Scudo Sports

Sizce Nasıl Bir Kahvaltı ?

Tepki
20
Arkadaşlar spor yapmaya yeni başladım ve kendime bir beslenme programı hazırlamaya çalışıyorum bu nedenle forumdaki konuların hepsini okumaya çalışıyorum.

Sabah kahvaltısı için kendime bir tarif uydurdum.İki günde bir bu şekilde kahvaltı yapıyorum.

İşte benim süper kahvaltım.

3 çorba kaşığı yulaf
5 çorba kaşığı mısır gevreği
yarım tatlı kaşığı arı poleni
3 tatlı kaşığı harnup pekmezi
1 çay kaşığı toz zencefil.
yeteri kadar 0 yağlı süt

Aynı kasede karıştırıp keyifle kaşıklıyoruz yanındada taptaze sıkma portakal,limon suyu karışımı.

Çok lezzetli oluyor ama besin değerleri açısından ve faydaları açısından bunları karıştırmak ne kadar doğrudur bilmiyorum tavsiyelerinizi bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: ismail issi
Scudo
eti light musli + yağsız yada yarım yağlı süt.

çok fazla uğraşmaya gerek yok. bence süper, güne bomba gibi başlıyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
Valla tam bir bisikletçi kahvaltısı olmuş.Bir kitapta salon bisikletçisi kahvaltısını anlatıyordu.Yine bu şekil bir tahıl yanında portakal suyu.Olabildiğince yağdan uzak durup enerjisini karbonhidrattan alıyordu.Bir de kendisine pek de bir sınırlama koymamış.İhtiyaç duyduğunda tekrar yiyormuş.

• Beğen
Tepkiler: Çağrı Erdoğan
Bir damla daha fazla uyku için kahvaltıyı hep es geçerdim.bir kaç gün önce bisikletimle ilk seferimde 34 km yi sevgili arkadaşım sayesinde tamamlayabildim. ama bir daha asla kahvaltısız dışarı çıkmam.liste oldukça bilgilendirici emeğine teşekkür ederim.

• Beğen
Bence protein bakımından tamamlayıcı olması amacıyla, ihtiyaca göre değişmekle beraber, en az 2 tane haşlanmış yumurtanın sadece beyazı da eklenmeli kahvaltıya.

arkadaslar yağdan kaçmamızın ne giibi bi artısı var çünkü ben 15 yaşındayım ve kendimi bildim bilesi kızarmıs ekmek üzerine tereyağı ve bal asla vazgeçmediğim her kahvaltıda yediğim olmazsa olmazım...
sizce bu iyimi kötümü yani onu yemeyince kendimi tuaf hissedğiyorum:D
ayrıca süt olayıda sütaş sek gibi markaların günlük taze sütleri var 4-5 gün tüketim zamanları var tam yağlı süt...
buda ynlışmı acaba...?
birde ben yumurtayı sarısında çok severim odamı yanlış??

ya kısaca ben ne bulursan ayırt etmek sizin yerim bamya hariç:D
acaba doğrumu yapıyorum yoksa dikkat etmem gereken hususlar varmı?

Yağ konusundaki sorun şu olsa gerek...

Vücutta enerji oluşturulurken 3 ana madde kullanılır. Yağ, karbonhidrat, protein.

İlk önce ve en çabuk parçalanan karbonhidrattır. O bittiğinde daha zor parçalanan yağ ve en sonunda protein yani vücudumuzun et yapısı parçalanarak enerji kaynağı yapılır.

Efor sarf edeceğimiz bir gün ya da eylem de beslenme eğilimimizin karbonhidrat ağırlılı olmasının ehemmiyeti buradan gelir.

Bu arada yağın daha zor parçalandığını belirtmiştim bu neden ile de enerji/zaman yaptığımızda daha düşük seviyelere sahip olur. Daha az güç daha az iş anlamına gelir.

• Beğen
@Çağrı Erdoğan

Gayet güzel, ben yulaf ve kuruyemiş karışık yapıyorum genellikle, süt yerine su ile hazırlıyorum size de su ile öneririm...

• Beğen
@gvenc_mtb

Yağların enerjiye çevrilmesi oldukça güç ve çok fazla oksijen gerekiyor enerjiye çevrilebilmeleri için, yağların esas önemli fonsiyonu bir çok hormonun yapılması için gerekliliği ve diğer hayati vücut fonksiyonlarının sağlıklı işlemesi için gereklidir, bunların yapılabilmesi için de iyi yağları bolca tüketmek gerekiyor, iyi yağlar ise her türlü işlenmemiş yağlar, kavrulmamış kuruyemişler (çiğ badem, ceviz vs) soğuk sızma zeytinayağı vs.
Yumurta sarısı ise olduksa sağlıklı gibi görünse de yüksek oranda hayvansal yağ içerdiğinden tavsiye etmiyorum, ben de sevdiğim halde yediğimde enerjimi düşürdüğü için yemiyorum, beyazı ise bilinen en iyi protein kaynaklarından birisidir. Süt ve süt ürünlerini (biraz yoğurt dışında) tavsiye etmiyorum, nedenlerini süt ile ilgili konuda uzun uzadıya yazdım oradan bakabilirsiniz arkadaşlar...
Hakan Yazman

Bir süre önce izlediğim BBC yapımı bir belgeselde de bu konu araştırılıyordu.Ayrıntılarını hatırlamamakla beraber yapılan deneyle ilgili aklımda kalan en önemli noktalar şunlardı:

.Bisiklet turundan önce yapılan kahvaltıda yenilen gıdaların, bisiklet kullanımındaki performansa olan etkileri araştırılıyordu
.Kızlı erkekli ikişer grup vardı ve bunlar sıradan, bisiklet sporuyla ilgisi olmayan eşit özelliklere sahip kondüsyonsuz insanlardı
.Bir gruba karbonhidrat ağırlıklı; diğer gruptakilere ise protein ağırlıklı yiyecekler yedirildi ve belirlenen -yanılmıyorsam- 10 km.lik bir parkuru en kısa sürede tamamlamaları istenildi
.Yine eşit özelliklerdeki bisikletlere binen iki grup oldukça zorlayıcı sayılabilecek bir arazide sanırım ormanlık bir alanda belirlenen finişe doğru yola çıktılar
.Başlarda neredeyse eşit olarak giden iki gruptan bir süre sonra karbonhidrat ağırlıklı beslenen grup farkı oldukça açarak gayet rahat bir şekilde parkuru tamamlarken diğer gruptakiler oldukça yorgun ve bitkin şekilde ilk gruptan büyük bir fark yiyerek deneyi tamamladılar..
(belgeseli izleyeli uzunca bir süre oldu hatırlayamadığım ayrıntılar olabilir fakat aklımda kalan en önemli nokta buydu: En iyi verim için bisiklete binmeden önce karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gerekiyor)

biraz uzatmış olabilirim belki ama beni ikna eden bir deneydi, eğer başka izleyen varsa atladığım detayları yazabilir :) umarım yardımcı olmuştur...

• Beğen
Tepkiler: unalkutlu
@mehty

Selamlar birşey sormak istiyorum bu deney BRAlNlAC diye bir program mıydı acaba ?
Hatırlatması açısından logosunu ekledim.

Bende müsli + meyvesuyu + bal yiyen tayfadanım. Süt kullanmamamın nedeni ise sindirmenin zor ve uzun olması nedeniyle gün içinde bisiklet sürerken yarattığı rahatsızlık.
Protein ağırlıklı gıdaları genelde akşamları tüketiyorum sabah zaten aceleyle atıştırdığımdan peynir vb yemeye vaktim olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
@Hüseyin Çelebi

Eğer imkan varsa et ve protein ağırlıklı gıdaların sindirim en kuvvetli olduğu öğlen saatlerinde alınmasını öneririm, akşam saatleri genellikle protein ve hayvansal gıdalar için en kötü saatler. Akşamları hafif yemek bir çok insan için en iyi seçenek olacaktır...

ben sabahları kahvaltı etmeyen bir insanım ama bunu değiştirmek istiyorum sabahları önce okula gittiğim için bu kadar teferruatlı bi kahvaltı değil de bir elma ve bir muzla başlangıç yapsam nasıl bir etkisi olur? o kadar enerjiye ihtiyacım olmuyor malum 8 saat bir sırada oturuyoruz :D

@£rk!n

sabah kahvaltısı en önemli öğündür. bu gerçek herhangi bir fiziksel aktivite yaşamasanızda geçerlidir.

gece boyunca uyuken vücut enerji harcar, bu enerjiyi nefes alıp verirken, kalbiniz çalışırken, rüya görürken, terlerken, eğer üşürseniz ısınmak için, vs vs. ve en önemlisi gün boyunca zarar görmüş kaslarınız tekrar yapılanırken harcarsınız. bu hiç azımsanmıyacak bir enerjidir. normal şartlarda vücudunuz acıkmış olması lazım, ve vücudu aç bırakmamak gerekir.

bu aslında bir alışkanlık meselesi, bir kaç hafta zorla kahvaltı yaparsanız daha sonraki zamanlarda kahvaltı yapmadan evden çıkmayacaksınız.

Her gün müsli, yulaf yada mısır gevreği yemeceğiz demi. Ben iki günde bir bunları yiyorum bu arada hakan hocanın yazdıklarından sonra artık su ile yapıyorum süt koymuyorum diğer günlerde ise haşlanmış yumurtanın beyazı, peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar yiyorum.

Kahvaltın en önemli öğün olduğunu ve çok sağlam yapılması gerektiğini hepimiz biliyoruz fakat sağlam kahvaltı denince benim aklıma yıllardır yaptığımız pazar kahvaltıları geliyor.Börekler,kızartmalar,tereyağlı ekmekler,sahanda sucuklu yumurtalar,mıhlamalar(tavada tereyağda eritilmiş köy peyniri karadenizliler iyi bilir)Fırından yeni çıkmış dokunduğun zaman cıtırt cıtırt sesler çıkaran altın sarısı sımsıcak ekmekler (acayip acıktım :) ve bunlar gibi şeyler geliyor çünkü bizim evde yıllarca bunlar yendi.

Bu nedenle şimdi yediğim yağsız peynirler zeytinler hiç tat vermiyor bu yüzden sizlerden lezzetli ve sağlıklı kahvaltılık önerileri bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
@mehty
Bende buna benzer bir belgesel izlemiştim Ntv'deydi sanırım.FArklı besleme şekillerinin insanlar üzerindeki etkileri araştırıyorlardı.Stresli taksicilere balık,vejeteryanlara et yediriyolardı.Beni en çok etkileyen deney ise bir grup tarım işçisini üçe bölüp (ellerinde kocaman bıçaklarda sazlık gibi şeyleri kesiyolardı ve balya balya topluyolardı) 1.grup makarna yiyordu 2.grup Nişastalı su içiyordu 3. grup ise nişastalı su ile ağızlarını çalkalayıp tükürüyordu.Bir saatlik bir çalışmanın ardından tahmin edin bakalım yarşmayı kim kazanıyordu?
3.Grup evet ağızlarını nişastalı su ile çalkalayan grup ilk balarda geri kalsalarda zaman ilerledikçe diğer gruplara oranla daha az yorulup performanslarını koruyarak en fazla balya yapan grup oluyordu.

Bunu yazarken aklıma geldi birde itfaiyecilerle ilgili bir deney vardı onuda anlatayım tam olsun :)
Orman yangınlarıında yüksek sıcaklıkta çalışan itfaiyecileri iki gruba ayırıp birincisine günde üç öğün yemek veriyorlar diğer gruba ise tüm besin değerleri aynı olmak üzere hiç ana öğün yemeden her saatbaşı biraz yemek üzre atıştırmalıklar veriyorlardı.
Ana öğün yemeyen grup gün sonunda diğer gruba oranla %25 daha fazla performans gösteriyordu.

Aklıma bi deney daha geldi ikizlerle yaptıkları ama çıkmam lazım istek olursa sonra onuda yazarım :)

• Beğen
Tepkiler: Corpse Paint
@£rk!n

Gayet güzel olur, meyva kahvaltı için çok uygundur...

• Beğen
Tepkiler: £rk!n
@Çağrı Erdoğan

Onlar sağlam kahvaltı değil, sağlam "ömür törpüsü" :) Ben de bazen bu şekilde "zevk" yemekleri yiyorum ama günümün çoğu onları sindirmeye çalışmakla ve düşük enerjiyle geçiyor. Diğer yiyecekler tamamen şartlandığımız için güzel geliyor ama vücudumuza zararlı ve enerji düşürüyor, kilo yapıyor, zaman içinde tat alma dokumuz tekrar terbiye olur ve sağlıklı yiyeceklerden tat almaya başlarız...

Geri