Triathlon Yarışı Nasıl Olur?

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Katılmayı düşündüğün branşın mesafelerine göre değişir. Öncelikle yarış mesafesindeki her disiplini (yüzme, bisiklet, koşu...) doğru biçimde yapabiliyor olman şart. Sonrasında her disiplinin yarıştaki mesafesinin yaklaşık 2 katını tek antremanda sorunsuz çıkarabilmen gerekir (olimpik maraton düşünüyorsan 3.000 metre yüzebilmeli, 80km pedal çevirebilmeli ve 20 km. koşabilmelisin. Tabii ayrı günlerde tek antreman olarak..)

Amaç bitirmek olduğu için hız çok önemli değil ama biraz da önemli çünkü olimpik triatlonu 3 saatten uzun süreye yayarsan bu sefer dayanıklılık sorunları başgösterebilir. Hız/dayanıklılık oranı optimumda olmalı.

Hayatın boyunca denizde yüzmediysen ilk kez boğaz yarışında buna kalkışmanı kesinlikle tavsiye etmem. Sert ve farklı soğuklukta su akıntıları, derinlik, olası çaresizlik-aciz olma hissi, paranoya, yabancı maddelerle karşılaşıldığında soğukkanlılığı koruyamama (örneğin bir yunusla karşılaşma) kramp girdiği zaman üstesinden gelme... bunları motivasyonunu bozmak için yazmıyorum, bilinmesi ve üzerinde fiziksel ve psikolojik olarak çalışılması, hazırlanılması şart konular.

Bebekliğimden beri denizde yüzerim, açık deniz, dalgalı, fırtınalı, sakin, tatlı, tuzlu, temiz, pis... karadeniz'de yüzmekle Ege'de yüzmek arasında bile ciddi farklar var. Geçen sene katıldığım Boğaz yarışında bir kez kalasa çarptım ve irkilmemle sol kalfıma kramp girdi. Onu açtıktan bir süre sonra bir denizanası sürüsü içinde buldum kendimi (bitişe 250 metre kala, akıntının en kuvvetli olduğu ve yorulmaya başladığım bölümde) ve bu sefer iki kalfıma birden kramp girdi... Bir ara yüzeyden sadece bir metre kadar aşağıda hemen altımda yüzen iğnesi ucunda bir şırınga ile kaşılaştım...

Bu tür beklenmedik şeylere hazırlıklı olmak şart. Organizasyonun güvenlik botları var ama 200 kişiyi birden ne kadar gözetebilirler bilemiyorum, başınızın çaresine her zaman bakabilecek durumda olmalısınız...

Mesafe değil süre antremanı yapın, 45 dakikalık koşu, 50 dakikalık yüzme antremanı gibi... Sürelere vücudu alıştırdıktan sonra stile ve hıza odaklanmaya başlayın, değişken hızlarda antreman yapın. Hızlı antremanlarınızın süresi kısa olsun. Boğaz yarışı için havuzda en az birbuçuk, denizde en az bir saat yüzebilecek kondüsyona sahip olmak zorundasınız. Bunun azı da olur ama risklidir.

Kolay gelsin,
 
  • Beğen
Tepkiler: ördek
Scudo

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bu konu hakkında yapmış olduğum yazının altında onlarca teşekkür mesajı görüyorum. Bu beni gerçekten çok mutlu etti.

Hepinize şahsım olarak ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum
 

serhat1923

Üye
Kayıt
17 Şubat 2009
Mesaj
58
Tepki
3
Şehir
istanbul
@m6rk


bu sene boğaz geçiş yarışına ilk kez katılacağım için tecrübenizden yararlanmak istiyorum. kondisyonum gayet iyi, geçen hafta aralıksız 1 saat 47 dk kulaç attım ve en az yarım saat daha atabilirdim; ancak hızım yavaş, bu süre içinde 3 km yüzebildim. Bu yüzden 2 saat içinde boğazı tamamlayabilirmiyim tereddütteyim. Ters akıntıya kapılmadan doğru rotadan nasıl gidebilirim? Ve en önemli soru, yüzerken gözlük kullanmayı sevmiyorum, boğaz geçiş yarışı sırasında gözlüksüz yüzmemin bir sakıncası olabilir mi?
 

duyguny

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Mart 2005
Mesaj
595
Tepki
120
Şehir
Bostancı
@serhat1923

yüzerken gözlük kullanmamak gözlerinize verilen zararın dışında stilinizi bile bozabilmektedir, istanbul boğazında akıntı yakalamak oldukca kolay aslında, tek yapmanız gereken oldukca ortadan yuzmek, koylara girmemek(cunku ters akıntılar var) ama en önemlisi finish
ortalardan yüzerken finise yaklastıgınızı hissettiğinizde kıyıya doğru yaklaşın buz adanın 150m kadar acıgından gidiyorsanız rotanız iyidir demektir ondan sonra sağ doğru finishe dogru capraz bir rota izleyin, ama hafif finisin sagını hedefleyinki akıntı sayesinde finise varın...
bu yarıs sizin icin buyuk bir tecrübe olacaktır, canakkaleyi 11 burayı da 6-7 kere tamamlamısımdır bana kattıkları oldukca fazladır, onca seneler boyunca takımda yuzmedim bıraktığım için ama sırf bu yarıslar sayesinde yuzmemi belirli bir seviyede tuttum ve triatlona basladığımda yüzmemi tekrardan belirli bir seviyeye getirmem çok zor olmadı...
bundan sonra yüzme antremanlarınızda denizde yada havuzda durmadan yüzmek yerine aralarda arttırmalar ve sprintler yapmanızı tavsiye ederim
 

ördek

Üye
Kayıt
16 Mart 2008
Mesaj
90
Tepki
131
Şehir
Türkiye
bilgiler için çok tşk..

denizde nasıl tecrübe kazanabilirim ki başka türlü.. kendi başıma açılmaya korkuyorum.. boğaz kolay tecrübe olmayabilir ama en azından ölsem kalsam bi gören olur herhalde.. zaten o sınırsızlık duygusunu yaşamak için katılmak istiyorum.. bu sene zaten hayal çünkü seçmeleri geçti.. havuz dışında alternatif napabilirim? 10 gün sonra denize gidicem zaten.. en iyi yöntem başıma bişi gelirse toparlayıp kıyıya çıkarabilecek bi insanla 3-5 kez açılmak sanırım ama bu da epey lüks..

ilk kez denizde ne zaman ciddi şekilde açıldınız, tek başınıza mı arkadaşlarla mı, güvendiğiniz biriyle mi? ben doğa sporlarıyla da uğraştım ama bi başınıza olmuyorsunuz o zamanda.. yani en azından çok yakında olmasa da belli bi mesafede en az bir kişi daha oluyor?

@m6rk
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
duygun benden çok daha tecrübeli biri olarak gerekli bilgileri vermiş. serhat, duygun'un dediği gibi, dayanıklılığın boğaz için yeterli. Artık hıza ve stile odaklı antreman yapmalısın. 1s47d'de 3km hızı arttırman şart. Bu hızın bir sebebi havuzdaki dönüşlerin yavaşlığı olsa da stilini de gözden geçirmen gerekebilir. Nabız seviyen antreman boyunca 135-145 aralığına olsun. Seninki bence 125'i geçmiyor (10sn.'de 20-21). 3 kulaçta 1 nefes alma alışkanlığın yoksa mutlaka edin. Bu: 1-Her 2 elle de verimli kulaç çekmeni sağlar. 2- Daha kontrollü ve verimli nefes alıp verebilirsin. 3- Olası ters bir durumda -kol, boyunda ağrı, kramp- alternatif nefes alma yerin olur. 4- açık denizde yüzerken sağını solunu görmene yardımcı olur, daha az öne bakma ihtiyacı hissedersin.

Akıntılarla ilgili organizasyon sayfasında bilgi var. Bu bilgileri pdf olarak indir ve bir de çıktı al, sindire sindire oku, haritaları iyice öğren. Bana çok faydası oldu.

Eğer içki-sigaran yoksa hızını saatte 2,5-3km yapacak kadar arttırabilirsin. Gözlüksüz olmaz, ileri derece miyop birinin araba kullanmasından daha tehlikeli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kaldı ki denizlerimizde o kadar çok yabancı madde var ki, sırf kör olmamak için bile takmak lazım.

Ördek, denizde yüzme antreman tavsiyesi vermek güç, eğer istanbul'daysan. Kesinlikle yalnızken antreman yapmanı önermem. Duygun sence ne yapsın?

'Ben Burgazada'da, A.S.S.K.'da bir kez antreman yapmıştım. Deniz üzerinde olimpik havuz ebadında bir iskele var orda. Bir de bi grup arkadaşla Burgaz-Heybeli arası yüzebilirsin. Başınızda mutlaka motorlu bir bot veya sandal bulunmalı. Yalnız pusula denizanalarına dikkat. Haftaiçi havuz, haftasonu adalarda deniz antremanı güzel bir program olabilir.

Bu arada dün sabah maalesef bisiklet antremanımda yol kenarındaki yağmur oluğuna uçtum, sol elimde orta parmak tarak kemiğimi kırdım. Boğaz yüzme ve ilk triatlon denemem (İTÜ'dekinden sonra) Hamburg triatlonuna katılamayacağım.. Uçuş, konaklama, kayıt hepsi 6 ay önceden ayarlanmıştı... İşte bu yüzden 'Önemli olan katılmak' lafını hep sevmişimdir

Bu kazamı ayrıca anlatacağım. (tek elle yazdığımdan imla hatalarım için kusura bakmayın bir süre).
 

serhat1923

Üye
Kayıt
17 Şubat 2009
Mesaj
58
Tepki
3
Şehir
istanbul
yanıtın için sağol m6rk.

yavaşlığımın sebebi havuz dönüşleri değil, yıllardır havuzda antreman yapmıyorum, sadece denizde yüzüyorum (yılda 4 ay, haftada 2 gün) genellikle boğazda, poyrazköyde yüzüyorum. çok güzel bir yer, denizi dalgasız ve temiz, herkese tavsiye ederim.

denizde yüzerken nabzım belki 125 bile atmıyordur, çünkü kendimi zorlamıyorum, uzun saatler yüzmeyi hedefliyorum ancak bundan sonra hızımı artıracağım, 3 kulaçta bir nefes alabiliyorum, kondisyon olarak zorlanmıyorum ancak sürekli sağdan nefes almak daha hoşuma gidiyor, bu yüzden 2 veya 4 kulaçta bir nefes alıyorum, soldan nefes aldığımda sitilimin bozulduğunu ve hızımın yavaşladığını hissediyorum, bu zayıf yönümü değiştirmem lazım, bakalım 19 temmuza kadar umarım başarabilirim.

içki az, sigara hiç kullanmıyorum (tabi istanbul gibi lanet bir şehirde pasif içici olmamak mümkün değil) gözlük için ne tavsiye edersin, iyi bir gözlük nerden satın alabilirim?

parmağın kırılmış, geçmiş olsun, 19 temmuza kadar iyileşmez mi?
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Teşekkürler. Aslında parmak değil el kırığı demek daha doğru olur, kırık bileğime yakın yerde, orta parmağa bağlı olan kemikte. Bu yüzden kolum dirsekten 7 parmak kadar aşağıdan itibaren alçıda. Yetişmesi imkansız. Boğaz yarışından sonraki haftaki triatlon yarışına bile katılmam olası görünmüyor
 

Fatih Esen

Aktif Üye
Kayıt
24 Nisan 2009
Mesaj
193
Tepki
62
Şehir
Ankara/Keçiören/Etlik
@edi_e

süper bi video 1saat 5 dakikanın 1 dakikasında bile sıkılmadan izledim soru soran arkadaşlar izlesin eminim Triathlon hakkındaki bütün sorularına cevap bulacaklardır

(link)
 

duyguny

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Mart 2005
Mesaj
595
Tepki
120
Şehir
Bostancı
m6rk geçmiş olsun öncelikle
dediklerine aynen katılıyorum
uzun mesafe sporlarında aerobik kapasiteyi geliştirmek için düşük tempoda uzun antreman devri artık geçti, bunun yerine intervaller arttırmalar şart..
ördek isimli arkadaşımıza gereken cevabı diğer tarafta verdim sanırım...
gene de söyliyeyim öncelikle denizde bol bol yüzsün...
tabii benim için söylemesi kolaydır 10 yaşında çanakkaleyi geçmiştim :D
ama denizde yüze yüze alışacaktır, ben aynı zamanda cankurtaran olduğum için kendime sahillerdeki cankurtaranlara güvendiğimden daha çok güveniyorum :D ama tecrübeniz yoksa her ihtimale karşı yanınızda birileri bulunsun, girmeden önce bol ısınma yapın, ters hareketler yapmayın, yüzerken özellikle benim nöbetlerim sırasında havuzda çok gördüğüm insanlar ısınma yapmadıkları ve alışık olmadıkları için ters hareketler yaptıklarında çok kramp vakası yaşanıyor, denizde bu size tehlike yaratabilir...
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@duyguny
şu an bilinen antrenman biliminde aerobik kapasite temeli uzun ve yavaş egzersizdir.Eğer bunu arttırma ve interval ile yapmaya çalışırsanız sakatlık riski başta olmak üzere ilerlemek zorlaşır .Zaten uzun aerobik çalışmalar kalp ,solunum sistemi ,eklem ,tendon ,kas ve antrenmana,yarışlara dayanma ,psikolojik hazırlığın temelidir.hiçbir zaman (şu anki bilgilere göre) hazırlık yapılmamaş bir sisteme yükleme yapmak doğru olmaz.bunu son olarak kısa bir örnekle açıklarsak hiç ısınmadan yarışa çıkan birine olanlar ,temel dayanıklılık yapmayanlara olacaktır..Evet sürat temel unsurdur.sürat varsa ilerleme daha iyi olabilir.Ama temel dayanıklılık antrenmanı ,yani uzunu olan ,aynı şartlarda olan iki kişide fark yaratır.uzun antrenmanlar düşük nabız yaratır buda baskı altında nabızın daha yavaş ve azyükselmesine ayrıca çabuk düşmesini sağlar.
saygılarımla
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
yıllardan sonra, en azından ben eurosportu sürekli takip eden biri olarak ,bu sabah triahtlon müsabakası verdi.belki fransa niş te olduğuiçin ,belkide tekrar triahtlonla ilgili yayın anlaşamsı imzalanmış olabilir bilemiyroum ,belkide bunları veriyordu,izleyen vardıda ben rastlamadım ,ama eskide her world cup vs .yarışları veriyordu.
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Selam Fırat,

Haklısın da, bu dediğin spora nisbeten yeni başlamış olanlar için geçerli değil mi? Adam: ''geçen hafta aralıksız 1 saat 47 dk kulaç attım ve en az yarım saat daha atabilirdim; ancak hızım yavaş, bu süre içinde 3 km yüzebildim'' diyor, artık bu kişinin interval çalışması gerekmez mi? 2 saat yüzebilecek dayanıklılığa erişmiş ama bu süre zarfında sadece 3km mesafe katedebiliyor. Artık -dayanıklılığını koruyarak- stilini ve hızını geliştirmesi gerek. Bu şekilde 5 saat de yüzse hızını arttıramaz.
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@m6rk

zaten bu aerobik egzersizi yapana sözümüz yok bizim,ve dedğin gibi sürate girmesi gerek kesinlikle.ben konuyu genel ele aldım .yani aerobik alt yapı olmadan sürat çalışmasının olmayacağı veya işe yaramayacağı anlamında.müsabaka dönemi zaten farklı .ama hazırlık dönemini uzun antrenmanlar yapılmıyorsa zaten müsabaka döneminde süratte verim alınamaz veya sadece sürat olarak kalır.demek istediğim bu.yanlış anlaşılmasın
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
ayrıca ekleme yapıyorum spora yeni başlayan diye birşey yok ,heryıl yeniden başlarsın ,bir döngü ,ölü sezon geçiş vs uzun antrenmalar şart .
 

duyguny

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Mart 2005
Mesaj
595
Tepki
120
Şehir
Bostancı
@Fırat Dizman

ben arkadaşın yeterli seviyede aerobik kapasitesi olduğunu varsayarak bunu yazdım, az çok bilgimiz var...
zaten m6rk de gereken cevabı vermiş....
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
bende şöyle düşündüm sadece 8 aydır yüzdüğünü söylüyor ,sen yüzme konusunu daha iyi bilirisnki yeni başlayan ,ve alt yapısı olamayan kişilerde yüzmede 8 ay temel oluşturacak bir süre olarak görmüyorum.ha intarval çalışırmı çalışr tabi .zaten benim nesajımda konu kişinin alyapısı vs veya kişi değil senin sözün:aerobik kapasite ile ilgili olan .o yüzden de verilen bir cevap yok çünkü konu farklı
saygılarımla
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
geçen hafta fransa niş ironmanı ardından bugün avusturya ironman yarışı eurosport tarafından özet olarak verildi,takip edenlere duyurlur.