Scudo Sports

Sıradan bir amatör vs en iyi Türk bisikletçi vs Cancellara

Scudo
2017 Türkiye Şampiyonası zamana karşıda Ahmet Örken 46,7 km/saat ortalama vermiş. 28 km, zaman ise yaklaşık 36 dakika. Bir de bu veriye göre hesap edebilir misiniz, Ahmet Örken'in performansı mı ibretlik yoksa bizim performanslar mı?

Analizle ilgili olarak da, elde sağlıklı bir power verisi olmadan yorum yapmanın sallamaktan öteye gitmeyeceğini düşünüyorum. Power yaklaşımının doğru olduğunu kabul etsek dahi tek yarıştaki performansa göre değerlendirmek de çok sağlıklı olmayacaktır.

Ayrıca eleştiri yaparken Ahmet Örken ve Türkiye'deki diğer bisikletçilerin de amatör olduklarını unutmamak lazım.

• Beğen
Tepkiler: HasanTiçır
(link)
(link)

Cancelleraya karsi yarisa girmek mümkün.. vakiti geçirdiniz temmuz birindeydi isviçre için, final eylülde. :p

1500 watt elektrik bisikletiniz olsaydi is degisirdi ama hileli biraz :p

Bu benim de aklima takilmis biseydi adamlar ne yiyor ne iciyor havasindan midir suyundan midir diye dusunuyordum , internette yabanci kaynaklarda 300 w ustu ftp gucune sahip kisi sayisi pekte azimsanacak gibi degil stravada gordugum kadariyla bizde onlara gore cok az , hatta gecenlerde bi youtube kanalindaki videoda da gormustum bunlar cok yuksek degerler degil mi gercekten de

27d586937828cd2f3e26f292c973617d.jpg

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@furkanbr adamların Cat1 Cat2 yarış koşan adamları bizim torkudaki sporcularımıza, olimpiyatlara gönderdiğimiz sporculara denk (kg/watt oranları)

@Serkan MıstınoğluPeki bu insanlar gunluk hayatlarindan ayirdiklari zamanla bu seviyelere gelebilirken bizim sporcularimiz meslek olarak yaptigi halde furum neden boyle veya tam tersi bizimkiler profesyonel anlamda antrenman yaptiklari halde bu insanlarin daha kisitli zamanlarla bu seviyeye gelmesini saglayan sey nedir gercekten merak ediyorum , farkli bi antrenman sekli buldular da sir gibi mi sakliyorlar nedir[emoji2]

• Beğen
Tepkiler: Batuhan0332
@furkanbr torkuda yarışan çoğu sporcumuzun ek bir işi var zaten (bkz. nazım bakırcı) :snzdglsn: Bisikleti de bir "iş" olarak yapıyorlar. Sabah gel akşam git :D Biraz araştırıp yabancı pro takımların ne şekilde antrenman yaptıklarına (adamlar özellikle toprak yolda, yokuş antrenmanı yapıyorlar), hangi hareketleri yaptıklarına bakın, bir de bizde yapılan son derece basit egzersizlere(açma germe hareketlerinden öteye geçemiyor) bakın. Antrenman yapışımız bile farklı :)

Greipel'in 31-32 km/h dışında bir ortalamayla antrenman yaptığını görmedim hiç. Hep bu civarlarda. Adam goril gibi, kas yığını. Haftanın 3-5 günü salona gidip orada ağırlık çalıştığını fitness yaptığını tahmin ediyorum. Bun karşılık olarak haftada sadece 3 kez bisiklet tepesine çıkıyor ve 50-70 km spin antrenmanı yapıyor düşük nabız, onda da dediğim gibi 30-32 ortalama çıkarıyor.

Bizimkiler antrenmanda şov yapmaya çalışıyor :D Yok 45 ortalama 50 ortalama.
Eh millet şovu olimpiyatlarda yapıyor, biz antrenmanlarda :harika:

Beslenmeden ve diyetten bahsetmedim bile. Girmiyorum bile oralara

olay hep ahmet üzerinden gitmiş ama oradaki diğer yarışmacılarında durumu pek farklı değil. açıkcası powermetre kullanmadıgım için ne kadar watt basabilirim bilmiyorum. konuya çok hakim olamadıgımdan sormak istiyorum olay yüksek güç watt basmak mı yoksa bunun sürekliliğini mi sağlamaktır? burada antreman ve beslenme metodu ortaya çıkıyor bence.

@furkanbr

Burada önemli bir detay var; teknik olarak bizim sporcularımızın tamamı amatör. Sadece Ahmet Örken Israil Cycling Academy ile profesyonel mukavele yapmıştı ama sözleşmenin resmi başlangıcından önce takımdan ayrıldı.

A.B.D. ve Avrupa'da bisiklet sporunun organizasyonu farklı. A.B.D.'de World Tour yarışı çok az olduğu için takımların pro continental seviyeye yükselmesinin pek anlamı yok. O yüzden orada World Tour takımları ve yerel amatör takımlar var. Dolayısıyla Cat1'de yarışan üst düzey amatörler aslında Avrupa'daki Pro Continental takımlardaki sporculara benzer performans gösterebiliyorlar.

Zamanının tamamını spor yapmaya ve dinlenmeye ayırabilen profesyonel sporcu ile ancak işinden artan boş vaktinde spor yapabilen amatör arasındaki en önemli fark doğal olarak antrenman hacmi oluyor. World Tour takımlarındaki sporcular haftada 20-30 saat antrenman yapabilirken bir amatörün haftada 15 saatin üstüne çıkması çok zor. Uzun süreli dayanıklılık için yüksek antrenman hacmi şart, ancak süresi 1 saat civarı olan criterium yarışlarında başarılı olmak için her gün saatlerce antrenman gerekmiyor.

@srdrmrs

Geçen gün kendi grubumuzda geyiği geçmişti. Konu aslında ne olmak istediğinle alakadar. Sprinter olacaksan kas yapıcan. Afedersin hayvan gibi yicen. :D

Yok ben dayanıklılık istiyorum dersen uzun antremanlar yapıp az kas antremanına giricen. Yok ben yokuşcu olcam diyosan çok kaliteli beslenip vurcan kendini yokuşa :D

Bu aslında tamamen kişinin fiziksel özellikleriyle alakadar bence. Benden mesela yokuşcu olmaz ama çalışsaydım zamanında iyi bir sprinter olurdum diye düşünüyorum yapım öyle çünkü.

Ayrıca yurt dışında çalışanlar sadece spor yaparak bu hale geliyor diyorsunuz da arkadaş bizi çok kıskanan Alamanyada insanlar saat 4 de paydos ediyo cuma 2 ye kadar çalışıyo sosyal tesisleri ıvır zıvır uzatmıyorum. Şartlar bir değil. Bizim bi ton ekmek yememiz lazım. Boşuna dememiş arkadaşın biri zaman da yolcukluk yok diyolar ama var diye. Atlıyosun uçağa 4 saat sonra hollandada 400 sene ilerdesin diye. :cool::ssrtcbya:

5d7c7025-81c9-4ede-be9f-de127821b62b.jpg

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@sargonnas evet mantık basitçe göstermek gerekirsek bu şekilde işliyor. yapı olarak bende sprinterim. bacak kas oranım oldukça iyi seviyede ama bisiklet için üst tarafım fazla kaslı mesela. bu arada çok tekrarlı antremanlar her zaman daha zordur onu da not olarak iliştireyim : )

Top yuvarlak olduğundan bir yere kadar kivirabiliyorsun. Kanaatle, dönem ödeviyle sinifi gecmek gibi.Bisikletin ise hiç acıması yokmuş. Ağır bir final haftası gibi.

@Serkan MıstınoğluBahsettiginiz kisiyi merak edip stravadan takip etmistim ve stravayi actigimda 2 gun once yaptigi bir surusu gordum ama bu nasil degerler boyle , 228 km surusu 46 ortalama ile tamamlamis , yanlis mi okuyorum diye defalarca tekrar okudum , ortalama guce baktigimizda ise 216 w gozukuyor benim anlamadigim sey bu guce gore ortalama hiz fazla degil mi? Ruzgar gibi bir etki de yok pist gibi biyerde donup durmus ne kullaniyorlar bunlar boyle anlamis degilim
b49a677a82fa1814dde275d64f594551.jpg

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@furkanbr
Pazar günü Almanya ulusal şampiyonası vardı, Greipel'in Strava kaydı o yarıştan. Dikkat ederseniz kendisi ile beraber sürmüş 80 kişi var (buna strava kullanmayanlar veya kaydını yüklemeyenler dahil değil), kalabalık grup içinde de nispeten düşük efor harcayarak çok hızlı gitmek mümkün oluyor.

Söylenebilecek birçok şey söylenmiş veya yıllardır söyleniyor zaten.
Olimpiyatlar zamana karşı yarışında üretilen değerlerle ilgili analizler var zaten, hesaplamaya gerek yok.
İlgili analiz şu sayfada, direk link çalışmadığından mesaja ekledim.
(link)

Ayrıca seviyelere göre beklenen w/kg değerleri de 90'lardan beri incelenen ve iyi bilinen bir konu:

PowerProfile.png

Bu iki resme bakarak zaten konu açığa kavuşturulur.

Dosyalar

• Can1.png
    Can1.png
    104,2 KB · Okunma: 32
Kısaca analiz edecek olursak kilo arttıkça w/kg oranı düşer, yani tamamen aynı yetenekteki ve şartlardaki iki bisikletliden hafif olan daha çok w/kg üretir. Zamana karşıda w/kg değil de w/Crr diyebileceğimiz güç sürtünme oranı önemlidir. Bu durumda ağır bisikletçiler avantajlı hale gelir ama bunun da bir üst limiti vardır ve 80kg civarıdır. Yani tam formda ve kondüsyonda iken 80kg civarı olanlar en avantajlılardır. Tabii arada çok istisnai yetenekler çıkıp bu düzeni bozar ama onlar da adını herkesin bildiği büyük şampiyonlar oluyorlar.
80kg civarında ve en üst ligde bir sporcunun 6w/kg yani 480w civarı bir limit değeri olması beklenir (ftp, LT, threshold.. adı neyse artık). Bu gücü 40-70dk civarı sürdürebilirler. Tam bir aerodinamik pozisyonda bu güç biraz düşer, TT pozisyonunda fazla sürmeyenlerde daha fazla düşer. Kasların pozisyonu ve çalışma biçimi önemlidir ve pratik ister. Ama bu seviyede zamana karşıcılarda fazla pratikten dolayı çok az düşer. Bu hesapla 70dk civarı süren olimpik TT için en iyi zamana karşıcıların ürettiği 5,75w/kg oldukça beklenen bir değerdir. Daha ağır olan daha fazla ham güç üreteceğinden rekabet ağır sporcular arasında olacaktır. Yukarıdaki resimde zaten 4 sporcu da benzer w/kg üretmiş ama aralarında büyük zaman farkı var. Geri kalan fark ise yolu iyi kullanma-teknik-, eforu iyi dağıtma-tecrübe- ve ekipmandan geliyor.

@furkanbr

Bu adamı ve benzerlerini arada youtube'da görüyorum, ergo ile antrenman yaparken denk geliyorum. Çok sıkıcı bulduğumdan ara ara bakıyorum ama pek dinlemedim bu elemanı.
Neyse değerleri fena değil ama bir numarası da yok. Amerika'da seviye genel olarak düşük olduğundan bu değerlerle etkili olabilir ama merkez avrupa'da ekmeğe sürer yerler bunu. Ham değer olarak 300w, 350w vb yüksek gelebilir ama ağırlık işin içine girince işler çok değişiyor. Sıradan bir amatör 80kg ile sadece 4w/kg üretse 320w ediyor. 5w/kg üreten epey amatör var ve bunlardan uzun veya yapılı olanları 400w civarlarında geziyorlar. %10 rampada niye profesyonellerin ağırlıkla kafayı bozduğunu anlıyorlar tabii.

Tepe grubu amatörler 5.2-5.6w/kg civarlarında ftp ile yarışıyorlar buralarda, ara ara daha yüksek değerler de çıkıyor ama ya şüpheli adamlar, ya eski profesyoneller ya da iş vb durumu sebebiyle haftada 25-30 saat sürenlerden çıkıyor. Tabii çok popüler olmayan yarışlarda 5w ile de ezip geçebilirsiniz ama genel olarak piyasanın durumu bu. TR'deki continental seviye sporcuları takip etmiyorum, powermetre ile kaydedilmiş bol antrenman ve yarış verisi olursa durum hemen anlaşılır. Yoksa spekülasyondan öteye geçmez zira uykusuz geçen bir gece dahi tek bir yarışı mahvedebilir. 1-2 sezona bakmadan kesin karar verilemez bir sporcu hakkında.

Geri