ürol Abi daha eskilerde vardı ama bende bulamadım...
Ama Shimano ve Sramın en alttan en üste kadar nerdeyse bütün 9 lu sistemlerini arazide yarış ve antreman ortamında kullanmış biri olarak biri şu yorumları yapmak istiyorum...
İlk olarak kendimce performanslarını karşılaştırmak istiyorum daha sonrada fiyatları karşılatırarak fiyat performans oranını çıkarmaya çalışacağım...
Performans...
Shimano çok uzun süreden beri piyasada olan bir firma ve kullanıcı taleplerine oldukça kaliteli cevaplar vererek boşlukları doldurarak cevap veriyor... Malzeme kalitesi ve işçilik özellikle son yenilenen serilerle birlikte oldukça yukarılarda... Hiç bir seride cadde kullanımında sorunsuz bir şekilde kullanımı engelleyecek sorun oluşmuyor...
Fakat iş arazi kullanımına gelindikçe Shimano'nun biraz daha XC sınıfına hitap ettiği piyasadaki satılan All Mountain ve Agresif XC bisikletlerinde hemen hemen sadece Sram kullanılmasından da belli olabiliyor... Shimano ne yaparsa yapsın ağır arazi şartlarında (AM, FR, DH, 4X vs ) Sram kadar performanslı olamıyor malesef...
Shimano bu performansı her ne kadar yenilikler yaparak yakalamaya çalışsada Halen piyasada 2 sene civarında kullanılmakta olan X.9 ve X.0 seviyesine taşıyabildi.
Ama ülkemizde halen en yaygın olan sürüş tarzı XC olduğu için aramızdaki bir çok kişiyi etkileyecek performans farkları ancak yarış koşullarında yada yağmur çamur gibi durumlarda ortaya çıkıyor...
Buradaki performans farkı ise viteslerdeki sorunsuz geçişlerden çok vites geçiş hızlarından kaynaklanıyor... Özellikle yarışan kesimdeki arkadaşlarımızın ve benimde tercih ettiğimiz GripShift değiştiricilerin ve 1:1 tel çekme sisteminin hızı tek hamlede 9 vitesi birden değiştirebilme kabiliyeti ( nerde kullanıcam demeyin yarış koşullarında çok faydalı olabiliyor) Sramı her zaman bir adım öne geçiriyor...
Ama İki sistemide benzer sistemler olan Rapidfire ve TriggerShifter ile karşılaştırırsak bu sefer Shimano'nun Yeni serilerinde kullanmaya başladığı çift yönlü kullanılabilen Rapidfire Plus sistemi, Shimanoyu kullanım rahatlığı olarak öne geçirdiğinive çok rahat ve sorunsuz sürüşler elde edildiğini söylemeliyim... Zaten şuanda Rapidfire Plus sistemini kullanmamın sebeplerinden biride bu.
Arka viteslerin performansına gelince şöyle bir karşılaştırma yapabiliriz.. Fakat ilk önce izlediğiniz şu vites karşılaştırma videosunu unutmanızı isteyeceğim...
Sram sert yayları ve düz çalışan sistemleri ile her zaman sert ama tereddütsüz geçişler sağlıyor zaten ağır koşullarda Sram tercih edilmesinin (sadece üreticiler değil kendisi bisiklet toplayan kullanıcılar tarafındanda) sebebide bu... Shimano geçişlerde sessizlik ve yumuşaklığı ile ,belkide srama daha çok alışkın olduğumdan olsa gerek, zaman zaman insanı tereddütte bırakabiliyor arazi şartlarında. Ama sonuçta vites %99.99 geçiyor...
Sağlamlık olarak ise vitesler ve vites kolları gibi ekipmanlar kolay kolay ömürlerini bitirmemekteler... Arka viteslerde ise genelde makaralar aşınmakta bunu ise ikisi arasında hiç bir farklılık bulunmamakta...
Ama ruble, zincir ve aynakol için ise ;
Açıkçası Sram zincir hiç kullanmadım her zaman XTR ve son zamanlarda hep KMC X9 kullandım o sebeple karşılaştırmalı yorum yapmayacağım...
Ruble için ise Shimano rublelerin ömürleri her zaman Sram rublelere göre daha fazla... Bunda her ne kadar kullanıcı faktörü çok olsada benim gibi bir çok titiz kullanıcınında Sram rubleleri daha hızlı tükettiğini biliyorum...
Aynakol için ise Sramın bir aynakol yok fakat bu grubun Truvativ aynakolları var ve ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlandı ve ben her zaman Shimano aynakol kullandım bu sebeple gene karşılaştırmalı yorum yapmayacağım...
---------------------------------------------
Fiyat olarak ise genel anlamda üstmodellerde her iki markada pahalı olsada Sram herzaman braz daha pahalı özellikle TriggerShifter ve arka viteslerde... Ama bu fiyat farkı bence kendisini her türlü kullanım koşuluna uygunluğu ile yeterince teleafi edebiliyor ve hakkını veriyor diyebilirim... Shimano ise nispeten biraz daha ucuz...
Ama iki firmada kesinlikle kaliteden hiç bir zaman ödün vermiyorlar çünkü marka imajı herşeyde olduğu gibi bu sektördede oldukça önemli bir konu bana göre...
Sporcuların kullanımına gelince ise dünyadaki sporcuların bu giderleri genelde sponsorlar tarafından karşılanıyor ve onlar için çok fark ettiğini düşünmüyorum... fakat ülkemizde bu durumun yarı yarıya olduğunu açıkça söyleyebilirim hatta son zamanlarda sram kullanıcılarının biraz daha arttığı söylenebilir...
@fırat ayanyan
bundan eminim...
Ayrıca şöyle eski bir yazımdanda alıntı yapayım dedim ;
@Hasan Çağrı