Scudo Sports

spd kullanımı için yardım!

gurolpakel

Üye
Tepki
21
normal pedaldan spd ye gecmek istiyorum ve 540 modelini düşünüyorum fakat aklıma takılan bir soru var.spd pedalı taktıktan sonra spd pedalı çok kısa günlük sürüşler için (bakkala çakkala gitme,kısa 1-2 dk sürüşler v.s) de normal ayakkabıyla kullanabilirmiyim,yada kalıperli spd ayakkabı giyip ufak tefek işleri halletmek yada bisikletten inip kısa bir yürüyüş yapma ayakkabının altındaki bölüme zarar verirmi?

Scudo
m540 modelini normal günlük ayakkabılarla sanırım ki 7 9 km ye kadar rahat kullanabilirsin. çok fazla problem olmayacaktır. ;) küsürat verdim ki attığım belli olmasın :p

@gurolpakel

ben spd nin 1 tarafına platform taktım şimdi pedalın 1 yanı kilitli diğer yanı normal pedal gibi. bu tarz bişey kullanabilirsiniz.

bugün taktım bende spd yi ve ilk sürüşü yaptım. ne olur ne olmaz diye takmıştım o platformları ama ihtiyaç duymadım.

• Beğen
Tepkiler: gurolpakel
bir sorun olmaz dikkatli kullanırsan başına birşey gelmez kallerlerinde eskimez korkma

o zaman en kısa zamanda bir spd edinmek lazım, verdiğiniz cevaplar kafamdaki ufak soru işaretlerinide ortadan kaldırdı.iyiki bu site ve sizler varsınız.allah razı olsun.

• Beğen
Tepkiler: Onur Kahraman
Eğer SPD-SL kullanmayı düşünüyor iseniz bisikletten fazla uzaklaşabileceğinizi zannetmiyorum. Yani SPD ayakkabıları ile bisiklete binip sonrada alışverişe çıkmayı hayal etmeyin. Yani bu imkansız değil ama kendinize işkence etmiş olursunuz. SPD ayakkabı ile yürümek biraz penguen yürüyüşüne benziyor. Ayağınızın ön tarafı kaller sebebi ile yukarıda oluyor. Yani biraz takunya giymiş gibi oluyorsunuz. Zaten ayakkabılardan takur tukur seslerde geliyor.

Yani o ayakkabılarla uzun yürüyüşleri ben kendim yapmıyorum. Başkasınada tavsiye etmem.

Fakat benim bahsettiğim R540 içindi. Yani yol bisikleti için. Dağ bisikletlerinin ayakkabıları daha rahat oluyor. Yani ben kullanmadım ama öyle diyorlar. Onlarla belki alışverişe bile çıkabilirsiniz.

• Beğen
Yeni almış olduğum karbon tabanlı SPD ayakkabılar ile (sanırım SIDI EAGLE 6 olması lazım) bir kat merdiven bile zor iniyorum. Aşırı sert bir yapısı var. Ama bisikletin üzerine bindiğinizde harikalar. İş yürümeye gelince tam bir işcence.
Hem bisiklet hem de yürüyüş için uygun SPD ayakkabılarda mevcut tabiki.

• Beğen
o zaman 2 seceneğim oluştu mevcut cevaplarınıza göre:
1. si: ya spd ye gectikten sonra sadece 8-10 adımla ufak işleri hallediceğiz,ve dolayısıyla dediğiniz gibi penguen gibi yürümekten kurtulacağız:)
2. si: biraz fazla yürümemiz gerektiğinde yanımıza normal ayakkabı alacağız.

Ben uzun süredir dağ bisikleti için olan spd ayakkabılarla hem günlük işlerimi hallediyor hemde bisiklete biniyorum. Örneğin neredeyse hafta içi her gün sabah okula bisikletle gidip bütün gün spd ayakkabılarla gezip günü geçirdikten sonra akşam eve bisikletle dönüyorum. Bazen normal ayakkabıları bir hafta giymediğim oluyor. Üstelik ayakkabılarım da sert tabanlı olarak düşünülebilecek SİDİ EAGLE 5.

Bence hiç yapılmayacak birşey gibi görmek yanlış. Tabi ki dezavantajları var. Örneğin ayak spd ayakkabı içerisine alışana kadar oluşan ağrılar, günlük kullanımda ayakkabının zarar görmesi, sert tabanlı ayakkabıların çıkardığı ses, koşmada zorluk gibi...

Ama bunları düşünerek eğer genelde günlük kullanımda kullanılacaksa yumuşak tabanlı spd kullanmak daha iyi gibi geliyor bana. Tabi sürüş için sert tabanlı ayakkabıların performansı çok daha iyi olacaktır.

• Beğen
@ertr

soylediğiniz dezavantajın yanında spd nın vereceği zevk(forumda okuduklarıma göre)hiç sayılır.
Bu dedıklerinize göre kısa sürüşlerde zevkle yapılabilir,yumuşak bir ayakkabıyla o zaman.En kısa sürede spd ye geçmek lazım.

IMG-20230103-WA0002.jpeg
merhaba spd ilk kez bugün denedim ama olmadı oturmuyor arka kısmı. pedalımın markası racework spd carbon. sizce sorun ne olabilir ayakkabıyı iade edip pedalı satmama ramak kaldı. yani önünü oturtuyom arkası asla oturmuyor

Kuvvetli bastırmanız lazım, sertlik ayarı varsa en gergin yay konumunda kalmış olabilir. Pedal markasını bilmiyorum ama kaller uyumlu mu pedalla?

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Kuvvetli bastırmanız lazım, sertlik ayarı varsa en gergin yay konumunda kalmış olabilir. Pedal markasını bilmiyorum ama kaller uyumlu mu pedalla?
kaller uyumlu, pedal ile beraber gelen kaller. ama yayları da ayarlayamadım ki bir türlü mantığını da anlamadım zaten ordaki vida yerinden çıkıp duruyor ve biri galiba yalama oldu :/. orayı da ayarlayamıyoeum ki - yönüne çeviriyorum gevşiyor geri alıyorum sonra sıkıyorum eski konumuna dönüyor.

• Beğen
Tepkiler: oscak41
(link)
(link)

Bazı durumlarda ufak bir parça geliyor kal i hafif tabandan uzaklaştırmak için bu birinci kontrol. İkincisi ayakkabının içine takılan parçayı takmissinizdir umarım bu iki. El ile takmaya calisiyorsaniz büyük yanılgi içindesiniz ayakkabıyı giyip öyle deneyin bu da üç.

Bazı durumlarda ufak bir parça geliyor kal i hafif tabandan uzaklaştırmak için bu birinci kontrol. İkincisi ayakkabının içine takılan parçayı takmissinizdir umarım bu iki. El ile takmaya calisiyorsaniz büyük yanılgi içindesiniz ayakkabıyı giyip öyle deneyin bu da üç.
4. İlk defa kullanacak iseniz ve bir fikriniz yoksa mutlaka bir bisikletçiye gidip yardım alın. Kaller alelade takılmamalı ve pedalın sertlik ayarı ilk başta kolay çıkması için yumuşak olmalı ve eşit olmalı. Kendinizi riske atmayın...

Gerekli cevapların verildiğini düşünerek başka bir soru sormak istiyorum, kal'i ayakkabıya bağlayan vidaları ne kadar sıkmak gerekir? Yani torkmetre değeri olarak demiyorum, elle sıkabildiğimiz kadar sıkmak mı gerekir? Ayakkabı tabanındaki dişlerin sıyrılması gibi bir problem yaşar mıyız?

Gerekli cevapların verildiğini düşünerek başka bir soru sormak istiyorum, kal'i ayakkabıya bağlayan vidaları ne kadar sıkmak gerekir? Yani torkmetre değeri olarak demiyorum, elle sıkabildiğimiz kadar sıkmak mı gerekir? Ayakkabı tabanındaki dişlerin sıyrılması gibi bir problem yaşar mıyız?

Epey sağlam asılıyorum, bugüne dek sıyırma veya yalama olma durumu yaşamadım. Hatta yılda 1-2 kez yine sıkıyorum, gevşiyor zira titreşim vs. ile.

Olur da yalama olursa ayakkabının iç kısmından o metal karşılıklar değişebiliyor (en azından benim kullandığım ayakkabılarda kolayca çıkabilen plakalar halindeydi)

Merhaba katlanır bisikletimde kullanmak için bir kilitli pedal almak istiyorum. Aşağıda isimleri geçen modeller birbirlerine uygun mu acaba? Bunun dışında kilitli pedala normal ayakkabı ile kullanabilir miyim (Yoksa zarar gören birşey mi acaba?)
SHIMANO RC3 (RC300) SPD-SL Ayakkabı
Shimano Yol Pedalı PD-RS500
Shimano Pedal Kali Yol SM-SH11 Sarı 6 Derece

Geri