Scudo Sports

Total Immersion Turkiye'de...

Scudo
Gectigimiz haftasonu, Colesium Spor Merkezi'nde Turkiye'de ilk defa duzenlenen TI egitimi tamamlandi.

Katilimcilar arasinda yari ironman kosmaya hazirlanan triatletlerden Boni Salis de vardi, yuzmesini iyilestirmek isteyen eglencelik sporcular da. Kurs bittiginde tepkiler cok olumluydu. "bunca yildir yuzdugumuzu saniyormusuz" diyenler vardi.

Polonyali egitmen de ulkemizi cok sevdi, hatta ileriki tarihlerde "acik suda yuzme" konulu ayri bir egitim icin sozlestik.

Katilan, katilamayan herkese ve tesislerini acarak projeyi sahiplenen Colesium spor merkezine tesekkurler.

Keske federasyonun butcesi olsa da milli sporculara da bu egitim verilebilse, cunku bize gelen egitmen su an ayni zamanda Polonya milli triatletlerinden ikisini 2012 icin calistiriyormus..

-lev.

@levo_redkid

hayırlısı olsun,eh bizde artık sizden bairşeyler kapacağız,teorikte olsa buradan paylaşın :

Abi estagfurullah, birsey ogretmek haddim degil, ancak bunun videolari var, seyrederek uygulamaya calismanizi tavsiye edebilirim.

www.yuzuyoruz.com sitesinin forumlarini karistirirsaniz, orada var hepsi...

@levo_redkid

Levent merhaba,
yurtdışı sitelerden takip ediyorum uzun zamandır Total Immersion konusunu. Triatlona yüzmeden geçenler ve salt yüzücüler çok eleştiriyorlar yöntemlerini. Şöyle ki kabataslak olarak ortalama 100 metre geçiş zamanı olarak 1:30/1:40 seviyesine inmek için, yüzmede vücut pozisyonun suyu yarmak için nasıl verimli kullanılacağıyla ilgili ipuçlarını iyi verdiğini, başlangıç ve başlangıç-orta seviye yüzücüler için faydalı bir yöntem olduğunu söylüyorlar.

Fakat 1:30'ların altına inebilmek için kulaç devir sayısını arttırmak, daha fazla bacak kullanmak gerekir, kolu önde çekmeden durmak doğru değildir gibi şeyler söylüyorlar. Bu yüzden belli bir seviyenin altına inmek için Total Immersion haricinde özel ders almak gerektiği genelde tavsiye ediliyor.

Bunlar sadece okuduklarım tabii, kendim de hızlı bir yüzücü değilim ve eminim TI bana da zaman kazandırırdı katılma şansım olsa. Senin yazdıkların, özellikle Polonya milli takımındaki atletleri eğitmesi ilginç geldi bana. Onları da TI yöntemleriyle mi eğitiyormuş acaba? Ya da genel olarak bu eleştiriler eğitim sırasında hiç gündeme geldi mi, konuşuldu mu? Fikirlerini almak isterim.

@levo_redkid

nedemek levent ,yeni bilgi kimdeyese ona soracağız,ve okulda öğrendiğim şey şu,internette verilen şeylere çok itibar etmem ,çünkü zamanımızda bilgi en pahalı şeydir,ve herkesin kullanımına açık bir yerde zaten herkesin bildikleri yazar veya,görüntülenir. sözlüde olsa paylaşmanı istemiştim.yoksa önemli değil...

@burak_ilter

Burak selam,

Dediklerinde haklısın, zaten bu konuyu biraz tartistik egitim sirasinda. Asagida onun anlattiklarından anladıklarımı aktarıyorum aynen:

Yuzme hızımızı soyle bir formule koyabiliriz: hiz=Ku (kulac uzunlugu) x Ks (kulac sıklıgı). Ku tamamen sinir sistemi ve teknik ile ilgili iken Ks fiziksel guc ve aerobik kapasite ile ilgili. Ayrica, Ks'yi artirdikca ister istemez Ku'dan bir miktar taviz veriliyor, bu kacinilmaz. Onemli olan Ku'yu yeteri kadar gelistirebilmek ve daha sonra Ks'yi yavas yavas artirirken Ku'dan minimum taviz vererek optimum seviyeyi bulabilmek.

TI egitimi ise Ku'yu gelistirmeye odaklanmis bir sistem. Insanlarin zayıf teknigini ortebilmek icin kaslarini zorlayan sistemlerin aksine, hic yorulmamayi ve teknigi mukemmellestirmeyi hedefliyor. Ayrica, uzun mesafe ve verimlilik esasli bir ekol. Yani, TI teknigi ve normal teknik ile yuzen ve her ikisi de 1500 metreyi ayni anda bitirmis iki yuzucuden TI teknigini kullanan kesinlikle daha az enerji harcamis olarak sudan cikiyor.

Tabii TI'nin sadece Ku'ya bakıp Ks ile ilk asamada ilgilenmiyor olmasi, cok iddiali yuzuculer icin eksik gozukuyor. Adamlar bunun farkinda ve yakinda tempo trainer denen bir alet kullanımı ile hizimizi nasil artiririz konusunda yakında yeni bir kitap yayınlacaklarmıs.

Ayrica dikkat etmen gereken birsey var: Egittigi adamlar triatlet, yuzucu degil. Yani uzun mesafeci hepsi. Egitmenin kendi 1500 derecesi 20 dakika civari imis, yani 1:20 temposu. Daha komigi, TI okulunun kurucu olan Terry (ki gobekli ve 50-60 yasinda bir eleman) ile gecenlerde 1-mil (yaklasik 1.8km) yarisi yapmislar ve Terry bunu gecmis :))

Uzun lafın kısası, SADECE yuzme alanında DERECE yapma hedefleri olan yuzuculerin belli bir sure sonra TI egitimini birakmalari ve Ks uzerine odaklanmalari dogru olur kanaatimce. Ama, bizim gibi siradan yuzuculerin yapmasi gereken oncelikle Ku'ya odaklanmaktir.

@Fırat Dizman

Fırat, abi o siteye koyulan videolar aslinda para ile satilan DVD'si. Yasadısı bir paylasim var ama 40 dolar verip satın alma durumunuz yoksa oradan izleyebilirsiniz. Adım adım calismalari anlatiyor.

Biz de egitimde aslinda DVD'deki sirayi takip ettik. Ancak, egitimin farki adam senin hatalarini goruyor ve hemen suyun icinde mudahale ediyor. Insanin yaptigini sandigi sey ile gercekte yaptigi sey birbirinden cok farkli oluyor gercekten. Su alti videolarini cekip sinif ortaninda seyrediyosun, orada da yine tek tek hatalari soyluyor ve tavsiyelerde bulunuyor. Hersey vucudun dogru pozisyona girmesi ve zamanlamalarin dogru olmasi ile ilgili, o nedenle uzaktan bunlari tarif etmek zor. Ama nihai amacin kulac uzunlugunu artirmak ve SPL denen havuzun bir basindan sonuna kadar ki kulac sayinizi surdurulebilir sekilde dusurmek oldugunu soyleyebilirim.

En son olarak, eger calismazsaniz hepsini unutursunuz dedi. Nasıl ki yabancı dil ogrenirken tekrar etmezsek bir sure sonra hepsini unuturuz, bu da oyle. Surekli tekrar bu isin olmazsa olmazi, cunku sinir sistemini egitiyoruz, kas sistemini degil.

Umarim faydali olmustur.

@levo_redkid

levent,benim zaten istediğim o videolar değildi,sözlü olarak siz ne yaptınızdı,okulda yrd.ihts alanım yüzmeydi,o sebeble antrenman olarak veya teknik bilgi olarak çok sıkıntım yok,zaten bu konu yeni değil 90 lı yılllarada okurkende konu aynıydı,uzanmak ,çok su taşımak,sert su taşımak,uzun iterek az kulaç ve az su direnci ile kaymak,yani olay aynı,tabi bunu yapmakla yaptırmak ayrı ,bir başkasını dışarıdan izleyerek hatasını söylemek ile kendin yapmaya çalışmak farklı,birde triahlonda ,yüzme normal yüzmeden çok farklı,normal yüzücüleri izlediğimizde mest oluyorum,şiir gibi sanki adeta kayıyorlar,ama triahtlon açık deniz çok acaip ,hiçbiri diğerine benzemiyor,hele dalgada tamamen değişiyor,teknik yanında daha kuvvete biniyor,ayak vuruşları daha az.ekonomi önemli,koşu gibi daha hızlı koşmak için daha hızlı adım prensibi işe yaramıyor,çünkü çok direnç var.ama açıklaman iyi olmuş,ne yaptığınızı merakımdan sordum.teşekkürler...

@levo_redkid

Levent, açıklama için çok teşekkürler. Terry'yi videolardan gayet iyi biliyorum. Eğitmeni geçmesi şaşırtıcı gerçekten.

Kulaç uzunluğuna odaklanmak bizim gibi yüzücüler için ilk odak olmalı. Sana tamamen katılıyorum.

Eleştirilere kulaklarını tıkamamış ve Tempo trainer gibi bir şeye yönelmiş olmaları çok olumlu bence. Bakalım gelişmeler neye gebe? Benim sıklıkla baktığım bir sitede "wetronome" diye bir alet var. Kişinin kendisi için optimum kulaç sayısını bulması için kullanılıyor. Şöyle ki: kulağınıza aleti takmadan önce dakikada kaç kere "dıt"layacağını ayarlıyorsunuz ve ondan sonra her dıtta kulaç atıyorsunuz. Daha çok ve daha az kulaç atıp, her sefer 100 metre (veya uygun bir mesafe) geçiş zamanlarına bakılıyor. Bu sayede herkes kendisi ve o anki yüzme kondisyonu-tekniği için en uygun kulaç sayısını bulmuş oluyor gibi bir şey. Tempo trainer da benzer bir şey gibi geldi adından.

Bu arada bahsettiğim sitede indirilebilir çok çok iyi bir animasyon da var. Linkini koyayım, belki bakarsınız.

(link)

Sen nasıl bir fayda sağladın? 2 gün içinde hızında bir farklılık oluştu mu? Yoksa bir süre daha verilen tekniklerle ve videolarınla çalışma mı yapman gerekiyor?

Tempo trainer finis diye bir markanin urunu, ve wetronome ile tamamen ayni.

Su an benim hizimda acayip bir iyilesme yok, hatalarimi biliyorum ve bunlara odaklanarak calismam gerekiyor ;)

evet levent durum nedir? yarışta konuştuk, ama benim patlayan lastikten sonra yarış dışı kalmam nedeni ile sonucu konuşmadık ,neler değişti,işe yaradımı sende veya nekadar bir fayda gördün?

Valla benim hesaplarima gore yuzmede ortalamada iki dakika iyilesme var simdilik.
Ama daha iyi olacagini hissediyorum :)

Gerci genel siralamam dusmeye devam ediyor, dibe demir attim :)

@levo_redkid

erkeklerde son 2 yıldır bir rekabet var,karagücü bu sene sağlam geri döndü çok daha iyi olan çocuklar var ve daha iyi olacaklar,onun dışında denizgücü,altay,atlantik ve ferdi birkaç kişi var ilk 20 de rekabet çok fazla artık ilk yirmiye girmek çok zor olacak ve ve en iyileri olacak,ancak bayanlarda bu olmadığından bir gelişmede beklemek zor.yanlız,sana naçizane tavsiyem yüzmeden çok koşu yapman,yüzmeden bir dk için çalışacağın zamanla koşudan 4dk düşürebilirsin ki koşudan düşüreceğin süre çok daha fazla,kolay gelsin.

Abi tavsiye için saol. Bu sene yüzme benim için enteresan bir tecrübe oldu. Yüzme hakkında bildiğim herşeyi çöpe atıp sıfırdan başladım ve tamamen farklı bir teknikle yüzüyorum artık. Eski tekniğim ile yapabileceğim çok bir şey yoktu ama şimdi hala zayıf bir yüzücü olsam da eksiklerimi görebiliyorum ve ne yapmam gerektiğini biliyorum. Yüzmede bundan sonrası çalışmaya bakar.

Koşu ise dediğin gibi, ilk aşamada çok rahat 23-24'lere çekebilmem lazım, ki bu bile 5-6 dakika eder. Bu kadar zamanı yüzmeden kazanmak bu aşamadan sonra çok zor... Koşuyu pek sevmiyorum ama :)

@levo_redkid

valla levent ,yüzme enteresan bir olay,havuzda yüzücülerin yüzmesiyle,denizde triahtloncularınkinin alakası yok teknik açıdan,geçen madrid yarışını izledim,çok farklı, zaten ileri bakmaktan bütün teknik dağılıyor,hele su üstü tekniği yok ,adamlar inanılmaz kuvvet ve süratle yüzüyor,kulaç sayıları çok az,çekiş çok kuvvetli ama inanılmaz dağınık,bu phelps te 50 tane teknik hata görenler,bunları izlese neder bilemem,ama şu konuda var,bizde onlardan çok fazla teknik açıdan iyi sporcu var, ama performans yok, sıkıntı oarada sanırım.

Ben Türkiyedeki Total İmmersion Yüzme Antrenörüm. Ben Amerikalıyım, 2.5 yıldır Antalyada oturuyorum. 16 yıl önce, üniversiteye giderken triatloncuydum, şimdi açık su yüzücüyüm. Ya Total İmmersion tekniği yada Tİ Türkiyede hakkında öğrenmek isterseniz konuşalım. Türkçem çok iyi değil ama okuyup yazabilirim, yavaş yavaş gelişiyorum.

• Beğen
Tepkiler: felis911
Selamlar,
Bu haftasonu polonyalı eğitmen TI eğitimi çin tekrar Türkiye'de. Hatta tri milli takımından antrenör ve sporculardan da katılım var. Mert Onaran ve Çiğdem'in de aralarında bulunduğu 6 kişilik bir ekip orada olacak. Muhtemelen ben de yarın çeviri için onlara katılacağım.

Bu arada önümüzdeki haftasonu bir program daha yapılacakmış, bununla ilgili olarak Coliseum spor müdürü Mustafa'nın yaptığı duyuruyu aşağıda bulabilirsiniz.

Merhaba Arkadaşlar,

16-17 Ekim 2010 tarihlerinde düzenlenen Total Immersion Fishlike Freestyle eğitimi özellikle üniversite öğrencileri ve yüzme sporuna gönül vermiş sporculara yönelik bir organizasyondur.
Fiyatı kişi başı 350 TL'dir. Bu fiyat toplam 16 saatlik bir eğitim için geçerlidir. Bunun dışında organizasyonla ilgili herhangi bir sorunuz olursa yanıtlamaktan memnuniyet duyarım. İlgilenenler için prıgramı aşağıda gönderiyorum.

TOTAL IMMERSION

İSTANBUL – FREESTYLE WORKSHOP ( ÖĞRENCİLER İÇİN )

16 - 17 EKİM

Program

CUMARTESİ

14.00: Tanışma

14.30-16.30: 1. Uygulama seansı ve video çekimi

17.00 – 20.00: Teorik Seans ve video analizi

PAZAR

10.00-11.30: 2. Uygulama seansı

12.00 – 13.00: Öğle yemeği arası

13.30 – 15.30: Teorik Seans

16.00 - 17.30: 3. Uygulama seansı ve video çekimi

18.00 - 20.00: Teorik seans ve video analizi

Ücret : 350 TL

Kimler katılabilir : Herhangi bir şekilde 4-5 metre yüzebilen öğrenciler ve sporcular.

Max. Kontenjan : 30 Kişi

Min. Kontenjan : 6 Kişi

Eğitmen sayısı : 4

İrtibat: Mustafa SAVAŞAN (Coliseum Spor Müdürü)
Tel: 0216 538 38 38

• Beğen
Tepkiler: Agamemnon
Geri