@C. Tiryaki Merhabalar. Son söyleyeceğimi ilkin söyleyeyim; yazdıklarınıza büyük ölçüde katılıyorum ve projenin ciddi bir iyimserlik içerdiğinin de farkındayız, fakat biz neyi amaçlıyoruz, ne yaptık, neyi yapamadık anlatmalıyım.
Öncelikle biz bir ihtiyaç analizi yaptık. Okulumdaki öğrenciler şu temel soruyu sorduk: "Şu anda kullandığınız ulaşım yöntemine bir alternatif olsaydı tercih eder miydiniz?" Çoğunluk mevcut toplu taşıma araçlarından ve servislerinden memnun değil. Bunun yanında bisiklet onlara gerçek bir alternatif gibi de görünmedi ilkin ama ikna oldular okuldan eve bisikletle gitme işine. İkinci olarak bir harita çizdik. Tabi ki bir harita mühendisi gibi santimetre hassasiyetinde bir iş yapmadık ama özellikle benim tecrübe ettiğim yolları kullanan bir harita oldu. Harita için bisikletle ilgili yapılmış bazı tezlerden, kamuoyu araştırmalarından ve özellikle de İstanbul Kalkınma Ajansı için Embarq'ın yaptığı çalışmayı baz aldık. Gördük ki insanlar bisikletle genellikle mevcut taşıt yollarına paralel yolları kullanıyorlar. Bunlara Strava Heat Map'ten edindiğimiz verileri de ekledik ve ortaya haritamız çıktı. Yalnız tam bu noktada ikinci bir sorun alanı tespit ettik; insanların otomobilden inip bisiklete binmeleri gerekiyor. Bununla ilgili de güvenilir bulduğumuz istatistikleri baz alan bir afiş çalışması yaptık. Bir de kamu spotu çekimi yapacağız bununla ilgili.
Yalnız iş bizim haritamızla olmuyor. Haritamızı ve projemizin ayrıntılarını alıp Ukome ile oldukça verimli geçen bir görüşme yaptık. Neden Ukome, çünkü bu iş için tek yetkili kurum onlar. Spor AŞ ve Fatih Belediyesi ile de projemizi paylaşacağız.
Ankete gelirsek geçen hafta butik sayılabilecek bir anket yaptık. Ana omurgasını öğrenciler ve çalışanların olduğu bir google anketi yaptık. Oradan da bizim bu projeye başlamamıza neden olan gerekçelerin desteklendiğini gördük. 438 kişinin doldurduğu ankette katılımcıların %58'i mevcut ulaşım tercihinden memnun değil. Ancak esas önemli bulgumuz katılımcıların %85'i eğer güvenilir bir bisiklet yolu olsa tercihini bisikletten yana yapacağını iletti. Bisikleti çevreci bir alternatif olarak gördüklerini de eklediler.
Son olarak yolların fotoğraflarını bizzat ben çektim ve notlar aldım. Ukome ile görüşmemizde hangi yol için hangi öneriyi yaptığımızı ayrıntılarıyla anlattık. Bazı yollar için sorunlu dediler ama biz sorunları nasıl aşabileceklerini de kabaca anlattık.
Change.org kampanyası bu işin sadece bir parçası. Biz change.org'taki kampanyanın yalnızca kamuoyu oluşturma ayağıyla ilgileniyoruz. Hoş, insanlar okumuyorlar ya da okusalar da imzalamıyorlar ama olsun, ne demiş Beckett "Yine dene yine yenil, daha iyi yenil"
Yapamadıklarımıza gelince istediğimiz imza sayısının oldukça gerisindeyiz. Afiş ve kamu spotu çekimi için hala gerekli izinleri alamadık o yüzden beklemedeyiz. Belki yerli bisiklet firmalarıyla görüşmek gerekirdi ama bunu da pek gündemimize alamadık. Son olarak Fatih'teki öğrencilere esas ulaşmalıyız ama onunda oldukça gerisindeyiz.
Durum budur, buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim