Scudo Sports

STI kolları fren kolu olarak kullanmak

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
305
STI kolları sadece fren kolu olarak kullanan var mı acaba?
Yol bisikletimdeki downtube shifter aktarıcıları seviyorum. Ayarı falan çok kolay oluyor. Kablo karmaşası da yok. Ama fren kolları olarak kullandığım sti olmayan xlc marka yol fren kollarının ergonomisinden memnun değilim. Sti kolların ergonomisi daha iyi gibi görünüyor . Ayrıca fren kolunun uzaklığını da ayarlayabiliyorsun. Sti kol alıp onu sadece fren kolu olarak kullansam sıkıntı olacak bir durum (ses vb) olur mu? Pahalı oldukları için denemeden tecrübe etmiş birileri varsa diye sorayım dedim.
Bir de bu sti kollar arasında büyük farklar var mı ergonomi olarak? Claris ve üst seriler çok fark eder mi sizce? Claris, sora, tiagra kullandım ama hep farklı zamanlarda ve farklı yol gidonlarıyla. O yüzden geometri farklarını çok bilemiyorum.

Scudo
Sadece fren kolu olarak kullanabilirsiniz. Çoğu "one-by" tekli aynakol sistem bu şekilde kullanılıyor.

Kollarda ergonomi farkları var. Hem markadan markaya, hem modelden modele, hem eski/yeni versiyondan versiyona, hem mekanik/hidrolik/elektronik versiyondan versiyona...

Farkların büyüklüğü, küçüklüğü göreceli bir şey. Ama çok büyük ya da çok küçük elleriniz yoksa, ürün yelpazesinin çoğunluğuyla sorun yaşamazsınız diye tahmin ediyorum. İstisnalar var tabi. Mesela benim ellerim büyüktür, Eldiven olarak XL giyiyorum. Shimano'nun bu yeni R serileri çıkmadan önce kullandığı RS505 denen hidrolik disk kollar bana bile büyük gelmişti ve rahatsız etmişti. Yani kol almadan önce en azından yorumları okumak lazım bir şikayet falan var mı diye. Genel geçer bir şey söylemek gerekirse, kolların içindeki teknoloji daha çok yer kapladığı için hidrolik kollar daha büyük oluyor. Zıttı olarak da elektronik sistemler kollarda daha az yer kapladığı için daha küçük oluyor. Ayrıca Shimano yeni serilerinde küçük boy kollar da çıkardı. Her seride var mı bilmiyorum ama ürün kodların son hanesi 5 olan STI kollar daha küçük boyutlu oluyor.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Veto8
Peki ergonomi farkları nasıl? Ne bileyim mesela sti kolların hepsi normal yol fren kollarına göre daha mı ergonomiktir sizce?Claris r2000 ile Sora r3500 veya tiagra 4700 arasında çok fark var mıdır?
Amacım hoodlardan tutarken uzun yolda uzun süre rahat kullanabilmek.
Yol bisikletimde XLC fren kolu var ve hoodlardan kullanırken elimin küçük parmağın alt kısmına gelen bölümünde ciddi baskı oluşuyor. Reach ayarı yapılamadığı için hem dropbar hem de hoodlardan tutarken aynı şekilde rahat olmuyor. Ya birine göre ya da diğerine göre ayarlamak gerekiyor. Ben droplara göre yaptım güvenlik için. Ancak hoodlarda ciddi bir konfor sorunu yaşıyorum. Sti kol kullanırken bu sorunu pek yaşamıyordum. Reach ayarı ile fren kolunu ayarlıyordum. Bu nedenle STI kola geçmeyi düşünüyorum tekrar. Ancak sti kollar pahalı. Alırsam en azından maliyetine değsin diye soruyorum. Tiagra almaya gerek var mı? claris de aynı işi görür mü?
Benim parmaklar da uzun bu arada. XL eldiven kullanıyorum.

STI Kollar elbette sadece fren olarak da kullanılabilir. Hatta gravel serisi GRX grubunda 1x sistem konfigürasyonunda sol STI kolun dropper seatpost kumandası olarak kullanımı da mümkün. Ancak kullanılan kol ve kumpas frenin birbiri ile uyumlu olması gerekiyor. Örneğin SRAM kollar ile Shimano frenlerin tel çekme miktarı farklı olduğu için karışık kullanımda modülasyon problemi ortaya çıkıyor.

Claris kol kullanmadım, ancak denediğim yeni seri Sora kollar ile 105 serisi kollar arasında ergonomi olarak abartılacak kadar büyük bir fark olmadığını söyleyebilirim.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Veto8
Peki ergonomi farkları nasıl? Ne bileyim mesela sti kolların hepsi normal yol fren kollarına göre daha mı ergonomiktir sizce?Claris r2000 ile Sora r3500 veya tiagra 4700 arasında çok fark var mıdır?
Amacım hoodlardan tutarken uzun yolda uzun süre rahat kullanabilmek.
Yol bisikletimde XLC fren kolu var ve hoodlardan kullanırken elimin küçük parmağın alt kısmına gelen bölümünde ciddi baskı oluşuyor. Reach ayarı yapılamadığı için hem dropbar hem de hoodlardan tutarken aynı şekilde rahat olmuyor. Ya birine göre ya da diğerine göre ayarlamak gerekiyor. Ben droplara göre yaptım güvenlik için. Ancak hoodlarda ciddi bir konfor sorunu yaşıyorum. Sti kol kullanırken bu sorunu pek yaşamıyordum. Reach ayarı ile fren kolunu ayarlıyordum. Bu nedenle STI kola geçmeyi düşünüyorum tekrar. Ancak sti kollar pahalı. Alırsam en azından maliyetine değsin diye soruyorum. Tiagra almaya gerek var mı? claris de aynı işi görür mü?
Benim parmaklar da uzun bu arada. XL eldiven kullanıyorum.

Kişiye göre; STI kol pozisyonu, tutuş şekli, avuç yapısı...vb değiştiği için, ergonomik bir tasarımdan söz etmek zor. Tiagra, Claris'den daha iyidir denemez.

Anladığım kadarıyla siz kolları daha yukarıya dönük bir açıya ayarlamak istiyorsunuz ama bu durumda droplardan fren kollarına yetişemiyorsunuz. Bu sorun fren kolunun ileri geri ayarlanabildiği bütün kollarla çözülebilir. Sora R3000 de ayarlanabiliyor onu biliyorum, muhtemelen Claris'de de ayarlanabiliyordur ama emin değilim. Bu özelliğin olduğu vitessiz kollar yok sanırım ki siz STI'lara yöneldiniz.

STI kullanırken bu sorunu yaşamıyordum demişsiniz, bunun başka bir bisiklette olduğunu varsayıyorum? Elin alt kısmında ciddi baskı oluşuyor diye bahsettiğiniz şikayet, problemin ön tarafta fazla yük bindiğine işaret ediyor diye düşünüyorum.
Yerinizde olsam, STI kollara büyük bir yatırım yapmadan önce bunun sorunu çözmekte gerekli olduğunu emin olmak isterdim. Önce seleyi 1-2cm geri alıp ya da gidonu 1-2cm yükseltip, problemin geçip geçmediğine bakardım.
Ellerde ağrı, sızı oluşuyorsa büyük ihtimalle bu hood dizaynından farklı bir sorundan kaynaklanıyordur diye düşünüyorum.

Anladığım kadarıyla siz kolları daha yukarıya dönük bir açıya ayarlamak istiyorsunuz ama bu durumda droplardan fren kollarına yetişemiyorsunuz. Bu sorun fren kolunun ileri geri ayarlanabildiği bütün kollarla çözülebilir. Sora R3000 de ayarlanabiliyor onu biliyorum, muhtemelen Claris'de de ayarlanabiliyordur ama emin değilim. Bu özelliğin olduğu vitessiz kollar yok sanırım ki siz STI'lara yöneldiniz.
Evet tam olarak öyle. Hoodlara göre açıyı ayarladığımda droplardan frenlere ulaşamıyorum. Aslında hoodlara göre rahat olacak şekilde ayarladığımda fren kolları sti kollardaki gibi dik değil öne açılı gidiyor. Dolayısıyla fren kollarının mesafesinizayarleyebilsem aslında sorun çözülecek.
Vitessiz kollarda bunun ayarlanabildiği bir model var mı bilmiyorum. Bendeki tektro ve xlc kollarda ayarlanamıyor.
Sorunun kadro boyunun büyük veya küçük olmasından ya da sele ayarından kaynaklandığını da düşünmüyorum. Zira başka bir bisikletimde de aynı kollar nedeniyle aynı sıkıntı var ve o kadro buna göre çok daha rahat açılı bir kadro. Hoodların şekli rahatsız.

Geri