Scudo Sports

Su geçirmeyen outdoor ayakkabıların vergisi artıyor fiyatları katlanıyor

Ben de işin fiyatlara yansıyacak kısmında değilim de yerli üreticiyi koruma kısmındayım. Zaten yeterli oranda bir vergi alınıyor,nakliye,distribütör ve satışçı karları vs bindikçe biniyor ona rağmen en az 300-400 verip yine o ayakkabı alınıyor. Bu fiyat aralığında hala bir Türk markası çıkıp da bu alanda markalaşamıyorsa durup bi düşünsün. İnternetin ve sosyal paylaşımın bu kadar yaygın olduğu bir dönemde iyi üretici hemen ödüllendirilir,adını sanını duyurur. Sedona bazı modellerinde neredeyse Giant,Merida'lara yakın fiyatlar veriyor ama satıyor,kimse Türk malı diye almamazlık etmiyor çünkü kaliteli mal olduğu biliniyor. Bu ayakkabı meselesi bence tamamen iktidara yakın markaların isteği ile gerçekleşmiş bir durum. Aradaki korkunç fiyat farklarını görmeyip zamanında Tekin Acar'lar vs için Strawberry ye yasak gelmesi gibi.

Scudo
Kendimiz çinden sipariş verdiğimizde gümrüğe takılma yada bu ekstra vergi durumu ne olur peki?

Okuyunca "yuhhhh" diye tepki verdim.

Etkiden kurtulamadan telefon çaldı.
"Alo" yerine "yuhh" diye cevap verdim müşteriye :)
Neyse ki anlayışlı çıktı müşteri.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
bu ülke nereye gidiyor yaaaa.:( yerli ayakkabı artışını sağlamak için yabancı marka ayakkabılara vergi nedir yaa. zaten pahallı bu ayakkabılar şimdi hiç alınmaz. iki gün sonra yabancı marka bisikletlere de vergi gelirse hiç şaşırmam.

Yerli üretimi desteklemek için ithal ürünlere vergi konmasını destekliyorum... Tek bir şartım var... Yerli ürünler en az ayabancılar kadar kaliteli olsun ve onlardan pahalı olmasın...

YDS diye bir marka var orduya ve emniyete bot üretiyor. gözüken bir o marka var ama o da sümerbank gibi model sayısını 5-6 ile sınırlarsa tadından yenmez. aksaray (ne demekse) 1 milyar lira gömmüşüz; itibar vs diyorlar ama sen o paraya arge yap tüm dünya senin yaptığın bir ürünü arar olsun o zaman gör itibarın alasını ;)
işsiz adam, ayda 200-250 lira sgk ya borçlanıyor. bu ülkede yaşamak artık pahalı bir eğlence.

@Ahmet O

Açıklama için teşekkürler fakat anlamadığım kısım örneğin merrel'in bir modelinin hem avrupa hemde çin üretim modeli var ve çinde üretileni alırsak içerisinde zararlı kimyasal boyalar olabileceğini mi söylüyorsunuz? yani merrel gibi bir firma çinde ürettirdiği modelde bunların olmasına izin mi veriyor ? Ben sadece ucuz işçilik için orada ürettiriyor diye biliyordum.

Çin candır. dünyayı artık finans şirketleri yönetiyor. o nedenle üretimin tüm maddi, çevresel, etik yüklerini çin ve uzak doğudaki bir kaç ülkeye yığarak, dünyadaki paranın kaymağını topluyorlar. o nedenle, merrell gibi bir ayakkabının, istenen sağlamlık ve standardı tutturduktan sonra içeriği pek fazla merrell i ilgilendirmez. dünya küçük bir köy artık, sanayi sitesi çin, bakkalı avrupa, marabası ortadoğu asya, fakir fukarası afrika, zengini kuzey amerika, zenginin hizmetçiliğini yapan eden de güney amerika olan minnak bir köy artık. bizler tüketiciyiz. tükettikçe mutlu olmamız planlanmıştır.

Devletler veya hükümetler diyelim, bir ürüne destekleme vererek fiyatını normalden fazla aşağı çektiği zaman (damping yapmak) rekabetsiz bir ortam oluşuyor. Bahsettiğim destek normal destek değil sadece piyasaların işini bozmak için yapılan destekler. Doğrudan para destekleri. Bu sayede piyasa dengelerini bozmaya çalışıyorlar. Bunun önüne geçmek için anti damping vergileri alınır. Türkiye ye has bir durum değildir. ABD ve Avrupa'da da çok yapılır. Özellikle Çin bu tip destekleri çok fazla veriyor. Halihazırda birçok tekstil ürününde anti damping vergileri var. %70 lere varanlar var. Bu yöntem normalde fiyatları arttıran bir yöntem değildir.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Onur Çakmak
(link)

(link)

Lobi faaliyetleri başarılı olmuş demek...

@M.Ozkul

dananın kuyruğu burada kopuyor. bu yaptıkları uygulama ile çinden getirilecek sağlıksız ayakkabı ithalini azaltmak ve yerli üreticinin önünü açmayı hedefliyorlar. fakat şöyle bir sorun var. yerli üreticinin ftalatlı ya da azoboyarlı ayakkabı üretmesi serbest. (konu hakkında mevzuatı bilmiyorum fakat yerli üreticinin şu ya da bu şekilde bunu yapabildiğini biliyorum) yani hem istediğiniz ürünü giyemiyorsunuz, hem gereksiz fiyat ödüyorsunuz, hem de sağlıksız oluyor.

@BAHADIR AKTAŞ

Ekstra vergi olmaz. 75 euronun altındaysa vergisiz teslim alırsınız. Bu rakamın üstündeyse Çin'den geldiği için %20 vergi ödersiniz. 100 euroluk ayakkabıya 20 euro vergi çıkarırlar.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Aktaş
@Ömer D.

marka örnek vermeden bu durumun aşağı yukarı doğru olduğunu söyleyebilirim. fakat her markada yok. mesela merrell de yok :) durum şundan ibaret zararlı kimyevi madde kullanılarak üretilen ayakkabı maliyet olarak daha da ucuza geliyor. gelen ayakkabılar ftalat ve azoboyar testine sokuluyor. geçemezse ya imha ediliyor ya geri gönderiliyor.

• Beğen
Tepkiler: ibrahim_D
Arkadaşlar bugün bir ortamda ayakkabılara gelen verginin konusunu açtım...türkiyenin büyük mağazalarından birinin müdürü gelecek sene yeni sezonda adidas markasında 250 liranın altında ayakkabı yok dedi...yani bu ayakkabı konusu anladığım kadarıyla sadece outdoor ayakkabılarla sınırlı kalmayacak gibi...

Herşeye vergi koyarak vatandaşın alım gücünü de sınırlandırıyorlar. İleriye gideceğimize geriye gidiyoruz hep.

Bu vergi sadece ayakkabı ile sınırlı mı yoksa giyimde de var mı? Son günlerde giyim alan ver mı?Bu günlerde sipariş vermek istiyordum yurt dışından.

Geri