Scudo Sports

Trene bisiklet alıyorlar mı?

@tekincik kaynak için teşekkürler. 4.4 lük uygulamaya geçerse amenna. Şu an için kutu güzel paketlenmiş de içi hava dolu ? Otobüs sürücülerine gerekli eğitim verilir ? Bilenler ve halden anlayanlar müstesna- adama bisikleti nereye koyayım diyince boş boş bakanlar. (Yalan yok ben taşımadım otobüste ama arkadaşlarımın aktardıkları ölçüde biliyorum). En son bildiğim Ankara’da uzun bir bisiklet yolu yapıyorlardı sanırım. Az olmakla birlikte son zamanlarda güzel gelişmeler var yine de.

Scudo
@Hidrolik Yağı Mesela ben her gün bisiklet ve tren kullanarak işe gitmek gelmek istiyorum. Lâkin TCDD buna şimdilik engel oluyor.

@Hidrolik Yağı Değerli dostum, bende Ankarada yaşıyorum. Hele otobüs işini hiç karıştırmıyorum. Şoförler açısından tam bir angarya iş çıktı. Lâkin Ankara belediyesi bu kararları almakta çok geç bile kaldı. Güzelim şehirde bir metrekare bisiklet yolu yok.

Pazar günü için Argos bisiklet derneği olarak Kayserinin içesi yeşilhisara kadar trenle gidip (bize 70 km ve 4 saat kazandırıyordu) sultan sazlığına turlamak için trenden bilet aldık. Tren garına gittiğimde yaklaşık 10 bisikletlinin öylece beklediğini gördüm. Trenin son vagonu bomboş olmasına rağmen trene binmeleri mevzuat hazretlerine takılmıştı. Tren şefi ile bir kez de ben görüştüm. Yolculardan şikayet olduğu için alamayacağını söyledi. Oysaki istese inisiyatif kullanabilirdi. Velhasıl trene binemedik.
Furgon vagonu olmayan anahat trenlerinde bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Bisiklete pozitif ayrımcılık uygulanması lazım. Ne demek 2022 yılında hala bisikletin trene alınmaması. TCDD nin bu yönde bir adım atması gerekiyor. Hem çevre diyeceksin, hem fosil yakıtları azaltılsın diyeceksin hemde bisiklete izin vermeyeceksin. Yok böyle bir şey.

Benimde Mayıs gibi İstanbul Antalya arası tura çıkma isteğim var. En son Konya'da bitirip orda hızlı trenle Ankara - İstanbul diye hayallerim vardı. Mevzuatı okuyunca hayaller çöpe gitti. Benim anlamadığım neden bu kadar problem oluyor bisiklet ?? Bununla ilgili bir çalışma varmıdır ?

Yurtdışında vagon başına iki bisiklet taşınabilen hızlı trenler var, ancak önceden rezervasyon yapmak gerekiyor. Onların özel kancaları var bisiklet dik duruyor. 3. Bisiklet gelirse almıyorlar. Bazılarında ise rezervasyon yapmıyorsunuz ama bisikleti çanta veya kutuyla trene alıyorlar ve valiz kısmında duruyor. Hiç bisiklet alınmayanlar da var. Kendi tecrübem kurallar kuzeye doğru gittikçe daha kesin uygulanıyor.
Ülkemizde ise kurallar genelde ihtiyaçla ve üzerinde uzun uzun düşünerek oluşmuyor, çoğunlukla ithal ediliyor. İyi bir iletişim ve şans ile insiyatif kullanabilen bir memura denk gelme şansı var, ama riske girmeyip kuralı tam olarak uygulamak isteyenler de olacaktır. O nedenle bence normal bisiklet olarak yüklemek yerine ucuz bir bisiklet çantasına ön tekeri çıkararak koyarak bagaj gibi taşıma imkanı olabilir. Denemekte fayda var.
Pazar günü için Argos bisiklet derneği olarak Kayserinin içesi yeşilhisara kadar trenle gidip (bize 70 km ve 4 saat kazandırıyordu) sultan sazlığına turlamak için trenden bilet aldık. Tren garına gittiğimde yaklaşık 10 bisikletlinin öylece beklediğini gördüm. Trenin son vagonu bomboş olmasına rağmen trene binmeleri mevzuat hazretlerine takılmıştı. Tren şefi ile bir kez de ben görüştüm. Yolculardan şikayet olduğu için alamayacağını söyledi. Oysaki istese inisiyatif kullanabilirdi. Velhasıl trene binemedik.
Furgon vagonu olmayan anahat trenlerinde bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Bisiklete pozitif ayrımcılık uygulanması lazım. Ne demek 2022 yılında hala bisikletin trene alınmaması. TCDD nin bu yönde bir adım atması gerekiyor. Hem çevre diyeceksin, hem fosil yakıtları azaltılsın diyeceksin hemde bisiklete izin vermeyeceksin. Yok böyle bir şey.
Sizinkisi şanssızlık olmuş, memur insiyatif kullansa boş vagonda bir sorun olmazdı muhtemelen. Ancak dolu trende 10 bisiklet gerçekten sıkıntı olur. Eğer önceden öyle bir olay nedeniyle şikayet olduysa, o yüzden çekinmiş olabilir. Bence bir iki tane bisikletli olsa bir şey demezdi.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Bizde Adana'da benzer sorunu yaşıyoruz. Adanalı bisikletçiler olarak en büyük zevkimiz bisikleti bir araca yukleyerek (genelde ilçe minibüsleri) toroslara taşıyıp oradan iniş ağırlıklı keyifli rotada Adana'ya gelmek. Trende görevliler burunlarından kıl. aldırmıyor. Bisikletin ön ve arka tekerini sökerek kadroya sabitleyip bir çantaya koymak düşüncemiz var. Bu konuda uygun fiyatlı çantalar var mı? Yoksa terziye yaptıracağız bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar. Teşekkürler

Bizde Adana'da benzer sorunu yaşıyoruz. Adanalı bisikletçiler olarak en büyük zevkimiz bisikleti bir araca yukleyerek (genelde ilçe minibüsleri) toroslara taşıyıp oradan iniş ağırlıklı keyifli rotada Adana'ya gelmek. Trende görevliler burunlarından kıl. aldırmıyor. Bisikletin ön ve arka tekerini sökerek kadroya sabitleyip bir çantaya koymak düşüncemiz var. Bu konuda uygun fiyatlı çantalar var mı? Yoksa terziye yaptıracağız bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar. Teşekkürler
Var böyle çantalar. Alışveriş sitelerinde bisiklet taşıma çantası diye aratırsanız 300 küsur liralara bulunabiliyor. Ama dikkat edin katlanır bisiklet çantalarıyla karıştırmayın. Onlara sığmıyor normal bisiklet.

Alıyorlar
1616935327564.jpg

• Muhteşem
Tepkiler: ahmet1914
Benim değil ama görseli ben çektim. Fırından yeni çıktı yani.😅
283466 dosyayı görüntüle
Geçen gün "Günün Fotoğrafı" konusunda paylaşmıştım. Fransa'da bir kaç çeşit tren var. En yaygın kullanılanı TER adı altında, belediye otobüsü gibi olanlar. En az iki vagonunda bisikletler için ayrılmış kısımlar bulunuyor.

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Ha utanmadan trene alacaklardı dua edin bisiklet surebiliyoruz türkiyede :ssrtcbya:🤣

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
2018 yılı olması lazım, Bursa-Manisa rotası yapmak için Balıkesir-Susurluğa gitmek durumunda kaldım. Görevli biraz mırın kırın ederek son vagona koymamı ve bagaj fişi keseceğini söylemişti. Yolda bir arkadaş daha bindi, ona da aynı muamele yaparak götürmüşlerdi. Bunların mevzuatta sadece katlanır bisiklet alınır diye geçiyor. Onu da katlayıp koltuk üstü bagaja koyman bekleniyor. Trenle çok seyahat yaptım, koca koca çuvallarla binen insanlar oluyor. Koltuk arkasına yığıyorlar çuvallarını, kimse ses etmiyor. Büyükçe bir çuval bulup tekerlekleri kadrodan ayırıp bisikleti komple kamufle edersek anlamayacakları için bir şey de diyeceklerini sanmıyorum. 2 tekerli bütün halde görünce şeytan görmüş gibi hemen söylenmeye başlıyorlar. Otobüste de benzer durum geçerli..

Özel araç olmadığı sürece otobüs,tren,uçak hepsi sıkıntılı.Firmaların ne kadar çirkinleştiğini bisikletle yolculuk yapmak istediğinizde anlıyorsunuz.Ferdi olarak şehir dışında bisiklet yarışlarına katılanlara sabır ve şans diliyorum.

• İnanılmaz
Tepkiler: egesenkaya
Bir trende bisikleti vermek için furgon (yük vagonu) olup olmadığını garı arayıp sormak dışında öğrenmenin bir yöntemi var mı? İnternette ben ulaşamadım ana hatların furgon bilgisine.

Bu konuyu google'a da sordum. Trende furgon olması gerekiyormuş. Tekerlerin sökülerek, vs götürülmesi de söz konusu.

Benim ilgilendiğim hatta furgon yok. TCDD sitesinde hat özelliklerinde bisiklet alınmaz işareti dahi var.

Tekerleri sökerek dedikleri ne ki? Amaç bisikleti kadro boyutlarına getirmek mi? Yada bisiklet ile tren olayını tamamen unutalım mı?

Son düzenleme:
Bu konuyu google'a da sordum. Trende furgon olması gerekiyormuş. Tekerlerin sökülerek, vs götürülmesi de söz konusu.

Benim ilgilendiğim hatta furgon yok, hatta bisiklet alınmaz işareti var TCDD sayfasında.

Tekerleri sökerek dedikleri ne ki? Amaç bisikleti kadro boyutlarına getirmek mi? Yada bisiklet ile tren olayını tamamen unutalım mı?
Valla iki gün önce arkadaşa Konya'dan elektrikli bisiklet bulduk. Hızlı trenle Ankara'dan gitti aldı geri geldi. Bisikleti wagonun sonunda bir yere dayamış,o şekilde getirdi katlamadan hemde. Ama akşam saatlerindeydi. Belki tren boş olduğu için üstüne dusmediler.

Valla iki gün önce arkadaşa Konya'dan elektrikli bisiklet bulduk. Hızlı trenle Ankara'dan gitti aldı geri geldi. Bisikleti wagonun sonunda bir yere dayamış,o şekilde getirdi katlamadan hemde. Ama akşam saatlerindeydi. Belki tren boş olduğu için üstüne dusmediler.

Şöyle bir detay var, katlanır bisiklet zaten serbest. Yazdığınızdan bisikletin katlanır olduğunu anlıyorum.

Bisiklet katlanır olduğundan kabul etmişlerdir ama katlanmasını o anda önemsememişlerdir.

TCDD sitesinden: trenlerde katlanamayan bisikletlerin taşınmasına kesinlikle izin verilmemektedir.

EK: Doluluk oranına göre insiyatif tamamen kondüktör ve diğer görevlilerdedir diye düşünüyorum.

İstanbul Ankara YHT katlanır bisiklet ile binmek isterseniz çantası olmalı. Yoksa inisiyatif (2015)

Zonguldak Karabük arası trene birkaç kez binmişliğimiz var. Hepsinde de rica minnet aldılar. Hatta makinist " beden sonraki makiniste denk gelseydiniz kesinlikle almazdı" dedi. İnsiyatif tamamen makiniste. Bir arkadaşımız konuyla ilgili Cimer'e yazdı. Cevabını bakayım buraya yüklerim.
Screenshot_20221031-090744~2.png

Son düzenleme:
CİMER'den gelen yazı açık kapı bırakmış? Sorumluluğu başka tarafa sevk ediyor yani.

Ama TCDD sitesinde KESİNLİKLE kelimesi geçiyor.

Geri