Scudo Sports

Tıp doktoru ve yol bisikletçisi birinin bilgisine ihtiyacım var.

Tuğrul Tomba

Söz uçar, yazı kalır...
Tepki
1.451
İsim
Tuğrul Tomba
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Merhaba,
alta 3.11.2017 tarihli radyoloji tetkik ve sonuç raporunu paylaşacağım. (ulaşabildiğim ve en güncel olanı bu) Ayrıca bu tetkik yaklaşık 11 -12 yıl önce ilk defa teşhis konduğunda da yapılmıştı. O zaman da 2 tane boyun fıtığınız var diye bilgi vermişlerdi. Bu tanı konduktan sonra soğuk havalarda boynum ağrı yapıyor, ağır bir yük taşırsam boynumun sol tarafı ağrı yapıyor ve bu ağrı sol kol omuz ile dirsek arasına da vuruyor. Dirseğimden bileğime doğru olan kısımda hiç sorun yaratmadı. Şimdi bu girizgahtan sonra, ben bir yol bisikleti satın almak istiyorum. Malum yol bisiklet öne doğru biraz daha fazla eğilerek sürülüyor. Benim bu tıbbi durumum yol bisikleti kullanmam için bir engel oluşturur mu? Başlangıç modellerine para yatıracak olsam da benim için önemli bir miktar, ayrıca alıp kullanamamak da hayal kırıklığı olur. Bir arkadaşıma bu durumu açtım ve onun önerisi endurance kadro tipi tercih etmem oldu. Vakit ayırıp okuyanlara, okuyup yanıt verenlere şimdiden teşekkür ederim.

Adı geçen raporun sonuç ve öneriler kısmı şu şekilde:
TETKİK: Servikal MR İnceleme Tekniği T1 FSE Sagital. T2 FRS FSE Sagital, T2 GRE Aksiyal. Servikal aks doğaldır. Kranioservikal bileşke oluşumları normaldir. Vertebra korpus yükseklikleri ve sinyal intensiteleri doğaldır. C2-C3 intervertebral diski normal konfigürasyondadır. Anterior subaraknoid mesafe açıktır. Kord basısı izlenmemiştir. Her iki nöral foramen açıktır. C3-C4 intervertebral diski normal konfigürasyondadır. Anterior subaraknoid mesafe açıktır. Kord basısı izlenmemiştir. Her iki nöral foramen açıktır. C4-C5 arasında santral posterior disk hernisi mevcut olup, subaraknoidal mesafeye bası yapmaktadır. C5-C6 intervertebral diski normal konfigürasyondadır. Anterior subaraknoid mesafe açıktır. Kord basısı izlenmemiştir. Her iki nöral foramen açıktır. C6-C7 intervertebral diski normal konfigürasyondadır. Anterior subaraknoid mesafe açıktır. Kord basısı izlenmemiştir. Her iki nöral foramen açıktır. İnceleme alanına giren kord ve korda ait elemanlarda belirgin patolojik sinyal değişikliği saptanmamıştır. Paravertebral yumuşak dokular normal görünümdedir.

Scudo
Merhabalar hocam benim de L bölgesinde bir hayli fıtık problemim var fizik tedavi doktoru yol bisikletine kesinlikle binme dedi ancak tatmin olmayarak spor hekiminden de icazet aldım spor yapmama engel olmadığını söyledi bence spor hekimiyle görüşün geçmiş olsun

Geçmiş olsun. Önelikle belirteyim, hekim yada sağlık çalışanı değil, hastayım. Kifoz skolyoz ameliyatlısıyım ve yaklaşık 20 yıldır çok çeşitli araştırmalar yaptım. Sadece buna dayanarak bazı ufak tavsiyeler verebilirim.

Diskteki aşınmadan kaynaklı yumuşak doku taşması var ve bundan dolayı baskı oluşturuyor. Ağrı, uyuşma ve his kaybı yaşatabiliyor, hatta zarda oluşabilecek kanamaya da sebep olabiliyor.
Bisiklette yaşayabileceğiniz çeşitli sıkıntılar mevcut. Sarsıntılar zarar verebilir. Temel amacınız düz yolda kullanmak olabilir fakat ülkemizin güzide yollarını düşünürsek sarsıntı yaşatmayacak düzgün yollar bulmak, piyangodan ikramiye çıkmasıyla aynı olasılıkta. Bir başka durum da bisiklet üzerindeki bakış pozisyonu, yani özellikle yol bisikletlerinde gövdeniz yere paralel sürüş şekli. Örneğin :
yb1.jpg

Bakış için kafanızı geriye doğru yaslamanız sinirlerin gerilmesine, yumuşak dokuya baskı yapılmasına sebep olabilir. Bu durum da sizin için sıkıntı oluşturacaktır.

Bisikletiniz varmı, hangi tür var, ne kadar süredir biniyorsunuz bilmiyorum fakat tavsiyem şu şekilde olur; zor olandan değil de sizin durumunuza daha az zarar verme ihtimali olan bir bisiklet türü seçmeniz daha faydalı olabilir. Daha dik oturuş pozisyonu olan, direk karşıya bakabileceğiniz ve mümkünse sarsıntıyı en aza indirgeyecek amortisörlü bir bisiklet kullanabilirsiniz. Ayrıca maddi zarar etmemeniz için de bu bisikleti ikinci el almanız daha iyi olabilir. Sıkıntı yaşayıp satmak istediğinizde daha az zarar edersiniz, hatta zararsız satabilirsiniz.

@Tuğrul Tomba Gecmiş olsun!
yol bisikletinin surüş pozisyonu acikca boyun sağligı icin uygun değiĺ. Sagliginizdan önemli mi hız yapmak ?şehir tur bisikleti kullanin.

• Beğen
Tepkiler: Tuğrul Tomba
İllede yol bisikleti olacaksa alın borusu uzun ve açısı düşük tercih edin. Giant defy , cube attain, scott solace gibi. Sana en dik pozisyonu verecek Endurance bisikletlere. Hatta flat bar gidon olan yol bisikletleri var ondalardan seçebilirsin. Triban, gibi her zaman adım adım gitmek iyidir. Sakın aero ve klasik yarış kadrolarına yönelme , onlar seni çok yatırır. Kafanda seçenekler varsa yazabilirsin

• Beğen
Geçmiş olsun. Önelikle belirteyim, hekim yada sağlık çalışanı değil, hastayım. Kifoz skolyoz ameliyatlısıyım ve yaklaşık 20 yıldır çok çeşitli araştırmalar yaptım. Sadece buna dayanarak bazı ufak tavsiyeler verebilirim.

Diskteki aşınmadan kaynaklı yumuşak doku taşması var ve bundan dolayı baskı oluşturuyor. Ağrı, uyuşma ve his kaybı yaşatabiliyor, hatta zarda oluşabilecek kanamaya da sebep olabiliyor.
Bisiklette yaşayabileceğiniz çeşitli sıkıntılar mevcut. Sarsıntılar zarar verebilir. Temel amacınız düz yolda kullanmak olabilir fakat ülkemizin güzide yollarını düşünürsek sarsıntı yaşatmayacak düzgün yollar bulmak, piyangodan ikramiye çıkmasıyla aynı olasılıkta. Bir başka durum da bisiklet üzerindeki bakış pozisyonu, yani özellikle yol bisikletlerinde gövdeniz yere paralel sürüş şekli. Örneğin :
250744 dosyayı görüntüle

Bakış için kafanızı geriye doğru yaslamanız sinirlerin gerilmesine, yumuşak dokuya baskı yapılmasına sebep olabilir. Bu durum da sizin için sıkıntı oluşturacaktır.

Bisikletiniz varmı, hangi tür var, ne kadar süredir biniyorsunuz bilmiyorum fakat tavsiyem şu şekilde olur; zor olandan değil de sizin durumunuza daha az zarar verme ihtimali olan bir bisiklet türü seçmeniz daha faydalı olabilir. Daha dik oturuş pozisyonu olan, direk karşıya bakabileceğiniz ve mümkünse sarsıntıyı en aza indirgeyecek amortisörlü bir bisiklet kullanabilirsiniz. Ayrıca maddi zarar etmemeniz için de bu bisikleti ikinci el almanız daha iyi olabilir. Sıkıntı yaşayıp satmak istediğinizde daha az zarar edersiniz, hatta zararsız satabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Yaklaşık 10 yıldır dağ bisikletinden çevirdiğim, ön amortisörlü bir tur bisikleti kullanıyorum. Bir fizik tedavi uzmanı ve spor hekimiyle görüşüp karar vereceğim. Sağlıcakla kalın
@Tuğrul Tomba Gecmiş olsun!
yol bisikletinin surüş pozisyonu acikca boyun sağligı icin uygun değiĺ. Sagliginizdan önemli mi hız yapmak ?şehir tur bisikleti kullanin.
Evet, sağlık tabii ki. Yaklaşık 10 yıldır dağ bisikletinden çevirdiğim, ön amortisörlü bir tur bisikleti kullanıyorum. Çok teşekkür ederim. Bir fizik tedavi uzmanı ve spor hekimiyle görüşüp karar vereceğim. Teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın
İllede yol bisikleti olacaksa alın borusu uzun ve açısı düşük tercih edin. Giant defy , cube attain, scott solace gibi. Sana en dik pozisyonu verecek Endurance bisikletlere. Hatta flat bar gidon olan yol bisikletleri var ondalardan seçebilirsin. Triban, gibi her zaman adım adım gitmek iyidir. Sakın aero ve klasik yarış kadrolarına yönelme , onlar seni çok yatırır. Kafanda seçenekler varsa yazabilirsin
Teşekkür ederim. Yol bisikleti sporcusu bir arkadaşım da sizinle aynı fikirde. Diğer arkadaşlara da yazdığım gibi, bir fizik tedavi uzmanı ve spor hekimi ile görüşüp karar vereceğim. Sağlıcakla kalın.

Son düzenleme:
@Tuğrul Tomba Geçmiş olsun. Benim boynumda 3, belimde 2 adet fıtık var. Sizinkilere göre durumu daha iyi mi kötü bilmiyorum. Sol kolda uyuşukluk ve hareket zorluğu her zaman var. Buna rağmen 2 yıldır yol bisikleti kullanıyorum. Sorun yaşıyorum diyemem. Sadece uzun sürüşlerde (50-100km arası) sürüş pozisyonu gereği sürekli kafayı yukarı kaldırarak sürüldüğü için biraz boynum ağrıyor. Bunun da her insanda olabileceğini düşünüyorum.

Herkesin vücut yapısı ve tepkisi farklıdır. Yukarıda da söylendiği gibi bir spor hekimine başvurmanız sizin için en doğrusu olur.

Bu arada kullandığım bisiklet 2016 model merida scultura 300

• Beğen
Merhabalar hocam benim de L bölgesinde bir hayli fıtık problemim var fizik tedavi doktoru yol bisikletine kesinlikle binme dedi ancak tatmin olmayarak spor hekiminden de icazet aldım spor yapmama engel olmadığını söyledi bence spor hekimiyle görüşün geçmiş olsun
Teşekkür ederim. Spor hekimi ile görüşüp karar vereceğim. Sağlıcakla kalın.

• Beğen
Tepkiler: makaram
Selam, ben de kendimden yanıt vereyim. C6-C7 diskleri arasında boyun fıtığım var. Aynı şekilde ben de dikkat etmediğimde boynumun sağ tarafında kulağıma doğru çıkan keskin bir ağrı hissediyorum.

Ben de birkaç ay önce dağ bisikleti ile başladım ve son 2 aydır da bir gravel bisiklet kullanıyorum. 2 saate yakın sürüşlerde boynum dikkat etmezsem ağrıyabiliyor ama sürekli dropbar'dan tutarak kullanmıyorum. Bazen dik bazen yukarıdaki fotoda olduğu gibi kullanıyorum. Hatta yol bisikleti duruşu boynuma daha çok odaklanmamı ve doğru postürü (boyun ve sırtı hizalamak, omuzları geride tutmak vb) bir alışkanlık haline getirmemi sağlıyor diyebilirim. MTB kullanırken bu kadar dikkatli değildim ve ağrım oluyordu.

İşin aslı bir süredir yoğun bir şekilde forumu okuyorum ve burada tavsiye edilenlerin bana uymadığını gördüğüm birkaç durum oldu, herkesin tecrübesi farklı. Bisiklet de bir spor ve bu sporu vücuduzu çok iyi dinleyerek yapmanız gerekiyor. Yani neyin iyi neyin kötü olduğuna vücudunuz karar verecek. Boyun fıtığımın yanında dizimde ön çapraz bağ kopuğu var. Bu arızaları ve vücudumun sinyallerini çok iyi dinleyerek bunları avantaja döndürmeye çalışıyorum.

Özetle deneyip görün derim :)

• Beğen
bu rapora göre önemli bir durum gözükmüyor.herkeste olabilecek deformasyonlar bunlar.tabii rapor salt yeterli değil mr görüntüsünü de görüp değerlendirmek lazım.(bir beyin cerrahının ya da fizik tedavi uzmanının) fakat 3 yıl çok uzun süre şikayetiniz varsa tekrarlamak gerekir.yol bisikleti kullanımında sorun yaratacak birşey değil bunlar.

• Beğen
Geri