Scudo Sports

Sigarayı bırakmak üzerine

2005'te biraktigim sigaraya baslamiyorsam, o ilk bir ayi bir daha yasamak istemedigim icindir:D
Bugun olmus hala hic kimseye "sigarayi birakabilirsin, ben biraktim, cok kolay" dememisimdir. Zor ama birileri bunu yapabiliyorsa imkansiz degil demeyi tercih ediyorum:)
Bu arada nikotinle hesaplasmaniz uzun surmuyor, uzun suren aliskanliktan kurtulmak. Sigarasiz ilklerin yasandigi bir surec. Sigarasiz ilk bira, Turk kahvesi, arkadas toplantisi, ustune sigara icilmeyen ilk yemek, tutanlar icin sigarasiz acilan ilk oruc ve daha renkli baska ilkler:) Bunlari yasayip atlattiginizda; bir seye cok uzuldugunuzde ya da cok sevindiginizde cikarip bir sigara yakma isteginin yerine baska bir sey koyabildiginizde ya da bir sey yapma ihtiyacini tamamen ortadan kaldirdiginizda birakmis olacaksiniz.
Bu arada bir daha agzina surmeme kismina katiliyorum. Cok dayanamayip bir tane yakacaksaniz da icine cekmemek bir cozum olabilir.
Ve kesinlikle ama kesinlikle ozgurluk. Herseyi beklerdim de; iste ne bileyim agzimin tadi yerine gelecek, daha rahat nefes alacagim vb ama kendimi bu kadar hafiflemis hissedecegim hic aklima gelmezdi. Sigarayi biraktigimda (ve hala) evden elini kolunu sallaya sallaya cepte anahtar, cuzdan, telefon ile cikabilmek ve evdeki sigara dumani, kokusu, kulunden kurtulmus olmak beni en cok mutlu eden iki sey oldu.

Scudo
yaklaşık 4 aydır sigara içmeyen biri olarak bana söz düşer sanırım. günde 3 paket yediğim sigarayı şu tarihten itibaren içmeyeceğim deyip kendimi hazırladım . hala içmedim o tarihten beri. yaklaşık 4 aydır.
sigara sadece nikotin bağımlılığı değil. alışkanlık hatta yaşam biçimi . ortalama 1 aket sigara içen biri günün en az 2 saatini sigara içmek için ayırıyor. sigara bırakılınca bir boşluk oluşuyor insan hayatında . o boşluğu doldurduğunuz taktirde işiniz çok kolaylaşıyor. nikotin krizleri fazla uzun sürmüyor. kriz anında içilecek 1 bardak soğuk su baya işe yarıyor. hele birde sigarayı eş,niz- sevgiliniz ile birlikte bırakırsanız dahada rahat edeceğiniz garanti. SEN İSTERSEN OLUR

motivasyon için öneriler; 1-2 aylık sigara için harcadığınız para ile sevdiğinizle tatile çıkın. yada çok isteyip kaynak ayarlayamadığınız için geciktirdiğiniz kask ı alabilir, bisikletlerinizde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. ve bunu yaparken ekstra bir kaynağa gerek duymadan sadece sigaraya verdiğiniz para ile yapabilirsiniz. ben kendime 1 trek 4300 ve kıyafetler aldım. 5 aylık sigara harcamam karşıladı bunu. o nedenle trek bana beleşe geldi ;)

Ben sigarayı 3 yıl önce bıraktım.Onun öncesinde tam 10 yıl içtim.Nikotin sakızının çok büyük faydasını gördüm gerçi bağımlısı oldum arada hala canım istiyor o ayrı.Bu 3 yıl içerisinde 8 maraton,1 yüzme maratonu (10.7km) erkekler üçüncüsü oldum ve birde triatlona katıldım.Haftayada Alanya triatlonundayım.Yeniden doğmuş gibiyim.Kendimi özgür hissediyorum.Bi ateş bulamadım diye yada misafir evinde içemedim diye sinirlendiğimi hatırlıyorumda ne acizmişim.Bırakın arkadaşlar hiç bir faydası yok.Çok zor değil ilk 1 haftayı atlatın gerisi kolay.Bu noktaya gelene kadar dışarıdan destek alabilirsiniz band,sakız gibi ama ben kesinlikle sakız öneririm.Ardından ilk yıl akciğerleriniz neredeyse tamamiyle temizleniyor.Hala geç kalmış değilsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Bolgi
İş nefsini tutmakta bitiyor.Geriye kalanlar ise buna yardımcı şeyler.

15 yıldır günde 2 paket sigara içen biriydim ve sigara içmeyi seviyordum. Champix (Pfizer) denilen mucizevi ilaçla, sorunsuz bıraktım. 1 aydır ağzıma sürmedim.

Eğer gerçekten sigarayı bırakmak istiyorsanız size güçlü bir irade kuvveti lazım. Doktorlar ilaç verir ama sen onun üstüne gidip bi keyif sigarası içersen olmaz!

Sigarayı 14 Şubat 2013 de tamamı ile bıraktım. Daha önce birçok bırakma denemelerim oldu. Başaramadım. En büyük problemim alkol ve sigara bağlantısını kafamdan koparamamamdı sanırsam. Muhtemelen de sigarayı bırakmaya çalışanların başarısız olmasının en büyük nedeni de, bırakma düşüncesini oluşturdukları zaman, ne ile sigarayı bağdaştırdıklarını bulup o bağı koparamamaları. Örnek vermek gerekirse, yemek sonrası sigara, kahve ile sigara, stres oldum sigara, alkol aldım sigara... uzatılabilir tabi hekesin bağı farklıdır.

Benim özellikle bira ile sigara bağım vardı. Gün içerisinde içsem de olur içmesem de olur durumundaydım ama genede 6-7 sigara gün içinde içerdim. Akşam alkol almıyorsak 1-2 sigara da gece ve günü ortalama 10 sigara ile bitirirdim. Ne zaman bira içmeye başlıyayım arka arkaya yakmalar hele o akşam çok içilecekse neredeyse paket paket sigaralarda cabasıydı. Sonradan kendimi kandırmamam gerektiğini asıl problemin sigara alkol bağı olduğunu kabullendim. Bir arkadaşımla nikotin hapları aldık. 4mg lık en ağırlarından aldık ki çeyrek hap ile 1 sigara içmiş olalım dedik.

İlk bir hafta gün içerisinde de çeyrek çeyrek canım istediğinde kullandım. Sıra gelmişti alkolle olan sınava, evet bunu da başarmıştık. Sonunda sigara içmeden de alkol alınabildiğini gördük. :) Ne mutlu bize :) 1 ay içinde kafamdaki tüm bağ koptu. Hap alışkanlığım bitti. Çok çok nadir aklıma hap geliyor alıyorum almıyorum unutuyorum şeklinde geçip gidiyor. Daha 3 ay oldu çok mutluyum hatta kendimi o kadar iyi hissediyorum ki her gün dağlara tepelere tırmanasım var. :)

Bırakmamda 14 Şubat günü eşimle bir yerde oturduktan sonra aklıma zaten sokmuştum hazırlıklar tamamdı beyinsel olarak, içtim biramı en keyifli zamanda içtim sigaramı kalktım masadan ve bi dahada ağzıma koymadım...

Beyni, bünyeyi, kriz anlarında nasıl atlatacağınız ile ilgili çalışmalar, kararlılık, bağları bulmak anlamak ve gelecekte bulacağınız boş vakitlere bir hobi spor ne isterseniz onu bulmak... İşte bütün mesele bu... :) Okuduysanız çok teşekkürler... :kahve:

Bi alakası var mı bilmiyorum ama biliyosunuz bu sene sigaraya iki lira birden zam geldi. 11 senedir içerim bu zıkkımı. Toplu aldığım için zammı çok sonra öğrenmiştim. Yolda iken paketim bitmişti, indim arabadan benzinliğe sigara istedim kasiyerden, adama 9 lira uzattım. Pattt adam demesin mi sigara 11 lira oldu. Bu memlekette zamlar çok şaşılacak bi şey değil ama her nedense o an ufak bi şok yaşadım. Sonra dedim kendi kendime ulan varya bundan sonra sigaranın paketi bi liraya da düşse bundan sonra az içecem bu zıkkımı. İlk olarak saatte tek dal'a düşürdüm. Bu şekilde götürür müyüm diye tereddüd ettim ama şükür ki 1 ay başarılı bi şekilde götürdüm işi. Yani günde üç beş dal az içsem kâr hesabı. Daha sonra eskiden zırt pırt sigara yaktığım aklıma gelmeye başladı. Yani saçma görüyodum bu durumumu. Sonra nereden aklıma esti bilmiyorum yıllar sonra tekrar bisiklete başlamaya karar verdim. Köyde yaşadığım için boş yollarda kasabaya gidip gelmek zevkli oluyor. Çocukken de böyle boş yollar hayal ederdim hep. 2 haftada 200 km yol yaptım. Yani bacakları iyi bi açtım. Lazım olmadıkça arabaya binesim gelmiyo artık. 100 kilo olmama rağmen hep bisikletle görüyom işimi. Alışkanlık oldu galiba. Ve an itibariyle sigarayı yarım pakete düşürmeye karar verdim. Eskiden üç beş kere başarısız bi sigara azaltma denemem olmuştu ama daha önce kendimi hiç bu kadar kararlı hissetmemiştim. Bisiklet kullanmakla bi alakası var mıdır acaba bunun? araba iki haftadır resmen yatıyo.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@Yunus Emre küçük
Öncelikle hayatınız için alabileceğiniz en iyi iki karar için sizi kutlarım : sigarayı bırakmak ve daha aktif yaşam. Ben de gençliğimde sigara kullandım ama sizin gibi tiryaki seviyesinde değildim sanıyorum, tak diye kestim. Siz, kendiniz için hangi yöntemin daha iyi olduğunu herkesten daha iyi bilirsiniz. Eğer azaltarak kendimi alıştırıp sonrasında bırakıcam diyorsanız bize saygı duymaktan öte bi laf düşmez. Sadece bu deneyimi daha önce yaşamış birisi olarak bir kaç tavsiyede bulunabilirim naçizane.
Öncelikle spora devam, hatta daha da arttırarak devam (elbette ki kalbinizi zorlamadan) Bu size psikolojik olarak inanılmaz bir destek sağlayacaktır. Bisiklete binmeden saatler önce "ya tura gidicem performansım düşmesin" diye düşünüp yakmayacaksınız o zehri.
Sonrasında biraz da beslenmeye dikkat etmeniz gerekiyor bence. Sabah akşam brokoliyle beslenin demiyorum tabii ki ancak bu süre zarfında ağır yemek sofralarından, kullanıyorsanız içki masalarından fln olabildiğince uzak durmakta fayda var. Çünkü bu tarz masalar sigara içimini hep provoke eder ve ister istemez izmarit sayısı artar.
Son olarak, yanında sigara içmeyi sevdiğiniz içeceklere de bir kısıtlama getirmeniz size gerçekten yardımcı olacaktır. Yani çay, neskafe, türk kahvesi hatta kola tarzı içecekleri mümkün olduğunca azaltıp yerine su, soda, ayran gibi canınızı sigara çektirmeyecek içecekler içerseniz bu yolda önemli adımlar atarsınız kanaatimce.
Tekrar kutlarım bu kararı ve umarım ki yakın zamanda sigarayı tam bırakıp bisiklete de gönlünüzce binerek sağlıklı günler geçirirsiniz

Önerileriniz için teşekkür ederim. Aslında sigarayı (tamamen) bırakma gibi bi niyetim yok malesef, günde yarım paket sigaranın da kendime aşırı bi zarar vereceğini düşünmüyorum, yani öyle gibi geliyo. Eskiden şok geçiren insanları duyunca bi tuhafıma giderdi, hatta gülerdim onların haline. Fakat mana verdiğim şey kendi başıma geldi. Kasiyerin ağzından aniden çıkan zamlı sigara fiyatı sürekli aklıma geliyo, hiç tanımadığım bi şahsiyet sanki kırk yıllık arkadaşımmış gibi adamın suratını bile unutamıyorum, bu durum sigarayı azaltmama kısmen yardımcı oldu. Fakat bisiklete başlayınca sigara isteğimde daha fazla bi azalma başladı. Bunun spor yapmakla bi alakası var gibi geliyo bana. Temennimiz tamamen bırakmak fakat onun için de büyük bi gayret lazım. Nasihatleriniz için tekrar teşekkür ederim. İyi geceler.

Bu arada son dalı 4 saat önce yaktım, kaldı 9 dal fakat hala tık yok, bu olayın gece vakti gerçekleşmesi de bi tuhaf ? hayırlısı

Dosyalar

• 1561510568779218564155.jpg
    1561510568779218564155.jpg
    468,2 KB · Okunma: 54
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Umarım o büyük gayrete yakın zamanda kavuşur ve bu illetten tamamen kurtulursunuz. Bence yarım paket dahi olsa çok zararlı ancak elbette ki sizin yaşamınız sizin kararınız. Maddiyat ta elbette çok önemli bir faktör, hele ki ülkemizin geçtiği şu zor günlerde. İyi geceler

Yirmi yıla yakın içtim, içerken asla aç karna içmezdim yattığım odada asla içmezdim. Bırakmadan önce iş stresinden sanırım yapmam dediğim ne varsa hepsini yaptım bir gün aracı otoparka bırakıp; asansör bozuk olduğundan eve 3 kat merdivenle çıktığımda ki terlememle sigarayı bırakmaya karar verdim önce sigara bıraktırma polikliniğine gittim orada ki doktorla aynı frekanstan konuşamayınca eczaneden champix, aktardan karanfil karabaş otu vs destekleyici aldım. champixe başladığımda 9. günde sigarayı bırakmaya karar vermişken 8. günde kendiliğimden bıraktım tam 14 ay oldu ağzıma sürmedim yanımdan yeni sigara içmiş insanlar geçtikçe bende birilerinin yanından böyle iğrenç kokuyla yanından geçtim diye düşünüp o kişileri bulup tek tek özür dilemek geçiyor içimden. :) sigara ile birlikte alışkanlıklarımı da değiştirdim artık evde çay demlemiyorum mesela gibi günde 4 paket sigara içen ben bıraktım şükür, o sevinçle önce kullanabilir miyim diyerek gittim yol bisikleti aldım çok hoşuma gitti çalıştığım iş yerine mtb veya yol bisikleti ile gidemeyeceğimden birde katlanır bisiklet aldım artık işe katlanır bisiklet ile gidip geliyorum sigara da olmadığından performansımda ciddi bir artış söz konusu şimdilik mutluyum Allah tekrar başlamayı nasip etmesin :-D

Ben de sigarayı bir anda bırakanlardanım. Eşim bırakmakta bir hayli zorluk çekiyordu. O da biorezonans diye bir yöntemle bıraktı. Bazen bisikletini sahil kenarına çekmiş sigara içen arkadaşlar görüyorum. Özellikle bir spor aktivitesinden sonra ciğerler, bronşlar kapasitelerini mis gibi artırmışken üstüne sigara içmek çok daha tehlikeli gibi geliyor bana bilimsel bir dayanağı var mıdır yok mudur bilemem tabi. Sonuçta ciğere çekilen şey rampada ortalığı dumana boğan kamyon egzozu solumak gibi birşey.

• Beğen
Tepkiler: Snr U
ben de size bir katkı da bulunayım.

ŞEMSİ YASTIMAN
HARAP ETTİ TÜTÜN BENİ
türküsünü bulup dinlemenizi öneririm.

Allen Carr' ın "sigarayı bırakmanın kolay yolu" isimli bir kitabı var. Baskı olarak kitapçılardan alabilir. Yada ücretsiz pdf olarak telefonunuza indirebilirsiniz. Ben ve eşim iki gün ara ile bu kitabı okuyarak bıraktık. 1 sene oldu sayılır çok şükür. Aman aman bi zorlanma da yaşamadık bırakırken. Hatta bu kadar kolay bıraktığımıza çevremizdekileri inandırmak çok daha zor oldu.

Geri