Scudo Sports

Sizce seviyem kötü mü?

Mücahit Kıvrak

Forum Demirbaşı
Tepki
129
Arkadaşlar düzgün bi bisiklet alalı bir haftayı geçti. (Scott Aspect 30 2011)

Bununla günde 1 saatliğine 20 kmlik turlara başladım..
Fazla yorulmuyorum. Tek seferde zorla 40a dayanabilirim. (asfaltta, mtb lastikleri, düz yol)
Forumda okuduğum tavsiyeler sonucu hiç yapmadığım 120 kadansı yapmaya başladım.. Ortalama 100de gidebiliyorum.

Acaba bu iyi bi seviye midir? Amatör(giriş)>normal sporcu>yarışçı olarak düşünüldüğünde..

Kadansdan ziyade yol dayanıklığım hususunu merak ediyorum..

Bunların yanında bi sorum daha olacak.. Sizce uzun yol katedmek için yüksek kadans mı iyidir yoksa düşük kadans mı kadans mı?

Scudo
ortalama 100 kadans bence gayet güzel bir değer.
ben tur sonlarında baktığımda genelde 80-90 arası kadansla gittiğimi görüyorum. 90 dan sonra boşa çeviriyomuşum gibi hissediyorum ben o yüzden kadansı artırmak yerine vitesi artırıyorum.

bnde başta çok sıkıldım ama öylesine gezdiğimi hayal ettim.. alıştım.. ve kesinlikle tavsiye ederim, inanılmaz derecede faydası var.. bi gün yüksek kadans sürdüm öbür gün daha hızlı sürmeye başladım.. Ygs'yi atlatayım.. iyi bi antrenman safhası beni bekliyor..

teşekkür ederim... yalnız, dayanıklılığımı merak ediyorum bu şartlarda tek seferde 40km iyi midir?

Fransa turundakiler yüksek kadans ile gidiyorlarsa doğrusu odur..Aşağıdaki linkte göreceğin yazıda TÜrkiye deki sporcuların yüksek kadanslı çalışmadıkları için yurtdışında başarılı olamadıklarından bahsediyor. DÜşük kadansta çalışmanın zararlarından da bahsediyor. Bir oku derim...

(link)

1 hafta için performansın baya iyi bence. ben ilk aldığımda 20km yapınca oha ne yaptım lan diyodum. şimdi 50km zar zor kesiyor. p.tesi 66km yaptım hala da yapasım vardı :D

ek olarak sürekli kadans çalışmayın, biraz da ağır viteslerde pedal çevirin ve o şekilde bacakları kuvvetlendirin.

• Beğen
Tepkiler: Mücahit Kıvrak
@Mücahit Kıvrak
Elbette her insanın kapasitesi farklı. Kimisi 1 ayda yeter olgunluğa erişiyor, kimisi ise benim gibi ancak 3. ayında buna sahip oluyor. Ama 1 hafta henüz çok erken. Düşünün, derinizde hafif bir yara var ve Bepanten kullansanız bile ancak 1 haftada iyileşir...

@Mücahit Kıvrak
Bu kadans bence çok fazla ve saniyede 1 tur doğrudur. Hangi viteste elde ediyorsunuz? Sonuçta düz yolda düşük viteslerle habire döndürmek marifet değil ki! Tam tersi insanı daha çok yorar. Sabit bir hız için (başlangıç için sprint yapmayın), rampalarda küçük vitesle kadans artmalıdır. Düz yolda ise o hızı koruyarak kadans arttırılmamalıdır.

@Mücahit Kıvrak
Uzun yol için enerjiyi adeta damıta damıta kullanacaksınız. Bunu bir musluk gibi düşünün ve önce suratınızı hafif nemlendireceksiniz. Bunu yapmak için musluğu sonuna kadar açıp avuç içinizi taşırarak doldurmak anlamsız. Suyun yarısından fazlası ziyan olacaktır. Bunun yerine bir bezi ıslatıp yol boyunca buharlaşana kadar kullanmak en iyi yoldur. Tabi bu bir benzetme, bisiklet ile alakalı değil...:)

Özetle, dayanıklılığı arttırmak için birden yüksek hızlara çıkmak yerine başlangıç üçün düşük bir hız seçin. Ama bunu da hep aynı değerde (ne fazla ne az) tutmak için uygun vitesleri kullanın.

Başarılar...

• Beğen
Tepkiler: Talha Ateş
en iyi kadansı vücut kendisi bulur hesabı çok yavaş da gitmiyorum... alışmak için yapmıştım, tam hatırlamıyorum, kendimi zorlamadığım bi viteste ilerledim...

@emin tak

yalnız bu işin profesyonel boyutu. yarışçı olmayı planlayan varsa yapsın 120kadans elbette ama şahsen ben veteran takılıyorum. 120 kadansa kasmaya gerek duymuyorum. :in:

@Mücahit Kıvrak

ayrıca bisiklete ilk defa binen bir insan değilim. bisikleti çok severim, ve önceden de bayağı sürdüm.. sadece bisikletten olmasa da bacaklarım kaslıdır...

@Mehmet Ergene
+1
Aynen, hatta antrenman sonunda kalan gücünüzü görmek ve ne kadar damıta damıta kullandığınızdan emin olmak için bir sprint atıp yorulunca bisikleti olduğu yerde bırakıp yakın çevresinde nabız düşürmek için yürüyün. Ben bunu bisiklet çevresinde dönerek adeta ayin, kutlama, totem ne dersenizi diyin o espiriyle yapıyorum...:)

• Beğen
valla ben bi türlükadansa alışamadım 30 km lik yolu 32 km hız ortalamısyla alıyorum rubena 1.75 lik lastikle Bol kadans yapamıyorum gıcık oluyorum hep seriyim ama yumuşak viteste değil. depar atmayıda öğrenin

@Mehmet Ergene

Yüksek kadanstı vurguladığım...Yazıyı okursanız yüksek kadansın yarışçı olmayan bireyler içinde hem sağlıklı hem fit olması hususunda iyi olduğunu söylüyor..120 kadans elbette bizler için fazla..Ama yüksek viteste düşük kadansın diz ağrılarına,bacak ağrılarına kas gerilmelerine yol açacağını belirtiyor..60 Kadansın altına çok kötü diyor yazar. En iyi aralık 80-100 demiş...Takdir sizin...

yüksek kadans insanın, hem kendi vücut sağlığı açısından ve hem de perfonmans kazanması bakımından faydalıdır... dediğiniz gibi bunu iyi ayarlayıp çok da düşük seviyelerde kalmamak gerek..

enerjiyi damıtarak kullanma işini çok sevdim... bugün deniyicem.. ;)

Emin hocam
ikimiz de birbirimizi doğru anlamışız o zaman. ben de 120 kadansın bizler(amatörler) için gereksiz olduğunu söylemek istemiştim mesajımda :)
ben 80 altına düşmüyorum ama ortalama olarak 90 üzerine de çıkmadım henüz. bana yetiyor bu aralık. :D

bence yüksak kadans zor birşey değil alışma meselesi...

kendi gücünüze, hızınıza göre vitesi ayarlayın yüksek kadans yani. ha n'olur, başta iyi değilsinizdir, yavaş yavaş gelişirsiniz.. bnim düşüncm bu..

Merhabalar!

Öncelikle tek seferde 40 kilometre hemen hemen Aydın-Nazilli arasını gitmek demektir. Bu da Aydın sıcaklarında zor bir şey :) (Profilinizde konumu Aydın gördüğüm için bu örneği verdim :) ) Benim kişisel önerim size eğer Aydın merkezde yaşıyorsanız haftada 1-2 sefer üniversiteye çıkmaya çalışın. Ya da gene merkezdeyseniz Mesire alanına Salı pazarının kurulduğu taraftaki yollardan tırmanmaya çalışmanızdır.

Bireysel olarak fiziğimin de el vermesiyle ben daha çok yokuş çalışan biriyim, ve Aydın'dayken de size bahsettiğim yerlerde fırsat buldukça antreman yapmaya çalışırım. Ayrıca yokuş çalışmalarının hem limitlerinizi tanıma hem de aşma konusunda ve teknik geliştirme açısından ayna fonksiyonu olduğunu düşünüyorum.

Selamlar!

• Beğen
teşekür ederim. ben aydın çine'deyim. aydın muğla karayolu üzerinde gidip gidiyorum... ayrıca günlük vekit sebebiyle 20km yapıyorum.. çok sıcak oluyor fakat bugün bunu takmadan devam etmek istiyorum.. :) yokuş olarak burada köy yolları var onları deneyebilirim..

Geri