Scudo Sports

SPD Ayakkabı Sorunsalı

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Malum dün bir sürü arkadaşla beraber Büyük Ada'da çok zevkli bir biniş yaptık (Bkz. Delta Bisiklet).
Turun ardındna Ada'da biraz dinlendikten sonra vapura giderken ayakkabımda bir şeyin ayağıma battığını farkettim. Ayağımı kaldırıp baktığımda ne göreyim :eek: SPD ayakkabımın tabanı 2'ye ayrılmıştı.

Adidas'ın Durango modelini kullanıyordum 2 yıldır. Şimdi kafamda bir kaç soru işareti var...

Acaba bisiklet ayakkabısı alırken gerçekten bu iş için uzmanlaşmış (SIDI, Cannondale, Scott, Shimano, Northwave vs) gibi bir marka mı seçmeli?

Yoksa bu kırılma 2 yılın verdiği yorgunluk neticesinde doğal bir şey miydi?

Bu iki sorunun da yanıtını bilmiyorum, bu konuda başka tecrübesi, fikri olan var mı merak ettim. Aşağıda da ayakkabının bir resmi var...

http://img77.imageshack.us/img77/7617/spdjy4.jpg

Scudo
bir cevap niteliğinde sayılmayabilir belki ama merak ettim. acaba ayakkabıları aldığınızda garanti veriyorlar mıydı?

Aslında bu konuyu hiç araştırmadım. Ayakkabıyı 2005 yılının yazında, Almanya'dan satın almıştım. Zaten her koşulda garantisi bile olsa en çok 2 yıldır ve ben de bu süreyi doldurdum sanırım. Üstelik faturam da kim bilir nerelerde...
Adidas'ın global internet sitesine girdim ve araştırdım ancak muhattap alabileceğim bir mail adresi de bulamadım. Şimdilik konu öylece duruyor...

2 yılın verdiği yorgunluk neticesinde doğal bir şey olduğunu düşüyorum açıkcası....

Sonuç itibariyle anadolu yakasındaki sahil yolunda asfalt üstünde sakin sessiz kullanımlar yaşadıkları pek zannetmiyorum :)

@Halil Uygun

Eh pek sakin bir hayat yaşadıkları söylenemez aslında :). Ama diğer yandan bu bir MTB ayakkabısı, bunlara dayanıklı olmalıydi diye de düşünüyor insan.

Arıza herhangi bir malda çıkabilir ama bu kadarlık bir zaman diliminde helehele böyle bir arızanın çıkması bence hiç doğru değil.Ne bilim zamanla ayakkabının üst kısmında yırtılma olabilir dikişler atabilir ama tabanın kırılması normal birşey değil bence.Buna benzer bi kaç olayda yine bisiklet forumlarında okumuştum.Sende okumuştursun.

Sorunun cevabına gelince bence o konuda uzmanlaşmış markalardan ayakkabı almak en doğrusu.Sonuçta o konu hakkında diğer firmalara göre daha uzmanlaşmış olmaları aşikar.Örnek vermek gerekirse dijital fotoğraf makinası alırken nasıl ilk önce bilgisayar markalarını eleyip kökleşmiş fotoğraf sektöründe markalaşmış firmaları ön planda tutuyorsak buda aynı olay.

halil geçmiş olsun.arkadaşlar şuda var 2 yıl boyunca sürekli arazi gören bi ayakkabının 2 yıl sonunda ömrünü bitirmesi çok doğlal bence.heleki bu ayakkabı bi yarışçı tarafından kullanılıyorsa.öte yandan uzmanlaşmış markaları tercih etmek en doğrusu;)

sahsi gorusum ama bircok arkadasim bircok marka spd kullandi.ama shimano sidi ve northwave kadar saglamini gormedim

(link)
(link)

;)
en güzeli review i düzgün TR de bulunabilecek bir ayakkabı sanırım :)

halil merhaba ..öncelikle geçmiş olsun ...ayakkabının krılma noktasına ve tabanın genel olarak diğer kısmına baktığımda ...doğal yorgunluktan dolayı olduğu kanısındayım(bi de tam ayağın bükülme yerinde:) )...

sonuçta bu ayakkabıyı sadece düz yolda kullanmış olsaydın belkide 5 sene gidecekti...kullandığımız ekipmanların ömürlerinin kullanım süresince kullanım tarzıyla doğru orantılı olduğunu düşünürsek bana ...normal gibi geliyo...
sen en iyi si bi tane shimano çak :)

Adidasların tabanlarının kırıldığını daha önce duymuştum. Bence her türlü alışverişte o konuda uzmanlaşmış olan firma seçilmeli.

@HaliliOzturk

Öyle sanıyorumki materyal yorgunluğudur. Geçenlerde kordonu kopan saatimi 4 yıl sonra yeni kordon satın almak için Almanyada bir Adidas mağazasına uğradım. Ancak üretici firmanın değiştiğini
öğrendim. Üretici firma değiştiği için aynı kordon yoktu. (Daha doğrusu uyan bir kordon bulunamadı) ve bana yeni bir saat verdiler. Sohbet esnasında Adidas firmasının bir çok ürünü bu konuda ehil üreticilere yaptırdığını öğrendim.
Bence Adidas kötüdür demek pek doğru olmaz.

Selamlar

@4025

PArdon yanlışlıkla teşekkür yolladım :) NEyse o kadar sorun değil :)

Burada Adidas markasını genel olarak kötülediğimiz yok fakat Adidas firmasının spd ayakkabı konusundaki ne kadar iyi olduğunu sorguluyoruz.Şahsen ben bir shimano,sidi,nw, gibi markaların spd ayakkabılarının tabanında bu tip kırılma görmedim.Şimdi hatırladım başka bir bisiklet içerikli forumda bir kullanıcı Nike marka spd ayakkabı almış ve bir zaman sonra tabanı kırılmıştı ve ne yazıkki bir muhattap bulamamış.

Son bir ek olarak kullanılan ayakkabı mtb kullanım amaçlı bir spd ayakkabı düz yolda giyilse ömrü daha uzun olurdu fakat arazide giyilmesiyle tabanının kırılması gerekmez bence.Ha zamanla üst materyallerde aşında fln göçzlenebilir fakat taban kırılması çok ayrı bir olay bence.

Ha birde Marinatek Adids Cycling Markalsının Türkiye Temsilcisi olmuş.Bir irtibata geçmekte fayda var...;)

Halil sen hafif birisin yorgunluktan olmaz bence, ayakkabının dişleri de yerinde önemli bir aşınma yok belli ki malzeme yetersizliği ve evet bisiklet ayakkabısı üreten firmalardan (shimano sidi NW vs) şaşmamalı... Bir ara da nike ların tabanı falan ayrılıyor du galiba...

Öyle veya böyle... Sonuç itibariyle Adidas ayakkabım çöp oldu :)
Yerine mi? Karbon tabanlı bir Shimano geldi. Hayırlı olsun kendi adıma :D

Sevgili Halil,
Aklın yolu birdir lafı tekerrür etmiş.

Bence de ayakkabıda; taban,yan duvarlar ve üst kısım da aşınmalar tabiki olabilir .Ancak tabanda böyle bir kırılmanın tamamen üreticinin seçmiş olduğu malzemenin kalitesizliğinden olduğu dışında başka bişey olmadığını düşünüyorum.

Yeni papuçlarınla keyifli sürüşler dilerim.

Öncelikle geçmiş olsun Halil'ciğim.Bisikletlerimiz, parçaları ve her türlü aksesuarının ömrü olduğu gibi zeminle muhattap olan ayakkabılarımızın da ömürleri var.
Bir spor ayakkabı nominal kullanımında 2 yıl kullanılabiliyor.
Hergün giyilen, yarışılan bir koşu ayakkabısının ömrü 1 yıla kadar düşebiliyor.
En uzun süre "kullanmaya çalıştığım" koşu ayakkabımı 5-6 yıl kullanmıştım, üstelik üzeri coolmax tarzı delikli bezden üretilmişti.Tabi sonradan yırtılan bez üst kısmı diktirerek kullanmıştım.

Spd ayakkabıları, diğer spor ayakkabılarına göre daha sert formda olsalar da, onlara göre daha sert darbelere ve kullanıma maruz kalıyorlar.
Mesela arazide ne kadar çok taş, kaya, sertleşmiş toprağa ayakkabının çarptığını düşün, ne kadar hızlı ve sert şekilde pedala yerleştirdiğini, fazlasıyla tabanını büküp de öyle durduğunu hatırlamalı.

Bu da 3 bilemedin 4 yıl ömrü olan bir spd ayakkabının ömrünü 2 yıla indirebilir.
Tabi arkadaşların da dediği gibi markanın kullandığı malzeme de sebep olmuş olabilir.
Nike Katonun da aynı noktası kırılmıştı.Fakat Aynı Nike'ın YVR modelini 3 yıldır yaz kış hergün her koşulda kullandım.Markayı genellememeli, model esas alınmalı.
Hayırlı olsun karbon ayakkabın :)

• Beğen
Tepkiler: bisikletcanavari
Bende yaklaşık olarak 3.5 sene nortwave in bi ayakkabısını kullandım...
ve bunun yaklaşık 1.5 senesini normal xc yaparak kullandım...
diğer 2 senesini ise tepe inişi yaparak ve yokuşlarda yürüyerek tabanını baya bi aşındırdım ama hiç bu şekilde bi taban kırılması yaşamadım...
ayakkabının beyaz renki sert plastik parçası üzerinde yürünecek durumdaydı en son baktığımda... adidas firması için yorum yok!!! (günlük giydiğim ayakkabıların %60 ı adidas :D ) bu arada yeni ayakkabıların hayırlı olsun...

(link)
abi benimde kullandığım ayakabı çok şık tasarımlı ve çok sağlam bir ayakkabı tavsıye ederim ii forumlar.

Geri