Scudo Sports

Ters şerit mi düz şerit mi?

Ters şerit mi yoksa düz şerit mi?

• Düz şerit

• Ters şerit

• Toplam katılım
    96
Tepki
19
Bisiklet sporuna yeni başlayanlardanım, ancak bi konuyu çözemedim, şehir içinde giderken ters şeritten gidip karşıdan gelen arabaları görmekmi daha doğru, yoksa düz şeritten gidip arkadaki arabaların beni görmelerini ummakmı doğru. eminim bu spora başlayan veya başlamak isteyen bisiklet severlere yardımcı olucaktır.

Scudo
barış forumda bu epey yazıldı...küçük bir tarama ile bulabilirsin. ayrıca trafikte kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, muhtemel kaza tipleri vb. konusunda yapılmış güzel bir çeviri de var forumda. okumanı tavsiye ederim. sorunun cevabı ise, bisiklet de trafikteki diğer araçların tabi olduğu kurallara tabidir ve en güvenli sürüş kurallara uyarak yapılan sürüştür. ayrıca güvenlik ekipmanlarını da (kask, eldiven,ön arka ışıklar, reflektörler, kask ışığı) hiç bir zaman ihmal etmemek gerekir...

kusura bakmayın bu konuyu dağnk diğer konuların içinde konuşulduğunu gördüm ondan böyle bir konu açtım, sanırım gözümden kaçtı. eldiven dışında bir eksğim yok şu aşamada, yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim

Bunun sorulması bile hata. Bisiklet, trafik içinde hareket eden bir taşıttır ve o yöndeki araçlar nasıl gidiyorsa bisiklet de öyle gider. Ters yönden gitmek, arabayla ters yönden gitmekten farksızdır.

@Barış Dizer

Kesinlikle bisikletin'de trafikte kullanılan bir araç olduğunu unutmayalım. Ders mi düzmü diye sormaya gerek yok. Tabiki düz gideceksin. Fakat güvenlik tedbirlerini alacaksın, kask, ayna, reflektör vs. tam olacak, daha doğrusu görünür olacaksın. Kazaız belasız sürüşler dilerim.Fakat öncelikle can emniyeti bunu unutmayalım.:in:

• Beğen
Tepkiler: Barış Dizer
çok teşekkür ederim ayna ve eldiven dşnda tüm güvenlik ekipmanlarım var :) düz yoldan gidicem :)

Elbette düz şerit fakat mutlaka ayna kullanılmalı ve sık sık kontrol edilmeli.Her zaman bisiklet bir taşıt olarak saygı görmelidir diyorsak şayet, trafiğin akışına uymalıyız.Özellikle şehirlerarası yollarda büyük araçların yarattığı hava akımından olumlu etkilenmekte cabası.:D Emniyetli sürüşler.

@Barış Dizer

Soruyu görünce büyük bir hevesle yazmak istediklerimi düşünmeye başladım fakat arkadaşlar bendne önce davranmış.
Benim fikrim de şöyle. Öncelikle bisikleti bir spor aracı olarak görmemeniz gerekir. Bisiklet bir spor değil ulaşım aracı ve yaşam biçimidir. Eğer olaya böyle bakarsanız sorunuzu sormanıza bile gerek olmaz. Bisiklet trafikte diğer bütün araçlar kadar yer sahibi olan bir araçtır. Tüm trafik kurallarına uymak zorundadır. O yüzden tabi ki normal trafik akışı ne yöndeyse bisiklet de o yönde gitmek zorundadır. Fakat ülkemizde bazen ters şerit düz şeritten daha güvenlidir o ayrı tabi :) Ama yine de ters yola girmek yanlış bir davranıştır.

Tabii ki düz şerit. Hem trafikten olduğumuzu ispatlamaya çalışıp hem de trafik kurallarına uymayacak mıyız ?

eğer trafik kurallarına uyan bi ülkede yaşıyor olsaydık bu soruyu sormazdınız eminim...

trafik kurallarına uyulmayan canım ülkemde ise bence bisikletlilerin seçim hakkı var... bence biz araçlarla aynı kurallara uymama lüksüne sahibiz...

bir bisikletçi açısından tercihi belirleyen sadece hız bence...

eğer çok hızlı gitmemeyi (en azından fırsat buldukça hızlanmayı) ve gördüğünüz her yayaya geçis hakkı vermeyi göze alıyorsanız, pekala kaldırımları kullanabilirsiniz...hele bir de trafiğin ters yönünde gidiyorsanız, yol ağızlarında sağa dönecek araçları da kontrol edebilirsiniz... kaza ihtimaliniz yok gibidir...

eğer hızlı kullanıyorsanız araçların ters yönünde biisklet kullanmak biraz korkutucu... ve kaza yaptığınızda çok daha şiddetli darbe almak anlamına geliyor... ama en azından karşıdan gelen bi salağı fark edip kendimi bisikletin kenarına veya kaldırıma atma ihtimalim olduğunu bilmek beni rahatlatırdı...

rahatlatır"dı" dedim... çünkü ben iki üst paragrafta bahsettiğim biiskletçilerdenim...

konuyu geç farkettim ama genede fikrimi söylemek istedim.Bence kuralına uymak en doğrusu diye düşünüyorum.

Kesinlikle düz şeritten gitmek daha güvenlidir, çünkü yolun solundan gitmeyi güvenli sanan bendeniz, sağdan U dönüşü yapan arabayı fark etmeme rağmen araba gelip bana çarptı... SOL dan gitmekle hata ettiğimi söyleyebilirim...

Mutlaka sağdan gidiniz...

Bence bu durum kişinin bisiklet donanımları ve sürüş biçimine göre değişir.Eğer bisikletinde ayna yoksa ve hızlı gitmek gibi bir derdin yoksa ters şeritten gitmek daha güvenli bence.Çünkü bu durumda önünden gelen aracı görebilirsin ve araç sana henüz yaklaşmadan güvenli bir şekilde kenara yaklaşabilirsin..Karşıdan gelen aracın rüzgarı sana büyük bir etki yaratabilir fakat dediğim gibi bu durum hızlı gitmek gibi bir gereksinimi olmayanlar için geçerli..Ben bisikletle giderken müzik dinlemeyi çok severim.Eğer kulagınızda creative ep630 varsa dışarıyı hiç bir şekilde duymazsınız:)İşte bu durumda da ters şeritten gitmek daha güvenli geliyor bana..

gideceğim yöne göre iki şeridide kullanıyorm şu anda ama tersten gittiğim zaman soldan yola girmek isteyen araçlar doğal olarak önce kendi soluna bakıyor. ve sağ tarafta olan beni arabayı hareket ettirdikten sonra farkediyor. ters şeritten gitmenin bu sakıncası var sadece bnn için öyle bi arabayı farkedince duruyorum o geçtikten sonra yoluma devam ediyorm. dediğiniz gibi hızlı gidiyosam eğer düz şerit en mantıklısı oldu benim için. herşey tecrübe işi gittikçe arabaların nasl davranacağnı öğrenmeye başladım. yorumlarınız için teşekkür ediyorum

Öncelikle bisiklete bindiğinizde, şehir içi kullanım yapıyorken (hatta her türlü sürüşlerde) "dışarıyı duymayacak" seviyede müzik dinlemek çok aptalca bir hareket olur. Hiç kaza riskiniz yokken ve kaçabilecekken; ezilebilirsiniz...

Ters yönden gitme konusu da çok tartışıldı ama nedense insanlar karşılarından gelen aracı gördüklerinde kendilerini güvende hissediyorlar. Trafiğe çıkarken bisikletlilerin de yaptığı gibi önce solumuza bakarız. Bu bir refleks veya seçim değil; düpedüz kuraldır! Çünkü araçlar doğu Avrupa'da sağdan giderler. Bu da kavşaklarda, yol ağızlarında solunuza bakmanız demek olur. Ters yönde giden bir bisikletli hiç lüzum yokken, 90 kadans değerinden 0'a inmeli ki; yola çıkacak araca yol versin. Böyle rahatsız bir düşünce olur mu ya?

Hepsinden öte insanlar unutuyorlar ki; trafiğin bir düzeni var ve olası bir kaza anında suçlu siz olursunuz. Üstelik karşı aracın hasarı bile üzerinize kalabilir.

Ben çok karşılaşıyorum yollarda böyle trafiğin tersinden gidenlere. Hiç hızımı kesmeden sürüyorum üstlerine ve karşımdaki şeride girerek bana yol vermek zorunda kalıyor. Kendileri için böyle tehlike arz eden durumlar nedense araçları "görebilmek"ten daha önemsiz.

Bir de işin fiziki boyutu var. Bir başlıkta bir arkadaşımızla güzelce tartışmıştım.
Siz ortalama 20 km/s hızla trafik yönünde seyir yaparken, arkanızdaki araç eğer sizinle ilgili olmayan bir kazaya karışırsa 99,9% ihtimal kurtulursunuz. Çünkü araçlar kaza anında eylemsizlik nedeniyle duracaklar. Siz de arkanıza baka baka yola devam edeceksiniz veya durup yardıma koşabileceksiniz. Fakat trafiğin aksi yönünde giderken, duruyor olsanız bile her ne olursa olsun tüm kazalarda yaralanma ve ölümle sonuçlanabilecek risklere girmiş olursunuz.

"Neden?" sorusunun cevabı çok açık. Ters istikamette aşağı yukarı 20 km/s ile giderken siz, karşınızdaki araç en az 60 km/s hızla gelecektir. Kaza anında sizin üzerinizdeki etki 80 km/s hızla duvara çarpmış gibi olacaktır ama trafik yönünde seyir yaparken sarhoş bir sürücü veya "kasıt" gibi unsurlar barındırmayan bir araç size çarptığında güzel bir sürüklenme yaşarsınız. Bunlar tecrübeyle sabittir. Aksini iddia etmek; insanları kandırmaktır.

Bu iki olay da; sizin, bir arabanın üstünden uçmanızı ve yol kenarındaki engeller yüzünden araçtan kaçamamanızı ve ölmenizi veya omuz bölgesinden ayak bileğinize kadar sürüklenmeden doğan birçok yaralanma yaşayıp ama yine de hayatta kalmayı yani yaşamla ölüm arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacaktır.

ters şeritten gidince gelen araç yavaşlatıyor zaten seni.

Geri