Scudo Sports

Tur bisikletçiliğinde yıldırım vb. doğa olaylarından korunma

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Başlığa takılıp olayı sadece tur bisikletçiliği olarak algılamayın yinede arkadaşlar, evden kilometrelerce uzakta bisiklet sürerken havanın ne olacağını kestirmek zor. Kimimiz şehirler arası yolda yakalanır yağmura kimimiz ise dağın başında.

Herneyse benim uzun süredir canımı sıkan konuya gelelim;
Ben yağmurlu havalarda bisiklet sürmeyi çok severim, öyleki çamur falan derken bisikletin yağmurlu havalarda değişen karakterini çok seviyorum. Yahu yağmurda, çamurda sürmek bir başka zevkli.!

Tabi alışmışız şehirde yaşamaya, o kadar paratoner cihazı var ve bizi yıldırımdan koruyorlar. Ama bu arazide, dağda, bayırda, yolda öyle olmuyor işte. Tabiki o kadar 'çekici aletler' dedik bisikletlere: bu alet yıldırımıda çekiyor.!

Özellikle işin arazi kısmında hava gök gürültülüyken yüksek yerde bisiklet sürmek dert, açık alanda bisiklet sürmek dert, ağaçların altında bisiklet sürmek ise büyük dert.! Bu alet metal arkadaşlar, bizi açık hedef haline getiriyor.

Bu işe nasıl bir çözüm üretebiliriz? Tabi dağda taşta bisikletle dolanmak güzelde bu yıldırım olayı çok ciddi. Yıldırım tarafından çarpılıpta kurtulanların büyük bir kısmı ömür boyu fizik tedavi görmek zorunda kalıyor.

Konuyu ilk okuduğunuzda içerik size biraz uzak gelebilir ama açık arazide ve uzun yollarda bisiklet sürenler için ciddi bir risk içeriyor bu durum.

Konuyla ilgili olarak Giresun Üniversitesinden bir kaynak bırakayım buraya, zira göründüğünden daha tehlikleli bir durum.
(link)

Scudo
Yıldırım büyük bir şans eseri kadroya gelirse elciklerin ve selenin metal olmamasından dolayı size bir şey olacağını sanmam ama diğer durum için daha da büyük şansa ihtiyacınız olacaktır

@Kunget
Hocam kadroya gelen yıldırımın 'sen bir dur kardeş benim işim kadroyla' diyecek hali yokya. :D

@KungetYildirimlarin gerilimi yaklasik 300 000volt olarak soylenir yani bu da demek oluyor ki elcik ve sele kalinliginiz 30 cm kalinliginda degilse kadrodan o elektrik size de iletilecektir.

Artık orası bizim abdestimize bakıyor hocam.
Şaka bir yana hiç düşünmemiştim.

Acik arazide, arabayla, yaya olarak ya da bisikletle yildirim acisindan farkli bir dinamik yok diye dusunuyorum. Bence bunu kafamiza takmayalim, bisikletli icin bir suru tehdit var zaten yolda.

Cok kafaniza takiliyorsa, Decathlon’a toplu mail atalim. Paratonerli kask yapsin. :)

Karbon kadro farkını burada ortaya çıkarıyor :islik:

• Beğen
Tepkiler: Y.Kerem ve BugAdam
@vetohan

Olmaz olur mu hic. Araba ucak vb araclarda Faraday kafesinin içindesin. Bisiklette dımdızlaksın. Arabaya istediği kadar yıldırım çarpsın hiçbirşey olmaz.

• Beğen
Tepkiler: BugAdam ve Veto8
@uslsy

Sabah sabah Wikipedia da elektromanyetizm okuttunuz, kafam allak bullak oldu ama bir sey ogrenmis olduk. Tesekkur ederim. :)

• Beğen
Tepkiler: BugAdam ve uslsy
@uslsy

Mesajınızı okuduktan sonra Youtube'da aşağıdaki üç videoyu izledim de sanırım arabadan arabaya değişiyor. :confused::D

• Beğen
Tepkiler: uslsy
@Taze Fasulye

Faraday kafesine yıldırım düşer. Kafesin içindekilere elektrik akımı geçmez. Etrafından dolanır. Delip geçmez mesela. Bu patlama vs hep elektrik aksamı aküler vs. Akım fazlalığından. Farklı bir konu o.

Aşağıya basit bir anlatım fotosu ekledim. Faraday kafesi olarak da konuyu araştırabilirsin.

prevetec-instalacao-manutencao-de-para-raios.jpg

@uslsy ''Kafesin içindekilere elektrik akımı geçmez'' taaa ki dışına çıkana kadar. :confused::D
Neyse, konumuz bisiklete yıldırım düşerseydi, cevap için teşekkürler.
Saygılar.:)

• Beğen
Tepkiler: uslsy
Geri