Scudo Sports

Sözde şehir bisikletinden, yol bisikletine geçişte değişiklikler.

Burak B.

Forum Bağımlısı
Tepki
1.983
İsim
Burak
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Değerli forum üyelerin çoğu beni bilirler.. Bende onların inadini ve inanmamazlıkları bilirim :) Genelde kendi çapımda takılan biri oldugumdan dolayı strava kaydı vs kullanmıyorum. Kimi stravan varmı diye dayatmaları sonucu olarak, konuyu açma gereği duydum.. İGS618 cihazını alalı daha 1 ay oldu, geçmiş kayıtlar meilan m4 cihazına kayıtlı, onla anca foto çekerek gosterebilirimde uğraşamıcam.

Bilmeyenler için anlatayım;

Kimisine göre şehir, kimisine göre hibrit fakat hibritin köy yolunda kullanıldıgı iddia edilen giant escape1 bisiklet kullanıcısıyım. (köy yolu için dag bisikleti gereklide ne diyim, memleketim 500nufuslu köy ve yolların ne oldugu bilirim)

2013 yılın son ayında satın alıp, 6 ay turlara katılıp sonra iş hayatına başlayınca bisikletten uzak durdum. 4 yıl aradan sonra tekrar dönüş yaparak, son 2 yıldır yoğun bi şekilde kullanıyorum. Haftada 5 gun iş-ev, iş çıkışı antreman (nabız odaklı 22 kilo verdim) Giant şu an 14980kmde, inanmayanlar çıkıcak kanıta gerek yok. Flatbar ile performans sürüşe yanaşamayınca dropbara çevirdim. Esas o zaman yol bisikletine kaydım.

1 hafta önce spec tarmac sl4 aldım, yokuşları daha hızlı ve çabuk hızlanma vs haz vermeye başladı. Şimdi gelenler sakin ol şampiyon dicekler. Çok uzatmadan gelelim konuya;

Dün sabah işe gidiş küçükyalı tınaztepe. Giant ile
(link)
(link)

işe gidiş max 65km/s hız ve ortalama 25.2km ile bitirildiği görüyoruz. Havaların soguk olması vede karanlık olması nedeniyle bu benim kısa yolum. Normalde konaktan varyanttan bağlanıp yokuşa vururum. Soğuk havanın yogunlugu, aç karın, ağır kışlık kıyafetlerim ve akşam iş çıkışı hava sıcak oluyor diye ektradan baharlık kıyafet var.

Bu sabah tarmac sl4 ile işe gidiş Küçükyalı buca neden? Çalıştıgım yer kurumsal, nerede iş varsa oraya geçerim. Aynı yol fakat yol yarısında işyerin şubesı var.. eğer ana şubeye gidiyor olsaydım ortalama daha yüksek çıkıcak çünkü yol düzleşiyor ve hızım artıyor. Bucaya kadar tırmanış oluyor buna dikkat..

(link)
(link)

işe gidiş max 62.8km/s ile 25.7km/s ile bitirmiş oldum. Max hızın daha düşük çıkmasının sebebi kafa rüzgarı yememdir. Kafa rüzgarın etkisini azaltmak için üstboruya oturarak aero pozisyona geçtim. Dünkü giantta droplara yatarak aeroya geçtim. dur bi dakka şehir bisikleti bu kadar hız yapıyormuydu?

Lastik ve jantları yazalım;

Giant es1 shimano wh-rs100 ve schwalbe durano RG 700x25mm ağırlık 245gram donuşdirenci 30km hızda 18watt kayıp.

Spec tarmac sl4 ise kendi kullandıgı jant axis marka, rulmanlı göbek. Vittoria zaffiro slick lastikler 25mm 370gram. duranodan daha agır fakat direnci daha az. 30km hızda 15.7watt kayıp gösterilmiş.

Scudo
Burak Bey, hiçbirimiz bir başkasına kendimizi ispatlamak zorunda değiliz. Zaten herkes her şeyin en iyisini bildiğini düşünür. Boş verin. Bisikletinizin tadını çıkarın. Gerilmeyin.

Yazdıklarınızı forumda başka konularda da okuyorum. İyi niyetli ama tez canlı bir kişiliğiniz olduğu belli. Heyecanınız yazdıklarınızı da etkiliyor muhtemelen ki anlamak için birkaç defa okumam gerekiyor. Bunu da yapıcı bir eleştiri olarak görmenizi rica ederim.

Konuya gelecek olursak, ben de son on senedir sürekli aynı güzergahlarda bisiklet sürüyorum. Şu aralar Dahon katlanırım ile Carraro yol bisikletimi kıyaslıyorum kendimce. Öyle zaman oluyor ki, Dahon'la 15 dakikada çıktığım yokuşu ertesi gün Carraro'yla kan ter içinde 20 dakikada zor çıkıyorum. Hava şartları, giyim, o anki ruh hali vs vs bir dolu faktör var sürüş performansını etkileyen. Aradaki farkı kendime açıklayamıyorum; başkasına ne anlatayım?

Forumda her yazilani ciddiye almaman ve rahat olmani tavsiye ederim. Ben sana makarasina takiliyorum sanirim alinganlik ediyor olabilirsin :) bisikletin cok guzel bi model keske resimlerinide koysaydin da masallahimizi bol tutsaydik. Diger dropbara cevirdigin bisiklette guzel makina tavsiye ettiklerimden biri zaten.
Hayirli olsun

@Burak B. hocam 6 aydır bisiklete biniyorum, forumda yeniyim, hız vs adına hiç iddiam yok, ben bile yeni bir ortalama yakaladığımda "tüh lan boşa gitti" hissine kapılıyorum bazen..niye , çünkü strava yok.😁..sonra gülüyorum tabi bu düşünceme..abi sende gül geç ne sanki..herkes bu kadar "online" yaşamak zorunda değil..

• Beğen
Tepkiler: Burak B.
kimseye kendimizi ispatlama gibi bi durumumuz yok
ben giriş seviyesi sıradan bir şehir bisikleti kullanıyorum
50 km üzerine çıkınca biri hemen aaauuuvv sallıyorsun falan demişti
strava kaydımı yapıştırınca bayır aşağı gitmişsindir demişti
gittiğim yolun düz olduğunu ispatlayınca susmuştu

kaldı ki amacım hız yaptığımı kanıtlamak falan değildi
ben şehir içinde gezinti yapan biriyim performansa dayalı sürüş yapmıyorum zaten

HakanAydn
abi yıllardır strava telefonumda kayıtlı,toplasan 10 15 turumda açmışımdır.tabi bu hedef ve amaç meselesi sanırım,ben eğer tırmanışlarımda kom alayım,sprint kapılarını en hızlı ben geçeyimde strava takipçim beğenilerim artsın gibi hedeflerim olsa i
nan her turumda aksatmadan kullanırdım şu gavur icadını ;)

Son düzenleme:
HakanAydn
abi yıllardır strava telefonumda kayıtlı,toplasan 10 15 turumda açmışımdır.tabi bu hedef ve amaç meselesi sanırım,ben eğer tırmanışlarımda kom alayım,sprint kapılarını en hızlı ben geçeyimde strava takipçim beğenilerim artsın gibi hedeflerim olsa ianan her turumda aksatmadan kullanırdım şu gavur icadını ;)
Ben bisiklete ciddi bir şekilde binmeye başladığımdan beri aksatmadan kullanıyorum. Maalesef KOM'lara oldukça uzak bir durumdayım, ancak kendi PR gelişimimi ve arkadaşlar arasındaki yerimi görmek açısından çok faydası olduğunu düşünüyorum.

Sonuçta; bisiklette harcadığımız eforun tatmini dışında, elimizdeki somut veriler de güzel bir motivasyon kaynağı oluşturuyor.

beni strava kayıtları geliştiriyor..
Stravadan takip ettiğim kendimin bir önceki sürüşünü geçtiğimde mutlu oluyorum..
Daha iyi geçebileyim kendimi diye okuyorum kafa patlatıyorum çalışıyorum..
Bisikletin bir karne hediyesi olmadığını matematik geometri anatomiyi içinde barındıran bir spor olduğunu çözdüğümden beri sürüşü geliştirmek adına kafa yormak hoşuma gidiyor..
Boş verin milletin sözlediğini ama stravanın nimetlerinden yararlanın...

@seko35.50 Ben yükledim sırf meraktan, bahsi çok geçiyor diye. Sonra baktım benim için gereksiz, kaldırdım. Zaten yeterli bir km saatim var. Ortalama, max hız vs hepsi var. Strava tam bilmesemde bu bilgilerin paylaşılması için daha profesyonel arkadaşlara hitabeden bir uygulama sanki, sonuçta rekabet ortamı yaratıyor. Ama bazen denk geliyorum, daha çok noter gibi kullanılıyor...😆

HakanAydn
aynen abi dedim ya amaç veya hedef meselesi.zaten bisiklet üzerindeki yol bilgisayarında hız ortalama hız zamanlama gibi seçenekler olunca ben çoktan unuttum stravayı.yol bisikletime performans odaklı binerim,yorulunca yavaşlar bacaklarım iyi durumdaysa basar giderim benim olayım bu :harika: tur bisikletiyle çıktıysam birde kamplı uzun turdaysam zaten kendime çizdiğim rota kaç km nerede ne eğim var hepsini bilerek yol alırım.

@seko35.50 çadırın siparişini verdim, şaka maka derken atıcam sanırım kendimi yollara..mal gibi kalmam inşallah..😏

• Hahaha
Tepkiler: seko35.50
@Cem Coşkun Kendi çapımda takılmaya devam :) Katlanırın tekerlek çapından dolayı oda etki, edebilir. O anki ruh hali, uyku, akşam ne yediğin, sabah ne yediğin vs çok şey var. Prof. yarışçılar ot gibi yaşıyor sonuçta. Bizde akşamdan götürüyoruz kremlali, kaşarlı tavukları..
@mariokaldato Rica ederim.. Boş bir zamanda tarmacı anlatırım foto çekerek :)
@HakanAydn Online yaşamayıda pek sevmiyorum :D Muhtemel stravayı yoklucam gibime geliyor, havalar ılınsın uzun rotalarda antremanlara başlıcam. Kendimle yarışayım :))
@alper2508 Avukat olmalısın :)) kanıtlamak için sağlam belgeler sunmuş olmalısınki, inanmayan kişiyi dumura ugratmışsın :D
@seko35.50 Stravayı açmam için sanki dürtüyorsun gibime geldin :D açayımda senle kapışalım bence :D

HakanAydn
estağfurullah abi gerekli tertibatın varsa niye kalasın,vaktin varsa,güzergahını kafanda planladıysan,ortam uygunsa hiç durma derim.geçen yıl izmir denizli arası kamplı turum,ondan önce arkadaşla antalyaya otobüsle gidip kıyı şeridini kamp yapa yapa izmire dönmüştük muhteşem tecrübeydi.bu seneki hedefimiz frig vadisi ;) bir haftalık enfes bir planımız var bakalım hayırlısı

@specific Dediğine katılıyorum.. strava olmasada igsport kendi sitesinden girip, hava durumundan tut, ruh halime kadar ortalama degerlerin çok değiştigi goruyorum. Havaların ılındıgı zaman, kıyafetlerin 2 parçaya düştüğü z aman kıyaslıcam.. merak ediyorum :) İGSports sitesi yeterli geliyor, bazende merak etmiyor değilim, geçtiğim yolda kim geçiyor? kaç ortalama ile geçmiş vs diye

HakanAydn
abi yıllardır strava telefonumda kayıtlı,toplasan 10 15 turumda açmışımdır.tabi bu hedef ve amaç meselesi sanırım,ben eğer tırmanışlarımda kom alayım,sprint kapılarını en hızlı ben geçeyimde strava takipçim beğenilerim artsın gibi hedeflerim olsa ianan her turumda aksatmadan kullanırdım şu gavur icadını ;)

Ben de ileride Türkiye'deki şehir planlamacılarının Strava kayıtlarına bakarak (strava ısı haritası) buralarda da bisiklet kullanılıyormuş ona göre şehir planı yapalım der demesi umuduyla açıyorum.
Avrupa'da Strava kayıtları dikkate alınıyor.

strava_heat_map_turkey.png

@BurakMehmet Aklıma gelmiyor değil.. Kahvaltıda şunu yesem, şunu içsem ve yokuş inipüst boruya oturup aero yapıp, yokuş bitişte ve çıkışta ust borudan kalkıp, sprint atar gibi yokuş çıksam ortlama kaç olur diye düşünerek, heyecan yapıyorum :) Geçtiğim güzergahda 2 dag arası yol var, 70ile çok rahat iniyorsun fakat karşında aniden bir yokuş çıkıyor. Ayakta pedal çevirmedikçe hızın 30lara düşüyor.. sert biraz :)
@Ceyhun Özkan Tek tabanca :D Bende tek tabanca takılıyorumda fakat peleton yapmayı hep merak etmişimdir.

@hamlet2006 çok mu gerekli bilmiyorumki bu kadar hesaplar planlar..yakında robotlar savaşacak..bi sonu olsa keşke...(şehir plancısıyım bu arada...mezun sadece)..😊

• Beğen
Tepkiler: Burak B.
Ben de ileride Türkiye'deki şehir planlamacılarının Strava kayıtlarına bakarak (strava ısı haritası) buralarda da bisiklet kullanılıyormuş ona göre şehir planı yapalım der demesi umuduyla açıyorum.
Avrupa'da Strava kayıtları dikkate alınıyor.

219391 dosyayı görüntüle

Bu kadar ince düşünememiştim doğrusu ama ben de bir gün bir yetkili çıkıp da "bu bisiklet yolları kullanılmıyor zaten" deyip kaldırmasın diye, güzergahıma uygun olmamasına rağmen, işe gidip-gelirken hep bisiklet yollarını kullanıyorum.

Bir de, gaza gelip kendimi sakatlıyorum diye Strava'yı silmiştim bir süre önce. Tekrar yüklemeliyim diye düşündüm şimdi. Madem Avrupa'da şehir planlamada kullanılıyor, kesin bir gün bizde de birisi akıl edecektir. Sonuçta AB ülkelerinden tercüme birçok mevzuat var ülkemizde yürürlükte.

Son düzenleme:
Geri