@furkanbr Nabzı tam anlamıyla adam etmek için sprint antrenmanı da işe yarıyor. Bildiğiniz gibi bu antrenmanlarda nabzı kısa süre içinde tavan yaptırıyor, ardından dinlenmesi için ona zaman tanıyoruz, akabinde tekrar tavan yaptırıyoruz ve tekrar dinlendiriyoruz. Bu şekilde devam eden setlerle nabzı daha hızlı düşmesi için eğitiyoruz aslında. İyi bir nabız hem çabucak yükselmiyor, hem de çok hızlı bir şekilde düşüyor

Çok fit ve iyi durumda bir abimizin isim bilgisini vermeden son antrenmanındaki nabız değerlerini paylaşıyorum bakınız, kendisi aynı zamanda milli takım antrenörüdür;
Nabızdaki ani düşüşlere bir bakın... Harika antrenmanlı bir kalp gerçekten de, maşallah :asik: Ayağını pedaldan çektiği an 30-40 saniye içinde nabız 100'ün altına düşüyor arkadaşlar. Bu inanılmaz bir olay ve bu noktaya gelebilmek için gerçekten yıllara ihtiyaç var...
Bu da benim eski bir antrenmanımdaki nabız değeri:

İkimizin de ortalama nabızları aynı, 143 vs 140. Ama benimkinde hiç mi hiç dalgalanma yok
Anlatmak istediğim fark şu, benim yaptığım bu antrenman rotasında belli aralıklarla pek çok iniş var, ve bu inişlerde ayağımızı pedaldan çekip, gidona yatıyoruz güzelce. İniş bitene kadar nabzımız dinleniyor ve bu inişin uzunluğuna göre ister 30 saniye, ister 5 dakika oluyor. Fark şu ki, antrenmansız birinin nabzı inmek bilmiyor

Antrenmanlı birinin nabzı ise 30 saniyelik bir inişte bile 100'ün altını görüyor. Antrenmansız olan benim nabzımın 100'ün altına inmesi için ise kabaca 2-3 dakikaya ihtiyacım var
Şimdi belki bu konuştuklarımız biraz havada kalıyor ama, bir yarış esnasında, bir granfondoyu düşünün eğer ön gruplardan birindeyseniz her an bir atak geliyor. Ve bu ataklara nabzınız patlamışken yakalanırsanız atağa cevap veremiyorsunuz. Bu yüzden nabzınızın çok iyi durumda olması, azıcık bir dinlenmede bile hemen düşmesi, nefesinizin normale dönmesi çok ama çok önemli.
Çok uzattım ama kısacas @furkanbr hem zone 2 nabız antrenmanlarına devam edin, hem de nabzınızı çok yüksek değerlere çıkarıp indirme antrenmanları yapın. Ciddi yükseltin ama nabzınızı, 170'ten yukarı çıkın ve bir süre bu nabızda (yapabiliyorsanız 1 dakika) kalın. Ve ardından tempoyu düşürün, kendinize bir değer belirleyin, bakalım o değere nabzınız ne kadar sürede geriliyor. Bu süreyi periyodik olarak takip edip kendinizdeki gelişmeyi görebilirsiniz.
Fakat nabız takibine dayalı antrenmanda da unutmamanız gereken ayrıntılar var, nabız hastalığa, yorgunluğa, açlık durumuna, mevsimlere, hava sıcaklığına göre değişebilen bir değer. Bu sebeple bazen yanıltıcı olabilir, kışın nabız değeri yaza oranla 10-15 bpm daha düşüktür mesela.