Scudo Sports

Son 10 yılda Türkiye ve dünyada değişen gıda fiyatları

Scudo
Adamlar emirle faiz indirip habire millete kredi pompalıyor. Enflasyonun fırlaması çok normal. Serbest piyasa ekonomisini mahvettiler. Artık istikrar yok. Herkes hak ettiği şekilde yönetilir. Cumhuriyet bu insanlara bir kimlik, bireylik verdi ama onlar kul köle olma zihniyetinden çıkamadılar ne yazık ki. Değişmeye direnen, muhafazakar toplumlar başkasının oyuncağı olmaya mahkumdur. Atatürk elindeki malzemenin farkında olarak hızlıca devrimlere girişti ama gördüğünüz gibi ne yazık ki başarısız oldu. İçim parçalanıyor ülkenin bu halini gördükçe
Yanlış..''Atatürk başarısız oldu'' diyemezsiniz..!
Atatürk tarihe adını yazdırmış,insanlık tarihinin en önemli kişileri arasına girmiştir..Bu konu tartışılmaya açıkta değildir..
Atatürk sonrası ne olduğu,Atatürk'ü ilgilendirmez,bu yaşananlar Atatürk'ü bağlamaz ki..!

@mariokaldato
Evet, bizim ülkede mal değerli, emek ve insan ise malesef değersiz. En kolay göstergesi, -bu forumda da zaman zaman rastladığım- hayatımızda çok da önemli bir fark yaratmayacak olan bir kaç cm metale yüzlerce (belki binlerce) lira verilmesini gayet normal karşılayıp, emek ve bilgi ile yapılan tamir ve bakım için iyi bir bisikletçiye verilen paraya acınması. 10 lira fazla verdim diye üzülüyor insanlar.

gıda fiyatlarına ilişkin olarak diyeceğim ise;
Dışarda yenilen yemeğin maliyeti ciddi şekilde arttı. En büyük sebebin verdiğimiz paranın önemli bir kısmının yemeğe değil dükkanın kirasını karşılamak için verilmesi olarak görüyorum.
Market ve pazar fiyatlarındaki artışı da benzin maliyetine ve aracısız satışın zor olmasına bağlıyorum. Üretici malını tüketiciye doğrudan kolay satamıyor.

Ama ben bir uzman değilim tabi, veriyle araştırma yapmadım. bunlar benim kendi hayatımdan çıkarımlarımdır.
Bundan ondan 10 sene önce de restoranlar kira veriyodu,bundan 10 sene once de meyve sebze araciyla satiliyodu lakin fiyatlar o zaman daha normal geliyodu.ama 2000 yılına gore 2010 u değerlendirirseniz yine de 2010 a yaklastikca iyiye gidiyoruz anlamı çıkmaz

Şimdi köy de 1000 dönüm arazin olsa , ahırında 40 tane büyükbaş hayvan, 300 tane davar önünde, eee o kadar arazi için olması gereken en az 200 liralık bir traktör ve 100 liralık zirai ekipman en hesaplı olanından bugün bir havalı mimzer 100 bin liraya yakın. Eğer oğlun varsa nanayi yedin . Niye mi evlenecek kız bulamayacaksın, çocuk okadar malla mülkle terbiye olacak.

Maalesef kızlarımız aman şehir olsun asgari ücret olsun ,yok diğerine gösteriş olsun diye asgari ücrete taş gibi yiğitleri kul köle etti. Zihniyetimiz bozuldu. Gıda fiyatları normal her halde . Biz ettik biz bulcaz vesselam.

200 liralık traktör
100 liralık ekipman
100 liralık mimzer

Toplamda 400 bin lira. Araziyi geçtik sadece üretim araçları 400 bin! Peki bu takım taklavat üreticiye yılda kaç lira kazandıracak? Ek kötü yatırım aracı vadeli mevduattır. 400 bin lirayı oraya yatırsa bile aylık 3500 lira getirisi var. Yılda 42 bin lira yattığı yerden para kazanmak varken hangi enayi tarla ekip biçer, hayvan peşinde koşar, hem de bütün bu işin kahrını çekmesi yetmiyormuş gibi bir de toplumsal ortamlarda "köylü" diye aşağılanır. Oğlunu evermeye kalksa kız bulamaz. Neden? Çünkü köylü diye kimse ona varmaz. Üreticiyi hor görüp aşağılarsan aç kalırsın. Üreticisini baş tacı etmeyen toplumlar açlıkla terbiye edilmeye mahkumdur. Bu gıda fiyatları da o ülkeye müstehaktır.

Çorum'da her ürünümü bizzat üreticiden, köylüden alırım. Alırken de pazarlık yapmam. Neyse fiyatı verip geçerim. Tereyağı, yumurta, bal (üreticisi biziz zaten), peynir vs köylüden alırım. Çoğu ile arkadaş olduk. Onların şehirde bir işleri olursa koşarım. Onlar beni sever ben onları sayarım. Bir kere bile onları kendimden daha aşağı görmedim görmem. Ama onlar da bu ekonomik düzene direnemiyor artık. Çocukları şehirde yaşamak için anne baba üzerinde yoğun baskı kuruyor. Onlar da çok yakında çifti çubuğu bırakıp şehre inecekler. Sonuç olarak bizler de market mallarına yani çokuluslu kapitalist gıda şirketlerinin ürünlerine mecbur kalacağız. Onların ürettiklerini yersek 30 yıl içinde de kanser olup geberip gideriz zaten.

"1 akçe, 37 ingiliz sterliniymiş bundan 145 (2020-1875) yıl önce... İçim parçalandı bunu öğrenince. Şimdi 1 sterlin 8 lira, yani 145 yılda sterlin lira karşısında 296 kat değer kazanmış, daha doğrusu Türk parası 296 kat değer kaybetmiş. Keşke elimizde 1875 yılından bu yana döviz grafiği olsa da bu bilgiyi doğrulayabilsek"

@Serkan Mıstınoğlu

şuraya bir ekleme yapmak isterim; 1 akçe şimdiki 1 liranın karşılığı mı emin değilim ama paradan 6 sıfırı attığımızı düşünürsek bir sterlinin günümüzdeki gerçek karşılığı 8 milyon lira ediyor. yani hesabınız gerçek durum karşısında çoooooooo"1 milyon o"oook iyimser kalıyor. :)

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
duyunu umumiyeden 3-5 sene önce o kadar da iddalı bi ekonomi değildir heralde

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Saat 5:42 ve internette sörf yapma motivasyonumu yerle bir etti bu başlık :D Ben yatıyorum kalın sağlıcakla...

Geri