Nasıl tasarruf edileceği veya nasıl tasarruf ettiğinizle ilgili elle tutulur bir şeyler yazılmamış.
Kendimden örnek vereyim;
-Kahve için moca pot, french press gibi ekipmanlarla kendi damak tadıma göre aldığım çekirdekleri elde öğüterek demliyorum. Dışarda içtiğim kahveden hiç zevk almıyorum.
-Dışarda et, tavuk vb. yemekler yemiyorum. Gün içerisinde canım etli tavuklu bir şeyler çekiyorsa sandviç olarak hazırlıyorum bir gün öncesinden.
-Acil bir yere yetişmem gerekmiyorsa toplu taşıma ile gidiyorum, böylelikle mahalle arasında kalan keşfedilmemiş yerleri keşfetme fırsatım oluyor.
-Bir şey almadan önce elli bin tane sitede, mağazada araştırma yapıyorum. Kampanyaları takip ediyorum.
-Yazlıkları kışın, kışlıkları yazın alıyorum.
-Hiç bir aldığım kıyafette "new season" etiketi bulunmaz hep fırsat, kampanya köşelerinden alırım.
-İstanbul'da outleet yazan hiç bir yerden alışveriş yapmıyorum. Size bize outleet değil oralar, turiste outlet.
-Biramı evde kendim yapıyorum.
-Özellikle kış kamplarını sevdiğimden vücudum soğuğa ve soğukta nasıl giyinilmesi gerektiğine alışık, evde doğalgazı çok açmıyorum.
-Evde tüm ışıklar sonuna kadar hiç bir zaman açık kalmaz, loş ve köşelerden yapılan ışıklandırmaları hep daha çok sevmişimdir, öyle yapıyorum.
-Kredi kartımı sadece kredi puanımı yükseltmek için kullanıyorum, almak istediğim şeyi aldıktan sonra mümkün olduğunca kullanmıyorum, borcu bitince tekrar alıyorum.
-Mahalle arasında manavınız, peynirciniz,kasabınız olsun. Onlarla muhabbet edin hem daha uyguna alırsınız hem de size etin, peynirin, meyvenin iyisini ayırırlar. Kendinizi sevdirin.
-Ekmeğimi, makarnamı, simiti, yani unla yapabileceğim ne varsa evde kendim yapıyorum ( gastronomi mezunu olmanın faydaları)
-Festival, konser, parti vb. biletle gidilecek yerleri çok önceden takip ediyorum; turkcell, vodafone vb. kampanyalardan bilet alıyorum ya da erken satışlardan alıyorum. Burada yaptığınız kar inanılmaz.
-Her şey dahil otellerde kalmıyorum tatillerde, zaten işleyişini bildiğim için emin olun kalmak istemezsiniz. Rotamı planlayarak geze geze gidiyorum, uyuyacağım yer temiz düzgün bir otel olsa yeterli. Onun yerine paramı eğlenmeye ve keyifli zaman harcıyorum.
-Satın alabiliyorsanız satın alın ya da kiralayın, hobi bahçeniz olsun. Evinize yakın, salatalığınızı, domatesinizi dalından koparabileceğiniz bir bahçe. Bu işin tasarrufu olur mu demeyin, evet biraz masraflı ama vücudunuz ve ruhunuz için yaptığınız tasarruf paha biçilemez.
-Kendinize 2. el veya uygunundan bi tane vakum makinesi alın. Etiniz, peyniriniz çabuk bozulmasın vakumlayarak saklayın.
-Konserve yapmayı öğrenin, yapamıyorsanız annenize, ablanıza, teyzenize malzemeyi alın gönderin yapsınlar. Kışın millet pahalı pahalı sebze yerken şükredersiniz.
-İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsanız dışarı adım attığınız anda cebiniz boşalacak. Keyifli şeylere para harcayın, kendinize değer katan ve harcadıktan sonra olsunbe diyebileceğiniz şeyler olsun.