Sizce hangi mühendisliği tercih etmeliyim?

Barış Onur

Aktif Üye
Kayıt
30 Ekim 2013
Mesaj
144
Tepki
65
Şehir
İstanbul
Özel bir ilgi alanın yoksa, girebildiğin en iyi üniversiteye gir. Sosyal imkanları ve uluslararası bağlantıları en iyi üniversite de olur.
Madem ana mühendisliklere giremiyorsun, yabancı dil, Erasmus, kişisel gelişim, sertifikalı kurslar vs gibi şeylere çok önem göster.

Mekatronik candır :islik:
 
Scudo

metalikfb

Aktif Üye
Kayıt
27 Mart 2015
Mesaj
180
Tepki
131
Yaş
27
Şehir
ankara
İsim
furkan A.
Bisiklet
Claud Butler
Gemi inşaatı - uçak - makine bunlar iyi ben makine okuyorum
 

Antecurs

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
473
Tepki
480
Şehir
İstanbul
İsim
H.
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Salcano
Niye Mühendislik? Diye gireyim konuya:)
 

Emrah Özşahin

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mayıs 2012
Mesaj
887
Tepki
1.745
Şehir
Kocaeli
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Cyclocross
yazılım iyi güzelde hayatın kodlar olacak kendini sürekli geliştirmek zorunda kalacaksın zor işler. mezun olduğunda devlete girebileceğin tarzda mühendisliklere bak. mesela şimdi kpss ile hangi mühendislik mezunları kaç puanla hangi devlet dairelerine girmişler. maaşları da fena olmuyor mühendislerin. özel sektörde çalışacaksan bilmiyorum ama devlete girebileceğin tarzda mühendislikleri araştırman faydalı olur diye düşünüyorum. puanı yettiği için bilgisayar mühendisliği yazanları falan görüyorum ilk yıldan sonra bazıları tekrar sınava giriyor bana göre değil diyerek. Ne iş olursa yaparım abi diye değil, o meslekte ilerlerken zevk alarak işi yapman başka.
 

Kürşat Altunay

Aktif Üye
Kayıt
29 Nisan 2014
Mesaj
111
Tepki
77
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Dahon
@E.E

Kardeşim yillardir İTÜ kimya mühendisliğinden mezun olamamış biri olarak söylüyorum.

1.si neye ılgın olduğunu bilmemen normal ama dershaneler de bunula ilgili testler oluyor. Eğer hakikaten mutlu olmak istiyorsan bu testlerden çıkan sonuçlara gore tercih yap, puanim ziyan olmasın diye dusunme. Öğrenciyken iyi kötü sektörle ilgili fikrin oluyor. Eğer mühendislik puanı aliyorsan zaten daha sonra sınava tekrar hazırlanabilirsin ya da geçişler var şimdi. Yıl kaybetmek çok da büyük sıkıntı değil. Yıl kaybetme baskılarına kulak asma.
2.eğer imkânın varsa en az bir üniversiteye git yaz okulunda öğrencilerle konuş, bölümlerin ne oldugunu, derslerin ne olduğunu , sektörün durumunu daha net ogrenebilirsin.
3. İlla mühendis olacam diyorsan, 5 temel mühendislik vardır. Kimya, makina, inşaat, maden, bilişim. Bunlar daha sonra alt kollara ayrılır, spesifik muhendislikler geliştirildi. İTÜ, ODTÜ gibi kalbur üstü okullardan mezun olduğun zaman ıssız kalman çok düşük bir ihtimal ama bir de Turkiye'nin gercekleri var. Makina, kimya ve bunların türevlerinde (gıda, mekatronik, malzeme metalurji, uçak/uzay vb.) genelde fabrikalarda maaşlı çalışan olursun. Yıllar sonra yöneticilik yapabilirsin. Maden ve inşaat türevlerinde (petro-kimya, gemi inşaat, uçak/uzay vb.) genelde işin sahada/şantiyededir. Yine benzer şekilde maaşlı çalışansın ve gene yıllar sonra yöneticilik ihtimalin var. Bütün bu mühendislik disiplinleri sanayi devriminin ürünüdür. Yani hammaddeyi işlemek üzerinedir. Hemen hemen gelişimini tamamlamış durumda sadece teknolojiye cevap verecek üretim gelişmeleri göstermektedir. Artık bütün mesele hammaddelerin daha verimli kullanılması ve atıkların azaltılması şeklinde gelişiyor. Bilişim ise (bilgisayar, elektrik/elektronik, yazılım vb.) henüz sınırlarına erişmemiş durumda. Bütün hayal gücü ürünleri hızla üretiliyor ve sınırları tahmin edilebilir şekilde değil. Eğer FM oynuyorsan oradan örnek vereyim, diğer bütün mühendislikler Sneijder durumunda. Bu saatten sonra tüm maçlarda oynatsan da gelişme gösteremez sadece spesifik antrenman verebilirsin (defansın arkasına ödürücü top dene ya da topla dribling yap gibi) ama bilişim teknolojileri henüz 17 yaşındaki bir wonderkid seviyesinde. Yani Messi'nin ilk çıktığı zamanı düşün. Çıkar çıkmaz kafadan ilk 11'e yerleştirirsin ama adam ne hale geldi hesap et.
4. Türkiye'nin gerçeklerini iyi bilmen lazım. Bundan 6-7 sene önce olsa sana kafadan İnşaat yaz derdim ama geçen gün bir mezun arkadaşla konuştum (bu sene benim de kuzenim sınava girecek) inşaatın ömrünün 2 yıl olduğunu aklı varsa yazılıma yönelmesi gerektiğini söyledi. Tabi senin yaşlarında bu çok hayal kurulası bir durum ama ayakların yere sağlam bassın. Git youtube'dan emin çapa'nın videolarını izle. Bilişim teknolojisinin ürünleri "yüksek teknoloji" adıyla yarışır ve burada Türkiye'nin nal topladığını farkedersin. Yani buluş yapacağını zannetme, uygulama yazabilirsen sevin.

Özet: önce neye meyilin olduğunu tespit et, bölümleri tanı, Türkiye'nin gerçeklerini göz önünde bulundur.
aklına takılan bir şey olursan sorabilirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: akinertu ve E.E

CandanC

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2011
Mesaj
1.968
Tepki
1.347
Yaş
46
Şehir
Ankara
Bisiklet
Whistle
dedemin çok sevdiğimiz bir lafı vardı... iyi meslek yoktur, mesleğinde iyi olmak vardır...
 
  • Beğen
Tepkiler: Sadettin Z. ve E.E

E.E

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Mayıs 2015
Mesaj
405
Tepki
265
Şehir
İstanbul
İsim
Enes
Bisiklet
Salcano
@Kürşat Altunay Benimde gönlüm bilgisayara kaymaya başladı bu yazı ile. Zaten inşaat falan istemiyorum o kadar büyük sorumluluklar altına giremem ilgi duymadığım bir iş..

Bilgisiyar ve yazılımdan birisini eleyeceğim.

@Antecurs çok zor bir soru :D
 

Antecurs

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Nisan 2015
Mesaj
473
Tepki
480
Şehir
İstanbul
İsim
H.
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Salcano
@Kürşat Altunay
Benimde 9 yılda mezun olduğum bölüm odur işte:) Dursun Ali Bey'e selamlar:)

@E.E Ciddi sormuştum. Gözlemim o ki biraz yanlış bir algı var, belki de bir alışılagelmişlik. İlla mühendislik. Neden? Şimdiki aklım olsa Hukuk okurdum ben mesela. (Gerçi hala düşünüyorum. Emekli olduktan sonra ama:))
Kolay olarak gördüğüm için değil. Aslında bu uzun bir konu ama kısaca özetlemeye çalışayım. Türkiyede mühendislik çok ama çok az insan tarafından yapılıyor. Bu gün mühendis olan insanların çoğu ya tekniker seviyesinde ya da satış pozisyonlarında çalışıyor. Kendi Üretmeyen, AR-GE yapmayan bir ülkede de başka bir şekilde olması beklenemez zaten. Mühendis olan bir kişinin tek başına iş yapması da o kadar kolay değil. Yani bir yerlerde çalışmak zorundasınız. Neyse. Zor konular.
 

E.E

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Mayıs 2015
Mesaj
405
Tepki
265
Şehir
İstanbul
İsim
Enes
Bisiklet
Salcano
@Antecurs Ben sayısal okumadım. Ama sayısaldanda sınava girdim

hukuk gelmedi maalesef

ayrıca yurtdışına çıkmayı düşünüyorum (ergen hayallerinden değil :D )
 

akinertu

Üye
Kayıt
11 Mart 2013
Mesaj
13
Tepki
10
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Dostum puana göre ileride başına ne geleceğini bilmediğin bir bölüm seçmek hatasına düşme. Gerekirse tekrar hazırlan. Ne vakitler kaybedeceksin daha.. O yüzden bunu kayıp olarak düşünme. Herkes için geçerli.. O meslekte seni nasıl bir hayat beklediğini ancak işin içine girince görüyorsun malesef ama en azından o meslekte çalışmakta olup tarafsız olacak birine sor. Sorarken de ayrıntılı sor normal bir gün içerisinde neler hissettiğine kadar sor.

Ben İtü inşaat mezunuyum. Yüksek lisans tez aşamasında 3 sene de çalışmışlığım var. Bırakmaya çalışıyorum. Zaten istemediğin için ayrıtısını anlatmıyorum merak eden olursa yardımcı olabilirim.

Başarılar diliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: hakan64 ve E.E

E.E

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Mayıs 2015
Mesaj
405
Tepki
265
Şehir
İstanbul
İsim
Enes
Bisiklet
Salcano
@Angel özellikle onlar hariç dedim :D
 
Kayıt
15 Mart 2015
Mesaj
58
Tepki
44
Yaş
29
Şehir
trabzon
İsim
numan
Bisiklet
Salcano
Korkacak bişey yok yahu :D Çizim yapmak güzel olmasada kolay iş bir mühendise göre daha rahat ve huzurlu çizim yaparken film izle yat müzik dinle takıl :D ama sınavlar öyle değil azbir sınavımız var bizim mimarlık rahatttır cidden internettekilere de bakma yok sabahlamalar yok gece gündüz calısmalar felan :) onlar tembeller
 
  • Beğen
Tepkiler: E.E

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Ne diyelim ki biz şimdi sana ? Denemen lazım, teorik olarak bu söylediğin bölümlerin ayrı dallar olduğu doğru olsa da pratikte hiç bir farkları yok. Okulda alıcağın eğitim de hiç bir işe yaramıyıcağı için birisini seç, daha sonra da hoşuna giden dal üzerinden ilerle. Okul bitene kadar kendini herhangi bir mühendisliği ait görememiş ama bir mühendislikten mezun olmuşsan, 1 ila 1.5 milyar arası mühendislik iş ilanlarına aday olursun, daha sonra tecrübe dedikleri şeyi kazandıkça da maaşın artar, tercih senin benim gördüklerim bunlar :)
 

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Kayıt
5 Nisan 2011
Mesaj
2.017
Tepki
3.079
Şehir
Ankara - Eskişehir
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Endüstriyel Otomasyon tavsiye ederim.