Scudo Sports

Tek el ile bisiklet sürmek

Scudo
Trafige açık alandamı bahsediyorsunuz yoksa. Ev ortamında gayet rahat sporunu yapabilir. Trainer veya roller ile. Trafige çıkması baya bir tehlikeli olur..

Bir çok etken var...
Kişinin bisiklet deneyimi ne düzeydedir ?
Kişi ne zamandır organ eksikliği/işlevsizlik yaşıyor?
Telafi mekanizması olarak devreye giren sağlam olan diğer yönü ne kadar güçlüdür?
Normal yaşamında uzuv/organ yitimi ile başa çıkabilecek pratik deneyimlere sahip midir ?
Çocuk yaş gruplarının " psikomotor öğrenme " avantajına sahip bir yaşta mıdır ?

Bisiklet sürmek zorunda mı :snzdglsn: Hem frenleme açısından riskli çünkü sadece ön freni olacak. Hem gidon hakimiyeti açısından riskli, tek elle sürerken çukura girmek veya bir tümsekten geçmek tam bir kabus. Vites değişimi açısından da problemler doğacak. Sürüş sırasında su da içemeyecek. Çok sayıda sorun
Farklı bir spora yönelemez mi o_O

@Kovalski düşündüm ama denge olayında zorlanır mıyız bilemedim. :(

@Serkan Mıstınoğlu Doğru diyorsunuz aslında ama ne bileyim o kadar profesyonel bisikletçi gördüm, kolu veya bacağı olmadan çok iyi işler başarmışlar.

@cazci Kişimiz doğuştan bu şekilde, sinir ezilmesi sonucu sağ kolundaki kas gruplarını kullanamıyor ve haliyle hareket kabiliyeti çok çok az ama sol koluyla benden iyi işler başarsa da bisiklet konusunda denge girince işin içine sizlere danışmadan edemedim. İlk defa bisiklet kullanacak olması da biraz endişelendirdi zaten beni.

@okuyucuoptik Aslında evde her türlü yapar, gidona tutunmasa bile olur ama ben istiyorum ki havalar güzelleşmeye başladığı sıralarda çıkıp iki tur atabilelim ama sizin ve diğer arkadaşların da dediği gibi "trafik" problemi sıkıntı. Gerçi trafik problemi herkes için ülkemizde malesef birazcık sıkıntılı.

• Beğen
Tepkiler: Aruera
@Aazam anladığım kadarıyla kendi özel durumuna göre yaşam deneyimleri olan, yoksunluğu ile başa çıkabilecek bir güce sahip olan, pozitif ayrımcılığı hakeden bir bireyle karşı karşıyayız...
Mevcut riskler göze alındığında; -eğer bisiklet sürmeye sıfırdan başlayacak sa - bedensel ölçülerine uygun bir bisiklete "yan denge tekeri" ekleyerek güvenli bir güzergahta bu deneyime adım atmasını sağlaya bilirsiniz..
Göz- el koordinasyonu ve hakimiyeti kazanma sürecinden sonra denge tekerini çıkarıp yakından destek ve takiple denge kurup ilerlemesini geliştirebilirsiniz..
Unutmayalım ki bisiklet deneyimine ne kadar erken yaşta adım atarsak o kadar olumlu sonuçlar görürüz..
Bu özel ve özveri gerektiren süreçte size kolaylıklar dilerim...

@Aazam anladığım kadarıyla kendi özel durumuna göre yaşam deneyimleri olan, yoksunluğu ile başa çıkabilecek bir güce sahip olan, pozitif ayrımcılığı hakeden bir bireyle karşı karşıyayız...
Mevcut riskler göze alındığında; -eğer bisiklet sürmeye sıfırdan başlayacak sa - bedensel ölçülerine uygun bir bisiklete "yan denge tekeri" ekleyerek güvenli bir güzergahta bu deneyime adım atmasını sağlaya bilirsiniz..
Göz- el koordinasyonu ve hakimiyeti kazanma sürecinden sonra denge tekerini çıkarıp yakından destek ve takiple denge kurup ilerlemesini geliştirebilirsiniz..
Unutmayalım ki bisiklet deneyimine ne kadar erken yaşta adım atarsak o kadar olumlu sonuçlar görürüz..
Bu özel ve özveri gerektiren süreçte size kolaylıklar dilerim...

Çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Aruera
@Serkan Mıstınoğlu Doğru diyorsunuz aslında ama ne bileyim o kadar profesyonel bisikletçi gördüm, kolu veya bacağı olmadan çok iyi işler başarmışlar.

Allah korusun bu çocukçağız bir kazaya karıştığında kendinizi çok kötü hissedeceksiniz. Ben kesinlikle alternatif sporlara yönelmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Bu çocuğun arka freni olmayan bir bisiklete bineceği şu ana dek yapılan tüm yorumlarda göz ardı edildi... Lütfen bundan sonraki ilk bisiklet sürüşünüzde tek elle sürmeyi deneyin, anlattıklarımın hikaye olmadığını ve ne gibi riskler doğurabileceğini zaten kendiniz göreceksiniz :harika: Hepimiz bisikletten mutlaka düşmüşüzdür, basit düşmelerden bahsediyorum. Gözünüzde bir canlandırın, bisikletten düşerken içgüdüsel ve refleksle vücudunuzu milisayineler içinde nasıl kontrol ettiğinizi, ne yaptığınızı bir düşünün. Evet, elleriniz, kollarınız, dirsekleriniz ve omzunuzla bedeninizi ve kafanızı koruyorsunuz. İşte bu kardeşimiz en ufak bir devrilmede dahi bize nazaran çok daha fazla hasar alacak.

Asıl atladığımız ayrıntı, engellerine rağmen profesyonel bisikletçi olanların hiçbiri İstanbul trafiğinden çıkmadı :snzdglsn: Biz normal bir şehirde yaşamıyoruz. Bisiklet yolundan hiç çıkmasa dahi pek çok tehlike ile karşı karşıya kalacak

Ben çocukluğumdan beri sadece sol kolumu kullanarak sürüyorum. Sağ kolumdan engelliyim. İlk etapta bisiklet kullanırken bisikleti kaldırimın kenarına koyarak, kaldırımdan bisiklete binmek tek elle sürmeyi kolaylaştırır. Onun dışında inişlerde bacakları kadroya yapıştırmak ve aynakolu yere paralel hale getirmek faydalı olacaktir. Ayrıca V frenli bisiklet kullanması daha iyi olur. V frende sağ ve sol fren tellerini yerlerini degıştirerek sol freni arka yaptım. Sonrasında benim fren ve vites kolu bütünleşik olduğu için (shimano ef-51) tekli bir fren kolu aldım ve sol tarafa taktım. Oraya da ön fren telini bağladım. Baş parmağım ile sıkıyorum. Sürekli arka fren kullanıyorum ama olası kötü durumda ön fren kurtarıcım oluyor. Vites degışımlerini de sol elimi sağ taraftaki (arka vites) vitese anlık olarak götürüp getirerek değıştiriyorum, cocuklugumdan beri sürdügüm için el çabuklugum var. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Gidondaki fren düzenim.
20200305_094629.jpg

İnsanlara yapamayacaklarını değil nasıl yapabileceklerini yazmak çok zor sanırım... @Ayhan Şimşek Pargan gibi canlı örnekler dışında çok sayıda paralimpik bisikletçi var. Yani sadece hobi değil profesyonel şekilde bu işi sürdüren insanlar var.

Sanırım İstanbul Üniversitesinde paralimpik bisiklet kulübü var. Konuyla ilgili yardımcı olabilirler diye düşünüyorum. (link)

Bunun dışında çeşitli fondo'larda S2R takımından bir arkadaş görüyorum yine paralimpik klasmanda yarışan. Yardımcı olacaklarını düşünüyorum. (link)
(Bahsettiğim arkadaş İstanbulda yapar idmanlarını, sık sık karşılaşırız köy yollarında :harika: )

cyclist-one-arm.jpg

B8Kzn2-CIAAsp1k.jpg

Merhabalar;
Kızımız sanırım ufak ve bisiklet kullanmayı bilmiyor. Şahsi düşüncem her insan bisiklet kullanmayı öğrenmelidir. Biraz çabalayın destekleyin parklarda vs öğretin. Devamında biner binmez bunlar çok uzak mevzular. İstanbul trafiğine çıkmak çıkmamak vs bunları tartışmak sanırım biraz anlamsız. Kızımız hiç bilmiyorsa zaten parklarda öğrenecek trafikle işi yok. Önceliğiniz öğrenmekse eğer bence mutlaka öğrenmeli. Bisiklet binmeyi öğrenmiş olmanın hazzını yaşamak için bile öğrenmeli. İlaveten acaba tek fren koluna iki tel takmak mümkün olurmu diye düşündüm. Arka daha sıkı olacak şekilde takılıp tek kolu sıkarak ikisi birden frenlenemez mi acaba. Bana mümkün geliyor.

Merhaba,

Öncelikle bu tür bir bisikletin bazı farklılıklar içermesi iyi olacaktır;

Bana göre olmazsa olmaz şey bizde kontra fren denilen, yabancıların coaster brake dediği pedalı geriye çevirince fren yapan bisikletler.
Bu şekilde tek kolu ile ön freni, pedalı geriye çevirerek de arka freni kontrol edebilir. Bu bisikletler genelde aşağıdaki tiptedir ve zincir bölgesi kapalıdır, ama çok çeşidir var.

1211.png

Fren işini üstteki şekilde çözebilecek olsanız da, daha kompleks olan, iki frenin aynı tarafta olduğu bir fren sistemi var. Hem ön, hem arka freni tek kolla yönetebilir arkadaşımız.
Bunlar yurt dışında varlar, ancak işini bilen bir bisikletçi burada da bunu üretir.

Capture.JPG

Bir diğer yardımcı unsur ise 1x8, 1x10 vb. gibi bir vites sistemi kullanmak, bu sayede vitesleri değiştirmek için sadece bir taraf yeterli olur.
Yani ön aktarıcı olmamalı, işi zorlaştırır.

Vister değiştirme için ise dönmeli sistem düşünülebilir, bu vitesi yönlendirme sağladığı eliyle çaba göstermeden vites değiştirebilir.
111.jpg

Denge konusuna gelecek olursak, başta zor gelecek, ancak bir müddet sonra bisiklet vücudunun bir parçası olacak. Bu iş böyledir, tekrar ettikçe daha iyi olur, sonra tutkuya dönüşür. Trafiksiz alanda başlanır, bir iki düşülür, kalkılır (hangimiz bisikletten düşmedik) daha sonra daha esnek sürüşler başlar.

Bu yukarıda yazdıklarımın hepsine başka çözümler bulunabilir, ancak alternatifi olmayan bir tavsiyem var;
YAPAMAZ DİYEN İNSANLARI DİNLEMEYİN, bu insanlar asla bitmez.

@Aazam hocam kızımızın daha önce bisiklet sürmediğini söylemişsiniz. Bisikleti kendisi mi sürmek istiyor ? Bisiklet sürme fikrini veren başka birisimi? Kaç yaşında ? Bu üç soru gerçekten önemli çünkü farklı türden sürme öncesi cevaplar vermek isterim. Teknik açıdan ise yukarıda emek verip yorum yazan tüm arkadaşlara katılıyorum.

Zor değil öğrenir ve sürer, peki tehlikeli olacak mı elbette olacak , zaten bisiklet sürmek ister boş arazi olsun ,ister full trafik olsun , bol aksiyonlu bir spor :harika:

• Beğen
Tepkiler: chizer.adam
@Aazam hocam kızımızın daha önce bisiklet sürmediğini söylemişsiniz. Bisikleti kendisi mi sürmek istiyor ? Bisiklet sürme fikrini veren başka birisimi? Kaç yaşında ? Bu üç soru gerçekten önemli çünkü farklı türden sürme öncesi cevaplar vermek isterim. Teknik açıdan ise yukarıda emek verip yorum yazan tüm arkadaşlara katılıyorum.

Zor değil öğrenir ve sürer, peki tehlikeli olacak mı elbette olacak , zaten bisiklet sürmek ister boş arazi olsun ,ister full trafik olsun , bol aksiyonlu bir spor :harika:

Yukarda birkaç yorumda da bahsi geçti, düzeltmek istemedim aslında ama siz de sorunca yazayım en iyisi...

Sürecek kişi bir kız çocuğu değil 28 yaşında bir bayan. Kız arkadaşım olur kendisi. Onunla birlikte sürmek isteme fikri geçti aklımdan bu sıralar. Kendisine sorduğumda küçükken felan binebiliyormuş hep ama nasıl bindin, nasıl sürdün gibi detaylara inmedim.

@m.cem aslında kontra fren sistemli bisikletler hiç aklıma gelmemişti. Bu çok güzel bir fikir. Düz yolda da süreceğimizi göze alırsak, dediğiniz gibi 1x8 gibi vites sistemi de yeterli olur.

Tabi her şeyin başı inanç, azim ve denge olacak. Şimdilik konusunu tekrar açmadım ona ama aklımda "neden olmasın" adlı bu fikirden bir bisiklet sever olarak vazgeçeciğimi sanmıyorum. :)

Yukarda birkaç yorumda da bahsi geçti, düzeltmek istemedim aslında ama siz de sorunca yazayım en iyisi...

Sürecek kişi bir kız çocuğu değil 28 yaşında bir bayan. Kız arkadaşım olur kendisi. Onunla birlikte sürmek isteme fikri geçti aklımdan bu sıralar. Kendisine sorduğumda küçükken felan binebiliyormuş hep ama nasıl bindin, nasıl sürdün gibi detaylara inmedim.

@m.cem aslında kontra fren sistemli bisikletler hiç aklıma gelmemişti. Bu çok güzel bir fikir. Düz yolda da süreceğimizi göze alırsak, dediğiniz gibi 1x8 gibi vites sistemi de yeterli olur.

Tabi her şeyin başı inanç, azim ve denge olacak. Şimdilik konusunu tekrar açmadım ona ama aklımda "neden olmasın" adlı bu fikirden bir bisiklet sever olarak vazgeçeciğimi sanmıyorum. :)
Eger 50binin uzerinde nufusa sahip bir sehirdeyseniz sevdiklerinizle bisiklet turuna cikmayin.
Bundan yillar once kocaelinde yeni evli cift motosikletle kavsakta clioya carpiyor. Elemanin bir bacagi topal kaliyor. Esi de kaza aninda kusuyor. Beyin kanamasi gecirdigini anlamiyorlar ve felc kaliyor. Kayinbabasi cocugun yuzune bir daha bakmiyor vb. Koyde yazlikta surulur onun haricinde sakin ha.

Son düzenleme:
@Aazam hocam olay anlaşıldı genç bir bayan , bisiklet sürmek her ne kadar fiziki yeterlilik gerektirse de esas olay denge olayıdır. Dengede durmak yani kız arkadaşınızın denge problemi yoksa yukarıda arkadaşların verdiği teknik detaylar yeterli diye düşünüyorum arkayı frenleyen bir kontra pedal sistemi ve ön için fren sistemi.

Fiziksel yetersizliği olan bireyin yaşı ister 5 olsun ister 55 zor şartlar altında kaldıkların da ruhsal çöküntü sağlıklı bireylere istinaden daha fazla oluyor. Bisiklet sürme fikri sizin aklınıza düşmüş , iyi düşünmüşsünüz . Kız arkadaşınızı cesaretlendirme den önce yada ona bisiklet sürme tavsiyesi vermeden önce planlama yapmak zorundasın. İlk yapmak zorunda olduğun plan başarısız olduğunda nasıl bir yol izleyeceksin. Bu konuda sana akıl vermek haddime değil bir yolunu bulmak zorundasın.

Diyelim ki bisiklet sürmeye karar verdiniz , inşallah bu kararı verirsiniz:harika: , ilk olarak ruhsal açıdan arkadaşını olaya hazırlamak zorundasın. Vücudun bir azası yetersiz olduğunda diğeri güçlü olur normalde , eğer değilse sol kolunu güçlendirmeye başlamalısın ilk olarak. En önemli husus ise denge olayı. Biliyorsun ki bisiklet sürmek dengede durmak ile mümkün , arkadaşınızda denge problemi ( tansiyondur - nörolojik sorundur veya gizli kalmış fobileri)yoksa olay 100/ 80 tamamdır gerisi sizin motivasyonunuz ve arkadaşınızın fiziki becerisine kalmış.

Fiziki yetersizlik ve fiziki beceri kavramları tamamen birbirinden farklı kavramlardır. İki eli ve ayağı olan her insan araç kullanamaz ,dilediğiniz kadar motive edin , mutlaka beceri olması gerekiyor. Tabi bundan kastım trafiğe çıkan kasaplar değil :acpsnr:

Şimdi arkadaşınızı yüreklendirdiniz , sol kolunu güçlendirdiniz veya sol kolu zaten güçlü . Peki ya denge problemi bunu nasıl çözebilirsiniz .En önemli sorun bu . Benim şahsi fikrim ilk olarak kaliteli bir trainer . Yani paraya kıyacaksın trainer la bacak kasları , vücudun bisiklet üzerinde olması gereken duruş pozisyonları kısmi olarak oturacak. Sonrasında kendi bisikletini kıza vereceksin tek eliyle bizim taşıdığımız gibi taşıyacak. Gezdirecek yani bisikletin madde ağırlığını hissetmeli ki sürüşe başlamadan önce bisikletle vücudu bir olsun.

Arkadaşın senin bisikletine alıştı ve kendine yeni bir bisiklet istiyor😃 , yukarıda arkadaşlar gerekli teknik detayları vermişler emin ol bu konuda benden daha iyiler ve size daha detaylı bilgi verebilecek bir çok arkadaşımız burada var.

Peki bisiklet sürmek bu kadar önemli mi , vallahi önemli billahi önemli , burada bir kaç kez bu konuya değindim. Bu topraklarda yaşayan bizler hem güçlü hemde zinde olmak zorundayız. Beden güçlü olmayınca akıl pek bir işe yaramıyor yada çaresiz kalıyor. Bisiklet hem bedeni güçlendiriyor hemde aklı dinç tutuyor bu forumdaki herkes bilir bunu bakma bazen birbirimizle forumda tartıştığımıza :koptum: , bizim kavgalar ısınma öncesi peşrev çekme gibi.

Kalbini bozma kardeşim bismillah deyip başla. Sonucu ne olursa olsun denemiş olursun. İnsanları yüreklendirmek ve yanlarında olmak harika bir şey. Ben yapılamaz ,olamaz, imkansız denilen bir çok şeyin iyi bir niyet ve başlangıçla harika sonuçlandığına defalarca kez şahit oldum. Elbette Serkan Mistinoğlu hocam olası kaygılardan ve emniyetli sürüş hakkında bahsetmiş önerileri doğrudur. Emniyet vazgeçilmezimizdir.

Beni yanlış anlama düşündüğün şey çok zor ama başarılamaz değil. Çocuk olmuş olsaydı 10 sayfa yazacaktım arkadaşlar bana veryansın edeceklerdi. Adam gibi adamsın kardeşim vesselam:harika:

Bu kadar uzun bir yazıya küçük bir teşekkür az kaçsa da teşekkür ederim. Dediğiniz gibi "Kalbini bozma kardeşim bismillah deyip başla. Sonucu ne olursa olsun denemiş olursun." bu kısım çok önemli benim için. En azından denemiş oluruz bir şey kaybetmeyiz. Tabii bu iş ne zaman nasıl hangi bisikletle olacak şu anlık kafamda proje aşamasında ama illa ki bir gün olacak bu deneyim. O zaman da bu konuyu tekrar hortlatıp birkaç resim atarım umarım sizlere.. :hhhhhh:

@Aazam İnşallah hayırlı haberlerini bekliyoruz :harika:

• Beğen
Tepkiler: chizer.adam
Geri