Scudo Sports

Tırmanışçı bir bisikletçi ile sprinter bisikletçinin kiloları

ömerr

Aktif Üye
Tepki
82
Merhaba.Tırmanışçı bir bisikletçi ile sprinter bir bisikletçinin kiloları boylarına göre nasıl olmalıdır ? İyi bir tırmanılçı olmak için(tabi yetenek ve güç şart) zayıf olmak avantaj mıdır ? Mesela 180 boyundaki biri tırmanışçı olmak istiyorsa kaç kilo olmalı ? Sprinter olmak istiyorsa kaç kilo olmalı ? (tabi ikisi de yetenek istiyor,özellikle herkes sprinter olamaz ama merak ettiğim birşey.)

Scudo
180 tırmanışçılar genellikle 60 civarında oluyorlar. Andy Schleck 185 boya 65 kg,
Cavendish in kilosu ise 174 boya 69kg.

Ben de bu Sprinter olayını anlayamadım nasıl oluyor bu doğştanmı geliyor :D tırmanışçı ve Sprinter cı nasıl oluyor acaba ?

Merhaba Ömer Bey ,

Bu iki karşılaştırmada belirleyici olan boy kilo arasındaki fark değil uzun süre yüksek nabıza dayanıklılık ve oksijensiz ortamda uzun süre kalabilme kabiliyetleri gibi faktörlerdir .

Bisiklet ile uzun yokuşlar çıkmak sanki bana koşuda maratonu , sprint ise 100 mt gibi kısa mesafe koşularını çağrıştırıyor .

Kas yapısının ve maximum oksijen kullanım seviyesinin önemi büyük .

Selamlar ,
Tolga Gürgün

Tek Tabanca Bisiklet ile Türkiye Mesafe / Gün Rekoru İçin Tıklayınız

@mcanb

Bir yayında aerobik kapasitenin %10-12 ,anaerobik kapasitenin %5-6 geliştirilebileceği yazıyordu . Ben ; bu sonuçlardan, aerobik kapasite gerektiren tırmanış disiplininin %10-12 , anaerobik kapasite gerektiren sprint disiplininin %5-6 geliştirilebileceği mantığını çıkarabiliyorum. Tabii ki daha teknik bakış açısıyla bu varsayımım yanlış olabilir. Birde "sprinter olunmaz,sprinter doğulur" sözünüde unutmamak gerekli

Kanımca Andy Schleck ; boy ve kilo oranıyla gerçekten istisna bir durum arz ediyor .Son on yılın en iyi bisikletçisi ve en iyi tırmanıcısı Lance Armstrong'a baktığımızda

Boy: 1.77 m
Kilo
1993: 79 kg
1999: 74 kg
2009: 75 kg

Hatta 72 kiloya kadar indiği bilgilerimiz dahilinde . İyi bir araştırma yaptığımızda tırmanıcı bisikletçilerin boy-kilo farkının 10 ; sprinterlerin ise 5 civarı olduğunu görüyoruz. Tabii ki boyumuzu değiştiremeyeceğimize göre "kuvvet kaybetmeden nasıl kilo veririz?" konusu da uzmanlık gerektiren bir husus.

Son yıllarda bunu en iyi beceren sporcu Bradley Wiggins. 190 cm boyundaki Wiggins ,2008 yılında 4km takım ve bireysel pursuit yarışlarında olimpiyat altın madalyası kazanırken 82 kiloydu .

Ağırlıklı olarak anaerobik kapasite gerektiren bu disiplinden tur bisikletçiliğine geçerken , kısa sürede daha da kuvvetlenerek 71 kiloya düştü. 2009 TdF'de genel klasmanda 4'üncü oldu. Tabii ki bu başarısında dağ etaplarındaki başarısı çok etkiliydi.

Çok detaylı bir Bradley Wiggins diyeti bulamadım .Ancak metabolizmayı hızlandrmak için sabah aç karnına bisiklet sürdüğü ve gluten alım miktarını azaltığı bilgim dahilinde.

Saygılar

Evet All Rounder denilen bisikletçiler yani Contador veya Lance Armstrong gibi, bunlar da çoğu tırmanıcıyı geçebiliyorlar. Tırmanıcı diye sınıflanan bisikletçilerin boyları genellikle uzun, bu da bacaktaki kuvet kolu mesafesini arttırarak daha iyi tırmanmalarını sağlayabilir aynı zamanda kiloları düşük.

Pist bisikletçileri genellikle %100 sprinter oluyorlar. Mesela Chris Hoy, 186 boya 92 kg, adamın aerobik kapasitesi düşük ama kısa mesafede 2000 watt ı basıyo. Chris Hoy da şimdi başlasa yol yarışlarına, büyük ihtimalle birkaç sene içinde 92 den 80 lere iner. Cavendish ve Wiggins te olduğu gibi, onlar da pist ten yol bisikletine geçmişti.
http://www.olympics.org.uk/beijing2008/images/athlete/Hoy_Chris_Action_1.jpg
Chris Hoy

Teşekkürler.Vallaha diyete de giremiyorum ki daha yaşım genç boyum uzar mı bilmiyorum.(17 yaşım 166 boy 59-60 kilo).Aslında benim kilomun da fena olmadığını anladım bilgilerinizden.Önemli olan beceri,yetenek ve güç tabi.Daha yarışlara başlamadığımdan tırmanışçı ya da sprinter olduğu mu da bilmiyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@ömerrBu yaşlarda ;bizim de boy ve kilo oranımız böyleydi. Özellikle 20'li yaşlara girdiğnde bu oranı bozmazsan iyi olur. İpin ucunu bir kez kaçırdın mı yandın demektir.

Özellikle alkole dikkat et . Üniversite hayatında kiloya en çok zararı olan olay bu . Sporcu disiplini ,hayat düstürün olsun .

Bu boyla mantık olarak tırmanıcı olunur tabii ki , ama herşey senin çalışmana bağlı . Bol bol yokuş yaparsan bu iş olur.

• Beğen
Tepkiler: ömerr
Belki 18 den sonra birkaç kilo alınabilir ama göbekten değil. Ben 18 de liseyi bitirdiğimde daha sıska görünüyodum ama sonra 5kg falan aldım göbek yapmadan. Kas kütlesi arttıkça birkaç kilo almak normal. Ama Ali Bey'in üniversite uyarısına dikkat :)

Sitelerde yazan amprik bi formul var, formüle göre boyunuzu (cm) 2,794'e böldüğünüzde ideal kilonuz çıkıyor...

Teşekkürler.Formüle göre de ideal kilom 59,4 ben de tam bu aralıktayım :)

@Çagatay Çimşit

Evet, en doğrusu makina ile % yağ, kas gibi oranları ölçtürmek.

@kkazim

Söylediklerinize göre 66 kilo olmam gerekiyor 185 cm için çok düşük değil mi bence bu çok doğru bir yöntem değil .

@Okan Bozkurt
Formülü bir daha denedim boyunuz arttıkça kilonuzun boyunuza göre oranı düşüyor.Mesela size 66 kilo çıkıyor ama 2 metrelik bir insana 75 kilo çıkıyor :)Tam aksine 155 cm lik bir boya sahip olana ise 55 kg çıkıyor.Yine de teşekkürler formul için.

En iyisi bu durumda bulabilirseniz bir spor hekimine danışmak.
Herhangi başka bir hekim de olabilirse de o doktor hiç spor yapmıyorsa danışmanızı tavsiye etmem <<spora teorik olarak özel ilgisi varsa o başka>>
Zira sporcu sağlığı ile rütin tababet bilgileri birbirinden farklılıklar içeriyor.

Ayrıca ilave edeyim ki, yağlanma göbek çevresinde lokalize değilse vucüttaki yağ oranının normalden biraz fazla olmasının o kadar da korkulacak bir yanı yok. ;)
Hastalıklar ve aşırı efor durumunda yedek yağ deposunun olmasının ayrıca bir avantajı bile var.
Tabii bu son söylediklerim ideal kiloyu çok aşmamak kaydıyla geçerli olan şeyler.

@kkazim

Bu formül pek sağlıklı değil. Kadın - Erkek ve yaş faktörleri çok değişken ayrıca kilonuzdaki yağ oranı da önemli artık bunlar ölçülebiliyor. Yoksa bu formülle benim (183 cm) 67 kilolarda olmam gerekki profesyonel sporcu olarak bunun mümkün olamayacağını (sağlıklı kurallar içerisinde) rahatlıkla söylerim. 7-8 sene önce % 7 gibi çok başarılı bir yağ oranına sahip olduğum zamanlar bile kilom 74 civarıydı.

Tabi ki bu kadar basit bir formülün çok doğru olduğu söylenemez, denildiği gibi insanın kemik yapısına, kas yapısına, cinsiyetine vs ye göre değişkenlik gösterebilir. Bu oran herkes için mümkün bile olmayabilir ama şunu söyleyebilirim, boyum 174cm, Üniversite bitene kadar 63kg'ı geçemedim, üniversite bittikten sonra 75-76 kg civarına çıktım, eskiye göre kas artmasına rağmen performansımda olarak epey düşüş oldu. Neticede tırmanışlarda önemli olan kg başına düşen kuvveti artırmak, kas kaybı olmadan, sağlık sınırlarını zorlamadan ne kadar hafil olunursa o kadar iyidir..

Geri