Scudo Sports

Taşıma aparatındaki bisikletime araba çarptı

burcinhan

Forum Demirbaşı
Tepki
1.329
İsim
Burçinhan Doğan
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Dün aracımla giderken ışık yeşil yandı diye önüne bakmadan gazlayan bir vatandaş çarptı. O esnada birkaç günlük bisikletimi, bakımdan almış eve götürüyordum. Allahtan sadece jant akordlarında ufak bir kayma oldu. Benim merakım bisiklette ağır bir hasar olsaydı, sigorta bu hasar bedelini öder miydi?

pWadpn.jpg

aGaVbg.jpg

YNaY7E.jpg

8d3V7W.jpg

DdrQ0m.jpg

Bugün aracı servise bıraktım. Görüntüde bir şey yokmuş gibi dursada tampon iç demiri sağlam bükülmüş. Bakalım yarın eksper ne diyecek.

Scudo
Geçmiş olsun. Hayvan gibi araba ve motor kullananlar var.

Güzelim jayant karbona hayvan gibi şeyetmisler.

• Beğen
Tepkiler: Owlknife
@burcinhan
Hiçbir sigorta şirketi araç arkası/üstü veya çeki demirine takılı aparat üzerindeki bisikletin zararını ödemiyor bu konuda epey araştırma yaptım. Hatta sizin bisikletinize çarpan aracın şoförü "önümdeki aracın bisiklet taşıyıcısındaki bisiklet aracıma zarar verdi,bedelini istiyorum" dediği anda borçlu duruma bile düşebilirsiniz çünkü araç kaska belgenizde ve ruhsatınızda bisiklet taşıyıcısı ve bisiklet görünmüyor.

Kaskonuz aracınızdaki hasarı karşılar (tampon demiri, braket vs.); karşı tarafın trafik sigortasından da size ödediği tazminatı rücu eder. Hasar dosyası tahminen bir ay gibi bir sürede %100 rüculu şekilde kapanır; hasarsızlık kademeniz de etkilenmemiş olur.

Ancak kaskonuz bisikletinizde meydana gelen hasarları ödemez. Kasko tazminatları poliçe üzerinde yazılı limitler dahilinde genellikle araç, sürücü, yolcular, karşı tarafa verilen hasarlar (İMM) ve dahil edilmiş ise özel eşyaları kapsar. (Özel eşya tazminat klozu da genellikle kaza değil hırsızlık durumunu kapsar.)

Çarpan taraf iyi niyet gösterip bisikletinizde meydana gelen hasarı ödemeye yanaşmaz ise normal koşullarda tazminat alamazsınız. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre aracınızın gabarisi dışına taşacak şekilde yük ya da yolcu taşıyamazsınız. Araç dışına takılan tüm bisiklet taşıyıcıları da -eğer ki ruhsatınıza çeki demiri, romörk vb. gibi işlenik değil ise- bu kural ile çelişir.

Özetlemek gerekirse, mevzuata göre araç ile bisiklet taşımak yönetmeliğe aykırı. Pratikte işlem yapan polis görmedim, anlayış gösteriyorlar. Ancak kaza vb. menfi bir durumda bu donanım zarara sebep olursa sorumluluk da size ait olacaktır.

"Bisikleti bagajda taşırsam ve hasar alırsa kaskom öder mi?" derseniz; mutemelen yine ödemeyecektir. Zira poliçenizde verilmiş olsa dahi özel eşya klozu şahsi kullanıma mahsus (örn. laptop, çanta, kıyafet vb.) eşyaları genellikle de kaza değil hırsızlık durumunda -tutanak altına alınması şartı ile- 1000-2000 TL gibi üst limitlere kadar karşılar.

Geçmiş olsun, iyi akşamlar dilerim.

Bu durumda bisikleti ya hiç taşımayacağız, yada aracın tavanına bağlayacağız. Onun da garantisi yok ama hiç yoktan arkadan gelecek sığırları bir nebze engeller.

• Beğen
Tepkiler: Zen.eren
Öncelikle geçmiş olsun. Bu konular hakkında net bilgim yok ancak biraz mantık yürüttüğümde sigorta aracınızın modeli ve değeri üzerinden size fatura çıkarıyor. Olayları farklı düşünerek, bisiklet değil de arabanızın arkasına değeri 25bin olan bi motorsiklet bağlasanız ve arkadan gelen araba motoru pert etse sigorta bunu haklı olarak ödemezdi. Çünkü sigortanın ön görmeye çalıştığı hasar sizin arabanızın modeli ve değeri kadar. Olayı önemsiz hasarlarla atlattığınıza sevindim.

Geri