Scudo Sports

Sizin hiç üç bisikletiniz birden çalındı mı?

Ekip mekip coz(e)mez bunu yine ureticilere is dusuyor. Sase numarasi gibi birsey olmali ama guvenilir. Yapacaksin her bisiklete bir QR kod, sahibinin de teline sabitleyeceksin/kayit edeceksin. Sonra isteyen satin alma asamasinda QR kodu taratarak aninda gorecek gercek sahibinin telini - gerekirse bilgilerini fotosunu vs. El degistirmeler de sistem uzerinden numaraya onay kodu giderek vs. olacak. Herkes alirken de satarken de bu bilincle islem yapacak.

Istense yapilir da neyse.

Orta ve üst seviye bisikletilerin hepsinde bir seri numarası oluyor (genelde orta göbeğin altında). Bunu hırsızlar da biliyor ve çaldıkları bisikletlerin seri numaralarını kazıyorlar.

• Beğen
Tepkiler: cazci
Scudo
Bunun biraz daha basit bir versiyonu bisiklet hirsizliginin ata sporu oldugu Hollanda'da yapiliyor.

Bisikletin hepsinin govdesinin altinda seri numarasi var, marka ve seri numarasina gore bisikletinizi kaydettirebileceginiz site var ama pek bir olayi yok. Bir de polisin yonettigi bir sistem var o daha kullanisli.

(link)

Eger bisikletiniz calinirsa polise basvuruyorsunuz, benim bisikletin markasi ve seri numarasi buydu diye onlar kendi veritabanlarina isliyor. Ikinic el bisiklet satin almak istediginizde ise ( yururken size yanasip 50€'ya bisiklet satmaya calisan junkieler disinda tabi ) bisikletin seri numarasini yukaridaki sitenin basit formuna giriyorsunuz, bisikletin calinti olup olmadigi ortaya cikiyor.
Bu basit sistemin Turkiye'de uygulanmasi cok cok kolay ama mesele insanlarin 2. el bisiklet alirken, bisikletin calinti olup olmadigini umursamamasi. Ucuza bisiklet bulup da "bi kontrol edeyim de calinti ise ucuz da olsa almayayim bu bisikleti" diyecek kac kisi var memlekette?

Iyi en azindan basit versiyonu da olsa varmis ama tabii dedigim gibi gelistirilmeli bu sistemler. Gelisip yayildikca da millet biraz cekinir bence (alirken yakalanma riski, satarken satamama riski vs). Tabii bir sonraki nesil bile muhtemelen gormez, su anda dediginiz mantalite de degismez kolay kolay. Dogru.

Gereksiz optimist yaklasimlar 😛 😀
Orta ve üst seviye bisikletilerin hepsinde bir seri numarası oluyor (genelde orta göbeğin altında). Bunu hırsızlar da biliyor ve çaldıkları bisikletlerin seri numaralarını kazıyorlar.

Evet o yuzden daha guvenli QR kod / telefon / ID eslesmeli birseyler yapilabilir diye dusunmustum de tabii o noktaya daha cok var, arkadasin dedigi gibi mantalite farkli.

İzmir'de arkadaşımın 2 adet bisikleti çalındı, bisikletleri 2 gün sonra bit pazarında bulduk, polisi çağırdık ve polis marifetiyle geri aldık. Polisin arkadaşıma sorduğu soru ise "şikayetçi misin?" oldu. İşin trajikomik tarafı hırsızlık şikayete bağlı olmayan suç olması 😁. 2 tutanak yazmamak için polisin bile hukuku çiğnediği bir ülkedeyiz. (Sen neden bunu polise söylemedin diyecekler için peşinen söyleyeyim mal benim olmadığı için girdi yapmadım ama bisikletler benim olsaydı o polisin de işi zordu)

İçim yandı, çok geçmiş olsun. Cana geleceğine....

• Beğen
Tepkiler: cazci
İzmir'de arkadaşımın 2 adet bisikleti çalındı, bisikletleri 2 gün sonra bit pazarında bulduk, polisi çağırdık ve polis marifetiyle geri aldık. Polisin arkadaşıma sorduğu soru ise "şikayetçi misin?" oldu. İşin trajikomik tarafı hırsızlık şikayete bağlı olmayan suç olması 😁. 2 tutanak yazmamak için polisin bile hukuku çiğnediği bir ülkedeyiz. (Sen neden bunu polise söylemedin diyecekler için peşinen söyleyeyim mal benim olmadığı için girdi yapmadım ama bisikletler benim olsaydı o polisin de işi zordu)
Aynı olay bir yakınımın başına geldi. Polis şikayetçi misiniz dedi. Kamu davası değil mi memur bey dedim. Adam güldü dönüp gitti. Savcılığa gittik direk, savcı ne dese beğenirsin. Şikayetçi değilsen banane hemşehrim,beni uğraştırma, işimi bana öğretme. Yani balık baştan kokuyor. Kanunda yazan ile uygulama da yapılan çok çok farklı. Kamu kurumumuzun hurdaliginda duran malzemeleri çalındı, aynı şekilde polis geldi şikayetçi var mı yok. Dedim abi kamunun malı çalındı şikayetçiye gerek var mı. Savcınin emri böyle dedi gittiler .

Hırsızlık suçu kişilere karşı işlenince uzlaşma kapsamında olduğundan o açıdan soruluyor olabilir. Genel olarak kişilere karşı işlenen suçlarda hep sorulur şikayetçi misin değil misin diye. Her polis TCK'ya tam hakim değil. Savcı son kararı verecek tabi ama burada şikayetçi değilsen al bisikletini git falan mı demek istedi orasını bilemedim. Polis sayısı yetersiz uğraşmak istemiyolar. Kardeşim bi bisiklet için mi bizi uğraştırıyorsunuz demeye getiriyolar :)

• Beğen
Tepkiler: LastikOsman
Hırsızlık suçu kişilere karşı işlenince uzlaşma kapsamında olduğundan o açıdan soruluyor olabilir. Genel olarak kişilere karşı işlenen suçlarda hep sorulur şikayetçi misin değil misin diye. Her polis TCK'ya tam hakim değil. Savcı son kararı verecek tabi ama burada şikayetçi değilsen al bisikletini git falan mı demek istedi orasını bilemedim. Polis sayısı yetersiz uğraşmak istemiyolar. Kardeşim bi bisiklet için mi bizi uğraştırıyorsunuz demeye getiriyolar :)
Kanun gayet açık, hırsızlık suçu şikayete bağlı olmayan suç olduğundan kişi şikayetçi olmasa da kamu adına savcı şikayetçi olup suçlunun cezalandırılmasını sağlamalıdır. Ama herşeyin hızla bozulduğu ülkemizde hukukun da bu durumdan etkilenmemesi beklenemez.

• Beğen
Tepkiler: LastikOsman
Polisi geçtim savcı bile hakim değil ki hocam. Avukata danışıyoz o bile kanundan bir haber. Bu devirde işini layıkıyla yapan adam bulmak çok zor.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
"Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır!" Mustafa Kemal ATATÜRK

:(

Geri