Scudo Sports

Tur Bisikletine Ön Bagaj Tavsiyesi

Tur bisikleti için tecrübeli değilim ama fizik bilgim bana bu heybelerin senin gereksiz yere sürüş kaliteni ve gidon yönlendirmeni bozacağını düşündürüyor 30km sürsen de bu kadar büyük heybeye ihtiyaç olmaz gibi geldi.
Şu tarz daha iyi olmaz mı.

326235 dosyayı görüntüle
Yukarıdaki linklerden Racktime Topit bu mantıkta. Yanlardan heybe takılabilir veya üst kısmı da kullanılabilir fakat heybeyi asınca sanki çok yukarıda kalıyor. Fizik kanunlarını düşünecek olursak tekerde merkeze daha yakın olması daha mantıklı ama uygulamada o kadar fark ediyor mu sürüşte bunu merak ediyorum.

Scudo
Yukarıdaki linklerden Racktime Topit bu mantıkta. Yanlardan heybe takılabilir veya üst kısmı da kullanılabilir fakat heybeyi asınca sanki çok yukarıda kalıyor. Fizik kanunlarını düşünecek olursak tekerde merkeze daha yakın olması daha mantıklı ama uygulamada o kadar fark ediyor mu sürüşte bunu merak ediyorum.
Üstte olunca tekerin dönüş ekseninde olacağı için tekere hem vektörel olarak az yük biner çünkü kuvvet kolu tam eksende hem de yanal kuvvet uygulamadığı için gidon hareketlerini etkilemez ;) ama yüksek ağrılık ve uzun sürüşlerde yan heybeler ağırlık merkezini aşağı çekeceği için de mantıklı bana senin taşıyacağım yükler hafif gibi geldi, günübirlik sürüşler de olduğu için üste takmak daha mantıklı. ama irana gidicem dersen senin dediğim mantıklı :D

• Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: MakRo ve -Deniz-
Üstte olunca tekerin dönüş ekseninde olacağı için tekere hem vektörel olarak az yük biner çünkü kuvvet kolu tam eksende hem de yanal kuvvet uygulamadığı için gidon hareketlerini etkilemez ;) ama yüksek ağrılık ve uzun sürüşlerde yan heybeler ağırlık merkezini aşağı çekeceği için de mantıklı bana senin taşıyacağım yükler hafif gibi geldi, günübirlik sürüşler de olduğu için üste takmak daha mantıklı. ama irana gidicem dersen senin dediğim mantıklı :D
Uzun mesafe gidecek olursam İran'a gitmem muhtemelen 😂 Teşekkür ederim.

• Hahaha
Tepkiler: mcanerg
Tur bisikleti için tecrübeli değilim ama fizik bilgim bana bu heybelerin senin gereksiz yere sürüş kaliteni ve gidon yönlendirmeni bozacağını düşündürüyor 30km sürsen de bu kadar büyük heybeye ihtiyaç olmaz gibi geldi.
Şu tarz daha iyi olmaz mı.

326235 dosyayı görüntüle
Bu aslında arka bagajdı. Maşa üzerindeki çamurluk bağlantı noktalarından bağlamıştım. Üst kısımda doğrudan uzunca bir civata ile bağlanıp, alt kısımda da aslında bisiklet seat tube kısmına bağlanması gereken parçaları aşağıya takarak çözüm üretmiştim. Ben bunun ile 2 tane 5litre su taşımıştım. Şu bisiklet keşke küçük gelmemiş olsaydı da hala kullanıyor olsaydım sattığım için hala pişmanlık hissi duyuyorum, ama sığamamıştım.

Ön bagaj için üst tarafı bölmeli bagajlar yurt içinde sınırlı. Gürkan Genç kendi için tasarlayıp hala kullandığı tarzda bir şey olabilir. Öte yandan en popüler maşa için tercih edilen bagaj türü, atmış olduğunuz Tubus modelleri tarzında olanlar.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Bu aslında arka bagajdı. Maşa üzerindeki çamurluk bağlantı noktalarından bağlamıştım. Üst kısımda doğrudan uzunca bir civata ile bağlanıp, alt kısımda da aslında bisiklet seat tube kısmına bağlanması gereken parçaları aşağıya takarak çözüm üretmiştim. Ben bunun ile 2 tane 5litre su taşımıştım. Şu bisiklet keşke küçük gelmemiş olsaydı da hala kullanıyor olsaydım sattığım için hala pişmanlık hissi duyuyorum, ama sığamamıştım.

Ön bagaj için üst tarafı bölmeli bagajlar yurt içinde sınırlı. Gürkan Genç kendi için tasarlayıp hala kullandığı tarzda bir şey olabilir. Öte yandan en popüler maşa için tercih edilen bagaj türü, atmış olduğunuz Tubus modelleri tarzında olanlar.

Ben de arka bagajı birkaç parça değişiklik ile öne taktım. Hem kapasite hem işlevsellik anlamında çok memnunum.

30 kg'a kadar yükü çakıllı yolda taşıdım. Bir sorun olmadı. Söylenilenilen aksine ben ağırlıklar öndeyken daha rahat ediyorum. Özellikle tırmanışlarda yüklerin önde olmasının faydasını çok görüyorum.

Dosyalar

• 20250416_214208.jpg
    20250416_214208.jpg
    61,9 KB · Okunma: 17
  • 20250416_214151.jpg
    20250416_214151.jpg
    85,3 KB · Okunma: 17
  • 20250416_214140.jpg
    20250416_214140.jpg
    75,1 KB · Okunma: 17

Ben de arka bagajı birkaç parça değişiklik ile öne taktım. Hem kapasite hem işlevsellik anlamında çok memnunum.

30 kg'a kadar yükü çakıllı yolda taşıdım. Bir sorun olmadı. Söylenilenilen aksine ben ağırlıklar öndeyken daha rahat ediyorum. Özellikle tırmanışlarda yüklerin önde olmasının faydasını çok görüyorum.
Bendeki çantaları takarsam şu şekilde olacak gibi duruyor biri redditte paylaşmış :

1744879466517.png

Kaynak :
Çantanın bu hizada kalması dengesizlik yapar mı acaba? Benim çanta bundan biraz daha küçüktür bu arada.

Bendeki çantaları takarsam şu şekilde olacak gibi duruyor biri redditte paylaşmış :

326276 dosyayı görüntüle

Kaynak :
Çantanın bu hizada kalması dengesizlik yapar mı acaba? Benim çanta bundan biraz daha küçüktür bu arada.
20250417_165629.jpg
20250417_165637.jpg

Yeni çekip yükledim. 1 aydır bu şekilde sürüyorum. Boş hali gibi değil tabiki gidon ama dengesizlik ya da zor kontrol gibi durumlar olmadı. Zaten biraz sürdükten sonra alışıyorsunuz.

Bu konuda bir deneyimimi aktarayım. Carraro world tur bisikleti kullanıyorum. daha öncesinde carraro crt trip i turda kullanmıştım. carraro world üzerinde tubus duo ön bagaj var. Çelik. Fiyatı 3800 tl civarında. Crt trip te ise isveç markası atranvelonun explorer ön bagajı var. alüminyum. Türkiye satışı yok. Geçen world tur sürerken düştüm. Ön bagajın alt parçası bordüre denk gelmiş kırıldı. Neyse sökerken bu sefer vida bağlantısı kırıldı. Açıkcası hoşuma gitmedi. Atranvelo eski bir tasarımı andırsada bana daha güven veriyor. Ha bu arada her ikisinin taşıma kapasitesi 15 kilo. Şimdi crt trip ten çıkma bir atranvelo edindim onu takacağım.

Kısa bir güncelleme yapayım. Geçtiğimiz hafta Racktime Topit ürününü satın aldım. İnternet üzerinden satın aldığım mağaza bana ürünü çizik dolu bir şekilde göndermiş. O sebeple biraz sinir oldum. Bir şekilde siyah boya atar yine kullanırım dedim çünkü başka alternatif benzer ürün yoktu Türkiye'de.

Eve gittim bagajı bir deneyeyim dedim. Baktım ki benim ön maşalara uyması için bagaj içe doğru çok kasılması gerekiyor. Ve çatal yanlarında bulunan montaj deliği Trek Fx için tam yanda değil de geriye doğru açılı bir konumda tutulmuş. Bu sebeple vida da tam oturmayacak gibi geldi. Bu iki sebepten çok sağlıklı montaj olmayacak gibi geldi hiç montajlamadım, zaten boyadaki çizikler de içime sinmemişti aynı gün geri gönderdim bagajı. Gönderimi yapan mağaza iadeyi n11 üzerinden onaylayabileceği son dakikaya kadar bekleyerek onayladı sağ olsun (!)

Bunun üzerine alternatif ürün arayışına girdim. Storybike'tan Hüseyin bey ile iletişime geçmiştim. Tubus grand expedition ve surly front rack için orjinalleri 18 kg çeker derken Hüseyin bey 60 kg çeker dedi kendi yaptığı muadil ürünlerine. Malzeme hariç şekil birebir aynı zaten. 60 kg pek inandırıcı gelmedi. Zaten bunlar çok fazla montaj yerine ihtiyaç duyan ürünler o yüzden vazgeçtim.

En son yurtdışından ürün getirebilecek bir arkadaş araştırmaya başladım. Makedonya'daki bir arkadaşa ulaştım. Getirmesi kolay olsun diye modüler bir ürün bakındım. Maşadaki delik de geride olduğundan direkt Maşanın önündeki delik ve alttaki bagaj deliğine montajlanan ürünlere öncelik verdim. Sonuç olarak şu ürün hoşuma gitti ve Amazon üzerinden Pelago'nun şu ürününü sipariş ettim :

(link)

1747032676475.png

Finlandiya malı Chromoly 15 kg çekiyor. Lowrider kadar olmasa da heybe asabileceğim ufak askı bölümleri mevcut. Heybenin montaj kısmı daraltılabiliyor o yüzden sorun etmedim kısa olmasını. Bu bagajın orta boyu. İki farklı boyu daha var. Biri ufak versiyon, daha dar uzun geliyor. Diğeri ise büyük versiyonu. O bayağı büyük geldi açıkçası o yüzden ortada karar kıldım.

Renk olarak benim bisiklete aslında siyah giderdi kadro modern çünkü ama şu krom rengi beni benden aldı. Zaten jantları örerken de gümüş tel seçmiştim. Alıverdim gümüşü. Sıkıntı olmadan elime ulaşırsa montaj sonrası bir resmini daha paylaşıp inceleme yaparım.

Bu arada ön bagajda üstte kullanmak için bir çanta bakınıyorum. Güzel modeller yine hep yurtdışı ve aşırı pahalı. Bu sebeple kendim yapmayı planlıyorum. Bu konuda yol gösterecek biri var mı? Daha önce deneyen oldu mu? Örnek ürünleri paylaşıyorum.

Pelago'nun kendisinin şöyle bir ürünü var :

(link)

1747033147920.png

1747033822556.png

Bunlar da alternatifler

(link)

(link)

(link)

(link)

Bu da Reddit üzerinde ön bagaj çantasını sıfırdan kendi yapan birinin örneği :

Son düzenleme:
Geri