Öncelikle bisiklete bindiğinizde, şehir içi kullanım yapıyorken (hatta her türlü sürüşlerde) "dışarıyı duymayacak" seviyede müzik dinlemek çok aptalca bir hareket olur. Hiç kaza riskiniz yokken ve kaçabilecekken; ezilebilirsiniz...
Ters yönden gitme konusu da çok tartışıldı ama nedense insanlar karşılarından gelen aracı gördüklerinde kendilerini güvende hissediyorlar. Trafiğe çıkarken bisikletlilerin de yaptığı gibi önce solumuza bakarız. Bu bir refleks veya seçim değil; düpedüz kuraldır! Çünkü araçlar doğu Avrupa'da sağdan giderler. Bu da kavşaklarda, yol ağızlarında solunuza bakmanız demek olur. Ters yönde giden bir bisikletli hiç lüzum yokken, 90 kadans değerinden 0'a inmeli ki; yola çıkacak araca yol versin. Böyle rahatsız bir düşünce olur mu ya?
Hepsinden öte insanlar unutuyorlar ki; trafiğin bir düzeni var ve olası bir kaza anında suçlu siz olursunuz. Üstelik karşı aracın hasarı bile üzerinize kalabilir.
Ben çok karşılaşıyorum yollarda böyle trafiğin tersinden gidenlere. Hiç hızımı kesmeden sürüyorum üstlerine ve karşımdaki şeride girerek bana yol vermek zorunda kalıyor. Kendileri için böyle tehlike arz eden durumlar nedense araçları "görebilmek"ten daha önemsiz.
Bir de işin fiziki boyutu var. Bir başlıkta bir arkadaşımızla güzelce tartışmıştım.
Siz ortalama 20 km/s hızla trafik yönünde seyir yaparken, arkanızdaki araç eğer sizinle ilgili olmayan bir kazaya karışırsa 99,9% ihtimal kurtulursunuz. Çünkü araçlar kaza anında eylemsizlik nedeniyle duracaklar. Siz de arkanıza baka baka yola devam edeceksiniz veya durup yardıma koşabileceksiniz. Fakat trafiğin aksi yönünde giderken, duruyor olsanız bile her ne olursa olsun tüm kazalarda yaralanma ve ölümle sonuçlanabilecek risklere girmiş olursunuz.
"Neden?" sorusunun cevabı çok açık. Ters istikamette aşağı yukarı 20 km/s ile giderken siz, karşınızdaki araç en az 60 km/s hızla gelecektir. Kaza anında sizin üzerinizdeki etki 80 km/s hızla duvara çarpmış gibi olacaktır ama trafik yönünde seyir yaparken sarhoş bir sürücü veya "kasıt" gibi unsurlar barındırmayan bir araç size çarptığında güzel bir sürüklenme yaşarsınız. Bunlar tecrübeyle sabittir. Aksini iddia etmek; insanları kandırmaktır.
Bu iki olay da; sizin, bir arabanın üstünden uçmanızı ve yol kenarındaki engeller yüzünden araçtan kaçamamanızı ve ölmenizi veya omuz bölgesinden ayak bileğinize kadar sürüklenmeden doğan birçok yaralanma yaşayıp ama yine de hayatta kalmayı yani yaşamla ölüm arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacaktır.