma becerimizin topu topu 8 bin yıllık bir mazisi vardır. Geçen süre genetik yapımızın değişmesi için yeterli olmadığı için insanların neredeyse yarısı inek sütünü hazmedemez, süt içtiklerinde gaz, şişkinlik, hazımsızlık, ishal gibi şikayetler ortaya çıkar. "

"
İki gün önce (29 Ekim 2014) British Medical Journal dergisinde “süt” hakkında çok önemli bir araştırma yayınlandı (1). Sütü öven bir çalışma olsaydı hepinizin haberi olurdu ancak malum sebeplerden gazete ve televizyonlar bu haberle pek ilgilenmediler. Süt içmemesini istediğim hastalarımın bana ilk sorusu “Kemiklerim erimez mi?” oluyor. Onlara en zengin kalsiyum kaynağının yeşillikler olduğunu ineklerin de kalsiyumu “yedikleri otlardan” aldığını söylüyorum (ama bakışlarından bana inanmadıklarını anlıyorum :) Süt=beyaz=kalsiyum eşitlemesi beynimize öyle bir yerleşmiş ki yeşil otların kemiklerini güçlendirebileceğini zihinimizde canlandıramıyoruz. Çalışmada süt içmenin uzun vadede ölüm oranına ve kalça kırıklarına olan etkisini araştırılmış. 61.433 kadın ve 45.339 erkek tam 20 yıl takip edilmiş. Bu süre içinde 15.541 kadın ölmüş, 17.252 kadın kalça kırığı geçirmiş. Günde bir bardaktan az süt içenlerle güne üç bardaktan fazla süt içenler kıyaslandığında hem erkeklerde hem kadınlarda süt içenlerde hem kalça kırığı daha çok görülüyor. Çok süt içen kadınların herhangi bir yerinde kırık olma riski % 16, kalça kırığı riski ise % 60 artıyor. Yalnız kalça kırığıyla kalsa iyi sütü çok içenlerin genel olarak hergangi bir hastalıktan ölüm oranı da daha yüksek bulunuyor. Kadınların içtiği her bir bardak süt genel olarak herhangi bir nedenle ölüm oranını % 15, kalp krizinden ölme riskini % 15 ve kanserden ölme riskini de % 7 artırıyor. Günde üç bardaktan fazla süt içenlerin bir bardaktan az içenlere göre kanserden ölme riski % 93 artıyor.
SONUÇ: Süt danyanın en çok üretilen gıda maddesidir (187.3 milyar dolar/yıl) Süt içenler faydalı olduğu için değil KENDİLERİNE FAYDALI DİYE ÖĞRETİLDİĞİ İÇİN içiyorlar. Sağlığınız için süt ve tüm süt ürünlerinden uzak durun."

(link)

(link)

Askerde 5 km kosturuyorlardi bizi coğu arkadas yari yolda istifra ediyordu kahvaltiyi fazla edince onlari gorunce ac karnina kosmaya basladim

Metabolizmanın o an için karşılayamayacağı enerjiyi yakacak kadar aşırı efor sarfettiğinizde, ister aç ister tok mide bulantısı, kusma, baş dönmesi yapar. Beden eğitimini kazandığım yıl 2 ay boyunca sabah akşam yüksek şiddetli antrenmanlar yaptım. Nitekim kazanan diğer arkadaşlarında kondisyon durumu benimki gibiydi. Jimnastik hocamızın ilk dersinde hoşgeldin partisi yapma huyu varmış. 2 saat boyunca öğrencilere çok yüksek düzeyde efor sarfettirip ya kusturur yada bayıltırmış. Aynısını bizede yaptı yere yatıp uzananlar, lavaboya gidip kusanlar benim gibi başı dönüp hoca ayağa kalk dediğinde kalkamayanlar eksik olmadı. Bunun sebebi ne kondisyon ne yediğimiz yiyecektir. ;)

• Beğen
Tepkiler: 7haiku
Merhaba,

Efor karşısıda tansiyon düşmesi diye tahmin ediyorum. Yediğiniz şeylerle doğrudan ilgili olmasa da süt, herkes için kolay sindirlemeyebilir. (yoğurt olsaydı durum daha farklı olailirdi).

Benzer tecrübeler özellikle maratonlarda başıma geldi ama hepsinde iki sebebin birleşmesi vardı: "aşırı zorlama" ve "sindirilmesi zor gıda". Örnek olarak akşamdan kremalı makarna yerseniz sabahında yine mideniz bulanabilir.

Boş mideyle spor yapmak en doğrusu, ama aç değil. bu yüzden 2 saat gibi bir süre gerekebilir. kahvaltı sıvı ağırlıklı, yağsız, protein+karbonhidrat karışımı olmalıymış. Kahve içmeyi öneren çok yazı okudum (ama sütlü kahve değil-mesela latte değil, ama espresso, sade türk kahvesi gibi). Tabi herkesin tolere sınırları farklı, siz kendi sınırlarınızı bilin yeterli. Örnek olarak bir arkadaşım bir maratonda daha önce hiç kullanmadığı bir jeli tüketti, koşu sırasında kustu:)

@Onur YCL Ara verdiğimde benzer durumları ben de yaşarım, çok nefes alıp vermeye-nefes nefese kalmaya- bağlı olarak bulantı ve kusma bence normal bir durum. Bir şey yemeden ya da sadece bir elma ile çıkmanız, turun arasında bir yerde dinlenirken kahvaltı yapmanız sanıırm daha doğru bir karar olabilirdi. İnişler ya da düz yol gibi durumlarda -sürekli antrenman yapmayan birisi olarak konuşuyorum- bunu yaşamazsınız . Ancak işini içine tempolu bir yol, dik rampa girince mide de doluysa bu durum olabilir. Boş olsaydı mideniz bu durumu daha hafif atlatırdınız. Biraz dinlenince geçer, bir de aç çıkın yol bakın nasıl oluyor..

Geri