Scudo Sports

sık vites değiştirmek

Birtan Kolburan

Daimi Üye
Tepki
229
Bisiklet
Specialized
Arkadaşlar selam herkese. sizlere bir sorum olacak.bisiklet ile giderken yolun durumuna göre çok sık vites değiştiriyorum doğru vites acısıyla kullanıyorum.mesela rampa inip yavaşlıyorsam vites küçültüp devam ediyorum sonra hızlandıkça terkrar vites büyütüyorum.her hızlanma ve yavaşlamada vites değiştiriyorum.sizce bunun vites sistemi üzerinde bir zararı olurmu? yoksa bu akdar sık vites değiştirmeyip yavaşladığımda vites yüksekte bile olsa vites değiştirmeden güç uygulayarak mı devam etmem lazım? yardımcı olursanız çok sevinirim

Scudo
zararı olacaksada bırak olsun. sen doğrusunu yapıyorsun. vites düşürmek gereken yerde düşürmeden kendini zorlamaya çalışırsan ilerde diz ağrıları ve başka şeylerle karşılaşırsın
vites bozulurla 50 lira. geçici olmayan diz ağrıları paha biçilemez.

zararı olacaksada bırak olsun. sen doğrusunu yapıyorsun. vites düşürmek gereken yerde düşürmeden kendini zorlamaya çalışırsan ilerde diz ağrıları ve başka şeylerle karşılaşırsın
vites bozulurla 50 lira. geçici olmayan diz ağrıları paha biçilemez.

mesela ben viteslerle "mortal kombat" oynar gibi oynuyorum istanbul yollarında. :D

Viteslerin amacı bu zaten. Ona göre test edilip üretiliyorlar. Ben de aynı şekilde kullanırım ve 3 yılı geçti henüz hiç sorun çıkmadı. Vites sistemim deore.

Bir de vitesi değiştirmeden rampa aşağı rampa yukarı yoğun trafik akıcı trafik durumlarını düşünün...misal rampa yukarı 3 x 7 ya da 3 x 8 deneyin ya da fazlasını. Rubleye ve zincire zamansız yük bindirin. Ya da yokuş aşağı inderken düşük viteste inin. Kontrolsüz gücün zincir de ayna kolda olmadığı iniş yapın. Oluşabilecek tehlikeleri düşünün.

Siz bol bol vites değiştirin zaten onun için varlar. Periyodik belirlik aşınmalar dışında hiçbirşey olmayacaktır.
Arkadaşım bahsettiği gibi oyun oynar gibi vites kullanıyorum. Çok hızlı giderken ABS sistemi gibi pompalayıp hız düşürmeye çalışıyorum ve akıcı bir şekilde vites küçültüyorum. Bu trafikte sık sık oluyor. Vitesin doğası...

Hicbiryerde vites degistirme sıklığına dair yazi yazmaz.
Hep aciklanan konular ideal kadans devrinde olmak, dizlerinize gereksiz yuk vermemek, vites degistirirken capraza dusmemek!
Yol ve kondisyonunuza gore surekli vites degistirmeye devam edin. Vites kollariniza bir sey olmaz. En kotu ihtimalle zincir, ruble, aynakol dişli aşınmalarınız bir parca farkeder. Ancak vites degistirmemek icin asiri yuklenmenizde zaten zincir ve dişlideki gerilimi arttiracagindan ayni sonuca ulaşırsınız.
Kaldı ki ideal vites aralığı icin sık vites degistirirseniz, dizlerinizi ve sagliginizi riske atmamis olursunuz. Bisiklet parcasi degistirilebilir. Insanların parcasi ise oyle kolay egismiyor :) Degisse de ilk orjinalin yerini tutmuyor...

Ömürlük değilya sonuçta bence önemsenmemeli bu kadar . Zevkini çıkarmaya bakın acımayın :)

Nereye hangi vitesle gitmen gerekiyorsa onunla git derim sonuçta bisiklet parçasıdır değişir parçası ucuzdur. Senin sağlığından önemli değil. Vitesi gerektiği gibi kullanın derim.

Merhaba arkadaşlar benim bisikletimde ön ve arka viteste sayılar yerine noktalar var birsürü ben vites kullanımını biliyorum ama sayılar olmadığı için kaçıncı viteste olduğumu anlayamıyorum nasıl anlıycam yardım edermisiniz? 2_org_zoom.jpg

Merhaba arkadaşlar benim bisikletimde ön ve arka viteste sayılar yerine noktalar var birsürü ben vites kullanımını biliyorum ama sayılar olmadığı için kaçıncı viteste olduğumu anlayamıyorum nasıl anlıycam yardım edermisiniz? 270541 dosyayı görüntüle
Bu bilgiyi çoğu kişi vermez o yüzden yazdıklarımı dikkatli oku.Arka jantta ruble denen dişlilerin olduğu bir kısım ve ön kısımda da aynakol denen büyük dişlilerin olduğu bir kısım var.Bu dişlilere bakarak kaçıncı viteste olduğunu anlayabilirsin.Ben bu gizli bilgiyi çok değer verdiğim bir üstadımdan öğrenmiştim.Umarım sana da yardımcı olur…

Merhaba arkadaşlar benim bisikletimde ön ve arka viteste sayılar yerine noktalar var birsürü ben vites kullanımını biliyorum ama sayılar olmadığı için kaçıncı viteste olduğumu anlayamıyorum nasıl anlıycam yardım edermisiniz?

Gece yatmadan önce güzelce bir gusül abdesti alıp, "Niyet ettim Allah rızası için istihareye yatmaya" dedikten sonra 40 defa Allahümme Salli, 40 defa Allahümme Barik ve 45 defa Rabbenağfirli duasını okuyup uykuda dalınca, evleneceğin kişinin yanı sıra gün içinde kat ettiğin mesafeyi km. cinsinden, ortalama hızınla birlikte en çok hangi vitesi kullandığını rüyanda görebilirsin Uğur kardeşim...

@Ali Eren Ön kolay da, sürerken arkada hangi dişlide olduğuna bakmak hoş bir iş değil. Mizah güzeldi bu arada :koptum:

@ugurkantar17 Arkada kaç dişli var bilmiyorum ama, zincir ortalardayken bisikletten in ve çizginin hizasındaki noktaya cd kalemiyle bir işaret koy. Böylelikle sonrasında ona bakarak hangi dişlide olduğunu anlayabilirsin.

Kesinlikle ve kesinlikle vites değiştirmekten taviz verilmemeli bence. En önemli sebebi sağlık ve keyif.:)

Bisiklete yeni başlayanlar için ilk baş vitesler biraz karışık gelir. Hatta vites değiştirmediği için bisikletten soğuyan bile vardır. Araç kullananlar daha çabuk kavrar vites olayını. Araçlarda devir, bisiklette kadans asıl olan, vites sayılarına takılmayın. Vitesin amacı ne zaten. O an akıcı ve verimli pedal çevirmeni sağlayacak vitese çekinmeden geçmek gerekir.

Merhaba arkadaşlar benim bisikletimde ön ve arka viteste sayılar yerine noktalar var birsürü ben vites kullanımını biliyorum ama sayılar olmadığı için kaçıncı viteste olduğumu anlayamıyorum nasıl anlıycam yardım edermisiniz?

Vites numaralarını sticker veya Marker kalemle yanlarina yazabilirsin.
Zamanla alışıp aldırmayacaksin otomatik olarak kafanda olacak zaten.
Vites numarasina takılmak yerine, pedal cevirirken hissettigin duruma göre küçük veya büyük dişliye gecmek yeterli olacaktır.
Ön dişliler büyüdükçe pedal ağırlaşır hız artar.
Arka dişliler büyüdükçe pedal cevirmek kolaylasir, hız düşer.

Siz vites kullanımını bildiginizi yazmışsınız ama yinede vites kullanımına dair şu linki ekleyelim belki yeni başlayan birisine yardımcı olur.

(link)

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Vites ne kadar sık kullanılırsa o kadar sık ayar gerektirir mi?

Vites ne kadar sık kullanılırsa o kadar sık ayar gerektirir mi?
Alakası yoktur. Ayar vidalarının sabit kalabilmesi (düz asfaltta sürmek var , çukurlu asfaltta sürmek var) ve sıcaklık değişimleri (tel gerginliği malum) etkiler genelde. Vitesi istediğin kadar sıklıkta kullan bozulmaz ama bozulacağı da varsa tek kullanımda bozulur.

Zaman zaman yaşarım bu durumu 2 ay iyi gider sonrasında birden bozulmuş ince ayarı kaçmış oluyor bende. Hemen ayarla devam

Çok sık vites değiştiririm. MTB'mde kelebek vites toruney kullanıyorum . Bu yüzden dolayı ayar bozduğunu görmedim.

Tek şartı ayarı yaptıktan sonra sabitleyebilmek. Teli gerginleştiğin vidaları iyi sıkmalısın .

Geri