Scudo Sports

Tur amaçlı maşa seçimi

Vefa Erdem

Üye
Tepki
22
Bisiklet
Geotech
Selam arkadaşlar. Geçtiğimiz yaz sonunda ikinci el bir Geotech Life man 28 almıştım. Bu bisikleti orta mesafeli turlar için bütçem el verdikçe modifiye ediyorum. Geotech Life'ların üzerindeki zoom maşalar malumunuz. Forumda bir çok başlıkta bu maşalardan muzdarip arkadaşlar var. Benimki de esnekliğini yitirmiş durumda ve yağlasam bile uzun yollara dayanacağını sanmıyorum. Bu nedenle maşamı değiştirmek istiyorum. Gönül ister ki rigid bir maşa alıp keyfime bakayım ama Türkiye yolları malum. Ayrıca tercihim her zaman asfalt dışında alternatif yolları (dağ, köy, vb.) kullanmaktan yana. İnternetten şu iki modeli buldum:

(link)

(link)

Bu tip maşalar konusunda pek bilgim yok. Gördüğüm kadarıyla bunlarda kilitleme gibi bir mevzu da yok. Özellikle yüklü iken yokuşlarda kilit şart. Bu tip maşalarla ilgili deneyimi olanlarınız var mı? Özellikle swing shock ilgimi çekiyor ama pivotun geride olması tekerin salınımında az bir radius yaratacakmış gibi geliyor. Yani maşanın bacaklarının, dolayısı ile ön tekerin gidon borusuna olan açısı her yaylanmada kaçınılmaz olarak değişecek.
Anlayacağınız kafam çok karışık. Bana önerebileceğiniz tur amaçlı alternatif kilitli maşalar neler olur? Veya bu kilit olayını ben fazla mı büyütüyorum?

Scudo
Sabit maşa ile tur yaparsanız,merak etmeyin incileriniz dökülmez.Yeterli kalınlıktaki dış lastik seçimi size gereken konforu bozuk satıhlı yollarda da sağlayacaktır.TUR yapacağınız için performans lastikleri kullanıp hız da yapmayacağınız için minimum 700*35/38 ölçülerindeki dıs lastikler işinizi fazlasıyla görür.Hem kilitlenmeyen bu ağırlıktaki ön süspansüyon yüklü haldeyken yokuşlarda size ağız bozdurur.

@Vefa Erdem

Bahse konu iki maşanın ağırlıkları hakkında bilginiz varmı, bende düşünüyordum da.

@İbrahim Yurtseven

Açıkçası pek bir bilgim yok. Pek bir kullanıcı yorumu veya inceleme yazısı vb. de göremiyorum ortalıkta. Denk gelirsem paylaşırım.
Tek bildiğim gidip bir tane mahalledeki demirciye bile yaptırtsam elimdeki Zoom maşadan daha kaliteli olacağı.

@Barış TURAN

Şimdi, burada bir konuda bir iki ufak ekleme yapmak istiyorum.

Lastik kalınlığı bir noktaya kadar konfor sağlar. O noktadan sonra sizi zıp zıp zıplatır, belki incilerinizi dökmez ama midenizi alt-üst eder. Seleniz de konforlu değilse, vay ki vay!

Türkiye'nin birçok yolu şantiye halinde (Bakmayın NTV'nin Yol Durumu bilgilerine, orada Artvin'deki yol çalışmaları, Malatya'daki tünel inşaatı filan anılmıyor). Bu yollara girdiğinizde -mesela Suşehri ile Şebinkarahisar arası- sabit maşanıza lânet edeceksiniz. Ya da Bingöl-Erzurum arasında...

Şu yola bir bakın. Emniyet şeridi yok, eyvallah. Yolun bu noktadan sonrasında, ağır vasıtaların ve kötü tesviyenin etkisiyle oluşan küçük kasisler, eğer sabit maşalıysanız, ön tekerinizin yerle temasını kolaylıkla kesecektir (kötü tecrübeler). Ve unutmayın, birçok yol bu durumda.

http://2.bp.blogspot.com/-m17syrKJJ5w/VFnP5B7GQ6I/AAAAAAAABdk/rqtobt_UMmI/s1600/yol1.jpg

Şu videoyu da şimdi yükledim. Pek açıklayıcı olmadı ama, bu yolun Sivas-Giresun yolu olduğunu unutmayın izlerken.

Anlayacağınız, tur bisikleti için sabit maşa önerenler, ülkedeki her yolu kaliteli zanneden duygusallardır bana göre.

Böyle bir yolda sadece ön süspansiyon da kurtarmaz,hele ki yüklü bisiklette.Cyclocross ve MTB parkuru gibi arazi.

Sayın Yusuf Yılmazvural merhaba,

Videodan gördüğüm kadarıyla Schwalbe Marathon Mondial kullanıyorsunuz. 'Tur amaçlı' başlığı altında sadece maşa değil, lastik, fren vb. nin de çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Siz lastiğinizden memnun musunuz ? Ben yurtdışından bulabilmiştim (kevlar versiyonu) . Siz yurt içinden mi aldınız ?

Selamlar

five

"Tur Bisikleti" üreten belli başlı firmaların ürünlerine bi' göz atın zaten karar verirsiniz ön maşanın amortisörlü/amortisörsüz mü olması gerektiğine..

Ek olarak maşanın açılarınıda dikkate alacaksınız. Neden şu açıda değilde bu açıda gibisinden.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
  • Beğen
Tepkiler: Nomad
Merhaba.İnternette bulduğunuz ikinci ilandaki swing shock maşayı kullanıyorum yaklaşık ağırlığı 1600 gr.şehir bisikletleri için uygun.aluminyum magnezyum karışımı hafif maşa.dağ köy yolları tercihinize uygun değil.suntour sitesinden bakarsanız urban - city bölümünde özelliklerini görebilirsiniz.saygılarımla..

Merhaba.

Suntour swing shock maşayı kısa bir süredir Sedona 321 bisikletimde kullanıyorum. Kullanmaya başladığımda oldukça ciddi bir salınım problemi yaşadım. Maşada hata olduğunu düşünürken danıştığım Taner Bey (Ankara Red Bisiklet) arka bagajda takılı küçük şehir tipi heybe çantanın da buna neden olabileceğini söyledi. Çantayı çıkarttığımızda gerçekten salınım kayboldu. Dolayısı ile eğer benim maşamda sorun yoksa bu maşanın arka bagaj çantaları ile kullanılamayacağı sonucunu çıkartıyorum. Ama bu durumun doğruluğunu başka kullanıcı deneyimleriyle anlayabiliriz.

Bu olayı geçersek, özellikle parke taşı gibi yüzeyler, eskimiş asfalt üzerindeki tırtıklı-çatlaklı bozuk yüzeyler, asfalt yamaları-rögar kapağı kot farkı ve yol kenarında biriken küçük taş parçacıklarının meydana getirdiği titreşimden rahatsız oluyordum. Bu noktada maşa gerçekten beklentimi karşıladı ve bisikletin yol tutuşu belirgin şekilde iyileşti. Ancak çalışma mesafesi ve yapısı göz önüne alındığında arazi koşullarında yeterli gelmeyeceği ortada.

Bu arada ürün hakkındaki yorumumu daha önce amortisörlü bir maşa kullanmadığımı göz önüne alarak değerlendirin. Önceki deneyimleriniz beklentilerinizi etkileyebilir.

Rst'nin m6 adlı yaylı maşasını düşünüyorum eğer tek sorun maşaysa. Amörtisörlü maşa kadar darbeleri emmese de düz maşa kadar da titreşimleri hissetirmese de iyi gibi duruyor. Fiyatı 250 TL civarında.

http://image.dhgate.com/albu_525452019_00/1.0x0.jpg

Geri