Scudo Sports

SPDli Ayakkabılar Nasıl Temizlenir?

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.151
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Arkadaşlar bugün öğleden sonra İzmit-Yuvacık-Balaban-Derbent şeklinde bir tur yaptım. Yolda Sapanca Gölü-Yuvacık Barajı boru hattının inşa alanından geçtim. Bir kaç kilometre boyunca yol çamuruna bulandım. Ayakkabı kılıfı kullanmadım ve doğal olarak Shimano M075 model SPD ayakkabılarım çamurdan görünmez oldu.

Şimdi ben bu ayakkabılarımı nasıl temizleyeceğim? Çamaşır makinesine atılacağını zannetmiyorum. Duşta normal sıcaklıktaki suda yıkasam sorun olur mu? Yada en doğru şekilde nasıl temizlerim bana yol gösterin :) Bezle silinecek gibi değil çünkü.
 
Scudo
Fırça veya bez. Sabun. İçini ıslatacak kadar risk almanı tavsiye etmem, çünkü ayakkabının tabanı içten ve dıştan en önemli kısım. Yağmurda falan ıslanıyor ama suya tutmak akıllıca olmaz.
 
Bir de sildikten veya yıkadıktan sonra kalleri ıslak bırakmamanızı tavsiye ederim çünkü pas tutuyor bazı kaller ayrıca shımanonun ve sidinin ayakkabı kılıfları var bunlardan kullanırsanız sadece kılıfı yıkarsınız daha kolay olur.
 
Ayakkabıların iç astar tabanlarını çıkarıp bir kovaya koydum. Kovayı duşun başlığı yardımıyla suyla doldurup ayakkabıları çalkaladım. Bir kaç kova su harcadıktan sonra ayakkabıları küvette durulayıp suyunun süzülmesini bekledim ve oturma odasında müsait bir noktada kurumaya bıraktım.
 
Yinede en iyi çözüm önceden denildiği gibi hiç çamurlanmaması için kılıf kullanmaktır. Ayakkabı ıslanır ama kirlenmez.
 
En iyi çözüm ayakkabı kılıfları ama onların fiyatlarıda malümünüz 20 YTL.'den 50-60 YTL.Lere kadar çıkıyor. Ekonomik modellerinden alıp kullanılabilir aslında. SPD ayakkabıyı sakın ola ki çamaşır makinesine atmayın, atan arkadaşlar var, ayakkabının tabanı çok sert olduğundan çamaşır makinesine zarar verdiği gibi ayakkabılarda zarar görebiliyor. Ayakkabıyı, sabunlu bez veya fırça ile fırçalayıp kurutmaktan başka bir yöntem şuan için yok gibi.
 
  • Beğen
Tepkiler: merihpeker
Temizlikte sabun kullanılmaması uygun olabilir. Halili kardeşimiz daha iyi bilecektir.
 
aktif dağcılık günlerimden bir not geldi aklıma;
ıslak ayakkabıyı kurutmak için ısı kaynağına (soba yanı, radyatör altı) yakın noktaları seçmeyiniz. oda sıcaklığında kendi haline bırakınız..
 
@baymineral

Sabunsuz asfaltın yağlı çamurlarının çıkacağını sanmıyorum. sabun olayını fazla abartmadan ben kullanıyorum. Kullanılmaz denilse bile kullanmak zorundayım çünkü başka hiçbir türlü çıkmıyor. Bence sabunda zarar veriyorsa en iyisi ayakkabı kılıfı almak ve kirlendikçe ayakkabı kılıfını yıkamak.

Birde Murat cer'in dediğini bende çok duydum. Ayakkabıları herhangi bir ısı kaynağı yanında kurutmaktan ziyade oda sıcaklığında kurutulması gerektiğini herkes söylüyor.
 
Yok yok.. Benimki asfalt çamuru değildi:) Şantiyelerde cıvık sarı/koyu sarı renkte çamurlar olur ya (genelde) o cinste :) Çamur severler için ideal. ;)

Murat Abinin dediğini bende biliyorum. Akşam yıkadığım ayakkabılarım oturma odasında ısı kaynaklarından uzakta (kaloriferler henüz doğru dürüst yanmıyor zaten) duruyor. Şimdiden suyunu bayağı çekti. Yarın yada en geç pazara kadar kesin kurumuş olur sanırım.
 
deri tersi yada güderi gibi bir malzemeden imal edilmiş ayakkabıların yıkandıktan sonra kuruduğunda derideki doğal yağlarında gittiği ve derinin sertleştiği ve kırılgan bir hâl aldığı gözlemlenmiş ve deneyimle sabittir. bu durumda yapılması gereken ayakkabı için koruyucu krem tatbik edilmesi ve deri malzemenin yeniden esnek yapıya kavuşmasını sağlamaya çalışmaktır ;)
 
Ben kış binişlerinden sonra çok çamur olduysa (bisikleti banyoda yıkarken) hortumla onları da yıkıyorum, çok zorlu kaba çamurları bulaşık fırçasıyla ve gerekirse biraz şampuan veya bulaşık deterjanı kullanıyorum.

Kılıf ise önermiyorum genel olarak, pahalı ve arazide sürerseniz çok çabuk parçalanıyor genelde...
 
merhaba arkadaşlar
bizde bu pazar bayağı bi çamur olduk. çamur olduk derken öle böyle bi çamur değil lastiklerimizin kitleneceği türden bir çamur ben ayakkabılarımı korumak için üzeerini iyice strej filmle sardım ve üzerine eski siyah bir çorabım vardı onu giydim ve faydasını gördüm tavsiye edilir .
 
Koruyucu kılıflardan bahsedilince aklıma takılan bir soruyu sorayım hemen. Bu kılıfları yakından görüp incelemediğim için soruyorum. Üst tarafında anlaşılmayacak bir şey yok. Yekpare bir malzeme ve topuk kısmından velcro şeritle tutturulmuş bir yapı. Ama bu kılıfların taban kısımları nasıl oluyor? Herhalde kallerin pedala teması için bir delik ya da boşluk bırakılmıştır ama onun dışında kalan taban kısmı eğer üstte kullanılan malzemeden imal edilmişse ayakkabıyla yürüyüş yaptığımızda hemen parçalanmaz mı? Farklı bir malzeme kullanılmışsa bu nasıl bir malzeme? Özellikle kullanan arkadaşlardan yorumlarını rica ediyorum.
 
İlk olarak şunu söylemeliyim ki şantiye çamuru gibi içinde değişik maddeler barındıran çamurlar kılıfları çok çabuk yıpratır ve zarar görmesine sebep olur ve kısa sürede ömrünü doldururlar bu sebeple çamurlu durumlarda kılıfları pek tavsite etmiyorum. Ama asfalt ve hafif patikada uzun sürüşlerde oldukça faydalı oluyorlar bende kullanıyorum çok gerektiğinde onun dışında gore-tex ayakkabılarımda var ama pek gerek kalmıyor onlara..

@HER

Bu teknik ise ilk olarak faydalı gözüksede biraz uzun bibinişlerde ayağın çok terlemesine ve mantar ve su toplaması gibi rahatsızlıklara zemin oluşturacağını yani pek sağlıklı olmadığını söyleyebilirim. Ama ayakkabıya çorap geçirmekte su etkeninden korumasada üstünde birikecek çamur etkeninden oldukça iyi şekilde koruyacaktır ayakkabıyı. Ve bu teknik bir çok kişi tarafındandan kullanılmaktadır. Yani çifti 50kuruşa hatta toptan alınca 25 kuruşa satılan çoraplardan bir kaç çift işinizi görecektir...


@Gunesak

Koruyucu kılıfların taban kısımları model ve markaya göre değişsede genelde üstü ile aynı malzemeden üretiliyorlar... Ülkemizdeki kılıflar genelde yol için tasarlanan modellerden oluyor ve asfaltta kullanıma uygun olduklarından çamurda çabuk yıpranıyorlar... Burada asfalttan kastım kışın yol bisikletine binmek anlamında... Dağ bisikleti için olan modellerde ise taban kısmında biraz daha dayanıklı malzemeden üretilmiş olan modeller de mevcut ama fiyatlarıda ona göre...

Bu durumda çamurda SPD ayakkabılar için değişik koruma yöntemleri mevcut
* En iyi yöntem kışa uygun bir ayakkabı edinmek.
* Edinemiyor isek çok ağır şartlarda olmamak şartıyla uygun fiyatlı kılıflardan kullanmak yada çorap geçirmek. Yalnız çorap geçirirken altını kesmenize gerek yok pedalları biraz gevşetmeniz yeterli olur.
* Bunların dışında kılıf ve çorap gib yöntemlerin aktif kullanımda sürekli takıp çıkarırken zorluk ve sorunlar olabilir.

Bunların hiç birini yapamıyor ve ayakkabımı çamurda kullandı isek ;

Ayakkabımızı tabanını çıkarıp kaba çamurunu duş fıskıyesi ve el yordamı ile kaba çamurunu temizleyebilirsiniz, suda bekletmek ayakkabının iç kısmına zarar verebilir. Daha sonrada eski bir diş fırçasıyla arada kalan çamur ve kalıntıları ılık su ile temizlemek mümkün. En son olarak syakkabıyının suyunu iyice süzdürüp oda sıcaklığında kurumaya bırakın...

Ben üç senedir antreman ayakkabılarımı o şekilde kullanıyorum ve halen taş gibiler... yıkama yöntemi oldukça etkilidir ve her binişten sonra yapılırsa ayakkabının ömrü çok zarar görmüyor...

Ayrıca ayakkabılar ıslandıktan sonra bir süre sonra ayak ıslaklığı hissetmiyor o zamanda üşüme sorunu kalmıyor zaten :D:D:D buda işin espirisi...
 
Bende olmazsa şuan için acil durumda çorap geçirme yöntemini kullanayım teşekkürler H.Çağrı.
 
Temizlemek için öneriler yazılmıştır mutlaka tüm mesajları okumadım fakat kendi yöntemimi yazayım, spd ayakkabımı bir leğen içine hafif sıcak su koyarak bir diş fırçası ile temizliyorum, gayet güzel temizleniyor ve içine su girmiyor, kuruması içinde odada herhangi bir yere koyuyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan Çağri
selem arkadaşlar
bende spd ve diğer spor ayakkabılarımı ılık su ve arap sabunu emdirilmiş bez ile temizliyorum. Arap sabunu zarar vermeden çok güzel parlatıyor spor ayakkabıları.
Oda sıcaklığında kurutmak ve içini ıslatmamak uzun ömür açısından çok önemli.
 
ayakkabıya kılıf olması güzel hem ayakkabı camurlanmaz hemde soğuktan ayagımız korunmuş olur çamurlanırsa yıkaya biliriz ama kal 'leri yıkadıktan sonra yaglamak gerekir pas tutmaması içim
 
bir çömez sorusu :

spd ayakkabıların altından su girermi? (kal bağlantı yerlerinden)
iç taraf bantlamı kapatılıyor? bendeki mtb scott trail ayakkabıda
çok uyduruk bir bantla kapatılmış. (sünger kapak oturtulmuş üstünede koli bandı çekilmiş, üstünede tabanlık) orjinal yapışkanlı bant gibi bişey var kutuda ama 1 adet. ayakkabının iç zeminide düz değil zaten. biraz kafes gibi , yapışkanda iyi tutmayabilir.

görüşlerinizi önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim
 
Geri