Ahmet TOPAL
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 1.171
- Başlangıç
- 2017—18
- Bisiklet
- Cube
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Bu dediğin yani seve seve fiyat indirmek her zaman gerçekleşmez. Malı satacak birilerini bulacak olmalarından gerçekleşmez demiyorum.Arkadaşlar bu ürünleri size zorla mı satıyorlar. Almayın... Alınmadığı zaten seve seve satabilmek için daha uygun fiyatlara indirmek zorunda kalacaklar.
Bencede gerçeklesmeyecek. Avrupa da son kullanma tarihi yaklasmiş ürünler sırf çöpe gitmesin israf olmasın diye %75 indirimlerle satılırken . Bizde malın değeri düşmesin diye çöpe atılır. Nasılsa çöpe atılanın parası önce satılanlardan çıkmıştır.Bu dediğin yani seve seve fiyat indirmek her zaman gerçekleşmez. Malı satacak birilerini bulacak olmalarından gerçekleşmez demiyorum.
Şöyle ki üretim maliyetleri aşırı artmış durumda, bu doğal olarak fiyatlar genel seviyesini artıracak yani enflasyon durumu. Ama bununla da bitmeyecek, muhtemelen tüketicilerin fiyatını beğenmediğinden ya da alım gücünün düşüklüğünden dolayı bu ürünler alınamayacak, şirketler satamadığı için üretim duracak, istihdam azalacak. Enflasyonun, durgunluğun, işsizliğin aynı anda yaşandığı stagflasyon denilen iğrenç bir ortam oluşacak. Nasılsa bu fiyatları düşerecekler dediğiniz şirketler durgunluğa dayanamayıp belki de batacaklar.
Bencede gerçeklesmeyecek. Avrupa da son kullanma tarihi yaklasmiş ürünler sırf çöpe gitmesin israf olmasın diye %75 indirimlerle satılırken . Bizde malın değeri düşmesin diye çöpe atılır. Nasılsa çöpe atılanın parası önce satılanlardan çıkmıştır.
Sizin bahsettiğiniz normal (ahlaklı) esnaf için (kaldıysa) geçerliŞimdi bu durumla ilgili bir şey anlatacağım, esnaflık yapmayan herkes düz mantıkla itiraz edecek.Ama bir düşünelim.
Bizim ülkemizde alım gücü düşük olduğundan birçok sektörde üretilen mal ve hizmet çok satılamaz.Üretilen ürün, ya da ithal edilip tezgaha konulan ürünün hepsi satılamaz.Avrupa'da ise sürüm vardır.
Şöyle ki bir bisiklet giyim ürünü düşünülsün.
Adam bunun tanesini 100 liradan bir lot(örneğin 6 adet) almış olsun.(Değişken olmakla bereber 1lotta 1 small ,2 medium, 1 large ,1 xlarge 1 tane de 2x large beden olsun) Satıcı bu ürüne yüzde 50 kar koyup satsa 1 lot bu maldan 900 lira ciro yani 300 lira kar elde eder.Ama bu teoriktedir.
600 lira verip aldığı malda 4 tane satınca yani 600 lira ciro yapınca başabaş noktasına bile gelemez, mümkün değil.Çünkü bunun içinde kira yok,stopaj yok, ,kdv yok, vergi yok, elektrik yok,su yok, personel maaşı yok,yok oğlu yok,üretim yapıyorsa makina amortismanı yok,kargosu yok, yemek giderleri yok, enflasyonun olduğu ortamda yeni alacağını sübvanse etmesi yok, yok oğlu yok. Hadi 5. ciyi sattı diyelim, yine başabaş noktasına gelemez.6.cıyı yani sonuncuyu satarsa anca kar elde eder.Ki tekstilde her zaman tüm lotu satamazsınız, illa ki elinizde biri çakılır.
Şirketler bunu bildiğinden dolayı bir an önce başabaş noktasına gelip aldığı malın parasını çıkarmak ister.Bunu yapabilmek için kar marjını mümkün olduğunca yüksek tutmak ister.Ama bunu da rekabetten dolayı yapamaz.
Şİmdi kar marjını yüzde yüz yapalım(Esnaflık yapmamış arkadaşlar,amma da çok kar ediyorlarmış, ne de kazıkçılarmış demeye başlar)
6 giyim ürününe 600 lira verdik. 3 tanesini sattık vergiyi algıyı saymazsak başabaş noktasındayız.Diğer maliyet kalemlerini çıkarmak için birden fazla ürün satmalı.Giyimde yani lotlu ürünlerde tüm bedenleri bitiremezsiniz, bir ya da bir kaçı çakılır,elinizde patlar.Satıcı 4 tane de başabaşa geldi, 5. yi kör topal indirimle sattı biri çakıldı, adam ne kazandı.Kocaman bir hiç,zarar.
Daha ucuz satsalar,sürüm yapar felan demeyin, öyle bir Türkiye yok.Kaç bisikletçiyiz ki ne kadar sürüm olsun.
Avrupa'da satıcılar alım gücü yüksek olduğundan sürümden kazanıyor, daha düşük kar marjıyla bile iyi para kazanıyor.Çünkü çok sayıda alıcı var.Bizde ise bisiklete binen yok,binen de zengin değil ki,anlamlı bir talep ve anlamlı bir arz oluşsun.Kısır döngü dön babam dön.
Avrupalı satıcı satacağını sezonda satıyor,kazancağını kazanıyor elinde çakılan mala sezon sonu yüzde 75 değil yüzde 99 indirim koysa ne koymasa olur.Bizmkiler bu sırada belki maliyeti çıkaramadığından elindeki malı normal fiyattan satmaya çalışıyor, satmazsa enflasyondan dolayı yerine mal koyamıyor, talep az olduğundan yeni lot aldığında elindeki yeni lotta çakılma oranı daha da artacak.(Piyasa küçük olduğundan doydu bile) Bu ülkede herşey zor.
Benimde tamamen katılmış olduğum bir açıklama olmuş.Bu dediğin yani seve seve fiyat indirmek her zaman gerçekleşmez. Malı satacak birilerini bulacak olmalarından gerçekleşmez demiyorum.
Şöyle ki üretim maliyetleri aşırı artmış durumda, bu doğal olarak fiyatlar genel seviyesini artıracak yani enflasyon durumu. Ama bununla da bitmeyecek, muhtemelen tüketicilerin fiyatını beğenmediğinden ya da alım gücünün düşüklüğünden dolayı bu ürünler alınamayacak, şirketler satamadığı için üretim duracak, istihdam azalacak. Enflasyonun, durgunluğun, işsizliğin aynı anda yaşandığı stagflasyon denilen iğrenç bir ortam oluşacak. Nasılsa bu fiyatları düşerecekler dediğiniz şirketler durgunluğa dayanamayıp belki de batacaklar.
Okan bey konu zaten fiyat değildi. Sora isterse 5000000000000000 TL ile de satabilir. Konu etiket, kafalarda soru işareti yaratan etiket. Ben dahil çoğu arkadaşım firmanın 100 olmuş 10.000 olmuş onu tartışmıyor. Anlamadan konuyu dağıttık sadece 🥰🥰🥰Benimde tamamen katılmış olduğum bir açıklama olmuş.
Buna ilave olarak Sora Tekstil firması tüm bisiklet sürenlere hitap eden fiyat anlayışında forma üretmek zorunda değil.
Hizmeti karşılığında belli bir tüketiciyi de hedeflemek isteyebilir. Pek tabi bu onların hakkıdır.
Bence enerjinin Sora yerine rekabet olması açısından daha çok firmanın üretim yapmasına harcanması gerekiyor.
Kulağımı tersten tutup okumaya son mesajlardan başlamıştım. Uyarınız için teşekkür ederimOkan bey konu zaten fiyat değildi. Sora isterse 5000000000000000 TL ile de satabilir. Konu etiket, kafalarda soru işareti yaratan etiket. Ben dahil çoğu arkadaşım firmanın 100 olmuş 10.000 olmuş onu tartışmıyor. Anlamadan konuyu dağıttık sadece 🥰🥰🥰
Çok haklısınız. Fakat ülkede her şeye zam gelince, Sora gibi firmalar haklı olarak o rakamlara çıkıyor. Bakıyoruz incecik termal adı altında satılan adı hiç duyulmamış firmalar 600 diyor. Haklı olarak bu ürünlere talep var ise benim ürünlerimin kalite ve fayda oranı daha yüksek, kalitesiz ürünler bunu hak ederken ben neden bu rakamı istemeyim diyor.Asgari ücretin 2.800 TL olduğu yerde bir forma üstüne 1100 TL vermek bana tuhaf geliyor sizi bilmem. Üretici; zaten çok dar bir kitleye hitap ediyoruz sürümden değil birimden kazanalım diyor galiba. Ben gittim north face mont aldım hem bisiklet üstünde hemde günlük giyebiliyorum, sadece bisiklette giyebileceğim bir ürüne bu kadar vermek mantıklı gelmedi. (MTB kullanıyorum.)
Uyarımıza kulak veren abilerim, kardeşlerim, doslarım karşılıklı hatalarımızı düzeltmek güzel, anlaşmak çok daha güzel.Kulağımı tersten tutup okumaya son mesajlardan başlamıştım. Uyarınız için teşekkür ederim![]()
Görüyorum ve artırıyorum.Desteklemek ya da karşı çıkmak adına yazmadığı belirtmek isterim.
Bir tekstil fabrikasında üretim mühendisiyim, bütün girdileri çıktıları biliyorum.
Sadece şunu söyleyeyim bundan yaklaşık 2 ay önce 5 dolar artı KDV'ye aldığımız iplik şu an 6.80 dolar artı KDV.(ki o fiyattan bulamıyoruz ,paramızla alamıyoruz)Dokumacılara zam dönemi gelmediği halde bütün firmalar ortalama yüzde 20 zam yaptı.En büyük maliyet kalemlerimizden Elektrik dolar bazında bile arttı.Diğer maliyet kalemleri de uçtu.Tekstil ürününü ihraç bile etseniz, girdilerin çok çok büyük kısmı ithal ve dolar bazında da artıyor.Globalde emtialar uçtu gitti .Kısacası şu zamanda doların fiyatı şu kadarken ürünün fiyatı şuydu, bugün ise dolar şu kadar olunca ürünün düz mantıkla oran orantıya göre şu kadar olmalıydı demek çok doğru bir yorumlama değil malesef.
Onun bile yüzde 80 i ithal.ahsettiğiniz iplik muhtemelen pamuk ve Türkiye'de üretiliyor.
Ben biliyorum 😀😀(link)
(link)
Şu 1
(link)
Şu 2
(link)
Şu 3
(link)
Şu 4
(link)
Bu da 5
Tüm bu ürünlerin fiyatlarını görüyorsunuz. Ortak noktaları ne acaba. Az sonra.

Hepsi Türk üretimi. Yurtdışından bakıp ağzımızın suyu akan ürünler çok yakınımızdan gidiyor aslında. Gelen formalara taytlara işte budur kardeşim adamlar süper ürünler yapıyor dediğimiz ürünler Türkiye den gidiyor. Xbionic kışlık tayt yurtdışı satış fiyatı 3700 TL gerisini siz düşünün. Bu arada tayt satılık çok uygun fiyata veririm.😀İçilmeyen sigara olmaları.Tüm bu ürünlerin fiyatlarını görüyorsunuz. Ortak noktaları ne acaba. Az sonra.