Scudo Sports

Trafikte bisiklete saygı sürüşü...

Kudret abi, konuşma işini, duruma vakıf, konuşma becerisi olan(Cicero olmasa da meramımızı anlatabilen), konuşurken sakinliğini kaybetmeyecek ve de görünce insanların kaale alacağı biri olmalı. Bence sazı yarın eline alıp konuşmayı siz yapmalısınız. Ben bisiklet yolunun olayında felan değilim. Yapılsa da birşeye benzemeyeceğini biliyorum. Ama olur ya anahaberlerin B ya da C segmentinde bize 1 dakikacık ayırırlar. O 1 dakikayı izleyen, bisikleti karne hediyesi, çocuk oyuncağı, hayta işi sananların beyinlerinde "hımmm demek ki ... " diye bir şimşek çakmalı. Eğer ki biri çıkıp "biz kesintisiz yol istiyoruz" felan derse ben bizim halkın onu izleyince nediyeceğini biliyorum ama burada yazamam. O 1 dakikada söylenecek ana şey trafikte biz de varız, biraz saygı allah aşkına biraz insaf şeklinde olmalıdır.

• Beğen
Tepkiler: Çağlayan
Scudo
Bu arada kimse yazmamış ama yarın hava çok bulutlu, yağmur atabilirmiş, artık kask kesin şart oldu, az bir yağmur yağarsa yollar tereyağına dönüşür, hele ki yüzlerce kişi olursak.....

@Murat Ekmekçi

basının gelmesi durumda engin dostum konuşursa esas o zaman sevinirim çünki ben sadece ona destek veriyorum burada ve burada engin dostumun topiği ile kardeşiz ,derneğe gelince murat dostumlada çok pedalladık ve murat dostumda basına konuşma yaptı, dernek başkanı olarak evet dernek başkanı olununca diğer bağımız gruplarıda görmek bence mantıklı olur ,,sonuçta aynı gemideyiz ve bu gemide en kilit noktadaki adamlar arasında ikilik olursa olmaz ...bu bisiklet hareketine öncelikle en kilit noktada olanlar şunu görmeli bu hareket asla egocu olamaz paylaşımcı olur ...bu arada benim konuşmam pek ses getirmez ,ama engin ve murat dostumun birlikte konuşması güzel olur, ayrılık gayrılığı sevmiyorum bunun kavgası daha önce oldu ...şimdi dernek sadece kendini görürde başkaları görmez ise bu da iyi olmaz ben dışardan olaylara bağımsız bir sürücü olarak bakmaya devam edeceğim ..

face de olaylar çığırından çıktığı için korteji saat 15.00 den itibaren dragos sahilinde bekleyeceğim dönüşte bostancıdan ayrılacağım..

Kudret Bey,
Facebookta gereksiz yere bir kask tartışması yaşandı bazı kişiler arasında maalesef. Onun dışında çığırından çıkan bir durum yok. Programımız belli (ki birazdan paylaşacağım), görev dağılımı belli.

Röportaj konusuna gelince isteyen istediği röportajı vermekte özgürdür doğal olarak. Zaten muhabirler de katılımcılar arasında dolaşarak mümkün olduğunca çok kişinin fikrini alacaktır. Basın bildirisini ise 3 arkadaşımız paylaşarak okuyacak. Burada kimin ne görev alacağından çok, sokaktaki insana ve yetkililere ulaşabilmemiz ve derdimizi anlatabilmemiz en önemli olan şeydir. Bu eylemde herkes sorumlu ve herkes yetkili ve herkes organizatör. Tek bir amaç için toplanıyoruz. Tüm detayları 3 gündür konuşuyoruz biliyorsunuz. Sizi kesinlikle turun en başından en sonuna kadar yanınızda görmek istiyoruz.
Saygılarımla

• Beğen
18 AĞUSTOS GÜNÜ DÜZENLENECEK EYLEMDE BULUNACAK TÜM KATILIMCILARIN DİKKATİNE!
(Daha güzel ve uyumlu bir eylem için ön bilgi sahibi olmanız amacıyla uygulanacak programın detaylarını sizlerle paylaşmak istiyoruz)

EYLEMDE UYGULANACAK PROGRAM:
1. 16:00'da Caddebostan Beltur'un ilerisindeki İsbike bisiklet istasyonunun hemen arkasındaki alanda toplanacağız.

2. Kısa bir konuşma yapıldıktan sonra 16:15 gibi ana yola çıkıp Dragos’a doğru yavaş tempo sürmeye başlayacağız. Katılımcılara dağıtılacak olan çok sayıda A3 boyutundaki pankartları da elimizde tutacağız.

3. Tüm sürüş boyunca hiçbir şekilde trafik tamamen trafiğe kapatılmayacaktır. Sadece sol şerit araç trafiğine açık olacak şekilde ilerleyeceğiz. Sol şerit çizgisine çok yaklaşılmamasını rica ediyoruz.

4. Grubun en önünde sadece kadın bisikletliler olacaktır. İsteyen tüm kadın bisikletliler öndeki grubun bir parçası olabilirler. Kimsenin öndeki kadın bisikletlileri geçmemesini rica ediyoruz.

5. Yavaş tempoda gideceğiz ve trafik ışıklarına kesinlikle uyacağız. Trafik ışıklarında bölünecek olan grubun tekrar toparlanması için öndeki grup belirli noktalarda bekleyecektir.

6. Tüm eylem boyunca hiçbir slogan atmayacağız, tek sloganımız bisiklet zillerimiz ve düdüklerimiz olacaktır.

7. Lütfen sürüş esnasında önünüzdeki bisikletlilerle mesafenin çok açılmasına izin vermeyelim ve yavaş tempoda gitsek bile mutlaka çok dikkatli sürelim. Ayrıca katılımcıların mümkünse kask takmasını da tavsiye ederiz.

8. Yol boyunca sürekli bisiklet zillerini ve düdükleri çalacağız. Sürüş esnasında rahat geçiş sağlanması için kritik kavşakları görevliler tutacaktır.

9. Dragos'ta kazanın olduğu yere (eski Sema Hastanesi/yeni Fatih Hastanesi karşısı) gelince hemen oradaki otobüs durağına gelmeden duracağız.

10. Basın bildirisinin okunmasından sonra 1 dk.lık saygı duruşu gerçekleştireceğiz (bu esnada halen sadece sol şerit trafiğe açık olmuş olacak)

11. Saygı duruşundan sonra soldaki iki şerit trafiğe açık olacak şekilde sağa çekileceğiz ve büyük bir kısmımız da kaldırıma çıkacak.

12. Bisiklet yoluna park etmiş olan bir kaç aracı tespit edip 155 Trafik hattını arayıp şikayetimizi ileteceğiz ve ekip gelmesini talep edeceğiz. Tüm bu süreci kayda alacağız.

13. Aynı şekilde eğer etrafta bisiklet yolunda mangal yapan varsa 153 İBB Beyazmasayı da arayacağız.

14. Polis gelene kadar en az 30 dk. bekleyeceğiz. Polisin gelmediği her 5 dakikada bir polisi tekrar arayacağız.

15. Polis gelirse kendisiyle konuşup tüm araçlara (sadece bisiklet yoluna park etmiş olması gerekmiyor, sağ şeride park edenlere de) ceza kestirmeye çalışacağız ve neden bisiklet yoluna park eden araçlara göz yumduklarını ve hemen kaldırmadıklarını soracağız (yine kameralar kayıtta olacak)

16. Eğer polis 30 dk. içinde gelmez ise yine sadece sol şeridi açık bırakacak şekilde yola çıkacağız ve elimizdeki pankartları kaldırıp bisiklet zillerimizle ve düdüklerimizle yaklaşık 5-10 dk. boyunca protestomuzu gerçekleştireceğiz.

DÖNÜŞ :
17. O an bulunduğumuz noktada trafik ışıkları da olduğu için kontrollü bir şekilde ve trafik ışıklarına uyarak parça parça karşı yöne geçeceğiz.

18. Yine kadın bisikletliler en önde olacak şekilde ve yine sadece sol şeridi trafiğe açık bırakacak şekilde Dragos'tan dönüş yoluna başlamış olacağız.

19. Yine kritik noktalarda kavşakları tutulacak. Hep birlikte trafik ışıklarına uyacağız.

20. Bostancıya yaklaşınca trafiğin tıkanmış olma ihtimali yüksek. Grubun dağılmaması için araçların arasında sürüş gerçekleştirmeyeceğiz, araçlarla birlikte hareket edeceğiz (yine sadece sol şerit trafiğe açık olacak).

21. Suadiye ışıklara geldiğimizde bisikletlerimizden inip Şaşkınbakkal Barış Büfe'ye kadar (Kızılkayalardan sonraki ışıklara kadar) bisikletleri elimizde süreceğiz. Bu noktaya gelince burada duracağız ve aradaki kavşak/yaya geçidi noktalarını boş bırakacak şekilde bisikletlerimizle birlikte yere uzanacağız ve elimizdeki pankartları havaya kaldıracağız. Bu şekilde yaklaşık 5-10 dk. yerde kalacağız. (yere yattıkça geriye doğru gidilmesi gerekeceği için bu konuda görevliler tüm katılımcıları yönlendirecektir ve kavşaklarda-yaya geçitlerinde yeterli boşluğun oluşmasını sağlayacaktır) Yere yatma eylemi yine sadece sol şerit trafiğe açık olacak şekilde, diğer şeritlere yayılarak gerçekleştireceğiz.

22. Ayağa kalktıktan sonra Erenköy Divan pastanesine kadar yine elde süreceğiz. Divan pastanesi ışıklardan itibaren tekrar bisikletlere binerek yine sadece sol şerit trafiğe açık olacak şekilde Kızıltoprak'a kadar süreceğiz.

23. Kızıltoprak'taki ilk ışıklardan (BP) kontrollü şekilde sol şeride doğru geçip Moda sapağından Ş.Saraçoğlu stadına, oradan eski salı pazarının olduğu caddeden (yine burada dönüş için yolu tutacağız) sola dönüp Söğütlüçeşme Camiinin oradaki ışıklara varacağız. Işıklarda bekleyip grubun toparlanmasını bekleyeceğiz.

24. Yayalara yeşil yandığında da biz de yola çıkıp yine sadece sol şerit açık olacak şekilde Altıyol'a doğru ilerleyeceğiz.

25. Altıyol ışıklarda beklemeden Kadıköy sahile doğru yokuş aşağı yine yavaş tempoda ineceğiz ... (tabi bu arada tüm bu yol boyunca sürekli kadın bisikletliler yine en önde olacak)

26. Beşiktaş iskelesinin önündeki yaya geçidinden kaldırma çıkarak Atatürk heykelinin olduğu meydanda toplanacağız.

27. Burada tekrar saygı duruşunda bulunacağız. Eğer meydanı tamamen kaplayacak kadar çok sayıda bisikletli olursa meydanda da 5-10 dk bisikletlerle birlikte yatacağız ve turu sona erdireceğiz.

(Eyleme bisikletsiz katılmak isteyenler bisikletlileri Dragos’ta Fatih Hastanesi karşısında veya Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal mevkiinde bekleyebilirler.)

ÇOK ÖNEMLİ HATIRLATMALAR:

Eylemin hiç bir bölümünde hiç bir siyasi slogan atılmamasını ısrarla talep ediyoruz ve hiç kimsenin de buna izin vermemesini rica ediyoruz. Tek sloganımız bisiklet zillerimiz ve düdüklerimiz olacaktır.

Bu çok önemli ve çok anlamlı eylemi farklı amaçlara alet etmek isteyen provokatörlere kesinlikle izin vermeyelim ve hemen müdahalede bulunalım. Duyarlı herkesin de buna hiç bir şekilde izin vermeyeceğinden eminiz. Bu konuda tüm katılımcıların desteğini bekliyoruz.

Bizlerin davetiyle eylemi görüntüleyip haber yapmak, dolayısıyla tüm bisikletlilerin sesini tüm Türkiye'ye duyurabilmek için pek çok haber kanalı ve haber ajansı orada olacaktır. Bizim haklı taleplerimizi tüm Türkiye'ye duyuracak olan da beğensek de beğenmesek de Türk medyasından başka biri değildir.

Lütfen Pazar günü ne amaçla toplanacağımızı ve neyi protesto edeceğimizi unutmayalım. Biz bisikletlilerin sesini tüm Türkiye'ye duyurmak için görevlerini yapacak olan muhabirlere "fırsat bu fırsat deyip ucuz kahramanlığa soyunup" müdahalede bulunarak ülke tarihindeki en büyük bisiklet eylemini sabote etmek isteyenlere de kesinlikle izin vermeyelim. Kimse kimseye elbette röportaj vermek zorunda değildir ancak hiç kimse de röportaj yapılmasını engelleme hakkına da kesinlikle sahip değildir.

Tüm katılımcıları bu hassas konuda aklıselim davranmaya davet ediyor ve herkesten bu konuda destek bekliyoruz.

Ne insanlarla kavga etmek-tartışmak, ne araçlara zarar vermek, ne de öfkemizi şuursuzca kusmak için toplanıyoruz. Bisikletliye yakışacak şekilde "medenice" protestomuzu gerçekleştirmek ve hakkımızı aramak için toplanıyoruz. Aksi halde bizlerin de o şikayetçi olduğumuz magandalardan hiç bir farkımız kalmaz.

İçimizden tek bir kişinin yapacağı olumsuz bir hareket tüm bu anlamlı eylemin berbat olmasına yetecektir. Bu sebeple lütfen çok dikkatli ve sorumlu davranalım.

Hiç bir şekilde siyasi söylemimiz veya herhangi bir sloganımız olmayacak. Tek sloganımız bisiklet zillerimiz ve düdüklerimiz olacak.

*** Bütün öfkemizi "kontrollü bir şekilde" sadece ve sadece "yetkililere" yönelteceğiz. Genel düzeni sağlamakla, yani bisiklet yollarına park eden araçlara ceza kesmekle-kaldırmakla ve bisiklet yolları üzerinde mangal yapanları uyarmakla sorumlu-yetkili kişiler bizler değil, polis ve belediye birimleridir. Magandalarla biz değil, onlar muhatap olmak zorundadır. ***

UNUTMAYIN, yaşadığımız sorunları "yetkililerin", yani trafik polisinin ve belediye birimlerinin çözmesi gerekmektedir, zira halkın yani bizlerin sorunlarını çözmek için maaş almaktadırlar. Biz de bu "yetkililerin" bu magandalarla muhatap olmasını sağlayacağız.

HERKESE ÇOK BAŞARILI ve AMACINA ULAŞAN SORUNSUZ BİR EYLEM DİLİYORUZ.
18 AĞUSTOS PAZAR 16:00’da CADDEBOSTAN’da BULUŞMAK ÜZERE….
(Bisiklet zillerinizi ve düdüklerinizi unutmayın!)

Herkesin kendi sağlığı için kask takılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz!

• Beğen
Bakkala dahi kask ile giderim,(kaskı takmayanlara tavsiyem) can güvenliğiniz açısından,lütfen kaskınızı takmayı ihmal etmeyiniz

Son pişmanlık fayda etmez..!

saygılarımla..

@Engin Ertekin

engin dostum,
yarınki olayda gereksiz hareketler olacak diye endişeliyim, bu yüzden beni mazur gör ,bütün korteji saat 15.00 den itibaren dragos sahilinde bekleyeceğim ...şimdi bu yere yatma olayı trafiğin içinde olursa trafiği tehlikeye sokma durumu olur ama kadıköyde meydanda metronun orada boş alan var orada olabilir tabi , yarın bazı kişiler kontrolsüz davranabilir bunları engelleyecek olanlar kim olacak, şimdi orada talihsiz mesaj oldu başkanın konuşmasını engelleme girişimi felan filan kusura bakma oradan çıktım o konuşmalar içinden çıktım vede derneğin sayfasına attığım tüm mesajlarıda çıkardım ,tek olarak hareketimi yaparım, saat 15.00 de olay mahallinde olacağım ve grubun gelmesini bekleyeceğim ,daha sonra grubun en arkasından dönerim bostancıdanda ayrılırım, son durum bu, burada senin suçun felan yok..

İnşallah fikir çatışması oluşmaz,ne kadar birlik olunur ise,bir o kadar kalabalık olur,

İzmir genelinde fikir çatışması mevcut,bu nedenle bisiklet dernekleri,grupları ayrı ayrı hareket ediyor,bu ayrılıklar yüzünden İzmir'de yapılan her etkinlik ses getirmeyecek..

Kudret abi,face'de yorumları okudum , herkes ortak noktada buluşmuş gibi,

umarım herşey yolunda gider,kalpler sizler ile, Allah kazadan beladan esirgesin hepimizi..

Hava durumunda; İstanbul sağanak yağmurlu görünüyor,dilerim yağmur'da yağmaz,

(link)

Eğer kastamonuda katılacak olan varsa pazartesi saat 19.00 da bulusabıiliriz.Biz ekip olarak 8 kişiyiz.Eğer katılım olursa biz de tepkimizi dile getirmek istiyoruz.

• Beğen
@Kudret Kurtcebe

Peki Kudret Bey,
Kararına saygım sonsuz.
Kimsenin röportaj vermesini engelleme durumu söz konusu dahi olamaz. İster dernek başkanı, ister hayatında ilk defa bisiklete binen bir katılımcı istediği her medya kurumuna elbette röportaj verebilir.
Ancak hiç kimsenin de bu eylemi kendine veya kendi grubuna veya kendi derneğine mal etme hakkı da söz konusu olamaz. Zira bu eylem tüm amatör bisiklet severler tarafından ortaklaşa düzenlenen ve "hepimize ait" olan bir eylem.

@Engin Ertekin

engin dostum
bağımsız bir sürücü olduğum için kilit adamların tavırlarının farkındayım dernek başkanı olunması bile olayı değiştirmez ,derneği eleştirenler var ve bunlara cevap verecek olanda dernek başkanı ,evet sarı dernek forması giyenler dernek başkanı ile beraber gelecek ben ise dernek formasını giymeyeceğim ve sadece bağımsız bir pedalcı olarak saat 15.00 de dragos sahil yolunda olacağım ,derneğin sayfasında hala kask tartışması devam ediyor ,bu konuda herkesin oturup düşünmesi gerekiyor ayrıca dernek emniyete önem verecek tabi dışardan derneği eleştirenler olabilir dernek başkanı bundan çekinir, siz emniyetten bahsediyorsunuz niye kask takmıyorsunuz diye insanlar dernek başkanını eleştirir ,burada slogan felan filan atanlar olabilir zati bu durumlardan ayrı ve gayrı olacağım için direk olay mahallinde olacağım ,
ayrıca ölen çocuğu hatalı bulan hakim bey doğru kararmı verdi ,8 de 6 bisikletli çocuk hatalı şöför serbest ,şimdi kanun var ise hakim kanunu uygular trafik kanunlarının değiştirilmesi gerekiyorsa bu konuda stk lar önemli ,evet bisiklet yolu var iken bisiklet yolundan gitmemek suça giriyor eğer araç arkadan çarpar ise siz suçlu oluyorsunuz şöför değil
sorun ise şudur bostancı-tuzla arası bisiklet yolu kesik kesiktir ,bu konuda çevre ve şehirçilik bakanlığına başvurulucak gene stk işi bu tabi..ölen çocuğun annesi karşı davayı açarsa nasıl açacak çevre ve şehircilik bakanlığına ve emniyete neden çünki orada bisiklet yollarına araçlar park etmekte trafik bunlara ceza kesmemekte bu konuyu ölen makdülün avukatı gündeme getirmesi lazım, ayrıca herkes o yoldan şikayetçi mangal yapanlardan ve araçlar bisiklet yolunu tıkamaktadır, burada dava çevre ve şehirçilik bakanlığına ve emniyete açılmaldır ,,,,,ayrıca mangal olayını engellemeyen büyük şehire açılmalıdır vatandaş olarak hakkımız var dava açabiliriz..

Bursa'daki etkinlik,süper olmuş..

(link)

farklı bisiklet grupları ve münferit gelenlerle meşhur güvenpark ta :) buluştuk. ana caddede, kortej halinde seyredip, halkımıza ve hükümete, sesimizi ve sessiz çığlığımızı duyurmaya çalıştık, umarım sonuç verir. oldukça değişik ve orjinal mizansenler hazırlamışlardı bazı gruplar. buyrun:

http://p1308.hizliresim.com/1d/l/rn0cc.jpg

Benim en üzüldüğüm şey, 27 temmuzda, Rahmetli Meril kızımız için düzenlenen etkinliğe de katılan Tolga kardeşimizin( ki benim o gün çektiğim birkaç fotoda da tesadüfen bazı karelerde görülüyor rahmetli) acı bir kaza sonrası hayatını kaybetmesi oldu. bu konuda daha fazla birşey söylemek istemiyorum, içim acıyor zira :( hayatının baharında, gencecik, duyarlı bu güzel insanların vefatı inanılır gibi değil... vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine de başsağlığı diliyorum. ışıklar içinde yatsınlar... naçizane, bu fotoda da ben ve bir arkadaşım, eylemin ortasında:

http://n1308.hizliresim.com/1d/l/rn0uz.jpg

Geri