Scudo Sports

SPD'ye Ucuz Bir Başlangıç

Ben Decathlon'dan Essensole-Rockrider bir MTB ayakkabısı aldım, kilitli pedal konusunda karar verebilmiş değilim...

Scudo
@Orhan A ben komponent konusunda ne olursa olsun shimano dan şaşmamanız kanısındayım. Hem fiyat olarakta diğerlerinden daha uygun
(link)
internette en ucuz burada buldum.

Doğrudur, daha ucuzunu ben de göremedim. Ama forumda satılık var iki tane 520, onlar da sıfır, 50 tl idi galiba.

http://www.wigglestatic.com/product-media/5360011753/Shimano%20R540%20blk1.jpg?w=2000&h=2000&a=7 Suan sdp ye en ucuz decatlon veriyor. Shimano ayakkabı diğerinden daha çok dayanır.
Bu konu vesilesiyle sdp tipleri arasındaki farklarıda anlatalım.
14571 dosyayı görüntüle
Delta Kalli sdp pahalıdır. Tek taraflı ve daha hafif malzeme kullanıldığından hafiftir. Bu tip kal pedala daha geniş alandan ve 3 noktadan bağlanır. Üreticiler daha büyük kontakla daha iyi güç aktarımı gibi yalanlar sıkar ama işin aslı daha geniş bağlantı daha hafif malzemelerin kullanımına olanak verir. Onların mühendislik çözümünü sanki bizim yararımıza şeklinde sunmaları yersiz bir cinliktir. Karbon, plastik, hafif aliminyum gibi malzemeler bu tasarımda kullanılır hale gelir. Ayakkabıların altı sert malzemelerle güçlendirir ve çivi başı kadar da bağlansa, delta kal gibi 3 noktadan da bağlansa aynı verim alınır. Aero dinamik olarak yol bisikletine katkısı 1/1000 gibi ölçektedir. Bu tip Kalli ayakkabılar pedallar ve aksesuarlar fiyat bakımından şaçmalar.

Mtb Sdp sistemler http://tenerife-training.net/Tenerife-News-Cycling-Blog/wp-content/uploads/2008/03/shimano-spd.jpg http://sheldonbrown.com/images/eggbeater-3-pedals.jpg

Bunlar aslında her tip bisiklette delta sistemden 50-200 gr daha fazla ağırlıkla kullanılabilir. Shimano modelinde +- yazan yerden ayar yapılarak ayagı bükme kuvveti ayarlanır. Crankbrother tipi pedallar üst modelleri hariç ayar yapılamaz. Mtb kullanımnda crankbrothers daha kolay temizlenir ve basitliği dolayısıyla sökülüp bakımı daha kolaydır dolayısıyla ağır kirli ortamlarda mtb de daha iyi iş yapar. Delta kalli sdplerden daha hafif modelleri mevcuttur.

Herhangi birini seçtiniz diyelim http://www.jimlangley.net/crank/crank_images/cleat1.gif
Resimde olan noklatalar pedalın yanında verilen kallierin ortası denk gelecek şekilde kalleri ayakkabılara monte edin. Herşeyin çalıştığından emin olduğunuzda önünüze dikkat etmek zorunda olmadığınız yokuş olmayan yerde ilk sürüş denemenizi yapın. Kaller pedala üstten dik olarak denk getirilip bastırıldığında kilitlenir. Delta kallerde kalin önü ilk takılıp arkası bastırılır. İlk başlarda alışana kadar ayaklarınıza bakacağınızdan alışana kadar trafiğe çıkmayın.
Kiliten kurtulmak için aykların topuk kısmı bisikletten dışarı doğru cevrildiğinde kilit bırakır. Tüm sistemler aynı ayrılır. Shimano m540 gibi pedallarda bunun sertlik ayarı vardır ama doğru haraketi yapmazsanı ayar en düşüktede olsa bırakmaz. Aynı şekilde delta kallerde de ayar vardır ve daha çok hissedilir bir sertlik farkı verir diğerlerinde kilit yüzeyi daha az olduğundan ayarlar arasında büyük fark yoktur.
Tüm bu sistemler farkli bir kadans tarzı gerektirir. İyi ayarlanmış bir sele boyu bu pedallarda oluşabilecek kas sakatlanmasını engeller. SDP sisteminde kadans basamak çıkma haraketinden çok yürüme haraketine döner. Pedala hem basılır hem çekilir. Alışmak için uzun mesafelerde tek taraftaki ayak sökülüp diğer ayakla ilerlenebilidği kadar her iki ayağa ayrı ayrı çalışarak kadans sitilinizi otomatikleştirin yoksa yorulana kadar pedalı çekmek aklınıza gelmez ve sdp kullanmanın espirisi kalmaz. Kaslarınız basarken yorulursa çekmeye ağırlık vermek yada tam tersi şeklinde kas guruplarını dinlendirerek daha uzun mesafe tırmanış ve hızlanma mumkün olur.

bana da yardımcı olursanız sevinirim. bende cyclocross bisikletim için hafif bir spd pedal ve ayakkabı aramaktayım. artık spd kullanmanın zamanı geldi diye düşünüyorum.

Shimano 520 kilitli pedal başlangıç için uygundur. Ona uygun bir de MTB ayakkabısı almalısınız. Shimano'nun en alt modeli bile olur.

Bu arada, bir açıklık getirmek istiyorum: SPD bir Shimano markasıdır, Shimano'nun kilitli pedal modeline koyduğu marka adıdır. Açılımı Shimano Pedaling Dynamics'tir, baş harflerini alıp SPD demişler. Bu nedenle, bu tür pedallardan sözederken kilitli pedal diye adlandırmak daha doğru olacaktır.

Guncelleme yapayim. Decathlonda ne pedal ne de ayakkabi vardi ben de Güngörler Bisiklet'ten m520 ile mt34 aldim.
Pedalin sanirim 20 kadar sertlik kademesi var orda pedali taktiktan sonra en gevsege alip bir kac deneme yaptim tutunarak. Kavradigimi dusununce de trafik olmayan bir yolda dur kalk yaparak gittim. Alistigimi dusundum ve trafige ciktim Kizilayda dolandim bir sorun olmadi dusmedim.
Sonra sertligi 5e aldim bir sure surdum daha sonra 10a cikardim pedali cikartirken uyguladigim guc bariz degisti ama eski gevseklik de yoktu.
Her sey cok guzel gidiyor tabi durur muyum gunun tadini kacirmam lazim. Madem uyguladigim guc surekli simdi cok guzel wheelie yapilir dedim bir deneyeyim. Cidden baya da guzel yapiliyormus denge noktasinda baya bir sure tutabildim amma bir an fazla guc verince arkaya dusmeye basladim. Normalde ayaklari yere koyup kurtarirdim tabi ayaklar bir türlü yere gelmedi :D panik oldum freni de unuttum sirt ustu guzelce dustum. Allahtan kaskim ve cantamda montum vardi cok yumusak bir dusus oldu. 5 dk kadar güldüm kendime simdi de bu yorumu yaziyorum :D

Özet: Alismasi dusundugum kadar zor degil ama cin olmadan adam carpmaya kalkmayin :D

Taze guncelleme: yokus asagi iniste pedali unuttum yan yattim :D

Arkadaşlar bu tarz pedallar şehir bisikletinde kullanılabilirmi acaba. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Kullanilir neden kullanilmasin :) @pantpas

Bende ucuzdan başlamaya karar vererek forumdan r540 aldım ayakkabıyıda deneyerek alabileceğim biyer bakıyorum. Bakalım alışabilecekmiyim insanın düşeceğini bile bile bunu kullanması garip geliyor :D

@mehmet.ali Ben deneyerek aldım, tavsiye ederim aldığım yeri :)
Ben kararliydim dusmeyecektim o pedali cizmeyecektim ama yokus uzundu pedali hic kullanmadim tamamen aklimdan cikmis.. Normal yolda her pedalda yukari cikan ayak hatirlatiyor zaten spd var ayaginda diye :D
Bir de ben ayakkabilar ile yutunmuyir saniyirfum ama mtb spdlerinde kal iceri gomuk oluyormus su an dersanedryim kendisiyle hic sorun olmadi. Yine de normal ayakkabi degil yurumesi tabani sert

@Batuhan Köksal hocam ben kayserideyim maşesef pek deneme imkanım yok :(

Valla ne yalan söyleyeyim ben tırsıyorum düşmekte boy ızun kiloda var çuval gibi yığılmak nasıl olur bilemedim :D

@mehmet.ali Ben 1. 2. sinif cocuklarinin onunde yığıldım baya bir güldük hep beraber :D

• Beğen
Tepkiler: mehmet.ali
Shimano nun bir taraf spd diğer taraf düz modelleri var.sanırım 420 li bir model numarası var. Tur ve şehir için onlar uygun. Ayakkabıyıca ona göre almak lazım. Sadece spd değil yürürkende rshat olmalı. Shimonun yeni modelleri sanırım öyle ct 41 ct71 gibi

@Tolga Uşaklı
@Tolga Uşaklı
MT54 modeli ayakkabı su geçiriyor mu? yağmurlu kış şartlarında kullanımını önerir misiniz?

@sedatergun
(link)

Linkteki gaerne marka ayakkabı fiyatına göre çok güzel bence. Sizin istediğiniz tarzda bir ayakkabı sanırım.

O değil de, aylardır SPD kullanıyorum. Bundan sonra SPD olmadan bisiklet sürmem
Bisiklet üzerinde tam kontrol sağlıyorsunuz kolunuz bacağını gibi bir uzvunuz oluyor kalk dedi mi kalkıyor zıpla dedi mi zıplıyor pedalla bağlantınız her zaman oluyor
Yazığım mesajları gördüm de bir daha güldüm çok güzl düşmüştüm o gün ya :D

@sedatergun yağmurlu kış şartları için çok uygun bir ayakkabı değil, ayakkabı kılıfı ile kullanmak lazım, bileklerden ıslanacaktır.
Ben BTWin ayakkabı kılıfı aldım, yağışlı havalarda o şekilde hallediyorum.
Bir ara kışlık alışveriş yaparsam su geçirmez çoraplar var, onlardan bulmaya çalışacağım.

Geri