Scudo Sports

Sporcu anemisi (sporcu kansızlığı)

Oxsy

Forum Bağımlısı
Tepki
1.956
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şiddetli egzersiz damarlarda laminar olan kan akımını girdaplı hale getirir we kan akışını hızlandırır. İskelet kasları kasıldıkça damarlar içerisindeki basınç artar.Bu iki etmen kandaki alyuvarlarda harabiyete neden olur. Bunun sonucundada anemi görülür

6 çeşit sporcu anemisi wardır.

1-) Hemoliz:Alyuvarların parçalanması

2-) Hematuri:İdrarda kan yada alyuvar bulunması.( çarpışma ve direk darbelerde oluşabilir)

3-) Myoglobinüri:Antrene olmayan bireylerde uzun süreli ve şiddetli egzersiz sonucu görülür. Kas hücrelerinin tahribiyle oluşur.

4-) Karın bölgesi kanamaları:Travmalar sonucu oluşur.

5-) Kısa süreli egzersiz başında plazma volümü azalır, uzun süreli egzersiz sırasında ise artar. Buda hematokrit sayısını anemik düzeye düşürür.

6-)Ter ile demir kaybı ve besin yetersizliği...

Scudo
rica ederim......

Merhaba,

bilgiler güzel, fakat başımıza böyle bir şey gelip gelmediğini öğrenmek için ne yapmalı. Normal kan sayımı yeterli olur mu yoksa bunun için başka tahliller gerekir mi?

normal kan sayımı yeterli olucaktır...

@oxsy

Bilgi için teşekkürler, kaynağını alabilirmiyiz?

Merhaba oxsy, kaynak belirtebilir misin? Teşekkürler.

Ege üniversitesi beden eğt spor yüksekokulu öğrtmenlik bölümü 1. sınıf fizyoloji dersi konu : KAN FİZYOLOJİSİ (notlar elime geçtiğinde daha ayrıntılı kaynak werebilirm.)

@oxsy

Sn oxsy, cevap için tşk. ler.
Eğer yukardaki fakültede siz okuyorsanız, sizi de tebrik ederim. Çok hoş bir bölüm. :)
Spesifik paylaşımlarınızın devamını bekleriz. Mümkünse kaynaklı. :)

Bizzat kendim okuyorum :). forumdaki değerli üyelere yararlı olacağını düşündüğüm bilgileride mümkün olduğu kadar paylaşmaya çalışıyorum, teşekkürler...

Selam oxsy bende bu konuyu merak ettim gerçekten çünkü 3 hafta kadar önce kan analizi yaptırdığımda olması gereken alt sınırın hemen altında kan değerlerim olduğunu öğrendim.Yani hafif te olsa anemim var.İnternetten yapığım taramadan pek birşey elde edemedim.Eğer kaynak bulursan görmeyi isterim sağol şimdiden

Merhabalar,
Ben de amatör olarak uzun mesafe koşan birisiyim. Zaman zaman demir eksikliği ve HGB eksikliği yaşıyorum.
En yukarıdaki gerekçeler bana mantıklı geldi. Yazı için teşekkürler öncelikle. Peki durumu normale çevirmek için düzenli olarak ne yapmamız gerekir? Misal demir takviyesi alsak da 3-4 ay sonra aynı sıklıkla antrenman yaptığımızdan dolayı demir seviyemiz yine düşecek, performansı olumsuz etkileyecek. Demir durumunu yüksek tutmamız için neler önerirsiniz? Haftada 70-100 KM arası koşularımız oluyor.

Merhabalar,
Ben de amatör olarak uzun mesafe koşan birisiyim. Zaman zaman demir eksikliği ve HGB eksikliği yaşıyorum.
En yukarıdaki gerekçeler bana mantıklı geldi. Yazı için teşekkürler öncelikle. Peki durumu normale çevirmek için düzenli olarak ne yapmamız gerekir? Misal demir takviyesi alsak da 3-4 ay sonra aynı sıklıkla antrenman yaptığımızdan dolayı demir seviyemiz yine düşecek, performansı olumsuz etkileyecek. Demir durumunu yüksek tutmamız için neler önerirsiniz? Haftada 70-100 KM arası koşularımız oluyor.

Merhabalar, öncelikle tebrik ediyorum sizleri. Haftalık 70-100 Km lik koşular ciddi mesafe. Büyük efor ve zaman gerektirir.
Tabi bu koşuların getirisi yanında, fizyolojik olarak bazı zararları vardır.
Bunlardan biride, yaşadığınız demir eksikliği.
Bu mesafeleri koşuyorsanız, sedanter bireylerden çok daha farklı bir beslenme uygulamanız gerekir.
Vücuda gerekli olan demir, yiyecekler ile karşılanamıyor ise, demir takviyesi önem kazanır.
Demir takviyesinin yanında B12 vitamini,emilimini arttırmak amacı ilede C vitamini takviyesi çok çok önemlidir.
Bu bahsettiğim takviyeler ağız yolu ile alınabilecek ilaçlar dışında daha etkili olan enjeksiyon yöntemi ile vücut desteklenebilir.

Teşekkürler, Bir hematoloji doktoruna gidip düzenli kan değerlerimi kontrol ettirsem iyi olacak. Gerçi zaman zaman dahiliye doktoruna görünüyordum ama bir süre ara vermiştim.
Elit sayılabilecek sporcularda veya o seviyeye yakın efor harcayan sporcularda kan değerleri konusu gerçekten çok önemli. Araştırmada kalacağım. Teşekkürler tekrar

Geri