Scudo Sports

Sokak köpeklerini neden toplamıyorlar?

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Tui Lui Çok geçmiş olsun, umarım kalıcı bir etkisi olmamıştır.
hala bu sorunun hayvan sever olup olmama ekseninde tartışılması çok üzüntü verici.
O kadar doğru bir cümle ki. Bir anda hayvan düşmanı ilan edilip linç kültürünün kurbanı olabiliriz. Özellikle de tüm bunlara rağmen hayvanları hep sevip, doğaya saygıyla yaklaşıp, doğada olmak için kendimizi ve imkanlarımızı zorlayarak bisiklet kullanmaya devam ederken.

Scudo
@Tui Lui Çok geçmiş olsun, umarım kalıcı bir etkisi olmamıştır.

O kadar doğru bir cümle ki. Bir anda hayvan düşmanı ilan edilip linç kültürünün kurbanı olabiliriz. Özellikle de tüm bunlara rağmen hayvanları hep sevip, doğaya saygıyla yaklaşıp, doğada olmak için kendimizi ve imkanlarımızı zorlayarak bisiklet kullanmaya devam ederken.
Ufak tefekleri saymazsak kalıcı birşey olmadı çok şükür. Kaza yapmayan bisikletçi olmaz diyip geçtim :hhhhhh:

• Beğen
Tepkiler: ArVoGu
Her hayat değerlidir. Bu yadsınamaz bir gerçek ama işin ucunda kendi hayatınız veya bir yakınınızın hayatı söz konusu ise tercih çok açıktır. Öncelikle bu konunun her kim olursa olsun açık bir şekilde idrak edilmesi gerekiyor. 56 sayfalık bir konu ve kimse birbirine hak verecek cesareti bulamıyor. Yukarıda yorumlarda hayvanlara yapılan eziyetlerden bahsediliyor. Bunu yapan kişiler insan maskesi altında gizlenen, rahatsız ve vicdandan yoksun kişiler. Toplum içinde barınmaları bile sakıncalı ve bu tartışılması gereken apayrı bir konu. Köpek kovalama macerası yaşamayan yoktur. 5 yaşında iken 25 köpek tarafından kovalandım ve emin olun hüseyin bolt benim yanımda çerez kalırdı. O adrenalinle 100 mt dünya rekorunu muhtemelen 6 sn ye felan çekmişimdir:). Sonuç olarak Hayvanlar içgüdüleri ile hareket ettikleri için ne zaman neye ne tepki vereceğini bilemezsiniz bu durumda tehlikeli bir boyut kazanmasına sebebiyet veriyor. Kısırlaştırmak bir çözüm (Tavşanlı Belediyesini arayan yaşlı amcam aklıma geldi) ama kalıcı değil. Daha düzgün bir çalışma yapılarak hem hayvanların hemde insanların rahat bir yaşam sürebilmesi için gerekli önlemler alınmak zorunda.

Öncelikle kaza geçiren herkese geçmiş olsun,
Hayvan severim insan severim bisiklet severim, okuyorum okuyorum hala anlamıyorum. Evet bu hayvanların sokakta olmaması gerekiyor ,ama şuan varlar . bu gün en fazla yapılabilecek kısırlaştırılıp bi köpek ömrü kadar sabır göstermek . Başka bi çözüm yok arkadaşlar böyle yaşayacağız , rasyonellikten kastınız köpekleri barınakalara kapatmaksa böyle bi imkan olmadığının farkındasınız. Bu rasyonellik değil pragmatistliktir. Rasyonel çözüm tüm bu kazaların %99,9 un köpek saLdırısı değil de köpek korkusundan kaynaklı olduğunu kabul edip korkuyu yenmektir .

• Beğen
Tepkiler: doğa_dostu
@Eray736 köpek saldırmasa neden korkalım ki? Saldırdığı için korkuyor insan. Yani %99,9 u köpek saldırısı yüzünden 😊

@Eray736 köpek saldırmasa neden korkalım ki? Saldırdığı için korkuyor insan. Yani %99,9 u köpek saldırısı yüzünden 😊
Hocam kovalayan köpekten kaçmayın %99,99 sizi ısırmayacak yani saldırmayacak;)

Öncelikle kaza geçiren herkese geçmiş olsun,
Hayvan severim insan severim bisiklet severim, okuyorum okuyorum hala anlamıyorum. Evet bu hayvanların sokakta olmaması gerekiyor ,ama şuan varlar . bu gün en fazla yapılabilecek kısırlaştırılıp bi köpek ömrü kadar sabır göstermek . Başka bi çözüm yok arkadaşlar böyle yaşayacağız , rasyonellikten kastınız köpekleri barınakalara kapatmaksa böyle bi imkan olmadığının farkındasınız. Bu rasyonellik değil pragmatistliktir. Rasyonel çözüm tüm bu kazaların %99,9 un köpek saLdırısı değil de köpek korkusundan kaynaklı olduğunu kabul edip korkuyu yenmektir .

Bu cümle bana HABABAM SINIFI filminde Şener Şen' in köz üzerinde yürüdüğü sahneyi aklıma getirdi.

Hocam kovalayan köpekten kaçmayın %99,99 sizi ısırmayacak yani saldırmayacak;)

Yukarıda yazmış olduğum yazıyı tam olarak okumadığınızı düşünerek; Hayvanlar içgüdüleri ile hareket ettikleri için ne zaman neye ne tepki vereceğini bilemezsiniz bu durumda tehlikeli bir boyut kazanmasına sebebiyet veriyor.

Öncelikle @Tui Lui geçmiş olsun. Kaçmayın demek o kadar kolay ki... Saldırmasa bile insan korkuyor. Bunu diyenlerin hiç korkusu yok mu acaba merak ediyorum. Ayrıca ben köpek ya da başka bir hayvanı sevmek zorunda mıyım? Bana veya aşka bir insana zarar vermezse bende zarar vermem ama hem korkuyorum hem de sevmiyorum. Suç mu bu?

Bu konuda çok ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum .. Öncelikle pet shoplardan alınan bütün hayvanların alınan kişiye zimmetlenmesi lazım (3 gün sonra sıkılıp sokağa attığında bir yaptırım uygulansın) .. Sokaklarda dolaşan bir kaç köpeğin sıkıntı olmadığıda aşikar ama sayı arttığında ve içlerinde bir Alfa varsa sorun oluyor .. Haberlerde gördük geçtiğimiz senede kaç kere saldırı oldu, ölen bile oldu .. Ama bir devlet büyüğünün ailesinden birine bir şey olmadığı sürece bir adım atılacağını zannetmiyorum .. Bir arkadaşım belediyede çalışıyor, veteriner müdürü ile yaptığı bir diyaloğu anlatmıştı .. Ortaköy taraflarında yine böyle köpekler insanlara saldırıyor, içlerinde ki Alfa köpeği alıyorlar, barınağa götürüyorlar ortalık sakinleşiyor .. Sonra orada yaşayan hayvan severler! (insan sevdiklerini pek sanmıyorum bu tiplerin!. Buradaki ironiyi anlamayan da istediği kadar linç edebilir beni) arıyorlar yetkilileri ve bir ilçe başkanı diyor ki o köpeği hemen geri getirin:) .. Uzun lafın kısası bir ünlüye ya da devlete yakın olana bir şey olana kadar hepimiz dikkatli olalım .. Mümkün olduğunca sakin kalabilmek sanırım mesele (bu arada köpekler konusunda fobi sahibi biri olarak nasıl sakin kalınır bende bilmiyorum) .. Hayvanlar Allah'ın dilsiz kullarıdır, biz insanlar onlara zulmetmeyi bırakırsak bir gün onlarda saldırmayı bırakırlar diye düşünüyorum .. Bu sorunu yaşayan, yaralanan, kaza geçiren tüm arkadaşkara da geçmiş olsun .. Allah hepimizi her türlü kaza ve beladan korusun (amin) ..

Müthiş bir istatistik. Yaptığınız çalışmanın linkini paylaşır mısınız?
Hocam çok tatlı laf soksanız da bunun bir istatistik olmadığı , egzajere etmek için kullanıldığını anlayacak zekaya sahip olduğunuzu biliyorum

• Hahaha
Tepkiler: ag249
Bu cümle bana HABABAM SINIFI filminde Şener Şen' in köz üzerinde yürüdüğü sahneyi aklıma getirdi.

Yukarıda yazmış olduğum yazıyı tam olarak okumadığınızı düşünerek; Hayvanlar içgüdüleri ile hareket ettikleri için ne zaman neye ne tepki vereceğini bilemezsiniz bu durumda tehlikeli bir boyut kazanmasına sebebiyet veriyor.
Bu konuda otorite değilim , konuya ilişkin Bilgi ve tecrübem ; 2 tane köpeğim var, geçmişte de köpeğim oldu Toplamda 15 yıldır köpek beslemekteyim. Sadece demek istediğim şu o kadar da öngörülemez vahşilikte değiller köpekler.

Bu başlık altında extrem bir durum olmadığı müddetçe son kez yazmak istiyorum, çünkü daha önce de belirttiğim gibi, iletişim yolları maalesef kapalı bazı kimselerle, olay dönüp dolaşıp hep köpeklerin dokunulmazlığına geliyor.

Neden dokunulmazlık kelimesini kullanıyorum peki?
Bugün ben akli yetileri yerinde bir yetişkin olarak toplumda birine zarar verdiğim zaman bunun bedelini öderim , ama akli yetilerimin tam olmadığı psikotik bir hastalığım olduğunu varsayalım, o zaman şuç işlesem bile yasa karşısında bunun bedelini ödeyemeyeceğim için hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde veya evde kendime ve başkalarına zarar teşkil etmemem için gözetim altında tutulurdum bir insan olarak.

Diyelim ki toplum için tehlike arzeden bir yılan veya yaban domuzu söz konusu, bu durumda da kolluk kuvvetlerinin veya belediyenin gelip hayvanı doğada serbest bir alana bırakması beklenir, asla şehirde başıboş bırakması kimse tarafından kabul edilemez. Yani başka hayvanların köpeklerde olduğu gibi bir dokunulmazlığı yok. Gelelim sahipli köpeklere, sahipli saldırgan bir köpek tarafından zarar gördüğünüz zaman muhatabı sahibidir, sanırım tam da bu yüzden insan içinde tasma ile kontrol etmekle yükümlüler. He bir de tabii ki kaçmamaları i,in, demek ki köpeklerine %99.99 güvenmiyorlar ...

Her nekadar bazı arkadaşlar bizlerin hayvan sevmez olduğunu iddia etse de, bu doğru değil ve büyük haksızlık yapılıyor. Burada hiç bir zaman sokak kedilerinin toplatılmasına ilişkin bir başlık görmedim mesela, yada kuşlardan şikayet eden. Mesele kendi aralarında, diğer hayvanlar ve toplum için tehlike arzeden bu köpeklerin saldırganlıklarının ve verdikleri zararın sorumlusu kim? Zarar gören kimselerin hakkını kim ödeyecek veya ödeyebilir?

Umarım bu son mesajımde derdimi anlatabilmişimdir.

Bu konuda otorite değilim , konuya ilişkin Bilgi ve tecrübem ; 2 tane köpeğim var, geçmişte de köpeğim oldu Toplamda 15 yıldır köpek beslemekteyim. Sadece demek istediğim şu o kadar da öngörülemez vahşilikte değiller köpekler.
Hocam sizin köpeğiniz var, bilginiz var ama köpekten korkan birisi bisiklete binerken 3-5 köpek kovaladığında o panikle ne yapacak ? .. Yani kimse empati yaparak yazmıyor .. Köpekleri öldürelim demiyoruz hatta ben kısırlaştırılmasına bile karşıyım hayvanların ama başı boş şehir içinde dolaşmasına karşıyım gece ayrı dert, sabah ayrı .. Hele birde yavru köpekleri sahiplenip biraz büyüdüklerinde sokağa atanlara ise ceza verilmesinden yanayım ..

Bu başlık altında extrem bir durum olmadığı müddetçe son kez yazmak istiyorum, çünkü daha önce de belirttiğim gibi, iletişim yolları maalesef kapalı bazı kimselerle, olay dönüp dolaşıp hep köpeklerin dokunulmazlığına geliyor.

Neden dokunulmazlık kelimesini kullanıyorum peki?
Bugün ben akli yetileri yerinde bir yetişkin olarak toplumda birine zarar verdiğim zaman bunun bedelini öderim , ama akli yetilerimin tam olmadığı psikotik bir hastalığım olduğunu varsayalım, o zaman şuç işlesem bile yasa karşısında bunun bedelini ödeyemeyeceğim için hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde veya evde kendime ve başkalarına zarar teşkil etmemem için gözetim altında tutulurdum bir insan olarak.

Diyelim ki toplum için tehlike arzeden bir yılan veya yaban domuzu söz konusu, bu durumda da kolluk kuvvetlerinin veya belediyenin gelip hayvanı doğada serbest bir alana bırakması beklenir, asla şehirde başıboş bırakması kimse tarafından kabul edilemez. Yani başka hayvanların köpeklerde olduğu gibi bir dokunulmazlığı yok. Gelelim sahipli köpeklere, sahipli saldırgan bir köpek tarafından zarar gördüğünüz zaman muhatabı sahibidir, sanırım tam da bu yüzden insan içinde tasma ile kontrol etmekle yükümlüler. He bir de tabii ki kaçmamaları i,in, demek ki köpeklerine %99.99 güvenmiyorlar ...

Her nekadar bazı arkadaşlar bizlerin hayvan sevmez olduğunu iddia etse de, bu doğru değil ve büyük haksızlık yapılıyor. Burada hiç bir zaman sokak kedilerinin toplatılmasına ilişkin bir başlık görmedim mesela, yada kuşlardan şikayet eden. Mesele kendi aralarında, diğer hayvanlar ve toplum için tehlike arzeden bu köpeklerin saldırganlıklarının ve verdikleri zararın sorumlusu kim? Zarar gören kimselerin hakkını kim ödeyecek veya ödeyebilir?

Umarım bu son mesajımde derdimi anlatabilmişimdir.

Siz derdinizi anlatsanız da, anlamak istemeyenler olduğu aşikar .. Köpekler doğaya bırakılmalı bence de .. Şehirde beslemek isteyenlerde evlerinde beslesin, dışarda da sahip çıksınlar ..

(Dip not: Memlekette bizimde köpeğimiz var, hayvan düşmanı değiliz sadece saldırıya uğradığımız da yapacak bir şeyimiz olmadığından korkuyoruz, insanız bu kadar) ..

Zaten durum vahşilikten ziyade hayvanın iç güdüsü ile alakalı. Sizin beslediğiniz köpekler sizin tavır ve davranışınıza göre hareket ederler. Bu konuda bir çok yapılmış çalışma var. Hatta tv programları bile mevcut. Eğer beslediğiniz köpeğe kendi otoritenizi kabul ettiremezseniz köpek sizi dinlemeyecektir ve kendi güdülerine göre hareket edecektir. Ancak benim burada söyleye çalıştığım sahipli köpeklerden ziyade sokak da başıboş dolaşan köpekler için. Hiçbir canlı kilit altında tutulamaz bu doğru ama şehir dışında geniş bir alana barınaklar kurulabilir burada denetimleri daha rahat yapılabilir ve beslemek isteyen yardımcı olmak isteyen herkes orada yardımda bulunabilir. Bisiklet sonuç olarak her ne kadar güvenlik önlemi alsanız da kaza yaptığınızda ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilen bir ulaşım aracı.

Hocam sizin köpeğiniz var, bilginiz var ama köpekten korkan birisi bisiklete binerken 3-5 köpek kovaladığında o panikle ne yapacak ? .. Yani kimse empati yaparak yazmıyor .. Köpekleri öldürelim demiyoruz hatta ben kısırlaştırılmasına bile karşıyım hayvanların ama başı boş şehir içinde dolaşmasına karşıyım gece ayrı dert, sabah ayrı .. Hele birde yavru köpekleri sahiplenip biraz büyüdüklerinde sokağa atanlara ise ceza verilmesinden yanayım ..

Hocam kesinlikle kısırlaştırmak gerek, sokağa atanlara büyük cezalar vermek gerek , keşke ömür boyu bakılabilecek barınaklar olsa barınakta kalsalar , sokakta başıboş kalmasınlar . Bu imkan yok iken toplatılsın demek hepsi öldürülsün demeye geliyor . Ben anlıyorum çok şükür yazılanları ama imkan yok, kısırlaştırma ve ceza yayıldıkça nufüsları azalacak hatta belki iyi şartlarda barınağa yetecek kadar azalacak ama bugün olmadığını biliyoruz .
Zaten durum vahşilikten ziyade hayvanın iç güdüsü ile alakalı. Sizin beslediğiniz köpekler sizin tavır ve davranışınıza göre hareket ederler. Bu konuda bir çok yapılmış çalışma var. Hatta tv programları bile mevcut. Eğer beslediğiniz köpeğe kendi otoritenizi kabul ettiremezseniz köpek sizi dinlemeyecektir ve kendi güdülerine göre hareket edecektir. Ancak benim burada söyleye çalıştığım sahipli köpeklerden ziyade sokak da başıboş dolaşan köpekler için. Hiçbir canlı kilit altında tutulamaz bu doğru ama şehir dışında geniş bir alana barınaklar kurulabilir burada denetimleri daha rahat yapılabilir ve beslemek isteyen yardımcı olmak isteyen herkes orada yardımda bulunabilir. Bisiklet sonuç olarak her ne kadar güvenlik önlemi alsanız da kaza yaptığınızda ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilen bir ulaşım aracı.
Benim gözlemim benim her gün gezdirdiğim köpekler , her gün köpek gezdirdiğinizde bölgesini korumaya çalışan diğer köpekler, bisiklet sürerken rastladığım köpekler , arkadaşlarımın köpekleri
sizinle aynı fikirdeyim köpekler barınaklarda kalmalı, sokaktan çok daha iyi şartlarda olurlar. Sadece şuan böyle bi imkanın ülkemizde olmadığını tahmin ediyorum. Çoğu köpek 1-2 ay barınakta bakılıp arkasından ıssız yerlere bırakılıyor ve açlıktan ölüyorlar . Kesinlikle bir köpek ömrü kadar barınakta bakılabilecek imkanlar var ise gönülden destekliyorum

Köpeklerden korkmayın, saldırmaz demek kadar anlayamadığım bir yaklaşım yok, ben de mesela %99 korkmuyorum ama sanki sokak köpekleri bizim evde beslediğimiz köpekler kadar rahat şartlarda bir insan önderliğinde yaşıyorlar da bu kadar rahat saldırmaz diyebiliyoruz. Açlıktan, korkudan, bölge koruma içgüdüsünden ve tahmin edemeyeceğimiz bir çok sebepten saldırabilirler, çünkü hepsinin kendi içgüdüler ve karakteri var, ne yazık ki sizin tanıdığınız köpeklerle benzer olmayabilirler.
Benim demek istediğim; zaten bu ülkede trafikte şansa yaşıyoruz, evet belki çoğu saldırmaz ama şanssız zamanda tek bir saldırı sizi bir arabanın altında bıraktından sonra hayvan sevgisinin de bu tartışmaların da hiç bir önemi kalmaz.

Bende rüzgar artık tersten esiyor..Rotamdaki köpekler -muhtemelen- "yine o canavar geliyor" deyip, ben mekana gelmeden kaçıyorlar. Yanlarından "efferin" edasıyla yavaşça geçip, olay mahallini terkediyorum...😆
Şaka bir yana günlük rotalarımda daha rahatım artık...Şok cihazı fena gitmiyor...

Siz derdinizi anlatsanız da, anlamak istemeyenler olduğu aşikar .. Köpekler doğaya bırakılmalı bence de .. Şehirde beslemek isteyenlerde evlerinde beslesin, dışarda da sahip çıksınlar.
Doğaya ait olmayan bir hayvanı doğaya bırakırsanız telef olurlar. Evrimsel olarak yaşamalarının tek yolu insana bağlı olmak. Yani yaşamalarının tek yolu insan eliyle beslenmek. Doğaya ait olmayan bir türün doğada yaşaması mümkün değil.

Bir aslanı çeştli yollarla evcilleştirdiniz diyelim. Nesiller boyu özellikleriyle oynayarak kendinize XXX türünü oluşturdunuz. Görünüş olarak tıpatıp aslan olsun. Ama davranışları size saldırmayacak, uysal bir şekilde değiştirdiğinizi ve avcılık yeteneğini neredeyse sıfıra indirdiğinizi varsayın. Çünkü bu tehlikeli bir hayvan ve sizin verdiğiniz besinle yetinmesi gerekiyor. Kendisi avlanmaya kalkarsa bu ilişki yürümez. Bu XXX türünü bu şekilde doğaya salarsanız ne olur? Kendi kendine yetemeyen bir hayvan oluşturuyosunuz ve sonra doğaya bırakıyorsunuz. Yaşaması ve neslini devam ettirmesi neredeyse imkansız. Çoğu kişi köpekleri doğal bir tür zannettiği için bu yanılgıya düşüyor. Onlar insan yapımı ve fazlaca hata barındıran biyolojik robotlar.

Düzenleme: Çok fazla genelleme yaptığım için rahatsız oldum. Bütün köpekler yapaydır gibi bir algı oluşturduğumu fark edip bu notu ekleme gereği duydum. Tüm köpekler yapay değildir.
Ek olarak sevdiğim bir söz:

"Bu da dahil olmak üzere bütün genellemeler yanlıştır." - Nietzsche

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Punctum ve ag249
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri