Scudo Sports

Sigara içiyor musunuz?

Sigarayla ilişki durumunuz nedir ?

• Toplam katılım
    1.061
@Anonim

Kesinlikle katılmıyorum. Üstelik çok da alakasız buldum verdiğiniz örneği. Ben çocukken bile vardı hemen her mekanın sigaralı ve sigarasız kısımları, hiç öyle tuvalet kenarı falan da değildi üstelik. Keşke bu ihaleyi sigara içenlere yıkmak yerine para harcadığınız, kendi tercihinizle gittiğiniz mekanları gözden geçirseydiniz. Sizi dışlayan arkadaş çevreniz de hatta bu gözden geçirmeden nasibini alsa fena olmazmış.

Bu arada otomobiller de çevreyi kirletiyor. Bu nedenle ÖTV'ye 3 kat benzine 7 kat zam gelmeli bu zihniyete göre. Mazot yakan toplu taşıma araçlarına hiç girmiyorum bile. Bunların hepsi ithal edilen petrolden ürettiğimiz leş asfaltın üzerinde gidiyor üstelik. Beyaz ekmek ve beyaz undan imal edilen besinler net kanserojen, bir yüzde 50 de oraya alalım mümkünse. Şeker var, oldukça yaygın. Neyse kafa şişirmek istemiyorum ama bu zihniyet net çarpık.

Vergiye ihtiyaç varsa demişsiniz. Önce vergiye ihtiyaç duyulmasına sebep olan israflar bir önlensin bakalım. Ondan sonra hala vergiye ihtiyaç varsa, holdinglerin silinen borçları tahsil edilebilir, kar açıklamayan firmaların bilançoları incelenebilir. HALA ihtiyaç varsa, ben sigaraya geri başlayıp paketine 50 lira vermeye razıyım.

Scudo
@çelikyürekli
Son paragrafa katılıyorum, diğerlerine katılmıyorum.

Araba ve benzin sadece zevk için tüketilmiyor. Araba kullanımına karşı olsam da ulaşımın maliyetini artırmanın her şeye zam gelmesi demek olduğunu biliyorum.

Mekan ile ilgili olarak da, yurtdışında yaşadığınızı sanıyorum. İstanbulda bırakın gece mekanlarını avmlerde bile yemek katı sis tabakasıyla kaplı olurdu yasaktan önce. Yasaktan sonra da güzel yerler sigaralı, arka taraf sigarasız bir oturma düzeni var çoğu yerde. şöyle bir örnek olay da anlatayım, yasaktan sonra bir yılbaşı yanımızda hamile bir arkadaş olduğundan özellikle önceden telefon edip teyit aldığımız restoranda bile yan masanın dumanı altında kaldık, restoran sahibi adam bize idare edin diyordu. Parayı peşin verdiğimiz için kalkamadığımızdan polis çağırdık. Bunun gibi çok olay yaşadık, en son dün modada en güzel restoranlardan birinde sakin bir saatte tek başımıza otururken yanımıza gelen 3 çocuklu geniş bir aile şimendifer gibi tütmeye başlayınca apar topar kalkmak zorunda kaldık. Hadi biz yabancıyız, kendi çocuklarına bile acımıyordu adamlar.

Neticede siz tiryaki olduğunuz için bize yapılan adaletsizliği anlayamazsınız. Ben de vergileri haklı buluyorum sizi anlayamadığım için.

Umarım bırakmayı başarırsınız, başarabilen arkadaşlarım çok memnun kaldı. Hatta bir tanesi koşmaya başladı, maraton koşuyor artık.

@Anonim

Ankara'da yaşıyorum, Ankara esnafı hep İstanbul'a göre daha düzgün olmuştur. Belki de onun etkisiyle yaşamadım buna benzer olaylar. Ben 21 yaşında başladım hocam sigaraya, öyle çok eski değil içmediğim dönemler.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, umarım sürdürebilirim.

Küçüklüğüm Ankara’da geçti. Haklı olabilirsiniz, şimdi düşünüyorum da bu kötü deneyimlerim genelde İstanbul dönemi. Ankara’da sigaradan rahatsızlık muhabbeti yaptığımızı pek hatırlayamadım. Çevremde içen de çok arkadaş vardı, ama usturuplu içiyorlarmış demek ki. Zaten siz de benim gayet kışkırtıcı mesajıma rağmen efendice düzgün bir cevapla konuyu bağlamışsınız.

@Anonim

Kışkırtıcı olacak bir şey göremedim mesajınızda, o gözle bakmadım zaten. Burada fikir ve bilgi alışverişi için bulunuyoruz. Gerginliğe hiç gerek yok. Dostluk kazanacak. ?

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@dryakup23

23 Mayıs 2017 günü sigarayı bir anda kestim. Son içtiğim sigarayı bu son sigaram diye içtim. (Reklam olmasın, piyasada bilinen bir ikna metodu da kullandım bunu yaparken ama bence isterse insanın bunları kendi kendine yapmaması için de sebep yok)

Nikotin açlığı sadece 3 gün. 3 günden sonra nikotin açlığı ve sigara isteğiniz süratle azalmakta ve en fazla 2 hafta içinde zaten vücut tamamen nikotin açlığını unutmakta.

Unutmayın, yaktığınız her sigara, bir sonraki sigaranızı garantiliyor.

• Beğen
Tepkiler: erman35
@erdlylmz
hiç sigara içmediğiniz için anlamamanız normal. öyle pis bir fiziksel ve psikolojik bağımlılık ki tiryaki bisiklet sporuna başlayarak sigaradan kurtulacağını ümit eder ama sigara öyle vazgeçilmez gelir ki kendince bir sürü bahane üretir. diğer yandan özellikle genç yaşlarda sigaranın etkileri o kadar da ağır olmadığından kişi durumu tolere edebiliyor.

Yaşları küçük olanlar hatırlamıyor tabii..

Eskiden sigara kapalı alanlarda içilirdi. Hem de fosur fosur içilirdi. Beyoğlu'nun kıç kadar barlarında gayet normal şekilde yakardık sigaramızı. İlginçtir ertesi gün kıyafetlerimize sinmiş leş gibi sigara kokusu hariç ortamdan rahatsız da olmazdık.

Eskiden sigara uçaklarda içilirdi. Sigara içilen kısım vardı uçağın arkasında, kemer ikaz ışıkları söner sönmez şak diye yakılırdı sigaralar, 20.sıradan sonrası dumandan görülmez olurdu.

Eskiden sigara otobüslerde bile içilirdi; şehirlerarası otobüslerde camların üst kısımları falan açılırdı, ki duman dışarı çıksın.

Hepsinden ötesi, sigara evlerde çay gibi, kahve gibi içilirdi. Misafire sigara ikram edilirdi. Misafir odasındaki masanın üstünde 2 tane küllük, bir tane masa çakmağı, bir de en az 3-4 paket farklı marka sigara bulunurdu ki, misafir gelince ikram edilsin.

Şimdi bunlar çok uzak geliyor ama çok değil, 80'lerde, 90'larda böyleydi. 2000 yılında Sarıkamış'tan kayaktan dönerken uçakta sigara içtiğimi hatırlıyorum mesela.

Bu dönemlerin büyük çoğunluğunda ya sigaradan rahatsız olacak farkındalığım yoktu, ya da ben de zaten sigara içiyordum. Bunların ne kadar facia bir şey olduğunu gerçek anlamda anlamak için sigarayı bırakmam gerekti.

Ama daha önemlisi, 2013'te ABD'ye yaptığım seyahat oldu. Fosur fosur bir sigara içicisi olarak yaptığım bu seyahatte, sigara içmekten resmen tiksindim. Çünkü ABD'de sigara içirtmiyorlar. Kelimenin gerçek anlamında, içirtmiyorlar.

Bara gittiniz. Sigara içesiniz geldi. İçerde içirmiyorlar. Dışarı çıkayım da içeyim? Hayır barın önünde millet muhabbet ediyor, orda da içirtmiyorlar. Köşeyi dönüp, izbe, karanlık sokakta iç, içmek istiyorsan.

Kuzende kaldık, dedim bi teras meras bir şey var mı içeyim. Yok dedi. Camı açayım dışarı üfleyim. Abi apartmanda sigara içmek yasak dedi. Nassı yassak? Öyle dedi, kendi evinde bile yasak, başka dairelere de koku gidiyor diye. E ne yapacağız? Dışarıda içeceksin. Gene apartmanın önünde içemiyorsun, karşı kaldırımda bir bank var, orda iç içebilirsen. Her sabah kahve sigara keyfi için üstümde pijamalar, soğukta apartmandan çıktım, karşı kaldırımdaki bankta evsiz gibi sigara içtim. ABD'de bilirsiniz apartmanlarda doorman diye bir görevli var, kapı açıp kapatıyor, güvenliğe bakıyor falan, genelde zenci oluyorlar. Adam halime acıdı.

90 katlı gökdelenlerin hiç bir yerinde sigara içecek yer yok. Aşağı ineceksin, aşağı inmek için dakikalarca asansör bekleyeceksin, dışarı çıkıp, gene köşeyi dönüp, izbe izbe sigara tellendireceksin. Senden başkaları yok mu, var; göçmen kılıklı herifler.

Central Park'a gittik bir gün, müthiş ortam, kocaman yeşillik, gölet, koşu yolları, sincaplar falan huzur dolu. Şurda bir dinlenelim de sigara molası verelim dedik. Yok yasak. Ne yasak? Park sınırları dahilinde sigara içmek yasak. Açık havada? Evet. Kamusal alanda açık havadaysan bile yasak. Sigara içmek istiyorsan parkın dışında iç. Parkın dışına çıkayım desen park hayvani, en az 10 dk sürer dışına çıkmak. Öyle.

İşte benim motivim bu oldu biraz. 2017'de Temmuz'da eşimle gene ABD'ye gidelim dedik. Ben aynı eziyeti bir daha çekmem dedim. Zaten çocuk da planlıyorduk, sigarayı bırakmak şart oldu.

İyi ki de olmuş. Santa Barbara'da denize girelim diye okyanus sahiline gittik, bildiğin halk plajı, plaj bile denmez, dümdüz kumsal. Ama okyanus olduğu için çok geniş, en belki 200 metre, uzunluğu bir kaç kilometre. Yani kuma ayak basıp suya yürümen en az 5-6 dakika sürüyor. Asfaltın bitip, kumun başladığı yere bir tabela koymuşlar, kumsalda sigara içilmez diye. Denizden çıktın, sigara içesin mi var, seve seve; o sıcakta geri dönüp sıcak asfaltın üstünde içebilirsin. Resim temsili:
o5geca-b88683863z.120160410220726000gcmfsbsi.10.jpg

Uzun oldu farkındayım.

Ezcümle: Türkiye sigara yasakları konusunda hala yeterli seviyede değil bence. Bugün hala bir çok mekanda sigara yasağı geceleri özellikle deliniyor. Biz küçük bebeğimizi sigara dumanından korumak için şu sıcak yaz akşamlarında hep içeride oturmak zorunda kalıyoruz, çünkü açık havadaki masalar, pofur pofur duman. Tuvalet kenarı değil belki, evet; ama ben mecbur muyum bu güzel havada kapalı yerde kalmaya?

Bir de vergi konusu var. Bahsedilen benzin, şeker vs. Bunlar temel ihtiyaç. Üstelik alternatifleri yok. En az vergi örneği kadar yanlış bu karşılaştırmalar.

Peki çözümü ne? Ben sigaradan da yüksek vergi alınmasına karşıyım. Almak isteyeni bu şekilde engelleyemezsiniz. Ancak caydırıcı örnekler modern dünyada var.

Sigara içenlerden daha yüksek sosyal sigorta primleri kesilmesi gibi. (Amerika'nın bazı eyaletleri; özel sigorta şirketleri) Mekanları ya sigara içilebilir, ya da sigara içilemez diye keskin şekilde (açık kapalı alan farketmez, bir mekanda sigara ya içilir, ya hiç içilmez) sınıflandırarak, izole etmek gibi. (Almanya; ki Almanya sigara konusunda bence oldukça kötü) Çevresel kirletmeye büyük katkısı olan izmarit kirliliğini takibe alıp yüksek cezalar vermek gibi.

Son düzenleme:
Ailecek sigaradan nefret ediyoruz, içenlerin yaydığı o pis ve zehirli sigara kokusundan da çok rahatsız oluyoruz, üstelik sigara için kişiler kendilerini zehirliledikleri gibi başkalarını da umarsızca zehirliyorlar neymiş efendim nerede içecekmişiz de burası evimizmiş, evimizin balkonuymuş v.s. evinin balkonundan gelen o pis ve zehirli sigara kokusu hakkında komşusu ne düşünüyor acaba hiç sorarlar mı, kendi ailesi zehirlenmesin diye balkona çıkıyor bu tip şahıslar, ama bencillikte tavan yaptıkları için zehirli ve pis kokudan komşumuz da rahatsız olabilir belki diye düşünmek istemezler, bu kadar bencillik saygısızlık olur mu?

Gece yarısı tam uyuyacağız yan taraftaki balkondakinin içtiği pis sigara kokusunu ben gece evimin içinde hissetmek zorundamıyım rahatsız olmak zorundamıyım izmir sıcağında kapı pencere kapatmak zorundamıyım?

Evinde balkonunda ne bileyim o pis dumanın komşuna ulaşamayacağı bir şekilde iç yada hiç içme kardeşim başkasını rahatsız etmeye ne hakkın var..

Kusura bakmayın biraz patladım, her sigara içen böyle düşüncesiz demiyorum ama maalesef bu tip saygısız düşüncesiz insanlar yüzünden artık sabrım tükendi.

@Mert E.
1566459455175.png
Bunlardan olurdu masaların üzerinde.

• Hahaha
Tepkiler: Gökay Akçay
sanırım 4-5 yıldır sigara içiyorum. ama öyle düzenli bir tiryakilik değil, içtiğimde en fazla günde 3-4 tane içerim. genel de bi kaç tane. bazen günlerce hiç içmem.

insanın canını sigara isteten durumlar oluyor. misal, sürekli oturup keyifle muhabbet edip sigara içtiğim arkadaşımla buluştuğum zaman canım hemen sigara ister. ortam, mekan, kişi hemen çağrışım yapıyor. sigara içmeyen biriyle buluştuğum zaman asla istemez. sigarayı genelde iş yerinde içerim. evde hiç içmem. o yüzden evde canım hiç istemez. yıllık izinde 2 hafta hiç içmedim. canımın istediği anlar oldu tabi. misal, gün batımına karşı deniz kenarında o mükemmel manzara ve havada olsa kesin yakardım.

böyle durumlar da var işte. portrenin eksik parçası sigara kalıyor bazen. öyle anlar da yakmak büyük keyif veriyor. çalıştığım şirketin bir mağaza açılışı için açılıştan 10 gün önce mağazanın açılacağı avm ye gitmiştim. aynı tarihte avm de açılacaktı. heryer inşaat pislik tabi. henüz açılmamıştı. bir baktım herkes avm nin içinde sigara açıyor. Allah dedim sigara verin :D avm nin ortasında sigara içme keyfini kaçıramam dedim ve yaktım bir sigara. içtiğim en anlamlı sigara idi :D bunun gibi oldukça örnek var.

2-3 yıl önce e-sigara ile tanıştım. inanılmaz hoşuma gitmişti, çok keyif alıyordum. evde içebilmek de ayrıca güzeldi. genel kanı daha masum olduğu yönündeydi. ama buna kesinlikle inanmayın. yaklaşık 1 yıldır kullanmıyorum e-sigarayı. likit satılırken belirtilen merck, bayern gibi dünyaca ünlü kimya markalarına ait olduğu söylenen içeriklerin gerçekle alakası yok. ne olduğu belli değil. sigaraya göre daha bilinmez bişey. ayrıca likit doldurdukça içtiğin için bir sınırı yok. farkında olmadan çok fazla nikotine maruz kalıyorsunuz. bu da farklı sorunlara yol açabiliyor. sıcak buharın boğazı, ciğerleri tahriş etmesi de cabası. ben normal sigarayı bu kadar çok içmezdim. ne zaman ki e-sigaraya başladım, nikotin bağımlılığım arttı, daha çok sigara içer oldum.

gelelim bisiklet konusuna. hiç bir sporcu sigara içmemeli. kalp krizi riskini çok arttırıyor. nefes nefese kalıyorsun. kas, bacak gücünüz var, kondisyonunuz çok iyi ama ciğerlere yeterli oksijeni alamayınca tıkanıyorsunuz. sigara bunu yapıyor. ama 20 km sürüp sahilde bir banka oturup içilen sigaranın keyfi bambaşka oluyor.

hem sigara içip hem bisiklet sürüyorsanız kesinlikle performans zorlamayın derim. sakin sakin sürün. umarım herkes kurtulur bu meretten.

Daha önce denemek için bi kaç dal yakmışlığım var. Hala anlayamıyorum insan bunu neden içer, üstüne bi de bağımlı olur. Kafa yapsa neyse diycem ama o da yok, dünyanın en gereksiz icadı bence.

• Beğen
Tepkiler: doganizm
merhaba
tekrar bir paylaşım.

yaşamını günce 4 paket sigara içerek geçiren ve sonucu öğrenince söz ve beste yapan
bir anadolu halk ozanı
dinlemek isteyenlere

@Ahmet Ayaz

Merhaba, bir önceki mesajımda eksik ifade etmişim, yaklaşık 15 yıl sigara kullandım. 5 yıl olmak üzere sigara kullanmıyorum.

@erdlylmz ben de bir iki gün önceki mesajımda tam da bundan bahsetmeye çalışmıştım. sigarayı bırakmak bir nevi boyut değiştirme işi. yılların sigara tiryakisi olan siz bile hiç sigara içmeyenler gibi konuşmuşsunuz. yani şu meretten insan bir kere kurtulsa gerçekten onca yıldır nasıl içtiğine kendi de çok şaşırıyor. sigarayı hiçbir yere yakıştıramıyor.

içen arkadaşlara not: inanın bırakmak her zaman olmasa da ilk başlarda çok zorlayabilir ama birkaç ayı atlatınca insanın olaya bakışı tamamen değişiyor. bırakmak çok kolaymış, nasıl da içmişim hayret diyeceksiniz.

Almis oldugum hizmetici egitimlerden biri olan alkol ve uyusturucu madde kullanimi egitiminde egitimen kisi sigaranin beyin ogrenme hormonuna etki ederek sigara ile vucuda kolay yoldan girip beyinin ogrenme olayini kolaylastirdigini soylemisti, ancak bu hormon kolay yoldan vucuda girdigi icin beyin bu hormonu salgilamada tembellik edip salgilamayi kesmeye yonelir dedi..sigara kullanan kisi sigarayi bir anda birakinca beyin ogrenme hormonunu hemen salgilamayacagi icin sigarayi birakan kiside algida dusme idrak edememe sersemlik, kisacasi butun olumsuz ruh hali gelisir dedi..en az 1 ay sonra beyin bu hormonun eksikligini farkedip tekrar ogrenme hormonu salgilamaya baslar dedi.,boylelikle sigarasizligin vermis oldugu sersemlik gider vucut kendini toparlamaya baslar dedi..sabredin selamete kavusursunuz..34 yasindayim ergenlik doneminde ozenti olarak 10 dal.sigara anca icmisimdir haz almadigim icin birde yoklugun verdigi etkiylede baslamadan bitirmis oldum,.iyikide boyle olmus...sigarami oda ney.

sigara deyip geçmeyin şarkısı bile var '' sigaramın dumanına sarsam saklasam..... bezelyenin, nohutun, jelin, kadansın, garminin şarkısı yok mesela

Bende üzülerek içenler kulubüne +1 olarak katılıyorum ):

Ne sigara ne nargile içiyorum olarak oy kullansam da mesai saatlerinde bazen hava almak için ofis dışına çıkınca illa ki içenlerden gelen duman ile pasif içicilik yapmış oluyorum. Ofisten 2 kişi elektronik sigara içiyor ve şefimiz nikotinsiz likit yapıyor koku olarak karamel, yer fıstığı kokusu cazip geliyor olsa da hayatımda bir kere denedim ve o bile öksürtmeye yetti. 27 yaşındayım ağzıma lise 1de 1 kere sigara aldım ve aldığım gibi attım, 1 kerede nargile ve elektronik sigara deneyimi oldu. Ailemde de içen olmayınca çok kötü geliyor üzerimde kokusu olunca hemen makineye atarım. Umarım bırakmak isteyenler de tez zamanda bırakır.

Geri