üst düzey markaların satış fiyatlarının, maliyetlerin kat kat üzerinde olması sadece çok fazla kar elde etmek için değli, aynı zamanda bu ürünlerin kolay ulaşılabilir OLMAMASI içindir.
bir marka yaratılırken piyasada ona bir konumlandırma yapılır, tüketici yelpazesinden hangi aralığı hedefleyeceğine karar verilir ve tasarımı, malzeme kalitesi, dayanıklılığı ve tabii fiyatı ona göre belirlenir.
aynı marka grubu altında farklı tüketici gruplarını hedefleyen alt markalar vardır bilirsiniz. arçelik-regal gibi.
adamlar tabii ki aynı ürünü daha ucuza piyasaya verip çok daha fazla satarak karını katlamayı en az bizim kadar akıl eder. fakat tercihleri bu yönde değilse kendi bilecekleri iş.
bir specialized tarmac ile s-works tarmac arasında; cannondale supersix ile supersix evo himod arasında karbon kalitesi olarak ciddi fark vardır evet ama maliyetlerine baktığımızda arada çok fark olacağını sanmıyorum. fakat fiyat ikiye katlanır neredeyse.
birkaç ay öncesine kadar specialized tarmac kullanıyordum ve haliyle bisikletimi üreten markayı merak ettim, zamanla s-works serisinin bu markanın mücevheri olduğunu gördüm ve hayalini kurmaya başladım.
ben sıfır almamıştım ama, arasında böyle bir imaj farkı olan iki ürünün fiyatları birbirine çok yakın olsaydı tabii ki s-works'ü tercih ederdim. amatör bir bisikletçi olarak bizim için çok farkedilir bir değişiklik olmasa da imaja para vermek adına buna heveslenir ve yemez içmez, yine de alırız.