Scudo Sports

Soocent Metal hidrolik disk fren balatası

Pabioo

Üye
Tepki
157
Bisiklet
Carraro
Merhabalar arkadaşlar. Kısa süre önce Aliexpress sitesinden sipariş ettiğim ve bugün elime geçen Soocent Metal HD Fren balatası hakkında gözlemlerimi size aktaracağım. Siparişimin Türkiye'ye varması yaklaşık 8gün sürdü. 5-6 gündür de PTT'de sürünmekteydi.

Shimano M-615 HD frenimin bir ay önce artık bitmiş arka fren balatamı Shimano A01S model reçine balata ile değiştirdim. 40 liraya değiştirdiğim balatalarım bir ay sonunda hissedilir biçimde eridi ve reçine balatanın ömründen memnun olmadığım için internette metal balata arayışına girdim. Karşıma 70 liradan başlayıp 130 liraya kadar bir ürün yelpazesi çıktı. Fiyatların uçukluğu beni başka alternatiflere yöneltti ve karşıma Aliexpress sitesinde gördüğüm Soocent marka metal HD fren balataları çıktı. Üstelik fiyatları o kadar uygun ki örnek vermek gerekirse reçine 4 çift fren balatası 20lira, bir çift metal fren balatası 12 liraydı. Ben denemek için bitmekte olan ön fren balatamı bu markanın metal balatası ile değiştirmeye karar verdim ve siparişim bugün elime geçti. Kargomu alır almaz bir çeşme başında balatalarımı değiştirdim ve çeşitli testlere tabi tuttum. Öncelikle ürünün linkini buraya bırakıyorum.

(link)

Dağ bisikleti kullanıcısıyım ve uzun yokuş çıkmayı seviyorum. Tabi bu çıkışların birde inişi olduğu için uzun ömürlü ve sağlam balatalar kullanmak istiyorum. Bir haftada 5 gün, günde 10km tırmanış (%10 ve üzeri eğimlerde dahil) ve iniş sonunda ön ve arka fren balatalarım sağlam şekilde eridi. Bugün Soocent marka balatamı taktıktan sonra düz yolda önce 20km/h, sonra 30km/h ve 40km/h yaparak sadece ön frenin durma mesafesini ölçtüm.

Lastikler: Schwalbe Marathon 26X1.50
Ben 78, bisikletim 13kg. Yani toplam 91 kg yük ile ön amörtisör kilitlenmeden frenlemeleri yaptım.
20km/h durma mesafesi 60cm, 30km/h durma mesafesi 1 metre, 40km/h durma mesafesi 2 metre lakin aniden frene yüklenince fren kuvveti bisikletin ve sürücünün dengesini fena halde bozuyor. Ben acil fren mesafelerini ölçtüm. Ayrıca ölçtüğüm zeminde yer kaplama taşlarının tekinin boyu 30cm olduğu için sağlama yapabilme şansım oldu. Tatlı tatlı frenleme yapıldığında frene dokunmanız durma hissiyatını almanız için yeterli oluyor. Balata yüzeyleri A01S Shimano balatalara göre daha kalın. Milimetre farkı ile diskim balatanın içine girdi. Balatanın ağırlığı zaten elinize alınca belli oluyor. Yokuş performansı için ortalama 500 metrelik bir yokuştan indim. Saatteki hızım 50km/h gördü. Aniden ön frene yüklenirseniz uçarsınız. Lakin o belirttiğim dokununca frenin kavrama hissi o kadar tatlı ki hafif dokunarak arka fren kullanmadan ortalama 50 metre mesafede beni keskin viraj alabilecek kadar (20km/h) yavaşlattı. Bilerek akşam trafiğinde test etmek için işlek bir caddeden sürüş yaptım. Dur kalklarda, ani tepki verilmesi gereken durumlarda zımba gibi durduruyor. Fren gücü özellikle refleksif bir tepki veriyorsanız çok agresif. Selenizden zıplatabilir.

Şimdi tüm bunlar benim için ne ifade ediyor. Daha önce kullanmakta olduğum A01S balatalara göre 2 tık daha yüksek bir fren gücü var. Yani ben yeni taktığım A01S ön fren balatamın beni zıplattığını hiç hatırlamıyorum. Ömür konusuna gelirsek metal olduğu için ömrünün daha uzun olacağını zannediyorum en azından bir ayda yarı yarıya kayıp yaşamam fakat bunu test etmek için yokuş tırmanışlarına başlayacağım. Hepsini geçtim fiyatı 12 lira! Yani Türkiye'de fahiş fiyata reçine balata alacağıma 3 tane bundan alabiliyorum. Hissiyatını beğendiğim için ilk izlenimim tam bir fiyat performans ürünü olduğu yönünde. Bir çift daha sipariş ederek arka balatamı da bununla değiştireceğim. Aranızda balata ömründen ve yüksek maliyetlerden şikayetçi arkadaşlar varsa ilaç gibi geleceğini düşünüyorum.

wp_20170815_20_37_36_pro.jpg

Kaliper deki görünüşü bu şekilde.

Scudo
Orijinal marka balatalar gerçekten çok pahalı. Benim kullandıklarımın Türkiye fiyatı 70 TL yi geçmiş. Alıp yıllarca kullandığınız bir parça da değil hani, çabuk bitiyor. Aliexpress den baktım, 4 tanesi 41 TL ye geliyor. Ne kadar kötü olabilir ki ?! diye düşünüyorum. Metale yapıştırılmış ped kısım yerinden çıkmadığı sürece sorun olmaz herhalde. Denemek lazım bir dahaki sefere

• Beğen
Tepkiler: Pabioo
@ratm Türkiye'de maalesef bu iş soygunculuk boyutuna gelmiş durumda. Elime aldığımda hissiyatı gayet iyiydi. Bana sağlam gözüktü. Denedikçe deneyimlerimi aktarırım, alıp köşeye koymalık bir ürün olduğunu düşünüyorum.

Selamün aleyküm foruma az önce üye oldum da bişey sormak istiyorum benim fren sistemim br-m596 a01s resin bu balatalar benim bisikletime uyarmı

Merhaba arkadaşlar. Bugün sipariş ettiğim ikinci metal fren balatası elime geçti. Çinden 8, Ptt'den 10 günde toplam 18 gün gibi bir sürede elime ulaştı. Araya bayram falan da girdi yemeyelim haklarını. Bahsetmek istediğim iki konu var. Birincisi satıcının yaklaşımı. Ben ikinci balata siparişini verince bir gün arayla iki kez mail aldım satıcıdan. İlkinde kendilerine güvenimden ve siparişlerimden dolayı teşekkür ediyor, ürünümü en kısa sürede elime ulaştıracaklarını söylüyordu. İkinci mailinde satıcı, yeni ürünlerinin bir listesini yollayarak istediğim üründe istediğim kadar indirim yapacağından bahsediyordu. Ve tekrardan teşekkür etti. Fakat ben indirim istemedim. Sipariş ettiğim şey iki hafta arayla toplam 25 liralık ürün olmasına karşın bu ilgi alaka beni çok memnun etti. İkinci husus, bugün yeni balatayı da arka fren balatalarımın yerine taktım. Shimano A01S resin balatalarım yeni ve erimemiş olmalarına karşın, Soocent marka balatalarım bariz daha iyi tutuş sağlıyorlar. Rastgele keşfetmiş olduğum bir markanın ürünlerinin bu kadar kaliteli olması beni şaşırttı. Üstelik Türkiye piyasasında ki Shimano marka bir metal balatanın yaklaşık 8'de 1'i fiyatına olması da işin güzel yanı. Tüm arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Tam bir fiyat performans ürünü.

@Pabioo tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler. Frenler sessiz bir biçimde çalışıyor mu?

@Mustafa Zeybek bir haftalık kullanım sonunda ön frenimde az miktarda ötüş oldu. Yeni taktığım balatamda daha ses yok ama metal balataların karakteristik özelliği ses çıkarmaları. Tabiki sesin tutuş gücüne hiç bir eksisi yok. İki metal balata ile bisiklet canavar gibi oldu.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Pabioo
Tamamdır, kendi frenime uygun balataya karar vereyim, elime ulaşınca ben de tecrübelerimi bu başlıkta aktaracağım :)

@Pabioo siparişten önce son bir sorum var; balata renkleri evrensel mi? Demek istediğim her siyah renkli balata resin, her kırmızı renkli balata metalik mi?

Elixir 7 için organik balatayı sizden aldığım gazla deneme amaçlı aldım bakalım :D
(link)

• Beğen
Tepkiler: Pabioo
@Mustafa Zeybek Biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın. Soocent markası için sadece bu renkler geçerli. Hayırlı olsun, kazasız belasız sürüşler dilerim. Deneyimlerinizi merakla bekliyorum :rolleyes:

• Beğen
Niant ve soocent balatalardan ben memnun kalmamıştım. Hope frenler ve 180 mm disklerde tam verim alamıyordum.

• Beğen
@ihsan onur şener
11 lira riske edilebilir bir miktar. Deneyip göreceğiz :)

Balatam az önce geldi( arka fren için) kısa bir test sürüşü yaptım. Önce fotoğraflar :DSC_0923.JPGDSC_0924.JPG grafiklerle anlatayım: Screenshot_20170930-171341.png sketch-1506780963925.png kırmızı noktalar arasına kadar güzeldi fakat kırmızı noktalar arasında 3 kilometreye yakın inişte 250 metre irtifa kaybettim. İndikçe fren tutmamaya başladı. Zaten en sonda duramadım ve - başka tabir bulamadım- sele götüme girdi. Bisikletten indim ve diski tutma hatasını yaptım. Elim sobaya dokunmuş gibi yandı. (hata olduğunu biliyorum fakat 7-8 dakikalık inişte bu kadar ısınacağını düşünmemiştim çünkü yarım saatlik inişlerimde bile ısınmıyordu) ayrıca hız arttırıp fren yapınca janta naylon tutuyormuşum gibi ses çıkıyordu( sürtme sesi değil)

Sonuç olarak net iğrenç ötesi. O kadar berbat ki birazdan onun yerine sıfıra vurmuş balatalarımı takacağım. İce tech Rotoru 7-8 dakikada bu kadar ısıtabilmesi şaşırtıcı tabi. 7-8 dakika bisiklet sürüp Rotorun üstünde yumurta yapmak isterseniz alınabilir :ckkmk:

Fren elixir 7 Rotor (link)

- - - - - - - - - -
50 km sürüş sonrasında gittikçe iyileşmeye başladı. Sanırım ilk taktığımda disk ile balata arasında pek boşluk olmamasından kaynaklı ısınma sıkıntısı yaşamışım. Bir süre balatayı eritip sonrasında performans sürüşü yapmak koşuluyla alabilirsiniz.

Önceki mesajımda bahsettiğim garip ses de yok oldu. Linkini buraya bırakıyorum, tam öğrenci işi :D
(link)

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
@Yusuf !!WOW!! Bugün şöyle bir arazide kullandım. Sonuna kadar güzel bir şekilde çalıştı. Screenshot_20171004-223412.png Bu saatten sonra sorun çıkarmaz sanırsam. Sadece ömrünü bilmiyorum ama 11 liraya aldım zaten ömrü az olsa da umrumda olmaz açıkçası. Benim aldığım organikti, diğer fren için yarı metalik ya da hepten metalik deneyeceğim.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Geri