Scudo Sports

Tur bisikleti için hangi lastik?

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Tepki
2.891
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bir çok lastik çeşidi mevcut, iyi ya da kötü yorumlar da mevcut.
Mesela Cont. touring pluslar hakkında 2-3 yıl önce yanaklarında problem oluyor demişler.
Schwalbe Marathon HS368 ve marathon pluslar için yabancı forumlarda 1000-2000km yapmadan yamulduğunu söylemişler hatta videoasu da var bildiğin 8 olmuş teker.
Maxxisler ıslanınca ağırlaşıyor vs...
Bu aralar Continental Travel Contact with Duraskin çok revaçta gibi yabancı forumlarda.
Sizin bizzat kullandığınız veya kullanan kişilerden referans aldığınız lastik hangisi?

Scudo
Maraton Plus 700x28 kullanıyorum 15.000 km oldu, 10dk önce ilk patlağımı yaptım :) Gayet memnunum. Yavaş yavaş lastik erimeye başladı, sonbahara doğru tekrar maraton plus sipariş vermeyi düşünüyorum.

Cont. touring plus 1 sene kullandım ne kadar km yaptığımı bilmiyorum ama memnun kaldığımı soyliyebilirim. bir kez bile patlamadı.

• Beğen
Tepkiler: Eser Sevinç
Continental touring plus 700*37 kullanıyorum... 10 bin km civarı oldu... Arka lastik yanaklarında çatlaklar oluşmaya başladı... Sadece 1 kez patladı... tekere raptiye saplanmış... Diğer lastiklere göre biraz daha ağır ama oldukça dayanıklı...

Schwalbe Marathon Plus lastiklerde gördüğüm kadarıyla oldukça revaçta... Çoğu tur bisikletçisi bu lastiği kullanıyor... Ama gözümle gördüğüm bir olayıda hatırlatmamda yarar var. Daha 100 km Schwalbe Marathon Plus yanağından yarıldı... 7 yıllık Dünya turuna çıkacak olan Gürkan Genç'te bu lastiği tercih etmiş...

• Beğen
Continental touring plus 28X1.6 var bisikletimin üzerinde. 6 aydır kullanıyordum. ön lastikte galiba fabrikasyon bir hatadan dolayı keten kırmıştı. salcano firması değiştirdi. ağır bir lastik. cam dahi çıkarttım lastikten fakat patlama olayı olmadı.

• Beğen
Continental Tour Ride 700*32 kullanıyorum 3-4 ay oldu, Ebay İngiltere'den almıştım çifti 82 Tl'ye geldi, oldukça memnunum.

Bende schwalbe land cruiser var. Aldığımdan beri birkaç yüz km yol yaptım.
Üzerinde max 65 psi hava basın yazıyor. 60 bastığımda akıcılığı çok iyi. 50 ye indirirsem taş toprak çok güzel gidiyor ama sivri taşlardan vb geçerken jantı vurabiliyorum.

Ben de çok araştırdım hangi lastiği alayım diye. Bunların çifti 80 tl den ucuza geldi erdoğan bisikletten. Saydığın bütün modellerin teki bu kadara satılıyor..
Ben genel olarak lastiğimden memnunum. Düz yolda çok iyi, taşlı çamurlu yerlerde de hiç te fena değil

• Beğen
Bende 26x1.90 marathon plus kullanıyorum.2000 km oldu daha banamısın demedi.Bir patlak bile yok açıkçası...

• Beğen
Bu başlığı açtığımda farklı lastik kullanıp memnun kalan olmuşmudur acaba diye düşündüm.
Schwalbe Marathon plusların kalitesi tartışılmaz düzgün psi ile kullanıldığında 15000km rahat görüyor, ön tekeri arka tekerle değiştmeden kullanıldığında 20.000 km görenler olmuş. Fakat hem pahalı hem de ağır lastik meretler :)
Continental touring pluslar çok acayip lastikler, memnun kalıp 10-15 bin km gören de var 3000km görmeden yanak çatlatan ya da lastikten parça kopartan da var, Schwalbe Marathon pluslar kadar ağır ve pahalı değiller, şikayetler biraz daha az olsa hiç düşünmeden alacağım lastik bunlar ama onca para verip 3000km de lastiği elime almak istemiyorum, 150tl vereceğime 200tl verip Schwalbe Marathon plus almak daha mantıklı, uzun vadede masrafım olmaz, başım ağrımaz ;)
Benim asıl merak ettiğim lastik Continental Travel Contact 37mm sırt kısmı slick kenarları toprak zemin için desenli, hem asfaltta hem de toprak yolda ihtiyacı fazlasıyla karşılayacak bir lasti, duraskin yanak koruması var ve pluslar gibi yanaklardan pörtlemeyecek gibi :? fiyatından dolayı ve kullananların olumlu yorumlarından dolayı denemek istediğim bir lastik.

Genel olarak Schwalbe lastikler tur için biçilmiş kaftanlar, Schwalbe Marathon Dureme her yol şartı için en iyi lastiklerden birisi, asfalt, yağmur ve toprak zemin için fiyatı da bir o kadar fazla.
Schwalbe ve continental lastiklerin yanına yanaşabilen tek lastik Vittoria Randonneur Touring bu lastik Türkiyede zaten yok, Türkiyeye sorunsuz gönderi yapan yabancı sitelerde de bulmak neredeyse imkansız.

Sonuç olarak Schwalbe lastikler ağır veya pahalı ama tur lastiklerinde en iyi yorumları alan lastikler de bunlar. Continental lastikler sanırım 2009 ve öncesindeki serilerde yanaklarında problem yaşıyordu, şimdi duraskin yanak korumasıyla sattıkları lastiklerde bu pronlemi yaşayana rastlamadım. Schwalbe lastiklere göre hem fiyat olarak daha ucuzlar hem de benze modellere lastiğin çiftinde 1kg kadar hafif olabiliyorlar, patlak yaşamama konusunda Schwalbe lastikler kadar iyiler ama dayanıklılık konusunda Schwalbe lastiklerin benzer tür lastiklerde en az 5000km bazı modellerde 7500km den fazla takarı var :)

Yanıldığım ya da eksik bilgiye ulaştığım konular olabilir kısa bir zaman araştırma neticesinde bu sonuçlara ulaştım, mevcut lastiklerim bontrager 700x35 gayet yeterli lastikler fakat her iki lastikte de hoplama mevcut, bir süre daha idare edip bu konu üzerinde biraz daha araştırma yapmayı düşünüyorum.

Ben Kron tur bisikletimin üzerindeki lastikleri kullanıyorum. Rubena Scylla Sport 622*35.
300 km'den fazla yol yaptım. Bir sefer turda patladı lastiğim. Muhtemelen benim acemiliğimden taşlık yolda dik rampa çıkarken oldu.
Havalar yağışlı, lastikler kayacak diye fren de yapamıyorum doğru dürüst. Yeni lastik arayışı içerisindeyim. Ne yapsam bilemedim.

schwalbe marathon dureme kullanıyorum;
(Evolution serisi olanı)

Önceki bisikletim Mtb olduğu için 26*2.00 dureme kullanıyordum. O kadar memnun kaldım ki, Daha sonra aldığım 28 jant tur bisikletim için de aynı lastiğin 700*40 versiyonunu aldım. Hatta forumdan bir arkadaşa sattım onları da, eminim o da çok memnundur.

hali hazırda yaklaşık 6000 km sonunda sıfır halinden neredeyse farkı yok. Aklına gelebilecek her yola da girdim. En son Türkiye'den çıkıp Yunanistan-Hırvatistan-Bosna Hersek-İtalya turu yaptım. Öncesinde de Türkiye sahil şeridi turları... Patlak konusu biraz da şans işi malum... Ben daha bir kez bile patlatamadım lastikleri, double defense denilen koruması oldukça etkin şimdiye kadar.

Bunun dışında yol tutuş konusunda daha iyisi yok diyebilirim. Islak zemin dahil.

Kısaca kendi adıma "bisiklet adına aldığım en doğru karar" dediğim parçadır bu lastikler. Uzun turlar için cidden biçilmiş kaftan. Ağırlığı da 550 gr.

Yurtdışından alındığında, Türkiye fiyatının yarı fiyatına alınabiliyor. Burada cidden inanılmaz pahalı.
Bir şekilde biraz daha para ayırma imkanınız olursa kesinlikle öneriyorum.

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
@özgür çelikkaya

Çok teşekkür edeirm. Kullanan birinin fikri çok önemliydi benim için. Çok zorlamazsa bundan alırım.

continental sport contact 700*37 slick lastikleri bisikleti aldığım günden bu yana 2 yıl boyunca kullandım. Belki üzerinde bu süre zarfında 5 bin km yol yapmışımdır. Sonrasında lastiklere bayağı yüksek basınçla hava bastım. Sürüş oldukça akıcı olmuştu fakat bir kaç gün sonra lastiklerin yanaklarına göz attığımda ciddi yarılmalar gördüm. lastikleri değiştirmeye karar verdim, aslında aynı lastiklerden alacaktımda. fakat Erdoğanlarda tek bir adet kaldığından hemen bir araştırma sonucunda görece ucuz, patlamaya karşı dirençli ve hafif(400 gram) maxxis overdrive 700*32 lastiklerde karar kıldım. Lastikler 2 gün içinde elime geçti. hakikaten conti ye göre hafiftiler ama patlak önleyici taban kısmı biraz ince gibi geldi bana. Lastikler desenli idi ve akıcı olmayacaklarından çekindim. Taktığımda daha önceki slick lastiklere göre akıcılığında bir sıkıntı olmadığını gördüm. hatta marketten alışveriş yapmış 30 kg yük ile (tamtamına) eve dönerken ilginç bir şekilde ağırlığı hiç hissetmeden 30 lara bastım. Lastik tabanı önceki lastiğe göre daha dardı ama denge konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Römork tecrübesi ile birlikte turlarda, Shwalbe maraton gibi ağır lastikler kullanacağıma daha akıcı olduğunu tecrübe ettiğim maxxis overdrive de karar kıldım.

Continental Touring Plus ve Schwalbe Marathon Plus birbiriyle kapışır, Schwalbe az farkla geçer. Continental'de sorun olursa Schwalbe'den daha çok servisi vardır muhtemelen. Bir de araba lastiği tamircilerinde de bisiklet lastiği olsa...

Eğer Özgür Çelikkaya'nın bahsettiği lastik buysa bundan almak şart oldu. Vidyodan çok etkilendim doğrusu.

@mtkeskin

Video'da testi yapılan lastikler;

Marathon Plus Tour (Raptiyeye rağmen patlamayan) ve Marathon Supreme.
Benim kullandığım ise, Marathon Dureme.

Bu üç lastik de çok kaliteli lastikler. Hatta bunlara Marathon Mondial ve Marathon Extreme de eklenilebilir.

Bu üçü üzerinden devam edersek;

Marathon Plus Tour, bütün lastikler içerisinde patlamaya karşı en dayanıklı lastik. Videoda açıkça görülüyor zaten. Dureme ya da Supreme (ya da diğerleri) bu konuda Plus Tour'un yanına bile yaklaşamaz. Ancak Plus Tour da diğerlerine göre daha yavaş, daha ağır ve daha az yol tutuşa sahip.

Karşılaştırma için şöyle bir şey hazırladım Schwalbe'nin kendi sitesinden yararlanarak;

http://i.imgur.com/f0mmpeC.jpg

Buradan göreceğiniz üzere, üç lastiğin de üstün olduğu yönler var.

Patlak Koruması: Plus Tour > Dureme > Supreme
Dayanıklılık: Plus Tour > Dureme > Supreme
Hafiflik: Supreme > Dureme > Plus Tour
Yol Tutuş: Dureme > Supreme > Plus Tour
Hız: Supreme > Dureme > Plus Tour

şeklinde özetlenebilir.

Ben kendi adıma, yol tutuş+dayanıklılık+hız+koruma kriterlerine göre ve %70 asfalt-%30 toprak kullanımımı göz önünde bulundurarak Dureme tercih ettim. Dediğim gibi "bisiklete dair aldığım en doğru karar" olarak görüyorum binlerce kilometre sonunda hala.

Eğer sadece asfaltta kullanacak olsam ve daha hızlı ama biraz daha az dayanıklı lastiğe ihtiyaç duyan bir kullanım öngörseydim, Supreme alırdım. Aynı şekilde, eğer düz yol bulmanın çok zor olacağı, Gürkan Genç gibi çöllerin, dağların geçileceği, lastikleri çok fazla zorlayacak bir tur planım olsaydı, Marathon Plus Tour alırdım.

Bu noktadan sonrası, sizin kullanım amacınıza göre şekillenecek :)

@mtkeskin

Yol tutuş konusunda, hele hele ıslak zeminde kesinlikle "Dureme" öneririm. Yol tutuş testlerinde 6 üzerinden 6 alan tek lastikti bu seneye kadar. Şimdi bir de "deluxe" diye bir model çıkarmış Schwalbe, onun da test sonucu Dureme ile aynı. Onu kullanmadığım için yorum yapamıyorum, ama Dureme ile aynı puanı aldıysa, bu konuda çok iyi olduğuna şüphe yok. Tecrübe ile sabittir.

Allah razı olsun Özgür Çelikkaya.
Bu lastiğin teki 40€ gibi bir fiyata geliyor galiba öyle mi? İkinci el mi alsak ne yapsak :D

Geri