@eren kılıç
Aktarıcının teknik verisinde çalışma aralığı ve desteklediği diş sayısı yazar.Shimanoda bu bilgiye çok kolay ulaşabiliyorsun ama Sram kullanmadığım için nerede yazar hiç araştırmadım.Olayı şöyle örneklendireyim kendi aktarıcım Ultegra uzun bacak .teknik verisi der ki en büyük 27 diş en küçük 11 diş bunlar rubledeki desteklediği diş sayılarıdır .Birde toplam kapasite bilgisi vardır ultegra kısa bacak için 29 diş ve daha az yazar uzun bacak için 37 diş ve daha az yazar işlem burada başlıyor.Bu kapasiteyi hesaplamak için:
Aynakol en büyük diş sayısından(bende 52) en küçük diş sayısını çıkarıyorsun(3 lü aynakol kullandığım için bende 30) 52-30= 22 bu sayıyı tutuyorsun bir kenarda.Rubledeki büyük diş(bende 25) eksi en küçük diş( bende11) 25-11=14 bu iki çıkan sonucu topluyorsun 22+14 =36 bu benim toplam kapasite sınırımı veriyor .Kısa bacak kullansaydım olmayacaktı uzun bacak sınırı 37 olduğundan uzun bacak kullanıyorum.
En basit yöntem ile yol bisikletinde genelde 3 lü aynakol uzun bacak 2 li aynakollar kısa bacak kullanır.Mtb bisikletlerinde rubledeki diş sayısı farkı çok olduğundan genelde uzun bacak kullanılır.Çok ekstra durumlarda kısa bacak yeterlidir.yani sen uzun bacak(long) alırsan hiç sıkıntısız kullanabilirsin.