Scudo Sports

Spd ile merdiven çıkma - Bisikleti ittirme

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
311
Arkadaşlar epey araştırma yaptım ama kesin bir sonuca varamadım.

Yol bisikletine yeni geçtim, spd kullanmaya başlamak istiyorum, elimde eski bir mtb spd pedal dahi var. Ancak yol bisikletine yol spd pedalları daha güzel oluyor, r540 yol pedalı ve ayakkabı alıp kullanmaya başlamak istiyorum.

5. katta oturuyorum, bisikleti omuza atıp 5 kat in-çık yapıyorum. Ayrıca sürüşün hemen başında 80 metre kadar çok dik bir rampa var, dizler ısınmadığı için burayı bisikleti ittirerek çıkıyorum. Sizce bu durumda yol pedalı kullanabilir miyim? Rahatsızlık verdiğini, zor yüründüğünü, gürültü yaptığını biliyorum. Rahatsız olur ama güvenli bir şekilde, kayıp düşmeden bisiklet omuzda merdivende in-çık yapılır mı? Veya dik rampada kaymadan bisikleti itebilir miyim?

Denemediğim için hiçbir bilgim yok, fikir verebilirseniz sevinirim.

Ayakkabı önerisi de yapabilirsiniz, kendi araştırmalarıma göre wiggle üzerinden dhb dorica veya shimano rp3 güzel tercihler gibi yol pedalı için.

Scudo
Benim ayakkabılarda kal in altındaki kaymayı önleyen plastikler zamanla yok olunca zeminde müsaitse buzda patene dönüşüyor. Lokantanın birinde 5 basamağı adım atmadan kayarak inmişliğim var, düşmedim şükür? Çok dik kısa bir rampada pedal bastıkça sadece pati çektiğinden yürüyeyim bari diye ayağımı yere bastığım gibi yüksek eğimden dolayı kayıp düştüm bir keresinde. Yani endişeleriniz çok yerli? Kaymaz tabanlıları vardır mutlaka. Bendeki en ucuzlarından biri.

@Kuzey Ege

Aklıma geldi Murat hocam, apartman içinde olur ama rampa yukarı bisikleti ittirirken pek hoş olmaz.
Muhtemelen mtb ayakkabısı almak zorunda kalacağım ama bu kadar yol pedalı kullanan arkadaş var, illa ki asansörsüz binada yaşayanlar vardır. Bilmediğim bir çözüm var mı diye öğrenmek için açtım konuyu. İzlediğim birkaç videoda yol ayakkabısı kullanıp merdivenden indiren birilerini görmüştüm.

Sirf bu yuzden md89 dag ayakkabisi kullaniyorum.. Daha once yol ayakkabisi giydim, cok guzel kayiyorsun ve tikir tikir yuruyorsun :koptum: yaris kosmadigin ve hobi amacli antreman yapiyorsan sikinti yok.

• Beğen
Tepkiler: Burak Uğurlu
valla ben spd sl ile bir sefer merdivenlerden yuvarlandım, bir daha da kullanmadım. dediğiniz gibi biraz riskli. şu an mtb pedalı kullanıyorum, nispeten o da kaygan olmasına rağmen spdsl kadar riskli değil

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Genellikle bu tip ayakkabı kullananlar topuklarına yük bindirip yürüyorlar. Benim de kısa süreli yol pedalı maceramda 5 sefer binip 3 sefer düşmem neticesinde ve yürümenin gerçekten eziyet olduğunu düşündüğümden MTB ayakkabısına geçiş yaptım. Dilimi ısırayım yaklaşık 1,5 senede sıfır düşme yaşadım.

Ben o kadar büyütülecek bir konu olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta yavaş yavaş her adımınızı sakince atarak çıkabilirsiniz.

@trainspotting35
Valla bana pek zor gelmiyor fakat mermerde cidden çok kayıyor. Haklısınız.

@OnurÖzdağ

Bırakma değil ama sele çantasına sığdırabilir miyim diye düşündüm, saçma olacağı sonucuna vardım :)
Asıl amacım şu, önceki bisikletimi hep rahatlık-konfor amaçlı geliştirdim. İstediğim gibi oldu ama emekli dayıların bisikleti gibi, fazla konforlu ve ağır oldu, 20 ortalama zor yapıyordum. Yol bisikletini tamamen performans odaklı geliştirmek istiyorum. Bu sebeple elimde m520 pedallar olmasına rağmen yol ayakkabısı kullanmak istiyorum.

Ama merdivenden inerken düşüp bir tarafımı kırma riski fazla yüksek olacak gibi. Merdiveni halletsek her sürüşün başında bisikleti ittirmek zor olacak. Bu durumda mtb ayakkabısı daha mantıklı bir tercih olacak.

Elbette mtb ayakkabıları daha rahat oluyor, yürümek nispeten daha kolay. Ancak yol ayakkabılarının topuğuna basıp yürümeye alışırsanız pek bi sorun yaşamazsınız. Apartmanın asansörü bozulmuştu bi ara, 3. katta yaşıyorum ben de, her gün indirip çıkardım bisikleti, başlarda birkaç kayma girişimi yaşadıysam da sonraları alıştım, ayağımda neredeyse normal ayakkabı varmış gibi rahat rahat iniyordum merdivenlerden. Düz yolda koşmaya bile başladım hatta. Yani diyeceğim, alışkanlıkla alakalı bi durum, ilk başlarda elbette zorlanırsınız ancak sonrasında fark etmez mtb yada yol ayakkabısı olması. Zaten spd de öyle değil mi? düz pedaldan spd'ye geçen de ilk başlarda zorlanır sonrasında "niye daha önce geçmemişim" diye hayıflanır, aynı mantık bence

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve yenhesa
Peki yol veya mtb pedal arasında her hangi bir performansı farkı var mıdır ? Konu sahibi gibi bende yol bisikletine yeni geçmiş biri olarak yol pedal konusunda biraz endişelerim vardı. Yol binip mtb pedal kullanan kişilerde oldukça çok. Tabi birde ayakkabı boyutu var işin. Geçen ayağıma gelen tek ayakkabı fizik markasının ki vardı ve 1400 lira olduğunu öğrenme ile geri yerine koydum.

• Beğen
Tepkiler: Bahri Kaplan
Kuvvet uyguladıkları alan dışında fark olarak MTB kal biraz daha oynak (sağa,sola hareket etmeye müsait sprintte ayaktan kurtulma olasılığı daha yüksek) bas çek mantığını ikisinde de düzgün uygularsanız çok elzem bir fark olacağını sanmıyorum. Daha önce yol kali ile düştüğümden bana psikolojik olarak MTB daha üstün geliyor. ? ?

Merhaba,

Bir sene kadar mtb ayakkabıları kullandıktan sonra yol ayakkabılarına geçtim. Kaller üzerinde yürümeye alışma süresi bir hafta sürmedi. Gene de size önerim kallerin üzerine takılan lastiklerden edinmeniz. Hem kallerin kaymasını önlüyor hem de kalleri (özellikle de kenarlardaki plastikleri) koruyor bu parçayı takın rahat rahat yürüyün, bisiklete binerken de forma cebine sığıyorlar :) Şuna benzer parçalar:

shimano-sh45-SPD-CLEAT-COVER-SM-SH45-bike-pedal-cleats-covers.jpg_640x640.jpg
Rubber-Cover-For-Shimano-SPD-SL-Cleats-Road-Bike.jpg

@MakRo

Her ikisini de aktif kullanıyorum, her iki ayakkabım da karbon taban (aynı sertlikte) Yol spdlerinin güç aktarımı bana çok daha fazla geliyor (psikolojik olabilir, yol bisikletine bildiğimde ben ben olmaktan çıkıyorum :D).

ben yol ayakkabısı kullanıyorum. yürümek zor evet. ama zamanla alıştım. herkes alışabilir. çok şükür hiç düşmedim de. düşme tehlikesi de oldukça atlattım ama hep ayağımı pedaldan kurtarmayı son anda başardım. sürekli gittiğim bir cafede dik ahşap bir merdiven var. orası çok korkutuyor beni. yavaş yavaş inip çıkıyorum. bisikleti elime alıp hiç uzun boylu merdiven çıkmadım. gerçi iş yerinde 2 kat iniyorum aşağı bisiklet elimde. bi sıkıntı görmedim. ev çift asansörlü. ikisi birden bozulursa büyük sıkıntı ama. 10. katta oturuyorum :D

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Geri