Scudo Sports

Şu bisiklete bir bakar mısınız? Trekking ve Tur bisiklet farkı...

Ahmetgitar

Forum Bağımlısı
Tepki
5.388
İsim
Ahmet
Merhaba arkadaşlar,

bir süredir tur bisikleti arayış ve araştırması içerisindeyim. Bu süreçte sizlerden, internetten ve çevremden çok şey öğrendim.

Koga Randonneur'a yoğunlaşmışken geçen gün şu bisikleti gördüm: (link)

Birkaç deneme sürüşü yaptım; büyük lastik, kadro rahatlığı ve XT akıcılığı muhteşemdi. Fiyatı da Koga'ya göre daha uygun bir de mağaza samimi olduğu için ödeme - taksitler konusunda biraz serbest olacağım. Diğer yandan mağaza gidonu da istediğim gibi kelebek gidon ile değiştirecek. Ancak bilgisine çok güvendiğim bir arkadaşım bu bisiklet yerine "tam bir tur bisikleti" almamın daha iyi olacağını söyledi, hem de 2-3 bin TL fiyat farkına rağmen. Ya da daha düşük donanımlı bir bisikleti aynı fiyatlara alacaktım.

Sizlerin düşüncesini öğrenebilir miyim?
Geometri olarak trekking ile tur arasında ne fark vardır?
Bu bisikletteki bir eksik maşada bagaj deliği olmaması ama bu da kelepçeli bagajlarla çözüme kavuşuyormuş, kelepçeli bagajlar sıkıntı çıkarır mı?

Her türlü görüşe ihtiyacım var, şimdiden teşekkür ederim.

Not: Carraro Tour World da ilgi alanım içerisinde ancak henüz kendisini görme şansım olmadı.

Scudo
Hiç ilgi alanım değil ama bildiğim birşey var turcular disk fren kullanmazlar. Bence frenlerden kaybediyor ilk başta.

İki bisiklet arasındaki en bariz fark kadroda kullanılan malzeme. Birisi Çelik diğeri Alu kadro.
Maşada bagaj deliği olmaması çok sorun değil, kelepçeli bagajlar ile çözülebiliyor olay ama bagaj deliği olunca dah estetik görünüyor ve ön bagaj için alternatifiniz çoğalıyor. Benim eski tur bisikletimde maşada bagaj deliği vardı ama ben kelepçeli bagaj kullanıyordum, fiyatı çok uyguna geldiği için.
Kullanım alanınıza ne olacak bu çok önemli, Dünya turuna çıkmayacaksanız bence Çelik bisiklet fazla lüks, bunları sıfır alıp ikinci el satmakta çok zor, çok zarar ettirir bilmenizi isterim.
Tur bisikleti alınca iş bitmiyor, yanına çantası, çadırı, uyku tulumu, kamp malzemeleri vs... bir sürü ekstra masrafı oluyor bir bisiklet parası da bunlara gidebilir, bütçenize göre tercih yapabilirsiniz, Corratec olan model de sıradan bir model değil, gayet kaliteli bir bisiklet.

Corratec almanyada belçikada pek tutulmuyor hocam .İnan koga daha çok tutuluyor.Turing olarak bilgilerim kısıtlı fakat bu Gürkan Genç'ten gördüğüm kadarıyla o da attırıcı olarak xt kullanıyor ama Eser bey'in dediği konular da kesinlikle yerinde hususlar.Bence Gürkan Genç'e bir bakın bisiklet özelliklerine felan ona göre veya daha çok fazla bisikletle dünya turu yapanlar ve deneyimlerini paylaşanlar var o konulara da bakarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Ahmetgitar
Ahmet kesinlikle tur bisikleti istiyosan safkan tur bisikleti almani tavsiye ederim ilerde hep icinde kalacak ve degistirmek isteyeceksin ustune koyacagin bagaji vs hep uydurmasyon olacak bence koga dogru secimdir koga disinda vsf ,santos vs bakmani tavsiye ederim frenler v fren yada magura olmali uzun turlarda disk sikinti olabilir bence kafani karistirma rodrunner iyi secim olacaktir,forumda bir arkadasda tur bisikleti istemis sonra sehir bisikleti almis simdi yine satmak istiyo taktigi canta pedal cevirirken ayagina carpiyomus bagaji uymamis camurluk olmamis frenleri degistirmek istiyo falan filan bu sefer daha cok para gidiyo inan bikereden tur bisikleti almak mantikli acilari kadro geometrisi falan fark ediyo yinede sen bilirsin sahsi fikrim,birde tx400 de incelemeni tavsiye ederim

Gürkan Genç 26 jant kullanıyordu. Jant teli kısaldıkça direnci ve taşıma kapasitesi artıyormuş. Asfaltta 28" tercih edilirken, asfalt olmayan yollar için 26" jant daha uygunmuş. Ayrıca, yine asfalt dışında kullanmak için amortisörlü maşa, uzun turdan sonra gece eklem ağrısı çekmemek adına faydalıymış.
Şöyle ki:
(link)

Yapacağın tur ve güzergah ne olacak, koga Türkiye şartları için çok fazla bir bisiklet.

Koga randennour ile Japonya ya gittim, bisikletin saglamligi ile ilgili ornek vermek gerekirse mogolistan ın kırıcı coğrafyasında bile jant ayarim bozulmadi.

@wenom abiye katiliyroum o kisi benim kesinlikle tam donanimli bir tur bisikleti al sonrasinda cok ama cok ugrasiyorsun brn yasadim baskasi yasamasin dikkatli bir secim yap :)

@spe07
Sakin yanlis anlama kardesim seni ornek verdim ama kesinlikle kotu niyetle degil senin yasadigin sikintilari bildigim icin

@wenom yok abicim yine yanlis anlim haklisin zaten ben cok pisman oldum sayet sehir bisikleti aldigim en basta tur bisikleti.alsaydim bu kadar ugrasmazdim biran once satip tur bisikleti alicam vsf olmazsa eger fuji alicam en kotu

• Beğen
Tepkiler: wenom
Trekking denince Trek Fx serisi işinizi görür diye düşünüyorum.Silver alu kadro yada gold alu kadro sağlamlıkta sorun çıkartmaz.Ön arka bagaj delikleri mevcut.Çekeri diğer Fitnesslere göre kesinlikle fazladır.Bontrager kompanentlerin hafiliğini ve sağlamlığını anlatmama gerek yok sanırım.
Eğer dünya turuna yada Moğolistan steplerine gitme düşünceniz yoksa koga yerine tercih edebilirsiniz.Uygun fiyatlı 2. elde bakabilirsiniz

Trek Fx 7.2
Trek Fx 7_1.jpg

Merhabalar tam olarak eylül ayından beri bir tur bisikleti toplamakla uğraşıyorum.
Araştırdığım, dinlediğim, denediğim ve öğrendiğim kadarıyla elimden geldiğince yardımcı olayım.

Öncelikle tur bisikletlerinde neden alüminyum ve çelik kadrolar var artı ve eksileriyle bildiğim kadar söyleyeyim.
Kadroların alüminyum ve çelik oluşları ilk olarak kıtasal bir farklılık gösteriyor.
--Amerika'daki tur bisikletleri genelde çelik gövdeli üretiliyor. Avrupa ise alüminyumu tercih ediyor.
--Çelik kadro alüminyuma kıyasla daha ağır bir kadro. Tur bisikletinde ağırlık önemsiz diye yorum yapılabilir.
--Çelik olan kadrolar herhangi bir darbe aldığında, kırıldığında veya çatladığında daha kolay ve daha ulaşılabilir şekilde tamir edilebiliyor. Tabi bu demek değildir ki alüminyum dayanıksız.
Anlayacağınız tercih meselesine dönmüş durumda.

Maşalar ise Amerika düz maşa, Avrupa ise süspansiyonlu maşa tercih ediyor.
--Düz maşa süspansiyonlu maşaya göre daha hafif.
--Düz maşa çeliğin esneme payından kaynaklı, süspansiyon görevi görmese de, gidona fazla darbe iletmiyor. Daha da konfor arayanlar süspansiyonlu maşa tercih edebiliyor.
--Süspansiyonlu maşada uygulanan kuvvete oranla yoldan kayıp olduğu söyleniyor, fakat turcunun hıza ihtiyacı olmadığı da söyleniyor.

Gidon için de yine Amerika Drop-Bar tercih ederken, Avrupa kelebek(trekking) gidonu tercih ediyor. Kıtaların coğrafı koşulları ve talepten kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum.

Ön bagajlar için ise; kelepçeli olanlar sürüş konforunu azaltıyor diye pek fazla tercih etmiyor.

@wenom @spe07 tatmin olamadı bir türlü adam, kalın teker takıntısından gözüne uyku girmiyor :) bu gidişle fatbike anca paklar

@Candan Biberci Trek Fx tur veya trekkingle hiçbir ilgisi yok, o da aynen lapierre urban serisi gibi fitness. Nitekim Trek ds mi fx mi?

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
Geri