Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Trafikte Sürüş Teknikleri

typhoon

Üye
Kayıt
14 Eylül 2004
Mesaj
33
Tepki
2
Arkadaşlar, sizce trafikte bisiklete binerken nelere dikkat edilmelidir?
Siz nasıl bir strateji uygularsınız?
Bu konuda deneyimli abilerimizden de tavsiye bekliyoruz. :)
 
Scudo
Park halindeki arabaların yanından geçerken arabanın kapısının her an açılabileceğini hesaba katarak, arabayla bisiklet arasındaki mesafeyi ona göre hesaplamak çok önemli. Bazen, belki de çoğu zaman park etmiş arabanın hemen yanından geçmek zorunda da kalınabiliyor. Tetikte olmak önemli, arabanın yanına gelmeden içinde birisinin olup olmadığına da bakılabilir. Geçtiğimiz senelerde Beşiktaş'ta seyrederken park halindeki bir belediye kamyonetinin sürücüsü tam ben yanından geçerken (yavaş da değildim ve refleks vermeme süre yoktu) kapıyı açmıştı ve sonraki sahneyi tahmin edebiliyorsunuz herhalde. Aynı olay motosiklet sürerken de geçerli tabi; araba kullananlar malesef çoğu zaman bir bisikletli veya motosikletlinin yanlarından geçebileceğini hesaba katmıyorlar. Tufan'cım yaşadığım bir tecrübe olarak aklıma bu olay geldi. Güzel ve yararlı bir konu başlığı açmışsın, teşekkürler. Selamlar
 
  • Beğen
Tepkiler: münferit vagon
istanbullular varken bize laf dusmez bu konuda ama trafikte bisiklet her zaman ezik durumda oldugundan devamli birkac parmak 2 frenin uzerinde durmali. karsi tarafin hicbir zaman durmayacagini dusunerek hareket edilmeli. acikcasi bana kalsa hic trafikte surmek istemem, herzaman stres ve herzaman zevksiz. eger illa biryere bisikletle ulasmam gerekiyorsa, ozaman yaya yollari yada alternatif arasokaklari tercih ediyorum ama buyuk sehirlerde bisiklet binmek cok tehlikeli, gereksiz tehlikeli ve zevksiz, ayrica egzoz gazlarini vs.. dusunursek sagliga zararli bile diyebiliriz. bisikleti ulasimdan ziyade hobi amacli kullanma taraftariyim kisaca bu durumlarda..
 
Aksine trafikte sürmek bazen çok zevklidir :) özellikle de yokuş aşağı makaslar yaparak gitmek, bağdat caddesi ve kadıköy boğa ya çıkılan yokuş buna çok elverişli :) tabi tehlikeleri de var hatta çok tehlikeli ama işte bir kere trafiğe daldınız mı artık duramıyorsunuz..
 
Bir şerit trafik ve bir şerif park halinde olan yollarda (örn. Acıbadem Cad.) kesinlikle "insandışı" bir vurdumduymazlıkla aniden sağa dalıp park edenlere dikkat edilmelidir.

Bir kez 4x4 kullanan bir bayan beni kaldırıma atıyordu neredeyse, zor durdum. Arkasından dolaşıp geçtim ve ben yanından geçerken beni hala görmemişti...İnsan sağ dikiz aynaya bakmadan mı yanaşır be kardeşim !
 
yeni foruma bir mesaj atalım bakalım...
Kediler gibi 9 can olayımız olmadığına göre İstanbul'da trafikte bisiklet kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerde gördüğümüz bisiklet şeritlerinin de olması hayal olduğuna göre tek akıllıca iş kaldırımdan sürmek olacaktır diye düşünüyorum(sürat yapmadan, yaşlı ve çocuklulara dikkat ederek). Bilmem yanlışım var mı..
 
Bisikletle sürmek tehlikeli evet ama bisikletin kaldırımda sürülmesi yasal değil, aksine trafikte sürülmesi yasal, yani yavaş olan en sağ şeriti kapatmak hakkımız fakat biz yine saygı duyup trafiği aksatmamak için sağ şeridin kenarından gidiyoruz, tabi tehlikelerden uzak durmak içinde..
 
Evet trafikte kullanım yasal ama kaldırımda aheste gitmek de yasaktır arkadaş diye trafik kanun metninde yazıyor mu acaba(cidden bilmiyorum)? Hele hele alternatif bir yol yok iken. Kanunda böyle bir açık varsa müsaadenizle sağ şerit yerine orayı "delelim".

Bu şehirde en azından bu Kadıköy-Erenköy ve civar bölgelerde kanun olsa bile yola inmem mümkün değil. Kanunu yazanlar şehir içinde muhtemelen bisiklet kullanmadığı gibi metnin alıntılandığı Avrupa ülkelerindeki bisiklet şeridi olgusundan da habersizler maalesef. 50km şehir içi sürat limitini bir Hollanda gibi uygulasınlar, bir Amsterdam bir Aachen gibi tüm ana caddelere düzgün bisiklet şeritleri çeksinler, bir gelişmiş ülke gibi bisikletliye çarpmanın cezası adam gibi bir seviyeye getirilsin o zaman belki ancak inebilirim. (Neyse zaten uzun yol giden birisi değilim. Sadece evden, sahil şeridine kadar 2-3 km). Belki bisikletlilerde de kabahat vardır; bir (link) veya (link) gibi oluşumlar olsa belki sonuç farklı olurdu.
 
Evet Kanunda yazıyor..emniyetin sitesinden bakabilirsin...varsa bisiklet yolundan...yoksa yolun en sag seridinden gitmek gerekiyor...ama yolun en sag seridinde giderken özellikle bagdat caddesinde dolmuşlar resmen önüne kırıyor...sende neyapıcagını şaşırıyorsun...ergün'e bende katılıyorum en güzeli bagdat caddesinde arabaların arasından (özellikle cumartesi trafiğinde) makasla geçmek..kabul ediyorum çok tehlikeli ve baya bi küfür yiyorsunuz ama verdiği zevk bambaşka..tavisye ediceğim bi yerde yıldız yokuşu.valla insan alıştımı düz yolda gidemiyor
 
birde..başımdan bi olay geçti..kaldırımda kendi halimle giderken ara yoldan çıkan araba bisikleti altına aldı.sonra bunu polise sölediğimdede suçlu sensin istersen hakkını ara dedi..
 
Bana, trafik akıcı ise sağ şeridin sağından, sıkışık ise de aralardan makaslayarak gitmek daha mantıklı geliyor. O sıkışık trafikte arabaları sollamak gerçekten çok zevkli. İnsana cesaret veriyor. Bir de kavşaklarda falan yavaşlamadan, hızlı ama dikkatli biçimde geçmek lazım diye düşünüyorum. Kararsız kalınca durum daha tehlikeli olabiliyor. Siz ne diyorsunuz nu konuda?
 
En önemlisi dikkat, sonrasında asla panik yapmayacaksın ve kararlı şekilde geçeceksin, ben genelde yayalardan korktuğum için yavaşlıyorum, arabalar da tehlikeli, sonuçta bu bir alışkanlık meselesi, kendine güveniyorsan ve riskin farkındaysan dalacaksın, ben birçok kez sıyırma modunda otomobillerin önünden arkasından yanından geçtim, eğer durayım dersen mümkün değil duramazsın zaten..
 
Duran aracın kapısını kollarım, tamam bunu anlayabiliyorum.Ortaköyde giden aracın kapısını açtı çok sevgili bir vatandaş.
O tarihe kadar ortaköyde ve sonrasında çok güvenli kullanabileceğimi , insanların bisikletlilere alışık olduklarını düşünürdüm.

Ben trafiğe çıkmaktan korkmuyorum, tercihimi kaldırmdan yana kullanmıyorum genelde ama bazen insan meecbur kalıyor.Bir kersinde beşiktaştayız sağ şerit acip engebeli olduğu için kaldırıma çıktık ve bir bayandan acaip hakaret işitmek zorunda kaldık.Fakat bu bayan ve yasalar, kaldırımların yarısını kaplayan kola ve dondurma dolaplarına ve restoran masa sandalyelerine ilşkin ne düşünüyor acaba !?

Trafikteyken su giderlerine çok dikkat ediyorum.Tekerlek takılıp bir arabanın altına girebilirm zira.
Tekbaşıma trafiğe çıkmıyorum,çıkmayıda düşünmüyorum, iki kişi olduğunu görünce daha hasas davranıyor şöförler.

Birde dönüşlerde falan yol istemeyi unutmamak gerkiyor, sonuç itibariyle insanlar münecim değil.

Bir sır vereyim otobüslerin yanından geçerken acaip tırsıyorum,çok heybetli geliyorlar bana :)
 
Şehir içi bisiklet kullanımını nasıl mümkün oduğunca güvenli hale getirebilirsiniz?

1)Her zaman sağ tarafta sürün.Hiçbir zaman trafiğe ters yönde sürmeyin.Arabalar köşe dönerken yada yokuş çıkarken bir bisikletle karşılaşmayı beklemezler...

2)Tek sıra halinde sürün.Başka bir bisikletliyi yada yayayı geçerken onlara seslenerek haber verin.

3)Şerit değiştirirken mutlaka arkanıza bakın.

4)Yolda tehlikeli şeylere dikkat edin.Çakıl yada çukur gibi şeyler kontrolünüzü kaybetmenize sebep olabilir.

5)Bütün durma işaretlerinde ve sokak ışıklarında durun.Birçok yolun kesiştiği yerlerde daha dikkatli davranın.

6)Her zaman sağ ve sol dönüşlerinizden önce işaret verin.

Sola dönüş:Arkanıza bakın,sol kolunuzu yana doğru düz olarak uzatın ve dikkatle ilerleyin.

Sağa dönüş:Sol kolunuzu dışa doğru uzatıp yukarı kaldırarak L şekli oluşturun.

7)Biskletinizin kontrolünü elinizde tutun.Ani dönüş ve sapmalar yapmayın.Sürücüler size çarpmamak için yeterince hızlı hareket edemeyebilirler.

8)Park etmiş arabalardan en az 90 cm. uzakta sürün.Birisi beklenmedik bir zamanda kapısını açabilir.

9)Arkanızdan gelen yada yanınızdan geçen arabalara kulak verin.

10)Arabaları çok yakından takip etmeyin.

11)Yol işaretlerini bilin ve onlara uyun.İyi bir sürücü yol kurallarını izler.

12)Her zaman için durmaya hazır olun.Ellerinizi frenlere yakın yada frenlerin üzerinde tutun.


Bisiklet sürerken renkli birşeyler giymek daha anlamlı olacaktır.Farkedilmeyi kolaylaştıracak bir renk seç.Ormanda bisiklet sürüyorsan yeşil renk giyme!!!

-Floresan yeşili,sarı ve turuncu en iyi seçenekler.Eğer bu renkleri kullanıyorsan diğer şoförler,sürücüler ve yayalar seni daha iyi görebilecekler.

-Hafif kıyafetler seç.Eğer dışarısı soğuksa kat kat giyin.Isındıkça kıyafetleri çıkarabilirsin.

-Gece sürüşleri için üzerine geri yansıtıcı malzemeler dikilmiş kıyafetler gerekli olacaktır.Ayrıca bir ışık kaynağına ihtiyacın olacaktır.

-Çantanızın kayışının,giyeceğinizin yada herhangi birşeyin tekerleğe takılmayacağından emin ol.Aksi takdirde kontrolünü kaybedebilirsin.

BİSİKLET SÜRERKEN NE GİYİLMEMELİ?

-Kulaklık.Çevrenizde ne olup bittiğini duyamazsınız.

-Gevşek,dağınık kıyafetler.

-Uygunsuz ayakkabılar.(Topuklu ayakkabılar,terlikler,bowling ayakkabıları)
 
1)Bisiklet sürücüleri yola girerken herzaman durmalı ve trafiği kontrol etmeli.Özellikle dar geçit ve kaldırım kenarlarında.

2)Trafik akışıyla birlikte gidin.Arabalar gibi sağı takip et.

3)Gece sürmemeye özen göster.Karanlık dar yollara ve 60km den fazla hızla arabaların geçtiği yollara dikkat et.Eğer gece sürmek zorundaysan yansıtıcı,ışık ve geri yansıtıcı kıyafet kullan.

4)Hazırlıklı ol.Düz hizada sür.Şerit değiştiriken ve dönerken arkana bak,el işareti kullan ve dikkatlice ilerle.

5)Trafik işaretlerine uy.Kalabalık kavşaklarda bisikletini yürüt.

Caddede düşündüğünüzdende tehlikeli şeyler,

-Islak yaprak

-Su birikintisi

-Buz

-Gevşek çakıl

-Kaya

-Kırık cam

-Yoldaki çatlaklar
 
Bu topic gerçekten güzel oldu. Katkıda bulunan bütün arakadaşlara teşekkürler.
 
Geri