Kısaca analiz edecek olursak kilo arttıkça w/kg oranı düşer, yani tamamen aynı yetenekteki ve şartlardaki iki bisikletliden hafif olan daha çok w/kg üretir. Zamana karşıda w/kg değil de w/Crr diyebileceğimiz güç sürtünme oranı önemlidir. Bu durumda ağır bisikletçiler avantajlı hale gelir ama bunun da bir üst limiti vardır ve 80kg civarıdır. Yani tam formda ve kondüsyonda iken 80kg civarı olanlar en avantajlılardır. Tabii arada çok istisnai yetenekler çıkıp bu düzeni bozar ama onlar da adını herkesin bildiği büyük şampiyonlar oluyorlar.
80kg civarında ve en üst ligde bir sporcunun 6w/kg yani 480w civarı bir limit değeri olması beklenir (ftp, LT, threshold.. adı neyse artık). Bu gücü 40-70dk civarı sürdürebilirler. Tam bir aerodinamik pozisyonda bu güç biraz düşer, TT pozisyonunda fazla sürmeyenlerde daha fazla düşer. Kasların pozisyonu ve çalışma biçimi önemlidir ve pratik ister. Ama bu seviyede zamana karşıcılarda fazla pratikten dolayı çok az düşer. Bu hesapla 70dk civarı süren olimpik TT için en iyi zamana karşıcıların ürettiği 5,75w/kg oldukça beklenen bir değerdir. Daha ağır olan daha fazla ham güç üreteceğinden rekabet ağır sporcular arasında olacaktır. Yukarıdaki resimde zaten 4 sporcu da benzer w/kg üretmiş ama aralarında büyük zaman farkı var. Geri kalan fark ise yolu iyi kullanma-teknik-, eforu iyi dağıtma-tecrübe- ve ekipmandan geliyor.
@furkanbr
Bu adamı ve benzerlerini arada youtube'da görüyorum, ergo ile antrenman yaparken denk geliyorum. Çok sıkıcı bulduğumdan ara ara bakıyorum ama pek dinlemedim bu elemanı.
Neyse değerleri fena değil ama bir numarası da yok. Amerika'da seviye genel olarak düşük olduğundan bu değerlerle etkili olabilir ama merkez avrupa'da ekmeğe sürer yerler bunu. Ham değer olarak 300w, 350w vb yüksek gelebilir ama ağırlık işin içine girince işler çok değişiyor. Sıradan bir amatör 80kg ile sadece 4w/kg üretse 320w ediyor. 5w/kg üreten epey amatör var ve bunlardan uzun veya yapılı olanları 400w civarlarında geziyorlar. %10 rampada niye profesyonellerin ağırlıkla kafayı bozduğunu anlıyorlar tabii.
Tepe grubu amatörler 5.2-5.6w/kg civarlarında ftp ile yarışıyorlar buralarda, ara ara daha yüksek değerler de çıkıyor ama ya şüpheli adamlar, ya eski profesyoneller ya da iş vb durumu sebebiyle haftada 25-30 saat sürenlerden çıkıyor. Tabii çok popüler olmayan yarışlarda 5w ile de ezip geçebilirsiniz ama genel olarak piyasanın durumu bu. TR'deki continental seviye sporcuları takip etmiyorum, powermetre ile kaydedilmiş bol antrenman ve yarış verisi olursa durum hemen anlaşılır. Yoksa spekülasyondan öteye geçmez zira uykusuz geçen bir gece dahi tek bir yarışı mahvedebilir. 1-2 sezona bakmadan kesin karar verilemez bir sporcu hakkında.