Scudo Sports

tayland(kuzey)-laos-kambocya-tayland(guney)

02 08 09
hat mae rampeang-pattaya 82km
odo 4587km
oda 250 baht dahil toplam 1234 baht harcama,

dun unutmusum yazmayi oda 300b, bot 150 baht, milli park 100 baht dahil toplam 906baht.

pattayaya tam performans variyorum. son surat.
ilk gordugum kitaocida durup kendime bir lonelyplanet aliyorum. sadece guney taylandi adalari ve plajlari anlatan bu kitap tam aradigim sey. kambocya kitabi ile 90 baht karsiliginda degistiriyorum. artik daha planli gidebilecegim.

lasota 3 gun kaldigim adam beni pattaya konusunda uyarmisti. dikkatli ol. kadinlar.
buranin en ucuz GH sine giderken girdigim bir sokakta beni beklegen kadin surusu ile sok geciriyorum. burasi bir cennet. tabi bir erkek icin. bir arkadasim evlenmek uzere. ona balayi icin taylanda gelmesini buralarinin cok guzel olgunu soylemistim. simdi uyarmam gerekir ki sakin ama sakin pattaya ya gelmesinler. evlilik daha balayinda sona erer. sokakta hayatta gorebileceginiz en guzel seksi kadinlar sizi laf atiyor tanismak ve daha fazlasini istiyorlar. tabi herzaman belli bir ucret karsiliginda.
odama gecip biraza sehiri geziyorum .hryer ayni. burada yanliz kalmak imkansiz. soyle sahilde keyifle bir bira icmek isterseniz hemen yaniniza bir kiz oturuyor. (buradaki muhtesem manzaradan cok daha guzel olan bu kiz tum dikkatinizi dagitiyor.) onu ekip bir baska yere gidince gene ayni sey.
pattayada bundan baska hicbir sey yok.
daha fazla anlatmaya gerek yok. burada sadece kadin var. doga hakknda, yemekler hakkinda birseyler anlatmam imkansiz.
ertesi gun burada kalacagim. fakat bunun bir hata oldugunun farkina varacagim. pattaya sadece bir gun icin keyifli gelebilir. burasi tum bu guzelliklerine ragmen cirkin bir yer. bence burada insanlar bursini gormek icin bulunmuyorlar. sedece kendilerini tatmin etmek icin buradalar. yani laosa bir daha gitmek isterim. bu sadece laosu gormek icin olur. sadece laos icin yani. pattaya icin ise durum tam tersi. buraya bir daha gelirsem bu pattaya icin olmaz sadece kendimi tatmin etmek, biraz daha iyi guclu hissetmek icin olur, yani buraaya kendim icin gelirim. bir daha gelirmiyim. asla.
sevgiler

Scudo
03 08 09
pattaya
toplam harcamam 1450baht
gec kalkip biraz sehir turu yapiyorum. saati 150 baht gibi komik bir fiyata 2 saat masaj yaptiriyorum. 1 numara, simdiye kadarki en iyi masaj. bu masaji ogrenmegi gercekten cok isterim fakat yanlis bir hareketle birkac kisiyi sakatlamak mumkun. bunun hariicinde sehir yani kadinlar ayni. ayni seyleri tekrar gormek istemiyorum. erken yatmaya karar veriyorum.
ertesi gun yola devam.

burada iki gun kalmak kesinlikle hata.

04 08 09
pattaya-si chang34km
oda 200baht, toplam harcamam 558baht.
burasi tam ardigim seyi bana vrecek bir yer. huzurlu ve sakin. benden baska 2 tane daha turist gordum. hepsi bu.
burada 160baht oda bulmak mumkun fakat okyanusun icinde kolonlar uzerinde duran nefis manzarasi olan bir odayi tercih edecegim. sadece 200baht. biraz sehir turu yemek ve ardindan odama donecegim. biraz birseyler okuyup yazmak icin en iyi yerlerden birisi burasi.
bu zamana kadar kaldigim en iyi yerler hep en ucuzlarinda cikti.
bu zamana kadar kaldigim yerlerde bir numara konfar bakimindan 120bahtti chiang rai de, ikinci bir numara atmosfer bakimindan pitsanulukta kaldigim yerdi 120baht. ve burasida insana mutluluk veren yerlerden birisi.
ertesi gun bangkokta olacagim.
artik daha fazla yol gitmek istemegen bisikletimi iyi bir bakimdan gecirme zamanim geldi.
sevgiler.

05 08 09
si chang-bangkok116km
odo4739km

bugun 10 000baht para cektim. 450-500tl civari birsey yapar.

bangkoka cok iyi bir tempo ile variyorum. yolda verdigim molalar, kahve aralari, trafiklambalari vs hersey dahil tam bes saatte 100km yol yapip sehire variyorum.
daha otelime gitmeden bisiklet magazasina ugruyorum. gobekleri degistirmek istedigimi ellerinde ne oldugunu soruyorum. sadece xt varmsi. benim butcemi asacak. cin mahallesinde gordugum merrida bayiine ugramaya karar veriyorum. buradada istedigim malzaemeler yok. fakat iki yan magazada -sadece yedek parca satan bu magazanin bir bisikletci oldugunu anlamak bile zor, ne ararsam var hemde komik fiyatlara. arka gobek lx, on gobek deore ikisi sadece 1200baht. 55tl yapar.

odama yerlesmeden burada yakindaki bisikletcige ugruyorum. turuma baslarken cantalarimi buradan almistim. biraz sohbet ediyoruz. haritadan guney tayland ile ilgili rotalara bakiyoruz. kendisinde lx gobek olup olmadigini soruyorum. var ama iki misli fiyata.
odama yerlesip cin mahallesine malzemelerimi almaya gidiyorum. bana malzeme satmak istemiyorlar. bende fiyat ogrenmek icin degil gercekten alacagimi belirtiyorum. o zaman inatlarindan vazgeciyorlar. buradan alisveris yapareken dikkat etmek gerekiyor. sadece bir sansiniz var. eger bir defa gidip fiyat ogrenirseniz, ikinci gidisinizde su malzeme var mi dige sorarsaniz ellerinde olmadigi cevabini alirsiniz. bendede ayni sey oldu.
aksam GH sunda biraz insanlarla sohbet edip uyuyorum.
ertesi gun cok isim olacak.

06 08 09
bangkok

dun unutmusum 2381 baht para harcadim. 2000baht malzeme, zincir frenpabuclari, ikici suluk ve gobekler. 180 baht ta oda.
bugun 2232baht toplam harcamam.
1637baht tamir parasi, 180 baht oda.

sabah ilk is tayland imigration ofisine gitmek. vizami uzatmak istiyorum. komik bana kambocya girisinde zaten 2 aylik vize vermisler. ofiste isim 2dk. surdu. ardindan malezya icin vize almaya gisiyorum. vize gerekmiyormus. ikinci iyi haber. bisikletimi trek e birakip gerekli malzemeleri veriyorum. saat 5 te bisikletim hazir olacak.
son is uck biletini uzatmak. bunun icin biraz para odemem gerekecekmis. fakat adamlar ne kkadar odemem gerektigini bilmiyorlarmis. bunu merkeze sorup yaklasik bir hafta icinde bana cevap verebileceklermis. birseyin fiyatini ogrenmek icin 1 hafta beklemek tam bir sacmalik. biraz sinirlenip mail ve telefon numarami birakiyorum.
tum bu isleri tamamlayip yepyeni bisiketimi alip odama donuyorum.
bankokta bundan sonrasi icin her gunum ayni gececek.

07 08 09

bangkok
1450baht toplam harcamam
200 baht muze, 350 baht grandplace, 180 baht oda dahil.
acikcasi muzeyi pek sevimli bulmadim.
grand place gecektende gorulmeli.
muze cikisi daha turumun basinda kanchanaburide beni gorup yanima gelip bana telefon numarasini veren bir kizi aramaya karar veriyorum. taylanddayken beni iki def aramisti. laosta ve kambocyada bana ulasamayacagi icin kac defa daha aradigini bilemem.
beni hatirlayinca sasirdi. ( hatirlayinca cunku telefon kulubesinden aaradigimdan kendimi tanitmam gerekti). aksam benimle gorusmek istedigini soylerdi. lumpini parkta bulusmaya karar verdik. trek bayii, bike zone, malezya konsololuk, imigratioan ofisi hepsi lumpini park civarinda. bangkokta benim en iyi bildigim yerlerden birisi oldu.
beraber oturup burada 2. defa burgerkingte hamburger yedikten sonra, yuzlerce hayat kadininin arasinda romantik bir yuruyus yapiyoruz. silom rd. buradaki gece hayatinin merkezlerinden birisi.

Sevgili Evrim ,

İnsanların korunaklı sitelerinden sokağa karışıp bisiklete binmeye çekindiği bir ortamda yaptığınız bu seyahat tüm övgüleri hakediyor. Kısa bir zaman önce yazılarınızı okumaya başladım. Yazılarınız basit bir tanıtımın çok ötesinde , adete o ülkelerin ruhunu gösteriyorsunuz. Sanırım bunun nedeni sadece gördüklerinizi değil , hissettiklerinizi de yazılarınıza katıyor olmanız. Deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Sizi gıpta ile izlemeye devam edeceğim. Herşey gönlünüzce olsun.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Mumcu
bangkok ile ilgili cok fazla sey anlatamiyorum.
burada toplamda 10 gun (5 gun ilk geldigimde 5 gunde simdi) kalmama ragmen sehir hakkinda birseyler soylemek zor geliyor bana.
buradada istanbuldaki gibi degisik merkezler var. bu merkezler orman yada nehir gibi cografi olusumlarla bolunmemis olduklarinda sinirlarini kestirmek oldukca zor. bircok kisi icin bangkokta her sokak her bolge birbirinin aynisiymis gibi hissedilecektir.
belli merkezler ozellikle turistleri cekmek icin sekillendiginden tayland halkinin genel yapisindan cok uzak. buraya gelip kisa bir zamanda taylandi, yada bangkoku gezen bir turist pattaya, khosan road gibi belli noktalari gorecek ve tayland halki hakkinda cok yanlis bir kaniya varacaktir. gercekten dikkatsiz bir yabancinin tayland halkinin sarisin ve renkli gozlu oldugunu dusunmesi normal, cunku bu bolgelerde yerli halktan fazla yabanci var.
burada insanlarin cok sicak ve samimi olduklarini dusunebilirsiniz. sizi kolunuzdan tutup biryere goturmek isteyen saticilar, tuktukcular veya sizin kolunuza giren birsure sizin pesinizi birakmayan hayat kadinlari boyle bir izlenimin olusmasina sebep. isin asli taylandda insanlar cok fazla birbirlerine dokunmazlar. klasik budist selami olarak ellerini birbirine birlestirip one egilirler o kadar. bir kadin ile bir erkegin yada iki erkegin yanak yanaga da olsa opusmesi garip karsilanir.
ve tabi ki de saygi. burada insanlar size (burada yerel halktan bahsediyorum) hic hissetmediginiz kadar saygili davranacaklardir. bu yabanci olusunuzdan ziyade insan olusunuzdan dolayi olacaktir. ben burada misafir oldugum ve onlarin ulkesinde oldugumdan dolayi herzaman dikkatli ve saygili olmak zorunda hissediyorum. fakat onlarin bana gosterdikleri saygi herzaman bir adim onde oluyor.
bangkokta fark ettigim bir baska durum ise insanlarin bedenlerine karsi gosterdikleri dikkat ve ozen. aksam pazarinda yururken yere tezgah acmis bir kizi elektrik diregindeki demirde barfiks cekerken gormek mumkun. aksam ve sabah insanlar mutlaka spor yapiyorlar. iki gun once sukhumvit te bir parkta bir grup insan toplanmislar muzik ile beraber degisik hareketler yapiyorlardi. bir cesit jimnastik olan bu hareketleri sadece bedenle, kilic ile ve yelpaze ile tekrarladilar. bu grup tahminime gore hergun bu saatlerde burada toplanip bir cesit meditasyon-jimnastik olan bu etkinligi gerceklestiriyorlar. bu kisilerin taylandli yada baska (cin japonya vs) ulkeden olduklarini anlamak zor. fakat taylandda bircok kentte buna benzer toplu etkinlikler gordum. hatta birtanesine galiba kambocyada katilmistim.
bu sebeble insanlarin vucutlarinin fit ve esnek olmasi cok onemli. burada beden insanin hayata olan bagliligini gosteriyor. yemek aliskanliklari, sporlar hatta masaj teknikleri hepsi beden uzerine kurulu.

Evrim kardeş bugün güne seninle başladım teşşekkür ederim iyi bir kahvaltıydı:) insanların sadece geçinebilmek için küçük yaşlarda bedenlerini satmaları korkunç bir şey. Seninde bundan rahatsız olduğunu hissettim. son zamanlarda çok az bilgi geliyordu bugün bütün yazıları birden okuyunca bayağı bi rahatladık ve bizde seninle beraber o diyarlara gittik. Çok teşekkür ederiz bize böyle bilgiler aktardığın için oralarda bile Antalyayı hatırlamadanda güzel:D . En güzel ve sağlıklı günler seninle olsun antalyadan kucak dolusu sevgiler.

Evrim abi.

Artık yazılarınızın bende ne kadar güzel duygular uyandırdığını kelimelerle anlatma imkanım kalmadı.

Okyanus kenarındaki müthiş kumsal. Bağımlılık yapan dikenli karpuz şeklindeki ilginç meyve. Laos. Mükkemmel bir masaj. Pattaya. Onlarca yeni kurulan dostluk. İnsanı sırf insan olduğu için seven inanılmaz yerliler.

Sizin anılarınızı ben yaşıyorum sanki, geceleri rüyalarımda ıssız dağ yollarında bisiklet sürüyor, daha önce hiç tatmadığım yiyecekler yiyorum.

Sabah uyanır uyanmaz, her günkü gibi, yeni bir şeyler yazıp yazmadığınızı kontrol ediyorum.

Bu sabah bir bardak gürcü şarabı eşliğinde bana hayatımın en güzel okumalarından birisini verdiniz.

Size minnettarım!.

@Ümit Bozyılan

tesadufe bak,
istanbulda taksime yakin bir yerde cok sakin bir gurcu lokantasi vardi. piyano calan bir gurcu vatandas esliginde gurcu yemeklerini deneyebiliyordunuz. simdi hala acik bilmiyorum fakat burada hayatimda ictigim en iyi sarabi icmistim. ev yapimi bir gurcu sarabi. pekmez gibi kadehi boyayan, yogun ve uzerinde biraz kopuk bulunan essiz bir sarap.
ikinci gidisimde ayni sarabi bir daha bulmadim.
umarim gurcu sarabindan benim aldigim keyif kadar keyif almissindir.

bugun kambocya fotograflarini ekleyebildim. ozellikle siem rieb vve ankor tapinagi ile ilgili bircok fotograf var.
tayland ile ilgili fotograflari onumuzdeki gunlerde eklemege calisacagim.
sevgiler.

@evrimyigit
Sevgili Evrim Abicim,
Fotoğraflar için çok çok teşekkür ederiz... Muhteşem görüntüler...

Ellerine sağlık...

Sevgiler...

@Serkan Taşdelen

Sevgili Serkan inanıyorunmki Tanrı senin gibi insanları bu sahte dünyayı dengelemmek için yaratmış.İyiki varsınız.Bu duyguyu anlamak çok zor.Yaşamak lazım ancak. Senin isminin geçtiği her yer benim için varlık sebebidir.Koşulsuz Serkan. Öpuyorum sizleri.Güvenmek nasıl bir duygu onu ancak yaşayan bilir.Bu kelime,dostluk,samimiyet,erdem,fedakarlık,en buyuk hedef aşk içermektedir.Günümüz dünyasında pek olmayan bu kelimeleri ancak bu insancıklarda gordum ve sizlere tanıtmak zorunda kaldım. Bu baba olarak benim candan hislerimdir. Engel olamamki.Sahtekar degilim. Onları opuyorum.Evrim için onemli oldugunuzu biliyorum.Bu duygu cok onemli sevgili dostlar.Serkan bunu bana verdi.Nasılmı? İnsan oldugu için.Bu hisler insana özgü.

Serkana yazmış oldugum cümleleri silmek istedim olmadı. Silemedim neticede.
Niçinmi?bu cümleler bana ait cümleler Evrimin değil.İnanın onun sayfasında bu cümleleri izinsiz etmek istemem.Oda mutlu olacaktır. Mutlaka inanıyorum .Fakat bu insana özgü cümleler başkalarını onure etmek niyetiyle değil.Benim Özel fikir ve düşüncelerim.Sizlerin dogru proje ve eylemlerinizin takipcisi ve yandası olmak hedefimdir.

Tam Evrimin gezisinin ortasında iyide oldu bu satırlar.Dost düşman belli olsun.
Üç aydır yollarını gözleyenler bu düşünceleri hakedenlerdir.Onlar yanında olanlardır. Heyecan duyanlar,iki satır yazanlar,sana yol gösterenler.Sen gezerken biz yazarken bu mutlu gezinin kahramanlarıyız.

Ama Serkan Taşdelen,o bir gezi kahramanı ve dostu.Buydu anlatmam gereken.
Ben gördüm. Herkes görsün istedim.O kadar...

Not: Sakın alınan dostlarımız olmasın.Bu Serkanı anlatmak içindi.Musade ederlerse herkesi anlatacagım.

tesadufe bak,
istanbulda taksime yakin bir yerde cok sakin bir gurcu lokantasi vardi. piyano calan bir gurcu vatandas esliginde gurcu yemeklerini deneyebiliyordunuz. simdi hala acik bilmiyorum fakat burada hayatimda ictigim en iyi sarabi icmistim. ev yapimi bir gurcu sarabi. pekmez gibi kadehi boyayan, yogun ve uzerinde biraz kopuk bulunan essiz bir sarap.
ikinci gidisimde ayni sarabi bir daha bulmadim.
umarim gurcu sarabindan benim aldigim keyif kadar keyif almissindir.

Ev yapımı bir gürcü şarabı... :) Muhteşem bir şey olsa gerek. Bir gün mutlaka o gürcü lokantasına gidip, anlattığınız şarabı tatmaya çalışacağım...

Gürcistan avrupadaki en eski şarap üretilen yerlerden birisiymiş. Hatta vakti zamanında Rusya devleti o diyarları sadece şarap ve demir için kullanmış. Elma ve üzüm şarabı konusunda Gürcüler bilirkişiymiş dünya çapında.

http://i28.tinypic.com/2q3aonn.jpg

Tabi Artvine gitmek için Batum havalimanını kullandığımda bunların hiçbirisinden haberim yoktu. Duty Free de sohbet ettiğim bir görevlinin ısrarla tavsiyesi üzerine denemek için aldım bir şişe. İnanılmaz güzel, buruk bir tadı olan, koyu bir şarap. Sadece 1 tane aldığıma çok pişman oldum sonra. Gürcistanın en güzel şeyiymiş meğersem şarap.

Birgün beraber içebilmek dileğiyle. Siz tamam deyin, hemen gidip yine getiririm ben. :)

10 08 09
bangkok
512 baht
bugun sadece wat poo yu ziyaret edip biraz sehir turu yaptim o kadar. burada daha fazla kalmak istemiyorum.

11 08 09
bangkok - samut shongkharam 79km
oda 200 baht dahil toplam 466baht

bir an once turuma baslamak istedigimden ilk hedefim olan samut shongkharam a geliyorum. burasi sakin ve sevimli bir kent. kambocyadan sonra artik butu yollar bana rahat gorunmege basladi. sehirde gordugum ik otelde 200 baht ta guzel bir oda buluyorum. oda da tv bile var.
TV de bisiklet yarislari, super bike adi bir program vs vs. burada hergun bisiklet ile ilgili haber izleme sansiniz oluyor. bisiklet taylandda sandigimizdan dha fazla ilgi goren bir spor. butun yollarda bisiklet seritleri var. iki tane kendi dillerinde bisiklet dergileri gordum. belkide daha fazla dergileri vardir.

12 08 09
samut songkharam
425 baht toplam harcamam.

cekmis oldugum 10 000 baht para bitmek uzere. hesabimda 150 baht lik bir acik var.
bugun burada kalmaya karar veriyorum. sebeb ucak biletim. ucak biletim ile ilgili sacma bir gelisme (daha dogrusu gelismeme var). pattayada iken turkmenistan havayollarinin istanbuldaki subesine, obi turizme mail attim. biletimi uzatmak icin. bana 3 aylik bir uzatmanin mumkun olamagacagini soylediler. tekrar attigim mailde bileti alirken boyle bir uzatma istegebilecegimi ve bu konuda aksilik olmamasinin benim icin onemli oldugunu soyledigimi (ki maillerde kayitli olan bu yazismayida ekte yollardim) ve gerekirse yazili bir belge istedigimi hatirlattim. bunun uzerine bana bunun mumkun oldugunu fakat belli bir bedel karsiliginda biletimi 1 yillik bilete cevirmem gerektigini soylediler. bunun icin bangkoktaki ofise gitmem gerekiyormus. 06 08 2009 tarihinde turkmenistan hava yollarinin bangkoktaki ofisine gidip biletimi uzatmak icin islem yapmalarini istedim. bana biletimi uzatmanin mumkun oldugunu fakat bunun icin nekadar para odemem gerektigini bilmediklerini merkez ofise soracaklarini ve bana bilet tarihimden once bildireceklerini soylediler.
ben bangkokta 1 hafta kalamayacagimi soylegince sorun olmadigini maille bu durumu halledebileceklerini soylediler.
eh bu tarihe kadar bir mail gelmedi. attigim maillere cevap alamadim. telefonlarimi cevaplamadilar. ve barut gibi sinirli bir halde iki gun gecirdikten sonra yarin bangkoka geri donuyorum.

Geri